Кой плати за сватбата?

• 28 319
  • 525
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Моята сватба беше миналата година, не бих казала, че прекалено скромно сме я карали, даже напротив, имахме и много гости- 100 души, но сме много далеч от сумата от 30 хил. лв, за която се спомена. Не знам по какви цени си смятала, има значение от много неща, но ако няма изхвърляния искам да ти кажа, че тази цена е висока. Още повече, че като седнеш да говориш сериозно за каквото и да е, се получават стабилни отстъпки, в тази криза и ресторантите, и всички услуги се правят намаления.

Колкото до темата- сватбата си я платихме ние, не ми е идвало на ум въобще да искам пари от нашите за това. Даже не мога да си представя например да искам скъпа рокля и да им кажа да събират пари, за да я имам. Друг е въпроса, че те ни дадоха по повече пари, но си е по тяхно желание, а не защото са се чувствали притиснати от нещо или са мислили, че го очакваме. Отделно смятам и че ако си поемем ние разходите, имаме по-голяма свобода да си организираме сватбата точно както искаме.

Колкото до самата сватба- според мен гледай храната и диджея/музикантите да са ок, не давай прекалено много пари за детайли като коли, украси, ритуали и т.н.,  колкото и да ти се иска да са съвършени. Важното е да поканите гости, които обичате и да стане купона, за да ви останат приятни спомени. Всичко друго е суета, никой няма да забележи и да помни, че си била със супер маркови обувки например, а и прекалено многото хвърлени пари не са гаранция нито за веселото изкарване, нито за стилното тържество

Последна редакция: сб, 31 авг 2013, 00:18 от deny

# 91
Колкото до самата сватба- според мен гледай храната и диджея/музикантите да са ок, не давай прекалено много пари за детайли като коли, украси, ритуали и т.н.,  колкото и да ти се иска да са съвършени. Важното е да поканите гости, които обичате и да стане купона, да ви останат приятни спомени. Всичко друго е суета, никой няма да забележи и да помни, че си била със супер маркови обувки например

Моите спомени са ми от обувките и роклята, а не от яденето на гостите. Всъщност май изобщо не съм имала възможност да забележа какво ядене е имало. Никой не ходи на сватба за да се наяде.

# 92
  • София
Не съм се изразила правилно, може би. Като казах ядене, нямам предвид претрупани тежки маси, а просто факта, че по много ресторанти храната е некачествена и трябва да се внимава при избора на заведение. Роклята я слагам в топ приоритетите си също, но обувките- еми не, съжалявам. Ако мога да кажа за себе си- храната (като качество пак повтарям), музиката и фотографа ми бяха нещата, за които бях склонна да дам повече пари. Роклята ми не бе от най-евтините, но за да я имам направих компромиси с други неща и така.

Разбира се всеки има своите вкусове, исках да кажа, че хвърлените много пари не мисля, че е гаранция за много неща

# 93
Колкото до самата сватба- според мен гледай храната и диджея/музикантите да са ок, не давай прекалено много пари за детайли като коли, украси, ритуали и т.н.,  колкото и да ти се иска да са съвършени. Важното е да поканите гости, които обичате и да стане купона, да ви останат приятни спомени. Всичко друго е суета, никой няма да забележи и да помни, че си била със супер маркови обувки например

Моите спомени са ми от обувките и роклята, а не от яденето на гостите. Всъщност май изобщо не съм имала възможност да забележа какво ядене е имало. Никой не ходи на сватба за да се наяде.
Да ти кажа - много хора точно за това ходят  Laughing

# 94
  • Там,където се събуждам щастлива.
Никой не ходи на сватба за да се наяде.

Не, обаче, ако си останал гладен го помниш.  BlushМиналият септември бяхме на сватба и беше бюфет. Понеже не съм от чакащите на опашка и изчаках да няма хора. Бяха останали точно 3 зеленчука и едно късче месо. И това в реномиран ресторант на центъра на София. По-не бих запомнила, ако не е било вкусно, но наистина умрях от глад. Действието се развиваше в 20, а сватбата беше почнала в 13....

# 95
  • София
Никой не ходи на сватба за да се наяде.

Не, обаче, ако си останал гладен го помниш.  BlushМиналият септември бяхме на сватба и беше бюфет. Понеже не съм от чакащите на опашка и изчаках да няма хора. Бяха останали точно 3 зеленчука и едно късче месо. И това в реномиран ресторант на центъра на София. По-не бих запомнила, ако не е било вкусно, но наистина умрях от глад. Действието се развиваше в 20, а сватбата беше почнала в 13....

Ей това ме изненада вече, реномиран ресторант на бюфет и то на сватба. Бюфетите ги свързвам с бизнес коктейл или ол инклузив, но на сватба си мисля, че трябва да има обслужване на гостите, а не да са на бюфет.

Малко започвам да спамя темата, но исках да разкажа, че преди 3-4 години бях на една сватба, където наистина бяха хвърлени много пари. Всичко изглеждаше много внушително и прекрасно- украси и т.н., наистина прави впечатление, но тази цялата помпозност според мен скова поне половината от гостите и не стана такъв купон, какъвто съм виждала при далеч по-скромни сватби

# 96
  • Там,където се събуждам щастлива.
Ами и аз бях изненадана. Дори напитките сами си ги взимахме. Моят братовчед какво чудене му удари кой ресторант да е и избра този (най-вече, че имаше пространство за един музиканти и танцуване). Разбира се, не съм му казала, но добре че емоциите около танците и изпълненията на един ала Горан Брегович оркестър + една много известна дамска група бяха положителното. Другото беше под всякаква критика (+ обслужване).

# 97
Като се обичат младите, да се взимат, че то животът се изтърколил, докато съберете тези 30 бона.
Била съм на всякакви сватби. От такива със заря и всичките му салтанати, през стандартните, до такава, на която бяхме само младоженците и ние кумовете.
Важното е да има любов, другото е суета на суетите.
Когато има любов, нищо друго не е важно.

# 98
Цитат
Нашето не бе точно сватба,а подписване + почерпка в заведение с най-близките роднини. Нито имахме възможност за нещо повече,нито пък сме искали. Искахме просто да сключим брак и толкоз. Simple Smile Никога не съм разбирала хората,които вдигат големи сватби за хиляди левове,а по принцип нямат възможност за такива. Странно ми е.
И ние бяхме така  Peace

# 99
Ако нямаш пари за нещо, а всеки компромис е отбиване на номера, т.е. не те задоволява, просто не го правиш, това е положението.

# 100
....Никой не ходи на сватба за да се наяде.

Ххахха, напротив, всъщност това важи само за младоженците, като обикновено, булката остава гладна .... къде от притеснение, къде от радост и вълнение,  а младоженека порядъчно наквасен....къде от радост, къде от мъка, че са го прилъгали Wink...А гостите, гостите ходят на сватба точно за да се наядат и напият и да се повеселят, то инак за какво да ходят, е, разбира се да уважат младоженците, де, ама...ако няма ядене и пиене и веселба, то каква сватба ще е....

Последна редакция: сб, 31 авг 2013, 19:37 от Г-жа Бюфе..ааа Букет

# 101
Рокля и аксесоари, пръстени и костюм за младоженеца= 1200лв.
Фотограф и оператор = 800лв.
Гости задължително над 100, за да си покрият малко разходите...100.30=3000лв. за храна
Дисководещ и допълнително алкохол и др. разходи 1000лв.
Покани ( може и без подаръчета), украса и декорация още 500лв.
Плаща се от родителите по равно 1/2..
Ако е в Сф., ресторант "Ловен парк" е за хора с различни възможности....  bouquet
Халките са от Сара Трейд в град Раковски.
Както е казал народът:- " Човек знае и две, и двеста"!

Последна редакция: сб, 31 авг 2013, 20:34 от cream_

# 102
Сватбата в повечето случаи е "Танто за кукуриго", но подготовката,  организирането и самото тържество е незаменимо.

# 103
Четейки темата ми става ясно, че напълно основателно съм си спестила това "незаменимо" тържество.
За мен е абсурдно да се даде годишния доход на средностатистическо семейство за единия масраф /изключвам случаите, в които семействата са с достатъчен доход и наистина могат да си позволят подобно нещо(. За 15-20 хил лева в следващите 10 години можете да си правите по 1 меден месец годишно на някое място по света и наистина да засвидетелствате любовта си между вас двамата, което всъщност е важното.
Към авторката - кому е нужно да правите нещо, което не можете да си позволите. Предполагам ще искате деца - много по удачно е тези хвърлени на вятъра пари да си ги спестявате, за да имате минимална сигурност около отглеждането на децата.

# 104
Четейки темата ми става ясно, че напълно основателно съм си спестила това "незаменимо" тържество.
З
Бях наясно и без да  я чета.  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт