Кой плати за сватбата?

• 28 318
  • 525
  •   1
Отговори
# 195
Ако тръгвам да се женя няма да искам пари от никого. Даже и да ми предлагат няма да ги приема, още повече пък моите родители, ако са.
Още не бях пълнолетна когато чувството за самостоятелност и отговорност проговори в мен и съм заработила, та от тогава ми тежи на съвестта като ощетявам нашите откъм пари и го възприемам едва ли не като мой дълг да ги подпомагам аз. В повечето случай мога, понякога им правя подаръци или спестявам, за да ги заведа на почивка.
Също така не виждам смисъл в големите и пищни сватби със 100,200, 300 и нагоре гости.
Смятам, че в този специален ден за мен на тържеството трябва да бъдат само най-важните хора за мен. Такива, които истински биха се радвали на щастието ми. А не роднините до девето коляно.
Обмислям варианта като тръгна да се женя, да го направя тайно и след това да съберем родителите на една хубава вечеря и да им го съобщим Grinning В рокля вече не мечтая да се видя както преди, а и не обичам традиционните сватби - с тъпаните, гайдите, танците по пътищата и т.н. #Crazy

# 196
Честно да си призная учудих се колко много хора предпочитат сватба в тесен семеен кръг и то не заради ограничени финанси.
За мен сватбата отдавна е придобила вид на светско събитие, а не на тайнство като венчавката, примерно.

# 197
Светско събитие?

# 198
За мен сватбата отдавна е придобила вид на светско събитие.
Ами да, всичко е толкова показно. "Вижте ни колко се обичаме", "Ето толкова ни струва сватбата, роклята ми е толкова пари.."
Имам познати, които са на мнение, че ако не се ожениш пищно все едно си по-долна класа, или нямаш пари за голяма сватба, затова не си направил  :sick
Ако не е голяма сватбата - не се обичате достатъчно! Ако пък изобщо не мислите за брак, а си живеете на семейни начала - тогава сте много безотговорни към половинката си, и не искате трайно да се обвържете с нея, чрез това тайнство брака, заявявайки го пред цялата рода, барабар с комшиите, нищо че с повечето, вашите майки и бащи са общували, а вие повече от "Здрасти" не им казвате  Grinning

# 199
Самата сватба с многото гости, музика, видео, някои и със заря и т.н - да, не говоря за венчавка или подписа.

# 200
  • в рока
Аз не съм правила голяма сватба от показност.Просто имаме много приятели и колеги.12-13 човека бяха само музикантите и ансамбъла.Няма сватба на която да съм била,и музикантите да не са с включен куверт.
Моят мъж предпочете,да изтегли пари за сватба,а не за кола.Имахме 70 пр възвращаемост,та останаха едни 3000 да се връщат чисти.
И все пак,ако имахме ниски доходи тогава,не бих се нагърбила и със сватба.

# 201
Е, то работата идва малко танто за кукуригу, теглиш пари с надеждата, че ще изцуцаш после сумата от гостите за да ги върнеш на банката или на заемодателя...Не мога да разбера де Илия на кирия...а, да, бе...спомена от деня...къде съм тръгнала и аз да разсъждавам...

# 202
Предпочитам по-малка, но добре направена сватба, отколото да събера хора от кол и въже, които съм виждала няколко пъти през живота си. В България на много такива сватби съм присъствала.
Аз за моята сватба много сръдни отнесох от разни познати и далечни роднини, как не съм ги уважила, зачела и колко зле съм постъпила с малката си сватба. След като чух коментарите вече бях убедена, че постъпих добре като поканих само най-близките.

# 203
Пурко, явно традициите в различните крайща на БГ са различни. На мен много ми се чудиха, защо сме плащали куверт на музиканти и персонал. Както и, че сме канили първите си братовчеди с децата.

# 204
Сватбите с повече хора ги обичам, защото хорàта са просто незабравими Simple Smile показна може и да е малка, и голяма сватба, личи си кога е показност и кога не  Peace

# 205
Сватба с музиканти, пък и 13  Shocked много ме учудва. На всички, на които съм била ,сме били с диджей. Едно е един куверт, друго са 13  Laughing

# 206
  • в рока
5 музиканти,8 души танцов ансанбъл

# 207
Добре де, ясно че всички са различни. Аз като чуя хорАта на нечия сватба и се приготвям да си отивам, камо ли да наема фолклорен ансамбъл на сватбата си.  Sick
Въпросът в темата обаче беше друг, а именно "Как на гол г*з да си затъкна чифте пищови?". Разбрахме, че можело и с кредити, макар и да не разбрахме каква е целта на заниманието. "Заради най-прекрасния/щастливия ден" за мене не е аргумент, но всеки с манталитета си.

Последна редакция: нд, 01 сеп 2013, 16:01 от Анонимен

# 208
Какво се шокарате от сватба с музиканти? Който харесва жива музика и може да си го позволи, защо не? Извинете, но ми се струва, че някой " интелектуалец" съвсем скоро ще заклейми традиционната българска сватба като селяния.

# 209
  • в рока
Предпочитам по-малка, но добре направена сватба, отколото да събера хора от кол и въже, които съм виждала няколко пъти през живота си.

То може да е голяма ,и пак добре направена.На моята сватба хора от кол и въже не е имало

Бюфет,да ти кажа не съм имала никакви надежди и пресмятания.Щом сме го изтеглили този заем,значи сме преценили ,че ще можем да го погасим,без да се притесняваме.Да ,ако щеш за единия ден.По -напред писах,че това беше мечта на съпруга ми .

Понеже мъжът ми слуша народна музика,а аз рок-ги редувахме.
Много правилно-всеки с манталитета си-добре,че не сме с едни и същи разсъждения.

Елена,ние сме ги разбрали колко са интелектуалци в този форум Wink

Общи условия

Активация на акаунт