Веганството - да споделим опит - 12

• 53 245
  • 744
  •   1
Отговори
# 180
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
на пюре с картофи.
по принцип е вкусно на супа, освен за супа и пюре, не съм попадала на друга рецепта.

# 181
Здравейте, записвам се в темата, малко по принуда  Sad. Преди две
седмици претърпях операция (откриха ми инв. дуктален карцином на
гърдата) и започнах да чета наред за връзката хранене-рак. От всичко
прочетено открих, че трябва драстично да променя менюто си като изключа
месото, млечните продукти, храните с високо съдържание на скорбяла (пшеница, овес,
царевица, картофи, бобови, ориз) и сладките плодове.
На практика подходящи храни за мен вече са зеленчуци, растящи над земята, някои плодове,
гъби, маслини, ядки, семена.

# 182
Veniz,
пожелавам ти успешно оздравяване,
добре дошла в темата, със сигурност ще ти е от полза. Първото, за което се сещам - маслините да не са от черните, те са с оцветители. Вземай от по-светлите, в опаковката да се виждат плодчета с различен цвят. И аз не бях се сещала, че като береш плодове, те никога не са абсолютно еднакви на цвят - някои са зрели, други - по-зелени, а също някои са по-зрели от едната страна , където ги е гряло слънце ...
Това, което лекарите спестяват - гледай да ядеш продукти без консерванти. Трудно е, особено през зимата, но все пак. Например вместо горчица - настърган хрян,  залят с лимон и зехтин, натъпкан в бурканче и - в хладилника. Преоткрих цвеклото, гулията, джинджифила, както и различни комбинации от продукти.

И ти ще откриеш един нов кулинарен свят, готвенето ща стане откривателство  - нови вкусове, нови умения ...
Заместител на месото - препоръчвам ти сайтан ( темпето ме притеснява, защото е от соя) - в магазин Зоя и др. биомагазини в центъра, ресторант Кринг.

asyalein,
Благодаря.
Днес ще опитам.

Още един въпрос към всички   bouquet
Имам в наличност сушена коприва - как да я ползвам за готвене, а не като билка?

Последна редакция: нд, 17 ное 2013, 11:27 от white flower

# 183
Сушената коприва с ориз или на супа ,няма разлика в готвенето с прясната .

Застройка от нахут , с нахутено брашно се прави Embarassed /поправих си поста/ , няколко лъжици се слага да се сгъсти водата. Бяхме писали по-назад в темата.

# 184
  • София
12 безмесния ястия с нахут, някои имат млечни - прегледах набързо - спокойно може без тях:

http://noshon.it/recipes/gettin-chicky-with-it-12-meatless-chickpea-recipes/

# 185
дао , чудесни рецепти Simple Smile

# 186
12 безмесния ястия с нахут, някои имат млечни - прегледах набързо - спокойно може без тях:

http://noshon.it/recipes/gettin-chicky-with-it-12-meatless-chickpea-recipes/

И аз съм забелязала, че много често в рецепти от източната кухня като индийска и арабска има някакви млечни към бобовите. Някой знае ли защо е така?

По пътя на логиката калцият ще блокира усвояването на желязото от бобовите нали така, но дали самата усвояемост на бобовите се подобрява от бактериите в кис. мляко например Thinking

# 187
Защо калция да блокира усвояването на желязото , сега го чувам  newsm78

Според мен млечните в храните е за по-добър вкус  Simple Smile

# 188
В зряла възраст не се усвоява никакъв калций, от млечните продукти  Peace По добре наблегнете на сусаменото семе.

# 189
Това е веганска тема Трой , веганите млечни не ядат.  Grinning

# 190
Извинявам се, просто видях в по горния пост млечни продукти и ''луднах''  Joy

# 191
Защо калция да блокира усвояването на желязото , сега го чувам  newsm78

Въпреки че не съм наясно с точния механизъм на действие, мисля, че това е един от малкото факти по които всички хранителни теории са на едно мнение: калцият пречи на усвояването на желязото, но може би става дума само за калцият от животински източници. Ако има някой по-запознат, да сподели Peace

Колкото до бобовите, интересно ми беше за млечно-киселите бактерии, защото най-често кисело мляко се добавя към бобовите рецепти в източната кухня. Все пак има варианти за веган кисело млечни продукти Peace Аз много обичам бобови, но ми създават стомашни неразположения като започна да ги ям по-често Blush

# 192
Знам , че без вит Ц , калция не се усвоява , за желязото ще ме накараш да ровя в нета .

Из нета : http://gotvach.bg/n5-26297-%D0%A3%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%8F%D0%B2% … D0%B7%D0%BC%D0%B0

Последна редакция: пн, 18 ное 2013, 04:19 от adelinda

# 193
  • София
аз също бих се поровила из нета и из записките, които имам от преди години относно калция и желязото; знам, че магнезий и калций се инхибират със сигурност и не се препоръчва едновременният прием на продукти, които ги съдържат; ето още една рецепта, която ме изкуши тази сутрин, но кога ще я тествам не знам - морковен сладкиш без яйца и млечни:

http://natureinsider.com/bg/2013/11/divine-carrot-cake/

# 194
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Знам , че без вит Ц , калция не се усвоява , за желязото ще ме накараш да ровя в нета .

желязото се усвоява по-добре при наличието на вит.С, това е важно, когато желязото се приема от раст. източници, защото то е по-трудно усвоимо.
на калцият му е необходим вит.Д за усвояването.

калций и магнезий могат да се приемат заедно, доколкото аз съм чела. ровех се покрай бременността и тогава стрикно разделях желязосъдържащите от магнезий съдържащите и калций съдържащи храни.

аз не смесвам млечни с бобови - не ми е вкусно и получавам неразположение.

Общи условия

Активация на акаунт