Православието като начин на живот 2

• 30 584
  • 744
  •   1
Отговори
# 600
Извинете ме за късното включване!

Честит празник на всички Ви! Чувствам Света Анна много близка до мен, за това ще си позволя да дам линк към житието й: http://www.pravoslavieto.com/life/12.09_zachatie_sv_Anna.htm

От все сърце желая на всички успешна, блага и благословена седмица!  Hug

Много ми хареса предложената преди време от simpatikonia тема:

Родителството като призвание - педагогически уроци от Библията

Най-важната задача и основна част от житейският път на човека е да отгледа поколението си. При възпитаването на децата си се стараем да им предадем най-важното, на което ни учи нашият Бог - любовта към ближния.
Не случайно Светото Писание е Книгата на живота. С притчите си то ни предава онази безценна мъдрост, която е достижима само за най-високо извисените умове.

Четем у дома Детската Библия. Писала съм и преди, че дава възможност на четящия да дообясни, да внесе яснота. Картинките все пак говорят достатъчно на децата. Аз лично изпитвам огромна трудност да предавам историята с жестокостите. Детето ми толкова се натъжава и страда, че сърце не ми дава да му чета все още. Любими са му притчите за Вавилонската кула и за Ноевият ковчег.  

Жени, би ли споделила подробности за детската Библия на кое издателство е?

Миналата седмица гледах страхотен филм /два пъти!/ и съм още под въздействието му - Животът на Пи. Единственото, на което мого да го оприлича е библейска  притча. Толкова мъдрост и истини са вплетени... Горещо го препоръчвам. Мен лично ме разтърси.

# 601
Признавам си, че изключително рядко чета Стария завет, голяма част от нещата за мен са неразбираеми и далечни. Опитвала съм да водя разговор на тази тема с други хора, но съм получавала странни отговори, които не са отговаряли на въпросите ми. Как се връзва законът "око за око, зъб за зъб" с думите на нашия Господ да прощаваме 70 пъти по 7 и да не изричаме обидна дума за другите и най-вече цитатът  да не отмъщаваме, че на Господа принадлежи въздаяние (от посланието на св.ап. Павел до Римляни)? Съжалявам, че поставям тези въпроси, мисля, че може би и преди са били обсъждани, но ми се иска да получа някакъв отговор, който ще отговори истински на моята нужда от такъв - знам, че има защо нещата да са казани по този начин и че имат някаква връзка, която не разбирам.

# 602
zazo, ще видя довечера в къщи и ще ти пиша  Simple Smile!

liese, все едно прочетох собствените си мисли ...
Не мога да огранича четенето на Стария завет, защото малкия разгръща Книгата първо там. А са едни жертвоприношения, притчата за Авраам и Исак направо го потриса. Детето вижда по картинките какво става, няма нужда да му чета, за да види как баща вдига нож срещу сина си. Опитвам, но не мога да го обясня. Просто детето няма възможността да приеме какво става в историята. Не разбира как така веднъж Бог иска едно, а после друго. Не съм добър педагог в това отношение, не мога да сведа до минимум, да сдъвча до такава степен, че да е смилаема информацията.
И вероятно огромна част от проблема, е че аз не приемам Старият завет ...

# 603
  • София
Старият завет е изключително метафоричен и никога не следва да се приема буквално. Моят изповедник е категоричен, че стария завет трябва да се чете само от възрастни хора и то с коментари на компетентни богослови. Впрочем и самите евреи никога не са чели талмуда като художествена литература.

# 604
liese, точно тук е разликата Старият Завет който проповядва зъб за зъб и Новият Завет. Христос идва и ни учи, дава ни пример за това да обичаме ближния като себе си. Исус Христос се ражда с идеята да ни покаже и даде по-доброто:-)
Макар, че не сме се променили изобщо, по скоро живеем по Старият Завет и него все цитират хората:-) може би така е по-лесно newsm78
ох, не знам да ли бях ясна;-) Старо => Ново Wink развитие...

# 605
  • където мечтите се сбъдват
Детска библия още не съм взимала,но искам да споделя един сайт,в който попаднах на откъси от интересна детска книжка за десетте Божи заповеди.Книгата е на Ангелина Жекова,Искам да знам.Писах на издателството и те ми я пратиха,защото я нямаше никъде по книжарниците.

# 606
Принципно Старият Завет е много труден за разбиране, особено когато се разглежда извън контекста на Новия Завет. Затова Блаж. Августин ни дава "ключа" към разбирането на Стария Завет: "Новият Завет е скрит в Стария, Старият се разкрива чрез Новия".

Не можем да разглеждаме двата Завета по отделно, защото те са част от едно Божествено Откровение. По важните места от Стария Завет са изтълкувани от св. апостоли (напр. в Посланието до евреите), а в по-късно време и от св. Отци, така че ние няма какво толкова да умуваме върху текста, опитвайки се тепърва да намерим смисъла в него. Много могат да ни помогнат в това отношение и посочките в Библията под черта за паралелните места в Свещ. Писание. Те ни насочват директно към мястото, където съответното място в Стария Завет се споменава (и тълкува) в Новия Завет.

Ние християните не можем да се оплачем, че Старият Завет е напълно неразбираем.
Той е бил Божествено Откровение към богоизбрания еврейски народ, съобщено му по начин, който е съответствал на възможността му за разбиране - най-често като директни заповеди и забрани, а по-рядко като предобрази, които се разкриват напълно в Новия Завет. Докато Старият Завет е "сянка на бъдещите блага" (Евр. 10:1), то Новият е откриване и вкусване на тези блага. За нас е по-лесно да разберем казаното в Стария Завет, отколкото на евреите преди хиляди години. И все пак, за да разбираме казаното в него, трябва да го изследваме, а не просто да го четем, както казва и Христос: "Изследвайте Писанията... те са, които свидетелстват за Мене" (Иоан 5:39). Това разбира се е свързано с много труд и усилия, с четене на допълнителна литература, която слава Богу в наше време е доста изобилна.

# 607
  • В царството на игрите:)
Детска библия още не съм взимала,но искам да споделя един сайт,в който попаднах на откъси от интересна детска книжка за десетте Божи заповеди.Книгата е на Ангелина Жекова,Искам да знам.Писах на издателството и те ми я пратиха,защото я нямаше никъде по книжарниците.
А кой е сайта?
Ще ми се да чета на децата повече, но все не успявам.Имам много хубави книжки в къщи с християнски приказки и разказчета, но ден чета , после 5 нямам време и така Embarassed

# 608
  • където мечтите се сбъдват
А кой е сайта?
Ще ми се да чета на децата повече, но все не успявам.Имам много хубави книжки в къщи с християнски приказки и разказчета, но ден чета , после 5 нямам време и така Embarassed
Ох,сега видях,че не съм сложила линка  ooooh!
Ето го:
http://budiveren.com/index.php?option=com_content&view=categ … =58&Itemid=96

# 609
  • София
stefanel, благодаря! Линкът е много полезен. Много е важно как ще обясним на децата кой е Бог и кои са неговите заповеди. Така, чрез приказки е най приятно за тях и те биха го асимилирали най- добре. На мен също ми е трудно да им чета Стария завет, дори в пригодената за деца форма. Основно, винаги съм се старала да разберат, че Бог е добър, че Той обича всички и прощава на този, който е сгрешил, щом разбере грешката си, да  Му се помоли и да Му поиска прошка. Сигурно и аз не съм разбрала докрай връзката и разликите между Стария и Новия завет. Благодарение на дискусията тук, се поразрових и открих една статия и един коментар във форум, които ми поизбистриха нещата.
 Ето статията: Относно отношението между Стария и Новия Завет
 Ето и коментара:
Скрит текст:
"Бог е един и в двата завета. Различен е човека, който става нова твар в Христа. Има Него за пример и не носи първородният грях върху плещите си. Изкупен, умит от греховете си в Кръщението, което актуализира в тайнството покаяние, очистен и обновен чрез причастието – той би могъл и е редно да следва Христовия пример.
Откровението е вечно валидно и истинно отвъд пространството и времето, но човек е затворен в пространството и времето и се кланя на боговете на ограничението. Те са различни – разум, плът, гордост. В егоизма си човек очаква Бог да му служи – да изпълнява желанията му, да наказва враговете му, да го възнаграждава, да откликва на всеки негов моментен порив или каприз.
Законът на новозаветния човек се различава по дух, морал и етика от този на старозаветния. Редно би било да е така, за да не е напразна жертвата на Спасителя.
Христос със слизането си в ада и Възнесението си на небето, след като Е бил подобен на нас във всичко – чупи оковите ни, "раздира времето като дреха"/по памет цитирам/ и ни дава свободата и безсмъртието."

Ето и едно хубаво анимационно филмче за децата. Има и други от същия потребител в You Tube: Исус и чудесата, които Той извърши

Тук е и Вероучение от Елин Пелин. Някой тук го беше споделил, но не помня кой. Извинявам се и много му благодаря  Hug

Последна редакция: ср, 11 дек 2013, 06:10 от Надето :)

# 610
Как се връзва законът "око за око, зъб за зъб" с думите на нашия Господ да прощаваме 70 пъти по 7 и да не изричаме обидна дума за другите и най-вече цитатът  да не отмъщаваме, че на Господа принадлежи въздаяние (от посланието на св.ап. Павел до Римляни)?

Според мен нищо написано в Библията не бива да се приема буквално. Това е книга за душата, не за физическото. "Око за око, зъб за зъб" означава не, че задължително трябва да извадиш окото на този, който е извадил твоето. Означава, че наказанието трябва да съответства на провинението. Това е първообразът на правосъдието. Дава начина да не осакатяваш душата си с отмъщение и излишната жестокост. Но също така категорично се обяснява, че всяко зло ще бъде наказано. Защото ненаказаното зло отключва след себе си лавина от последващи злини. Ненаказаното зло е сигнал, че може да си правиш каквото искаш - последствия няма да има. А такъв начин на мислене е езически и изключва Божията воля и Божията справедливост. Т.е., тези наглед жестоки и противоречиви думи ни водят към единобожие, справедливост и правосъдие.
Но... такива са били времената, така е казано-записано.

# 611
zazo, Бибилията за деца (така е и името на книжката) е на издателство ПАН, 2009 година. Ето я http://www.pan-bg.eu/?viewID=1&bd_id=587.

Защото ненаказаното зло отключва след себе си лавина от последващи злини. Ненаказаното зло е сигнал, че може да си правиш каквото искаш - последствия няма да има.

Не съм съвсем сигурна, че успях да те разбера. Къде остава прошката? Не че в някои случаи на особена и буквално животинска жестокост човек е лесно (дори възможно) да прости ...

Надето, точно това имах пред вид. Благодаря ти, описала си го много по-добре от мен Simple Smile!

# 612
Да не забравяме, че и Бог не е оставил ненаказан греха на Адам и Ева, но никой не Го обвинява, че не им е простил и не си е затворил очите пред провинението им, нали?

Съгласна съм с това, че злото не трябва да остава ненаказано. Но ние не сме съдии, а се надяваме на Божията справедливост и възмездие. Разбира се има човешки закони и съд, към които трябва да прибягваме, но никога не трябва да стигаме до саморазправа. Такива са принципите на Божественото и човешкото право. Поне по тази точка между тях няма никакво противоречие.
Признанието на вината е смекчаващо обстоятелство, а злобата и отмъщението нямат място никъде - дори и в Стария Завет. Трябва правилно да разбираме написаното - дори прословутото - "Око за око, зъб за зъб".

# 613
simpatikonia, прошката няма много общо със затваряне на очите. Прошката е осъзнаване, приемане и акт на любов. Затварянето на очите е омаловажаване на акта на злото. Смятам, че ясен пример за това е да не реагираш, когато знаеш, че някой страда (физически малтретиран например).
Точно това питах и zazo , защото намирам смисъла в наказанието като такова, само ако не идва от пострадалия/близък. Ако идва от там, то няма справедливост, а се гони отмъщение.

# 614
Жени, и аз си мислех същото, след като прочетох вашите мисли тук - че не бих могла да обясня нещо, което аз самата не разбирам, ако бъда запитана. За това и реших да споделя тревогата си.
Това, което дядо хаджия е написал, е отговор, който и преди съм чувала и с който съм съгласна; харесва ми. Извинявам се, че повдигнах въпроса. Явно отговорът е в книгите и в опита.
zazo, благодаря ти за коментара, смятам, че разбрах какво имаш предвид, и съм съгласна.
Жени, струва ми се, че зазо имаше предвид това, което и ти си написала.

Не съм съгласна обаче, че в човешкото право има същите принципи като Божественото. Общото ми мнение е, че колкото и уредени да са отношенията между хората по закон, ние все пак разчитаме на доброто у другия, а не на това, което пише някъде - именно защото всичко по човешки може да бъде преиначено.
Тук може би Жени ще може да изкаже по-интересно и различно мнение. Това е моето лично, което се извинявам, ако на някой не се харесва.

Последна редакция: ср, 11 дек 2013, 10:21 от liese

Общи условия

Активация на акаунт