ФИМОЗА II или споделено за кожичката на пениса

• 276 980
  • 1 168
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Това, което се е получило след издърпване на кожичката се нарича парафимоза - заклещване на препуциума. Това се получава след насилствено забелване и травмиране на кожата. Ако сте успели да го върнете в нормално положение е добре.
Повече не опитвайте забелване. Оставете нещата да се успокоят, защото може да стане по-лошо. Мажете кожичката с Бетаметазон 0,05 % 2 пъти дневно за 2 седмици за да омекне.
Ако Ви трябва консултация, елате в детска хирургия или детска урология на "Пирогов".

# 151
  • в края на града
Благодаря Doktor Ogi , но не се получи "заклещване", не съм се изразила добре. Кожичката е развижена, но самата главичка на пениса сякаш е подпухнала и по-обемиста, от това "забелването" става по-трудно и детето го боли при самата процедура. Педиатърката ни предположи, че е възпалено и ни предложи да промиваме с отвара от лайка, смрадлика или пък да промиваме с реванол.
Въпросът ми беше да "оголваме" ли и тогава да промиваме или след като го боли детето да промиваме само външно?
Предварително Ви благодаря.

# 152
И аз искам да благодаря на доктор Ogi  за съветите.

# 153
за съжаление нямам достатъчно време да прочета всички коментари по темата, но ще ви кажа за нашия случай. бебчо беше на около година когато започнах сериозно да се замислям за пишлето му, дотогава питах майка ми , свекито но нито едната нито другата даваха съвети, било ги е страх. от какво питам аз?
заведох бебчо на педиатър, странно защо и той дотогава нищо не бе казал, но му отвори чурчето, имаше сташен рев и болка, преживяхме истински шок и аз и бебето, че и бащата който също присъства, но както и да е на следващия ден още неможеше да чурка милото. и пишлето така се наду че още месеци наред не даваше да го пипна.с голям зор го миех. тъкмо му беше пооминало и не му правеше впечатление вече до февруари тази година когато ходихме на лекар в пловдив и се оказа че иска още малко забелване.Ивсичко преживяхме на ново.оказа се че оттам идват страшно много инфекции и заради това толкова често е боледувало детето ми.
извинявсм се на всички за дългото писмо, сигурно се уморихте да четете, но си вземете поука от моя случай.  #Cussing out
Аз съм за отдръпването на кожичката още от 2рия месец. newsm10

# 154
Здравейте!
С интерес следя темата и чета всичко ,което пишете.И на нашия син чурката не е забелена!Вече съм твърдо убедена ,че няма да прибягна до лекарска намеса(дано не ми се наложи де Praynig)Педиатърката ни препоръча след годината да се консултираме с хирург.Мисля да го направя,но ще предупредя изрично да не заголва пишлето насилствено.Благодаря на специалистите,които ни дават сили да се справяме с проблемите!  bouquet

# 155
Моето момче беше на година и полувина , когато го заведохме на уролог и той му забели патката за 1 минута , детето плачеше , но това е нормално , после го мазах с гентамицин-един мехлем и като го къпя му я забелвам , но си спомням,че вдигна един път температура и повече не е вдигал, от тогава нямаме проблеми , но преди това не можех да я забеля сама и затова потърсихме специалист,който ни помогна

# 156
Здравейте.Моят син е 3.5г. и ние нямаме проблем с забелването,но на нас ни предстои обрязване по религиозни причини.Исках да попитам Д-Р ОГИ,ако може да ми отговори,кога е най подходящата възраст,и дали оперативно или с лазер е по-добре да се извърши.В България правили се с лазер и къде?Благодаря.

# 157
във всички чуждестранни материали и книги,които съм чела,пише,че не трябва в никакъв случай насилствено да се забелва
обаче нашата лекарка настоява да не го пипам,но на 6 месеца да го водим на хирург да го направи.силно се надявам да забрави за това,че тя не е много по направленията,но от други майки разбирам,че много държала на това Cry
сега се чудя,дали мога да го заведа при хирург,който не е привърженик на забелването,за да не му го пипа,а и педиатърката да е спокойна,че си е дала мнението?и къдеда го намеря този хирург?имам още 3 месеца дотогава,какво да правя? newsm78

# 158
  • София
Здравейте.Моят син е 3.5г. и ние нямаме проблем с забелването,но на нас ни предстои обрязване по религиозни причини.Исках да попитам Д-Р ОГИ,ако може да ми отговори,кога е най подходящата възраст,и дали оперативно или с лазер е по-добре да се извърши.В България правили се с лазер и къде?

Sibib,
Нe знам къде се прави с лазер. По принцип манипулацията е една и съща, но трябва да се извърши от опитен хирург. Това става и при нас в детска хирургия. По-добре е в ранна възраст. Прави се под обща упойка и не оставя трайни спомени.

# 159
Благодаря за отговора.Веднага се заемам да намеря опитен хирург.Аз се притеснявам най вече от след операциоония период.Дано да нямаме усложнения.Замислям се и за чужбина , там разбрах че се прави с лазер по безкръвен метод и след това не се налагало да се шие.Докато тук хирурзите зашиват.Незнам,просто страшно се двуомя кое ще е най-доброто за моето дете.

# 160
  Забелването на пишлето е сериозен проблем както се вижда. Мисля, че всеки родител има вроден инстинкт и най-добре усеща как да се грижи за бебешока си. Проблема не е да се наложи метод и правило кой как да се погрижи за детенце, а да може да се помогне в моменти когато родителския инстинкт ни подсказва нещо но не сме подготвени и незнаем как да го постигнем. За тези майки които си усещат че е необходимо да забелват пишлетата ще кажа че в това няма нищо толкова лошо и престъпно стига да го правите така, че да не повредите детенцето. Имайте предвид, че този проце е продължителен, не бива да се случва внезапно (освен по естествен начин т.е. ако се случи без вашата намеса) и няма никакво място за грубости. Прочетох няколко мнения на майки които споделят, че забелването не е напълно, а стига до ръбчето на главичката - не продължавайте да забелвате повече от там защото тогава вече става болезнено. Прочетете и повече литература за половата система и ще разберете, че точно ръба на главичката е най-чувствителната част от пениса.
  Спрете с тези табута и забрани, защото за това се докарахме до тука да питаме баби и т. н. Половата хигена трябва да е предмет не само на такива анонимни публични дискусии и само в такива деликатни моменти както е с бебенцата, а да е тема на редовни разговори в самото семейство между съпрузите и между родителите и децата. Не мислите ли че не е по-добре да оставяме на природата сама да си вършела работата когато става дума за половото съзряване например и не случайно зопчнах и тази тема, защото по съвета някой медици в този форум излиза, че забелването е проблем който е нормално според тях да стигне чак до тази възраст на полово съзряване. И като се вземе предвид това колко проблеми създава то на всеки родител и колко неподготвени сме повечото в тези моменти...
  Аз лично не съм съгласна да оствя сина си сам да се научи как да си збели пениса след като се убеждава, че тук хора които учат по 10 години това не могат да се справят с този проблем. И друго - може ли да се намеси някой мъж - по възможност медик и да сподели собствен опит как при пубертета главичката му се е забилша сами или докато е изучавал себе си!? Що за история е това!?

# 161
Цитат
Моето момче беше на година и полувина , когато го заведохме на уролог и той му забели патката за 1 минута , детето плачеше , но това е нормално , после го мазах с гентамицин-един мехлем и като го къпя му я забелвам , но си спомням,че вдигна един път температура и повече не е вдигал, от тогава нямаме проблеми
А какви проблеми сте имали  Rolling Eyes ?
Цитат
От около 15-20 години е напълно прието с консенсус, че препуциумът при момчетата е ФИЗИОЛОГИЧНО прилепнал към главичката на половият член до 2-4 годишна възраст, и за никаква фимоза или "различни" мнения не може и да става реч. От тази възраст нагоре става ПОСТЕПЕННОТО отлепване на препуциумът, което може да продължи и до 11-13 годишна възраст. Никакви особени манипулации не са необходими-напротив. Всякакви опити за "намеса", водят до предпоставки за създаване на истинска фимоза в по-късна възраст.
Цитат
Според същия този лекар една от голямите грешки в медицината е насилственото заголване на главичката в ранна възраст.  Според него пениса на детето е устроен така че да не се налагат никакви допълнителни грижи за него. Представете си африканско племе в Южна Сахара (в африка само мюсюлманите ги обрязват + няколко езически племена в Судан и Етиопия). Там хората нямат вода за пиене камо ли да мият на децата си пишките. Именно за това кожата в ранна детска възраст е залепена за главата. Защото веднъж отлепена там започват да се събират боклуци и се налага да се заголва главата и да се мие на всяко къпане (желателно). Затова и в повечето случаи веднъж издърпана кожичката бърза да се залепи пак. Второто нещо което той казва, е че така наречената смегма, която се образува под кожата и повечето лекари твърдят, че е вредна и трябва да се мие след изследвания се оказва че играе роля подобна на веществото отделяно от окото. Точно то помага окото да се самопочиства. Може цял живот да не си миеш очите с вода и няма да се възпали или ослепееш, просто ще ти се образуват гурли. Подобна е ролята на смегмата и благодарение на нея пениса на детето е самопочистващ се орган. Всички млекопитаеши животни имат пениси (поне мъжките де) и произвеждат смегма, но никой не търчи на малките кончета или агънца да им дърпа пишките или да им мие смегмата. Още по интересен е факта че и жените произвеждат смегма. Тя се образува точно там където и на мъжете - главичката на клитора. Незнам доколко сте запознати, но клитора си е един малък член или пениса е един малък клитор - зависи от гледната точка  
Според същия доктор опитите за отлепване на кожичката от пениса не трябва да стават преди 8 - 10 годишна възраст.  Според статистиките които бяха приложени (ако не ме лъже паметта) до към 8 - 10 годишна възраст до 85% от момчетата които не са ги дърпали като малки кожичката сама си се отлепва. Ако до 10 годишна възраст сама не си се отлепи трябва да и се помогне. Има деца при които се е отлепила и след 10-тата година. Ако до 12 годишна възраст кожичката не се е отлепила - има вероятност да имате проблем и трябва да се посети доктор. Много са рядки случаите при които кожата на члена си остава залепена за него. Проблема при така наречената фимоза е че кожата се е отлепила от главичката, но тя реално не може да се заголи защото дупката през която трябва да излезе е много тясна. По въпроса за причината водеща до фимоза пак има спорове, но това е друга тема.

Има обаче и противоположни мнения.
Някои лекари твърдят че ранното заголване предотвратява фимозата и повишава хигиената. Противниците отговарят пък че именно ранното заголване и миене е причина за възпаленията на члена при някои бебета.
Искам да предупреят и за още един момент. Обикновенно кожичката на члена е направена така, че да защитава главичката, като има само една дупка през която да изтича урината безпрепятствено. При някои момченца обаче тази дупка е леко изместена в старни и затруднява уринирането. Ако при пишкане кожичката се подува и струята не е права и хубава има опастност да се възпали - тоест трябва задължително да миете при къпане. (Това последното го четох на един друг медицински сайт)

Както виждате самите лекари не знаят каква е работата и всеки действа според личното си убеждение или това което са учили - едни дърпат, други не. Доколкото ми е известно "модата" да я дърпат още след 2 месец навлиза преди 15 - 20  години.
 Много често ми се е случвало да слушам или чета нещо от сорта на "Ми питах аз майками, баба ми как са гледали техните момчета и те само вдигат рамене и казват че не си спомнят". Не си спомнят, щото не са дърпали, ако бяха ги дърпали щяха да си спомнят. И мен никой не ме дърпал за пишката като малък, нито ми я е вадил да я мие. Остави ли са я така както си е била. Кожата на главичката сама си се отлепи на 8 (не съм 100% +/- 1 година) без една малка част, а на 10 (пак +/- 1 година), когато започна да ми става се отлепи напълно. Не забравяйте! От момента в който се отлепи кожата, детето трябва да се приучи към навика да мие главичката при къпане. Ако е малко и не може само - миете вие.

Цитат
Веднага се заемам да намеря опитен хирург.
sibib , Doktor Ogi  е завеждащ секция по детска хирургия
   при МБАЛСМ „Н. И. Пирогов”  . Виж тук http://www.pedsurg.net/nachalo.htm  Hug

# 162
Цитат
Насилственото забелване в бебешка възраст води до травма на кожата, нарушение на нормалното клетъчно срастване, увреждане на сетивните нерви на гланса, гъбично или бактериално възпаление (баланит) и деформация на кожата (склерозит). При това възниква нарушаване на нормалната лигавица и настъпват склеротични деформации и хронично възпаление, което води до  вторични рецидивиращи слепвания.
Автор : Доц.д-р Огнян Бранков
Детски хирург “Н.И.Пирогов”
От тук http://www.bg-mamma.com/site/content/view/966/

# 163
Същото което може да се получи и когато пишлето не е забелето!!!
Естествено че когато се причини РАНА ще има голяма вероятност от подобни инфекции. Btw, трябва ли сега мъжът ми да се обърне към хирург или може би към д-р Оги за да му зашият пениса, че да не получи някое от изброените заболявания!!!

Все си мисля, че е по-добре нещата да не стигат до там някой друг \"специалист\" да пипа пишока на бебо, ако д-р Оги се окаже че греши. Освен това тези приказки са твърдения които мога да подмина точно така както Оги подминава твърдения на други родители които разказват какви рязаници са били при колегите на д-р Оги. И ако той е толкова изявен специалист защо не убеди колегите си да прекратят с тези зверки разкъсвания от раз, рзмятане на ножове и т.н. вместо да пише в този форум на който попадбах съвсем случайно и беше много вероятно дори да не разбера че съществува!?

Не мога да си представя как едно срастване ще се разкъса без да се травмира кожата и нормалното клетъчно срастване независимо на кой етап от възрастта на човек но щом д-р Оги казва може би на 60г ще мога да се пробода с ной в корема без да си причиня \"травма на кожата, нарушение на нормалното клетъчно срастване\"

що се отнася до сетивните нерви на гланца на главичката на пениса - мисля си че те определено се увреждат след операция, при възпаление и т.н.

Последна редакция: сб, 29 апр 2006, 18:06 от Аурелия

# 164
Имам въпрос. Изчетох внимателно почти всичко във форума относно фимозата и нейните проявления. четох и в някои руски сайтове, където доста добре са онегледени случаите на усложнения с изображения. При нас положението е следното - няма проблем с оголването на главичката и всичко изглежда наред, но кожичката не се издърпва до край, на самия заден край на главичката кожата е като залепнала за нея и по този начин главичката стои недокрай освободена от кожата. На 3 години и половина е детето и това което ме интересува е, дали на тази възраст е нормално да не се отваря напълно главичката. Ще се?освободи ли от само себе си или...?

Общи условия

Активация на акаунт