Веганството - да споделим опит - 12

• 53 814
  • 744
  •   1
Отговори
# 255
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Галче, да, променя се рецептата и трябва малко налучкване.
аз ползвам стевия и общо взето правя тестото на око, до получаване на кексово гъстота.
не винаги са сполучливи, ама се изяждат  hahaha

# 256
Аделинда, аз ти казах рецепта за сандвич с авокадо дали е тя? Мариновани гъби (не печурки, а микс), препечено хлебче и задължително къри.  Peace

Май това беше   bouquet но и гуакалмолето е добре . Авокадото ми се оказа гнило , ще трябва да купя друго  Sad
Доста веган кексове чета и на снимка изглеждат прекрасно , лошото е ,че повечето са или си оцет , или с кокосово масло , а аз не ги понасям и двете  Confused За сега се придържам към 2-3 рецепти сполучливи и без двете и няма да разнообразявам.

# 257
  • София
От днес до неделя има място където  да се купят био и натурални храни, накуп Simple Smile
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=541500.msg26935583#msg26935583

# 258
Да, винаги като се маха или заменя някоя съставка се променя рецептата Peace
На око или налучкване, важен е резултатът Wink

Аз понякога правя рецептата точно  по рецептата, половината доза, за да видя каква е точно консистенцията и после започвам с импровизациите Joy И после като се хареса, не мога да направя същото, ако не си спомня точната импровизация hahaha

# 259
  • София
От днес до неделя има място където  да се купят био и натурални храни, накуп Simple Smile

Там открих представена нова пловдивска веган кухня Simple Smile
Щандчето им е точно преди входа, вляво. Предлагат 3 вида кюфтета, солени кексчета, сладки , сурови бонбони.
Мисля, че се казват Кухня Вега. Имат доставки по домовете на готвена храна.
Успех!

# 260

Там открих представена нова пловдивска веган кухня Simple Smile
Щандчето им е точно преди входа, вляво. Предлагат 3 вида кюфтета, солени кексчета, сладки , сурови бонбони.
Мисля, че се казват Кухня Вега. Имат доставки по домовете на готвена храна.
Успех!

Имаха доставки по домовете, сега са ги спрели , само във вторник , по неизвестна за мен причина.

# 261
[Доста веган кексове чета и на снимка изглеждат прекрасно , лошото е ,че повечето са или си оцет , или с кокосово масло , а аз не ги понасям и двете  Confused За сега се придържам към 2-3 рецепти сполучливи и без двете и няма да разнообразявам.

adelinda, би ли споделила някоя.
Мислех, че само аз съм повредена, че не понасям оцет. Към кокосовото масло съм малко по-толерантна.

А аз рецепти за мазане с авокадо - освен традиционното гуакамоле (задължително с домати) ти препоръчвам да пробваш рецептите на Вери за авокадена майонеза и зукамоле / (дзукини+авокадо)

# 262
Първото авокадо изядох съвсем без нищо - ей така сурово като ябълка. Обективно погледнато не е особено вкусно, но го изгълтах с невероятен апетит - явно имам нужда от специфични витамини, които са в него.
Второто днес направих на плодова салата с ябълка, мед и лим. сок - мн. вкусно и бързо. Сигурно и с банан ще си върви, и с др.  плодове.

Последна редакция: сб, 14 дек 2013, 11:46 от white flower

# 263
ucu , 2-3 постни кекса се научих да правя , но си ги доразработих рецептите , ще ти ги напиша и в оригинал и както ги правя и си прецени кое е по-добре .

Кекс с ябълки: 1 ч.ч. грис пшеничен , 1 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. захар , мазнина /олио , зехтин/оригинала е с масло/, 1пакетче или 1 ч.л. бакпулвер, ванилия , канела.
ябълките се настъргват , а сухите съставки се сместват заедно, мазнината отделно.
тава се намазнява, реди се част от настърганите ябълки , отгоре сухите съставки част , посипва се с мазнина и в този ред докато се изразходят продуктите , като се свършва със сухите съставки и мазнината и се пече.

Моя вариация;
стържеш ябълки , или круша , но трябва да е зелена и хрупква , или тиква , дюля, каквото се сетиш .Към настъргания плод  добавяш сухите съставки и мазнината , бакпулвера, слагаш ядки каквито искаш , орехи и подобни + овесени ядки+ сушени плодове  /аз често ползвам мюсли със сушени плодове и ядки , слагаш в намазнена тавичка и печеш.

Ако ти хареса рецептата , по-късно ще напиша друга.

# 264

Кекс с ябълки: 1 ч.ч. грис пшеничен , 1 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. захар , мазнина /олио , зехтин/оригинала е с масло/, 1пакетче или 1 ч.л. бакпулвер, ванилия , канела.
ябълките се настъргват , а сухите съставки се сместват заедно, мазнината отделно.
тава се намазнява, реди се част от настърганите ябълки , отгоре сухите съставки част , посипва се с мазнина и в този ред докато се изразходят продуктите , като се свършва със сухите съставки и мазнината и се пече.

иска ми се да пробвам рецептата.  Simple Smile Тръгнах да я правя и се зачудих : колко ябълки? колко точно мазнина / зехтин/ ? На каква Т се пече, колко време? Ако се добавят овесени ядки , орехи и подобни, става ли пак кекс ли по- скоро нещо като крекер? Какво е съотношението грис, брашно и другите съставки , тип мюсли?
Благодаря за отговора предварително.  bouquet

# 265
  • София
аз пък във всички рецепти с кисело мляко замествам с вода+2 супени лъжици ябълков оцет
както и бакпулвера замествам със същата вода + оцет и сода

предлагам ви да замествате оцета с лимонтозу или лимонов сок (или портокалов Simple Smile )

# 266

иска ми се да пробвам рецептата.  Simple Smile Тръгнах да я правя и се зачудих : колко ябълки? колко точно мазнина / зехтин/ ? На каква Т се пече, колко време? Ако се добавят овесени ядки , орехи и подобни, става ли пак кекс ли по- скоро нещо като крекер? Какво е съотношението грис, брашно и другите съставки , тип мюсли?
Благодаря за отговора предварително.  bouquet

Не става кекс , бухва но не много , по скоро крекер но сочен заради плодовете. Мюсли слагам на око , точно за да ми е като крекер . Става гъста маса , не е като тесто . Ябълки мисля 5 средно големи може да сложиш , ако са от огромните, 2-3 ще ти свършат работа . Олиото на око , приблизително половин чаена чаша, и една кафена да сложиш пак ще ти се получи  Wink грис брашно по една чаена чаша, написала съм пропорциите. И да не сложиш мюсли пак няма много да ти бухне , те са за разкош , сложи и от тях една чаена чаша няма да дойдат много .
Няма сладкиш  да се пече на 250 градуса , всички подобни са от 180 до 220 най-много , печи нейде в диапазона , рецептата е лесна не иска прецизност ,така че давай смело  Sunglasses

п.п. забравих да добавя, че не се пече в кексова форма , а в нормална тава , разстила се тъничко .

Последна редакция: нд, 15 дек 2013, 11:13 от adelinda

# 267
аз пък във всички рецепти с кисело мляко замествам с вода+2 супени лъжици ябълков оцет
както и бакпулвера замествам със същата вода + оцет и сода

предлагам ви да замествате оцета с лимонтозу или лимонов сок (или портокалов Simple Smile )

С фанта портокал мисля имах записана една рецепта преди време , но май яйца си се слагаха , не смея да експериментирам . Млякото и с ядково да се замести , яйцата са важни за другите режепти които знам , за това не знам как да ги заместя .

# 268
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
едно яйце се замества с 1 с.л. нахутено брашно и щипка бакпулвер

# 269
едно яйце се замества с 1 с.л. нахутено брашно и щипка бакпулвер

Благодаря , asyalein, и си бухва кекса нормално , така ли ?

това е кекса с фантата който знам : http://foods.bg/%D0%A0%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8/%D0%9 … leId/41311/.aspx#

Другата рецепта я взех от постната тема : " Постен кекс:

1 бурканче сладко се обърква с една чаена лъж. сода бикарбонат. Престоява няколко мин. и към него се добавят:
1 ч.ч. орехи
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. канела
малко смлян карамфил и настъргано индийско орехче
300-400 мл. вода
3-4 ч.ч. брашно
настъргана портокалова/лимонова/ кора
/аз добавих и няколко нарязани сушени сини сливи/"

Карамфил и индйско орехче не слагам , канела в зависимост от сладкото което ползвам . Сода или бакпулвер сложих повече да шупне на пяна , защото сладкото ни е домашно и течно , а не сгъстявано с желатин/който не е веган/, водата ми дойде повече , ръгнах и любимите ми мюсли разбира се , наду се , стана много пухкав и вкусен . Тестото пак трябва да е много гъста маса , а не като типично кексово тесто . Пече се във форма , аз ползвам таква с дупка, сипвам олио и набрашнавям за да излезне лесно .

Последна редакция: нд, 15 дек 2013, 11:11 от adelinda

Общи условия

Активация на акаунт