Кой плати за сватбата?

• 28 319
  • 525
  •   1
Отговори
# 75
Значи по цял свят изразът е "Женя дъщерята/ сина".

Това е последният ангажимент на родители, да направят сватба на децата си.
Е, ако са направили жестта да ви купят или осигурят жилище трябва да сте много доволни и благодарни, защото това е най-големия и тежък разход за едно младо семейство, който в повечето случи се изплаща доста дълго, ако нямате помощ. В този случай можете и вие да се бръкнете да си платите сватбата.

Освен това идеята на сватбата е подаръците на гостите, били те парични или предметни, да подпомогант младото семейство в тяхното семейно начало. Не случайно в България само турците са запазили тези традиции. Понеже съм ходила на такива сватби и са ми обяснявали, че там се дават само пари или предварително уговорени домакински уреди, но само от най-близките.
Иначе при всички останали, винаги ще се намери някой гост, който да смята колко "ще спечелят" младоженците от сватбата  Tired

# 76

Да беше казала "в България", да ти се хване някой. Ама точно в чужбина на никой родител не е никакъв ангажимент сватбата на детето му.
Ангажимент ще ми е какво ще си облека за сватбата и, и нищо повече.

Ако не и изнася, да не се жени! Аз не настоявам за мизерници в родата ни.

# 77

Да беше казала "в България", да ти се хване някой. Ама точно в чужбина на никой родител не е никакъв ангажимент сватбата на детето му.

В грешка си- категорично.
Американците събират цял живот за сватбата и за колежа. Разбира се и там има "деца", които вече са напреднали в кариерата и могат да отменят родителите си в този разход, но в повечето случаи се следва класическия случай.

Ето, тук има информация по въпроса за доста страни http://www.raboteshtomomiche.com/article.php?id=svatbenite-tradi … veta-v-chast-2199

Дори в някой страни, а и в България при определени хора, сватбата се поема само и на 100% от семейството на малдоженеца.

# 78
Роднина омъжи дъщеря си в Щатите, живеят там от 10 години. Тя плати сватбата, шестцифрена сума, нищо че зетя е от семейство на милионери. Така било прието.  Сега младите си купиха къща, с кредит.

# 79
  • There I was on a July morning
Нашата сватба я спонсорираха изцяло родителите ни, които тогава имаха възможност. Гостите бяха не повече от 70. Оженихме се на по 20, в първите ни студентски години, ясно е, че нямахме възможност сами да я платим, въпреки че мъжът ми учеше и работеше.
Ако същото събитие ни се беше случило години по-късно, когато сме се реализирали професионално, тогава нещата вероятно биха стояли по друг начин.

# 80
Зависи.
Моя роднина се омъжи на 30. И тя, и съпругът успели професионално. Разбира се това в България не означава несметни богатства. Родители и от двете страни платиха сватбата. При все, че преди това те живееха заедно от много време, сами си купиха, кола и жилище. Като цяло родителите им до момента не са имали никакви финансови ангажименти към тях, за това те, казаха че искат поне една сватба да им направят.

Повечето ми приятели също се омъжиха, когато бяха на 26+, но на всички сватбите им бяха платени от родителите.

# 81
  • най-шареното място
Няма правило. Прочетох първия пост и още някой друг.

Странни са ми сумите. Може да искаш спа за дамите, рокли и букети, чанти и обувки за шаферки, ерегенско парти с програма, покани от 3 части, украса за черква ако се венчаеш, изнесен ритуал в ресторанта, бутикова рокля, и такава торта, дизайнерски букет, мастит фотограф и лимузина под наем, подаръци за всички гости, луксозна книга за пожелания, балет, фолклорен състав и заря и т.н. Може който се налага да плаща да не одобрява и половината. И ще има право.

Цената на сватбата не гарантира качеството на събитието, настроението, стила, успеха. А да се демонстрира нещо дето го няма е още по безмислено. Можете да си похарчите парите много по-смислено.

# 82

Цената на сватбата не гарантира качеството на събитието, настроението, стила, успеха. А да се демонстрира нещо дето го няма е още по безмислено. Можете да си похарчите парите много по-смислено.

Обаче съм забелязала зависимост между цената на сватбата и срокът до развода.  Mr. Green Тези с по-непретенциозните сватби (независимо от възможностите), издържат по-дълго. Другото си е сделка от самото начало. Както казваше един професор по облигационно право "Какво е това семейно право? Две години любов и после само облигационни отношения."

# 83
  • There I was on a July morning
От личните ми наблюдения в повечето случаи родителите имат желание и участват в разходите по радостното събитие, ако не с цялата сума, поне с част от нея. Разбира се, зависи и от стойността и броя на сватбите на отрочето  Mr. Green. Не вярвам родителите на В. Божинов да са му платили всички сватби, някои от които на екзотични острови  Wink

# 84
  • най-шареното място
Това с парите и времето до развода е малко като диаманта на пръстена.
Застраховка си е, но е и губене на ресурс. Виж, ако ресурса е много, тогава няма такава тема Simple Smile

# 85
  • София
Сватбата беше изцяло наш ангажимент - и като организация, и като плащане. Още в началото седнахме и се разбрахме кой какво очаква и колко пари е склонен да отдели. Не бих похарчила за един ден 20 000 лв., особено, ако ги нямам или ще ги пестя с години. Приемам обаче, че хората сме различни и всеки има различни представи.

# 86
  • Sunshine state
Нашето не бе точно сватба,а подписване + почерпка в заведение с най-близките роднини. Нито имахме възможност за нещо повече,нито пък сме искали. Искахме просто да сключим брак и толкоз. Simple Smile Никога не съм разбирала хората,които вдигат големи сватби за хиляди левове,а по принцип нямат възможност за такива. Странно ми е.

# 87
Приемам обаче, че хората сме различни и всеки има различни представи.

И аз го приемам, но надявам се децата ми да приемат, че аз за такова нещо няма да платя. Разбира се, че ще им дам пари и то колкото мога повече, но те ще са за екзотичен меден месец, кола или нещо такова. За "най-щастливият им ден" няма да е. Ще ме извиняват, но и ние сме го имали този ден. Ако са толкова глупави, да си го плащат сами.

# 88
  • София
Има връзка и с това кой кога сключва брак. Ние живеехме от 5 години заедно, когато подписахме, бяхме над 30 години и всеки постигнал нещо в професионален план. 
Друг би бил сценарият при младежи на по 21-22 години, вероятно още учещи и прохождащи в професията.
Все пак е хубаво да има връзка между желанията и изпълнението, респ. финансовите възможности.

# 89

В грешка си- категорично.
Американците събират цял живот за сватбата и за колежа. Разбира се и там има "деца", които вече са напреднали в кариерата и могат да отменят родителите си в този разход, но в повечето случаи се следва класическия случай.

Ето, тук има информация по въпроса за доста страни http://www.raboteshtomomiche.com/article.php?id=svatbenite-tradi … veta-v-chast-2199

Дори в някой страни, а и в България при определени хора, сватбата се поема само и на 100% от семейството на малдоженеца.

Глупости. Нито за колеж, нито за сватби, нито за каквото и да е събират. Американците живеят ден за ден. Има кредити за колежи и университети, както всъщност и за абсолютно всичко.
Разбира се богати родители с бедни отрочета има навсякъде. Ако на богатия татко е въпрос на престиж да демонстрира богатата сватба на сина си-нехранимайко, това е съвсем отделен случай.

Общи условия

Активация на акаунт