ФИМОЗА II или споделено за кожичката на пениса

• 277 730
  • 1 168
  •   2
Отговори
# 630
  • София
Birdie, изцяло съм съгласен с тебе. Убедих се в това тогава, когато след нашата дискусия преди 3 години прочетох много писания в Интернет по тази тема. Тя впрочем е съвсем далеч от моите „велики” хирургични проблеми, но аз исках с пионерски плам да превъзпитам лекарското и родителското съсловие.

За жалост обаче за тези години се убедих, че една птичка пролет не прави. Джипитата продължават да корят родителите за незабелените пишлета, а родителите от своя страна се чувстват раздвоени между тях и мен. Вечните въпроси „ама не може ли по малко”, „ама те вече го забелиха, сега какво”, „няма ли да се възпали”, „пишкането е болезнено”, „баба каза така” и прочее.
Опитвам се да намеря междинно положение колкото да предотвратя груба намеса или да поправя грешката на грубата намеса.

Не се оправдавам, а не искам да изоставям питащите във форума. Вече съм вътре в играта, макар че тя не се играе по правилата. Ти също се опитваш да промениш някои неща, но знаеш ли дали има ефект?

# 631
Няма ефект. Знам го.
Просто, ако са забелвали-спират. Ще зарасне (може и да не зарасне). После само  ще се отвори.

Какво да кажа... и тук го правят тук и там. И тук е същото макар и без дж.п. Бог ги е опазил гърците (засега) от дж.п.

# 632
И в крайна сметка, какво правим?
Значи аз ще реша дали да оставя нещата на природата или да искам намеса.
На баткото хирург му направи лека манипулация като беше 8 месечен, не е имал проблем, освен първите дни, когато пишкаше и му щипеше.
За бебето реших да чакам  Rolling Eyes
Кога е това после, Birdie? Или и за това няма конкретен отговор.

После само  ще се отвори.

# 633
Нормално кожичката сама се отваря в диапазона от 4 до 10-11 годишна възраст.

# 634
Мерси  Grinning

# 635
Здравейте! Бих искала и аз да задам въпрос, на който може и да сте отговаряли вече... Става дума за обрязването от хигиенична гледна точка. Преди време правиха операция заради херния на племенника ми(4г.). Хируга е предложил да го обреже докато е под упойка, но сестра ми категорично е отказала. Сбъркала ли е? Не е ли наистина по-добре, ако тази кожичка се отстрани оперативно?

# 636
След като изчетох и двете теми и статията, достигайки от 2004-та до наши дни, вече започнах да се изненадвам, че мнението на д-р Оги от крайно против манипулациите постепено се смекчи, но при намесата на д-р Бърди нещата отново си дойдоха на мястото. Благодаря и на двамата!   bouquet Предположих, че търпението на д-р Бърди се е поизчерпало вече. Искам да Ви уверя, че сте много ценни за нас майките!!!  Heart Eyes

И след това "лирично отклонение", да си дойда и аз на темата:

На синът ми, който е на 3г. 10м. му предстои операция за задържан тестис във Варна. Въпросът ми е да позволя ли на хирурга да забели и чурката по време на тази операция, защото съм чувала, че така правят или да го предупредя, че не съм съгласна да го прави. Чурката му изглежда точно като на първите три снимки от статията на д-р Оги  http://www.bg-mamma.com/site/content/view/966/53/ До сега не сме имали проблеми с нея. Като беше малко бебе сме я оголвали (не насилствено), но мислех, че веднъж като се разлепи повече не е необходимо. Явно и това не е било необходимо, но кой да знае!?

# 637
  Засега ,се записвам,после искам да напиша нещо по-дълго

# 638
Коя е най-удачната възраст за забелване на пишлето?

Финното забелване на пишлето трябва да се прави от кърмаческа възраст - внимателно и дотам, докъдето позволи кожичката, без насилване и грубост. Така 2 - 3 пъти седмично при къпане. При някои деца ефект може да се получи скоро, при други - след месеци....

Така стана при нас  Peace

# 639
Пиша от Монтана.  Преди няколко месеца  моят син на 4 год. и 6 месеца, бе прегледан от уролог и ми каза, че трябва да му се направи операция на патката. Кожата му се слепена, както на снимите в статията. Той е забелен на 1м. и леко съм я дърпала при къпане. Мотивите на лекаря бяха, че не съм забелвала патката и затова не се показвало главичкатаи трябва опративна намеса. Много Ви моля, дайте ми съвет.

# 640
Коя е най-удачната възраст за забелване на пишлето?

Финното забелване на пишлето трябва да се прави от кърмаческа възраст - внимателно и дотам, докъдето позволи кожичката, без насилване и грубост. Така 2 - 3 пъти седмично при къпане. При някои деца ефект може да се получи скоро, при други - след месеци и години. Трябва спокойствие и търпение. Случва се и без намеса нещата да са си на мясото.
За съжаление трябва да се включа за пореден път, и да отбележа,че това НЕ СЕ препоръчва и не се прави НИКЪДЕ днес.
Както и е написала по-горе майката,живяла в Канада.
"...Синовете ми са раждани в Канада и там няма такава "традиция" като тук да се дърпя пишата....и аз не съм го правила".

Нито в Европа,нито в САЩ се "дърпа","забелва" на която и да е била възраст и/или други подобни неща или "варианти"-"фино" или "грубо"!
По никакъв начин, способ, сутрин или вечер и т.н. .

Половият орган на момчетата няма нужда да се пипа по НИКАКЪВ начин, освен обикновената хигиена по време на баня.
И за пореден път, и със съжаление, би трябвало да отбележа че няма "две" мнения по въпроса-просто мнението да се "забелва" е грешно,изоставено и не се практикува от повече от 2о години.
Така че такава тема изобщо няма.
Ще тръбва да Ви разочаровам но не сте прави... Нашият педиатър в Монтреал (Канада) с 25 години практика забели на сина ми пишлето доста насилствено и оттогава отворат на пишлето му се сви значително и от вчера му е зачервен. Предписа ни също  един крем (Ratio Topisone 0.05% CR TOP). Синът ми е на 20 месеца. Не знам какво да правя  оттук нататък... дали да продължавам със заголването след като вече сме тръгнали по този път или да не го пипам повече?

# 641
  • Разград
Моля Ви за мнение.Снощи забелязах при сина ми(на 3 години),че леко му е надута главичката на бибето.Още не му е забелена напълно.Не насилвам кожичката,само леко придърпвам и измивам.Мисля утре да го заведа при лекар,но ще съм благодарна ако и вие изразите мнение и ме посъветвате.Преди около седмица го водих при личната,че напоследък пишкаше на често.Направиха му общо изследване на урината-всичко нормално,всъщност от тогава си пишка нормално.И ето след седмица това.Дали има някаква връзка?Виждам,че не го боли.
Благодаря.

# 642
водих го при личната,че напоследък пишкаше на често.Направиха му общо изследване на урината-всичко нормално
При нас се случи същото нещо. Искаше да пиша доста често, но не и през нощта. Продължи близо месец. Изследваха му кръвта и урината, прегледаха го на видеозон и се оказа, че всичко е добре. Докторът каза "въздействайте му психологически. Не го насърчавайте да ходи често. Не оставяйте лампата в тоалетната да свети (той ходи сам)". И всичко се нормализира. Излиза, че малките разбойници на 3г. вече ни манипулират и ни въртят на кутренцата си.  Wink

# 643
Уважаеми д-р Оги,

искам да отправя към Вас едно предложение, имайки предвид авторитета на позицията, която заемате, титлата Ви и възможностите Ви да общувате на високо административно ниво.

Накратко: Предлагам по здравословни проблеми като този тук (фимозата), по който масовото здравеопазване практикува по неправилни и архаични методи, да се информират масово пациентите и лекарите като чрез МЗ се отпечатат листовки и се разпространят сред обществото чрез аптечната мрежа и сред лекарите чрез РЗОК, където те се отчитат ежемесечно.

Дано не съм твърде наивна, но вярвам, че посредством сътрудничеството на водеща институция в здравеопазването като Пирогов и МЗ могат добрите практики и съвременните методи за лечение да достигнат до най-широк кръг от лекари и пациенти. Тогава ще Ви бъдем благодарни не само ние, които сме имали възможност лично или чрез Интернет да получим Вашия съвет и адекватно лечение, а и всички останали, възползвайки се косвено от Вашите знания и професионален опит.

Извинявам се на всички, които биха сметнали, че изразената позиция е встрани от темата, но наистина мисля, че ако 90% от личните лекари на децата ни практикуват неправилни и остарели методи, то ТРЯБВА да се направи нещо.

една майка

# 644
  • София
Уважаеми д-р Оги,
...искам да отправя към Вас едно предложение...

Това са хубави намерения, но досега съм се убедил, че с декрети не става. Всеки доктор си знае своето. По-рано пишехме методични указания на МНЗ, сега всяка гилдия си има стандарти, в Здравната каса изработваме основни принципи, но дали те се спазват, е друг въпрос.  newsm78 Докато няма строг контрол, освен избора на болния, при условие че му препоръчат добросъвестен лекар.
Има разбира се и други форми - тематични конференции с изработване на консенсус, лекции пред общопрактикуващите лекари и прочее.  #Crazy Аз все пак съм убеден че постепенно ще навлезем в правилен ритъм.

А вие, момичета от форума, защо замлъкнахте.  Thinking Нищо особено не се е случило и животът си продължава. Но все пак ви препоръчвам да търсите консултативен преглед, защото от дистанция не е препоръчително да се лекува. Впрочем това важи за много болести. Добре е в ерата на Интернет човек да е осведомен, но това трябва да му служи за критерий по отношение на лекаря и база за задаване на повече въпроси. Един от признаците на съвременния лечител е че разяснява подробно проблемите.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт