Висок пролактин и аденом на хипофизата - 6

• 109 734
  • 759
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Бромокриптин/Достинекс се пият като цяло за смъкване на нивата на пролактина, което само по себе си може да не е предизвикано от аденом! Аз имам аденом от доста време, а чак преди няколлко месеца вдигнах пролактина.  Чувала съм,че тези препарати спомагат за намаляване на размера на аденома, ако той е пролактином Simple Smile
п.п нали тези препарати се пият и за спиране на кърма, когато младата майка прецени/наложи се. Явно активното вещество има различни приложения Simple Smile

# 466
И при мен бромокриптина беше изписан за смъкване нивата на пролактина. Моята ендокриноложка ми каза че бромото бил с повече странични ефекти/аз не ги усетих/ от достинекса, но пък бромокриптина бил по - подходящ за жени, които искат да забременеят.

# 467
  • София
При мен нямаше коментар за препарата - направо Достинекс, без излишни коментари  Crossing Arms Не знам на кой как действа...но при мен е много добре положението, смъкна ми кръвното, та сега ми е добре,че покрай другите проблеми го вдигах.

Момичета, забелязали ли сте промяна /положителна/ в настроенията и чувствата си? Аз бях много отпаднала и депресирана, като парцал, малко Достинекс и пак се чувствам жизнена и щастлива...ама направо промяната стана за няколко дни  Thinking

# 468
Уф, сега вече съвсем се омотах- аденома ли провокира увеличения пролактин или обратно? Има ли други като мен с аденом на Бромокриптин? Всеки аденом ли е пролактином  newsm78

# 469
  • София
не Simple Smile най-голям процент от аденомите на хипофизата са пролактиноми, но може да има свръх секреция на други хормони или да бъде просто образувание, което нищо не прави Simple Smile

# 470
raja_nikol и аз малко да ти помогна Simple Smile
1. не всеки аденом е пролактином. Казано на прост език "пролактинома" е "Най-малкото зло от аденомите". Почти всяка жена го има. Дори в медицински журнал на английски ( в тях има най - много инфо) четох , че  при  починалите с направени аутопсии, всеки  2 имал аденом в хипофизата, без той да е бил причина за смъртта естествено. Знаеш аз колко бях шашната, а се оказва, че хванат навреме, никак не е страшно.
2. Пролактинома е аденом , секретиращ пролактин, от там и името. Може да имаш висок пролактин, без аденом. И обратно, но е по- рядко. Иначе двете си имат връзка, не знам кое кое провокира. Това е малко като кое е възникнало първо - кокошката или яйцето.
3. Ти сама си ми казвала , че Бромокриптина е по-добър , а щом него изписват на бременни, значи е така наистина. Достинекса се дава и за паркинсон и други гадини такива.  Така че щом си го пиеш и нямаш проблеми, пий го Simple Smile И бягай от темата. Не си за тук вече Simple Smile Simple Smile  bouquet Hug Heart Eyes

# 471
Кати, радвам се да прочета това  Heart Eyes

Р.Р. Значи моя е аденом е пролактином- има го, имам висок пролактин, значи 2+2 = 4  Mr. Green

Ами така ми каза лекарката за него, но като ви чета, че всички други сте на Достинекс и започвам да се съмнявам. Затова и не четях година и половина, що ли ми трябваше сега  Wink
Този месец ми предстои ЯМР, предният път беше мъничко намалял, дано още да е   Praynig

# 472
  • до най-прекрасния мъж
Докторът, който ми разчете снимката от скенера - на достолепна възраст и с голям опит /може би беше над 80 годишен/ - ми каза така: Яж, пий, взимай си Бромокриптина и като забременееш и родиш, ще дойдеш се похвалиш с бебето. Пък за аденома - хич не го мисли, нито си първата, нито последната. Лекува се само с лекарства, от операция няма смисъл при тези малки размери. А и доколкото разбрах - рецидивират. Опасни са макроаденомите, които притискат мозъчната тъкан.
Иначе, и аз доста се бях притеснила, но тези му думи много ме успокоиха. От всичко прочетено, разбрах, че е важно да не расте. Моят е колкото оризче голям и не ми създава проблеми.

# 473
Докторът, който ми разчете снимката от скенера - на достолепна възраст и с голям опит /може би беше над 80 годишен/ - ми каза така: Яж, пий, взимай си Бромокриптина

Точно това ми казаха и на мен всички лекари, до които се допитах  Peace, с тази разлика, че аз деца вече имах. Явно наистина не е нещо опасно, да не се вкарваме във филми  Laughing

# 474
  • София
Явно всички са ни успокоявали по сходен начин  Party аз се шашнах в началото, моя е 4мм, но сега не го мисля. Щом е малък е ок, аз не пиех нищо за него след като ми го откриха, чак преди 2м започнах достинекс, че ми скочи пролактина. Само трябва да се следи , за да не порасне, както и да се правят периметрии, за да сме сигурни,че не се уврежда зрението Simple Smile

# 475
  • Пловдив
Извинявайте, че така изневиделица се намесвам в темата, но някой знае ли колко се чака за одобрение от Касата в момента за ЯМР? Чакам от септември за контрола, до сега не ми се е случвало да има чак такова забавяне  newsm78

# 476
Извинявайте, че така изневиделица се намесвам в темата, но някой знае ли колко се чака за одобрение от Касата в момента за ЯМР? Чакам от септември за контрола, до сега не ми се е случвало да има чак такова забавяне  newsm78

При мен беше нещо такова, подадох си документите, и ми казаха че комисията се събира един път в седмицата, и на следващия ден вече имах отговор. Ако съм ги подала в четвъртък, а комисията се събираше в сряда, съм чакала максимум седмица. Майка ми ходи и тя миналия месец и беше по същия начин/става въпрос за Сливен/. Явно има някакъв проблем с теб, да не са ти забутали някъде документите.....? По-добре отивай да ги попретесниш.

# 477
  • София
Цецинка, аз последния ЯМР го правих преди година, подадоха ми документите към 20ти декември и на 6ти - 7ми януари имах отговор. Върти ми се,че срока за отговор е 30 дни...ама не съм сигурна. Поговори с лекаря, който ти ги е пуснал към касата, знам ,че те имат връзка с въпросните бюрократи и могат да ти дадат отговор...евентуално при добро желание ;/

# 478
И при мен беше както при kolejkata_t Peace, но и аз съм от Сливен.
Последно лекуващата ми лекарка ми каза, че направленията за 2015 са свършили и са отказвали за ЯМР.
Посъветва ме да изчакам началото на 2016...
Но при теб няма никакъв отговор Shocked най-добре отиди и попитай какво се е случило Peace

# 479
  • Пловдив
Благодаря за отговорите, момичета. Аз съм от Пловдив и до сега съм чакала максимум по два месеца. В понеделник ще звъня  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт