Отговори
Здравейте!
Случая ми е много странен. Прочетох почти всички възможни статии в интернет, но още немога да се ориентирам горе-долу в какви граници е моето маловодие и на какво се дължи.
 За протокола: 4.5 индекс при норма 5.
Отначалото нещата стоят така: Правих 12 седмица ФМ, всичко наред при нея После в 19 седмица втора фетална- пак всичко наред. После за по сигурно повторих в 21 седмица ФМ пак всико наред.
Не съм ходила от тогава на преглед до онзи ден в 28 седмица. Бях на преглед при акушерката ми - тя ми пусна кръвни изследвания- няма инфекции, височината на матката си отговаря на седмиците.
Но при ехофрафията ми излезнаха околоплодните води под нормата.
Иначе развитието на бебето си отговаря за седмиците. Погледнаха сърцето и бъбреците му , но са в норма. Плацентата също. Но пък тези води са много малко.
Попитах лекарката и тя ми каза, че в петък пак ще ме прегледат . Акушерката ми каза, е се случвало при някои бременности, но аз ужасно се притесних...
Има ли доказана връзка с водата, която пиеш? Защото докторите казват, че не влияе, а навсякъде пише да се пие много вода.
Аз действително не пия вода изобщо. Последния месец пък хептен, надявам се да я възстановя. И ако сте имали подобен проблем как чувствахте бебчето? От прегледа насам запонах да се наливам ( около 5 литра на ден) и ударите на бебчето станаха по- леки , бих казала - нормални, а не плашещи. Може ли да има връзка едното с другото?
Извинете ме, ако поста ми ви се струва глупав, но ще съм много благодарна на всеки, който се включи с мнение по въпроса.

# 1
Да, може да има връзка. Ето ти една статия - на английски е, ето ти параграфът, който ти трябва:

if the mother becomes very dehydrated, or if she has a condition that severely decreases her plasma volume, the fluid around the baby, which depends so much on passive distribution from the mother across the placenta, can acutely decrease. Common conditions in which this is seen include: hyperemesis (too much vomiting), diarrhea, maternal sepsis, hemorrhage, placental abruption or previa, diabetic ketoacidosis, excessive fluid loss during fever or heat exposure, and severe preeclampsia. Oligohydramnios resulting from many of these conditions can be reversed or improved with expansion of the maternal plasma volume.

Тоест, ако ти си силно обезводнена и обемът на твоята плазма е намалял, това се отразява на количествата амниотична течност, защото те зависят до голяма степен от количествата течност в твоя организъм. Тук са изброени сериозни заболявания и проблеми, които могат да причинят тежко обезводняване, например много силно повръщане, диария, сепсис, кръвоизлив, отлепяне на плацентата, диабетна криза, прекомерна загуба на течности  поради треска или излагане на високи температури и тежка прееклампсия.

В твоя случай, ти не си пила вода цял месец, според поста ти, в най-големите жеги в страната - август. Била си обезводнена, нищо чудно, че и околоплодните води са намалели - ако тялото ти съвсем изнемогва без вода, то няма как да отделя и за околоплодния мехур. Започни да пиеш редовно вода. Пет литра изобщо не са ти нужни, два-три са напълно достатъчни, но задължително всеки ден, дори да се наложи да се насилваш.

Това го казвам с уговорката, че вече са ти направили допълнителни прегледи и всички резултати са били нормални, тоест причината за маловодието не е била малформации, инфекция или проблеми с плацентата.

# 2
Много благодаря! Все още не са ми поставили диагнозата Oligohydramnios, защото пък другия индекс , който се измерва ( дълбоина ли беше?  newsm78) не е под нормата. Дано се дължи на дехидратация на организма ми, но не съм имала някакви симптоми ( дори и урината ми е бистра)
Едно по едно нещата ги изклюват. Нещото, което ме съмнява е дали е възможно да има връзка с резус- фактор конфликт? При мен го има и това ми е втора бременност. 
Направо съм ужасена от тези малформации. Дано е от друго.
И другото, което е ,ако имаха съмнение за пукната мембрана нямаше ли да ме оставят в болница?
Сепсис го изключвам, защото щяха да го хванат при изследванията на кръвта.
Сърцето и бъбреците са добре доколкото се вижда. Растежа също.

# 3
Малформациите, доколкото разбирам, са свързани точно с проблеми със сърце и бъбреци - вече са ги гледали, значи могат да се изключат. За пукната мембрана със сигурност щяха да те оставят под наблюдение, така че явно и това са изключили. За резус-фактора не знам - лекарският екип нали е наясно, че има такъв конфликт?

Доколкото виждам от поста ти, явно всичко си изглежда в норма. Значи вероятно наистина е така. Не се шашкай. Пий вода, стискам палци в петък да са ти нормални водите и да се успокоиш.  Hug

# 4
Да, на същия ден 1 час преди това ми биха анти- Д гамаглобулина.  Peace

# 5
Значи всичко е наред, просто трябва да се успокоиш и да пиеш вода. Щом не са поставили диагноза, значи отклонението не е много голямо и може да е просто временно.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт