Висок пролактин и аденом на хипофизата - 6

• 109 735
  • 759
  •   1
Отговори
# 345
А увеличението много ли е голямо?

На един от ЯМР-тата ми обясниха, че няма как да се измери точно, аденома не е с правилна форма и може да има разлики при измерванията. Беше първия път, когато се отчете намаление от 5мм, лекарката ми обясни, че много го е гледала за да не ме подведе, защото е с неправилна форма, а не сфера. И това го говорим за макроаденом с размер 32 мм, а за микроаденомите пък съвсем.

От 0.79см. на 0.86см. е,май не е малко?

# 346
  • София
Trada, изследването го правя в МДЛ Русев, Пловдив, в двора на Окръжна болница, от няколко месеца са с най-новият апарат в България. Лекарите, които работят там също са много съвестни.

# 347
Trada, изследването го правя в МДЛ Русев, Пловдив, в двора на Окръжна болница, от няколко месеца са с най-новият апарат в България. Лекарите, които работят там също са много съвестни.
Мерси много,аз се бях насочила към Ситиклик.

# 348
каква е цената?

# 349
  • София
250 за хипофиза, контрастът струва 100лв до 60кг, 150лв до 80кг и 200лв за над 80кг.

# 350
Имате право на направление, момичета. Поне веднъж годишно  Peace

# 351
Здравейте момичета, имам проблем с прекомерно окосмяване от мъжки тип и търся причината. Бихте ли споделили дали имате такъв проблем? Гинекологът ми дава зелена светлина,правих ехограф на щитовидна-ок, тсх и тестостерон в норма. Възможно ли е от хипофизата да е проблема, моля кажете как сте в това отношение.Благодаря!

# 352
  • Варна
250 за хипофиза, контрастът струва 100лв до 60кг, 150лв до 80кг и 200лв за над 80кг.

Аз преди година и половина платих около 70 и няколко лв за контраст до 80кг! Явно са вдигнали цените Sad

# 353
Аз плащам 90 лв. до 60 кг...долу-горе едно и също Peace

# 354
  • София
Здравейте момичета, имам проблем с прекомерно окосмяване от мъжки тип и търся причината. Бихте ли споделили дали имате такъв проблем? Гинекологът ми дава зелена светлина,правих ехограф на щитовидна-ок, тсх и тестостерон в норма. Възможно ли е от хипофизата да е проблема, моля кажете как сте в това отношение.Благодаря!

Привет! Аз имам такъв проблем. Ако мога да използвам малко черен хумор - по едно време си мислех,че се връщам назад в еволюцията. Сега е по-добре положението.
На мен обаче тестостеронът беше висок, както и DHEA_S, СПКЯ и ИР, но тези неща (уж) нямат отношение към аденома (или поне сега нямат) Попринцип за това при мен предположиха,че е Кушинг, т.е аденом на надбъбречна жлеза - е, нямам Simple Smile
Трябва да пуснеш по-голям пакет хормони, както и консулация с ендокринолог, образната диагностика се прави на база съмнителни хормонални изменения.

# 355
Момичета,някоя от вас да посещава д-р Мариета Лазарова от МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ”Академик Иван Пенчев”?От 3 месеца съм нейна пациентка,много е внимателна,като цяло съм доволна от нея.Преди седмица ме приеха в същата болница за поредните изследвания,от там ми казаха че трябва и ядрено - магнитен резонанс,но незнам дали докторката ще иска да пише до касата за направление.Отказвал ли ви е ендокринолог направление за ЯМР?

# 356
Здравейте! И аз съм в групата с аденомите от скоро Simple Smile  Има ли някой, който е с аденом на хипофизата, без да му е висок пролактина? По повод постоянно главоболие и световъртеж постъпих в неврологично отделение, където ми направиха доплер на глава, рентеген на шийни прешелени и скенер. На скенер ми откриха тумор на хипофизата - 10 мм. И това е- изписаха ме. В момента съм в ендокринологията в св Марина във Варна, където лежа 3ти ден и досега са ми пуснали само един пролактин, който е в норми. Правиха ми ЯМР, което не се получи, защото контрастът ми се излял в ръката и ще ми правят утре пак и ме изписват. Ендокриноложката тук казва, че ако е 10 мм тумора нищо да не правя, главоболието и световъртежа не били от това. Исках консулт с невро хирург- казват, че нямало нужда. Чудя се какво да правя. Причина за главоболието никой не открива, а и как така нищо да не правя? Да чакам да ми се увеличи аденома повече, да стана на повече години и операцията да е по-сложна ли? Факт е,
 че ме боли глава и не минава от никакви лекарства и не съм работоспособна чак. Да си пусна ли сама още хормони и кои да са те? Препоръчайте ми   неврохирург за обективно мнение, който да не си гледа само пътеките. И някой знае ли каква е тази пластина, която се слага след операцията? Също какво мислите са операциите с кибер и гама нож, чета за една клиника в Турция? Цикълът ми по принцип е редовен, само в момента ми закъснява със една седмица, може би от стрес. На 38 г съм, имам едно дете на 6 г., не съм имала проблем със забременяването, кърма почти нямах. Затрупах ви с въпроси, но ще съм много благодарна на всеки съвет или инфо.

# 357
  • Варна
hera76 При размер до 10мм се водят микроаденоми и обикновено не се оперират, над 10мм са макроаденомите. Операциите на тези аденоми се прави най-често -90% през носа и няма нужда от пластини, които се налагат при големи операции с отваряне на черепа.
За неврохирург какво да ти кажа, аз правих консултации с хирурзи и нито един не ми каза не е необходима операция - нали това им е работата Simple Smile Единствено Габровски в Пирогов след рецидива ми каза да си пия лекарствата и да не го мисля Simple Smile
Ако питаш конкретно за Варна в Света Марина мисля е завеждащ Енчев, който идва от Свети Иван Рилски София и беше в отделението на Бусарски.

# 358
  • София
hera, аз имам аденом, по-малък от твоя е, 4мм. Пролактин - идеален, в норма. От 3-4 м съм с постоянно главоболие, на новия ЯМР аденомът си седи същия, имам стеснена вертебрална артерия, невролог ми изписа Аркоксия, заради съмнения,че главоболието е от рязката промяна в хормоните (инсулин, мъжки хормони) Вероятно и аз ще  търся неврохирург скоро, ориентираха ме към Иван Рилски в София, там имало светила (уж). 

# 359
  • Варна
hera, аз имам аденом, по-малък от твоя е, 4мм. Пролактин - идеален, в норма. От 3-4 м съм с постоянно главоболие, на новия ЯМР аденомът си седи същия, имам стеснена вертебрална артерия, невролог ми изписа Аркоксия, заради съмнения,че главоболието е от рязката промяна в хормоните (инсулин, мъжки хормони) Вероятно и аз ще  търся неврохирург скоро, ориентираха ме към Иван Рилски в София, там имало светила (уж). 
Да, в Иван Рилски след инцидента с Бусарски светилото е проф. Романов, но аз не бих оперирала микроаденом, особено пролактином, има много голяма вероятност от възстановяване. По добре да се намери добър ендокринолог специалист по хипофизата, обикновено се приема достинекс и повечето се повлияват отлично от него, в това число и моят макро. Simple Smile
Аз бях оперирана в Иван Рилски и след 6 месеца туморът си беше възвърнал същите размери.

Общи условия

Активация на акаунт