Висок пролактин и аденом на хипофизата - 6

• 109 171
  • 759
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте, момичета,
Някоя от вас да знае приемната време на др Начев в Майчин Дом ? От 1 час звъня на посочените телефони и все дава заето.

# 586
Привет момичета! И аз съм с установен аденом на хипофизата преди 6 години. Днес съм майка на две прекрасни деца. За тези, които искат да забременеят препоръчвам да пият Достинекс до положителен тест за бременност. Знам, че казват да се спре преди да се започне с опитите, но като минат месец - два в безуспешни опити хормоните излизат извън желаните стойности и шансовете за бременност намаляват значително. Разбрах, че иделните стойности на пролактина за забременяване са около 200 и прогестерон около 100  - в пряка зависимост са. След положителрн тест хапчетата се спират в рамките на седмица. И с двете деца съм процедирала така. Успех на всички.

# 587
Привет момичета! И аз съм с установен аденом на хипофизата преди 6 години. Днес съм майка на две прекрасни деца. За тези, които искат да забременеят препоръчвам да пият Достинекс до положителен тест за бременност. Знам, че казват да се спре преди да се започне с опитите, но като минат месец - два в безуспешни опити хормоните излизат извън желаните стойности и шансовете за бременност намаляват значително. Разбрах, че иделните стойности на пролактина за забременяване са около 200 и прогестерон около 100  - в пряка зависимост са. След положителрн тест хапчетата се спират в рамките на седмица. И с двете деца съм процедирала така. Успех на всички.

Здравей, и аз съм с установен аденом и пия Достинекс. Имам детенце на 3 годинки и мисля за второ. Притеснява ме, че след първата бременност аденома беше леко увеличен. И сега при евентуална втора да не се увеличи още повече...

# 588
Аз съм правила само веднъж ЯМР и нямам намерение да правя втори. Ако си пиеш лекарствата вероятността да се увеличи е минимална. Относно бременността, когато забременях първият път ендокринологът ми каза, че при аденом на хипофизата е препоръчително да се ражда по естествен път, защото при напъните аденомът може да изчезне. Така и родих, чаках да ми дойде цикъл 8 месеца без хапчета, но така и не дойде - явно аденомът си седеше, пролактина си беше висок, започнах си Достинекса без да си правя ЯМР. Осем месеца си пих хапчетата и пак забременях не планирано. Сега второто ми дете е на 6 месеца и чакам да ми дойде цикъл за трети път без да съм пила хапчета. За съжаление е нередовен, интервалите се увеличават и най- вероятно щетрябва да започна пак хапчетата. Но да си правя ЯМР въобще не мисля, а и не препоръчвам, за мен е излишен стрес.

# 589
  • София
 Shocked от напъните може да изчезне аденома?  Shocked Shocked Shocked

Защо смяташ ЯМР за стресиращ?

# 590
Ендокринологът, при която ходя, за варненки може да е позната - др Сарджева, ми каза, че нормалното раждане може да доведе до намаляване размера или напълно изчезване на аденома. Наш познат гинелолог го потвърди. Разбира се може би е рядко явление, но явно има връзка. При мен едва ли е изчезнал. Мен лично скенера на глава ме стресира и смятам, че трябва да се прави само, ако хормоналните нива не се повлияват от лекарства и не влизат в норма. Но ако всичко е наред с лечението не виждам смисъл да проверявам нараснал ли е и ли не аденома. Това е мое мнение, не натоварвам никой с него.😊

# 591
Аз сега ще си правя ЯМР за трети път... искам да видя как вървят нещата, дали е възможно да е намалял. По принцип и аз знам, че е препоръчително бременност, защото се повлиява добре аденома, но при мен нарасна. Достинекс си пия от около 2 години и цикълът ми е по редовен от всякога, но предполагам ако го спра няма да е така...

# 592
  • Варна
Няма нищо лошо да се прави ЯМР, е, финансово е натоварващ, а по здравна каса, за мен поне ходене по мъките! Да се моля аз, нима имам вина?

Лошото е, че и достинекса си има своите странични ефекти, които не са за подценяване.

Аз вече 6 години съм на достинекс, до кога трябва да се пие? Ако не се прави томографско изследване може ли да се прецени, че аденома е изчезнал и може да се преустанови приема?

Дори съм решила да говоря с ендокринолог дали не е добре да мина за известно време на бромокриптин (да заменя едни кофти странични ефекти с други  Joy)

# 593
Дорис, 3 години пих Бромокриптин, снощи хвърлих последната опаковка и така и не и прочетох страничните ефекти, страх ме е какво съм си причинила, но вече ги спирам, няма го аденома   Heart Eyes

# 594
  • Варна
Дорис, 3 години пих Бромокриптин, снощи хвърлих последната опаковка и така и не и прочетох страничните ефекти, страх ме е какво съм си причинила, но вече ги спирам, няма го аденома   Heart Eyes

Хиляди прегръдки Ч У Д Е С Н О!
 Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug

# 595
  • до най-прекрасния мъж
Супер, дано повече никога да не се появява!  Hug

# 596
  • София
Doris, според мен няма как да се разбере имаш или вече не аденом без образна диагностика. Дори и да е вкаран пролактина в норма пак не е гаранция. При мен първо се доказа наличието на аденом, след година се видя завишение в пролактина. По симптоматиката мисля,че съм го имала този проблем неколкократно през годините, просто не е изследвано, т.е един аденом може да бъде и хормоносекретиращ и не, както и да забави вредните действия за момент. Simple Smile

# 597
Здравейте. Ето моят опит с пролактинома на хипофизата. През 2011г чрез ЯМР установихме микроаденом с размери 6/3/4 см след симптоми за нередовен цикъл и изтичане на секрет от гърдите. Първоначално пих Достинекс веднъж седмично, но след като нямаше съществени промени в нивата на пролактина, минах на 2 дози Достинекс седмично. Приемах Достнекс от началото на 2012г до май месец 2016г. Междувременно спирах лекарството за по месец на два пъти, като ефекта от спирането беше скачане на пролактина и нередовен цикъл. Януари месец 2016г направих контролен ЯМР - размерите на пролактинома бяха 8/6/7 - констатира се увеличение на фона на Достинекс. Ефекта от лекарството беше - поддържане на нива на пролактина, но никакво повлияване на растежа на тумора. Тъй като планирам бременност, а и предпочетох да не чакам аденома да стане макроаденом се реших да се оперирам. След дълги проучвания постъпих в клиниката по неврохирургия  а УМБАЛ "св Иван Рилски" при доц. Каракостов. На петия ден бях оперирана от невероятен екип - професор, доцент и доктори. Операцията мина нормално - безкръвна, бях изписана на 3тия ден. Минаха вече 20 дни от операцията и бих казала,че се чувствам много добре. Неприятният ефект от операцията отмина след 2рата седмица, а именно раната в носа, загубата на обоняние и вкус. След два месеца съм на контролен преглед. Смея да твърдя, че това беше най-доброто решение за мен. Мисля дори,че отложих прекалено операцията.

# 598
  • Варна
Doris, според мен няма как да се разбере имаш или вече не аденом без образна диагностика. Дори и да е вкаран пролактина в норма пак не е гаранция. При мен първо се доказа наличието на аденом, след година се видя завишение в пролактина. По симптоматиката мисля,че съм го имала този проблем неколкократно през годините, просто не е изследвано, т.е един аденом може да бъде и хормоносекретиращ и не, както и да забави вредните действия за момент. Simple Smile

Знам  bouquet
Претърпяла съм и операция и повторно възобновяване, един неврохирург ме попита дали нямам медицинско образование, толкова много съм изчела...
Просто исках деликатно да кажа на Vivianе, че е важно да се прави образно изследване Simple Smile

# 599
  • София
Doris  bouquet
извини ме, не съм схванала явно  Mr. Green

Аз се подготвям психически за следващия ЯМР, около януари трябва да се случи. Голяма паника ме обзема вътре, нямам логично обяснение защо....като цяло нямам проблем с тесните пространства ама...

Общи условия

Активация на акаунт