Да преправим старите мебели с любов - тема 24

• 88 487
  • 784
  •   1
Отговори
# 150
  • На точното място
И така готова съм за бой! Днес в Баумакса ми тонираха боятя на водна основа/благодаря за съвета/, стана 1:1 желаният от мен цвят. Взех и валяче 6 см. Сега последни въпроси: за да грундирам столовете в какво съотношение да разредя боя+вода;каква е последователността - грунирам и чакам ок.1ч, после 1 ръка и още 1 час чакане, после 2 ръка?

# 151
  • Пловдив
Абсурд! Недей да мажеш толкова бързо пластовете, ще ти се свлече боята. Между ръцете се чака по 24 часа.

# 152
  • София
И така готова съм за бой! Днес в Баумакса ми тонираха боятя на водна основа/благодаря за съвета/, стана 1:1 желаният от мен цвят. Взех и валяче 6 см. Сега последни въпроси: за да грундирам столовете в какво съотношение да разредя боя+вода;каква е последователността - грунирам и чакам ок.1ч, после 1 ръка и още 1 час чакане, после 2 ръка?
  Не се грундира с разредена боя!(в никакъв случай - ще се намокрят столовете и ще се раздуят) Има си специално грундове за всяка боя. Ако нямаш грунд за тази боя или Бороконтакт (ако не си изшкурила добре и се съмняваш, че няма да хване) или направо 1 тънък слой боя. Като изсъхне добре ако е нямало грунд и дървото е настръхнало (драска на допир с ръка) заглаждаш леко със съвсем фина шкурка като плат почти , забърсваш от праха с леко влажен парцал и като изсъхне продължаваш. Ако няма нужда от заглаждане направо следващия пласт боя докато ти хареса, но да изсъхва добре между слоевете (на боята трябва да пише за колко време съхне, но поне няколко часа.

# 153
Аз също от опит те съветвам да изчакаш добре между пластовете. Дори на пипане да се усеща, че боята е изсъхнала, трябва да изчакаш - най-добре следващия пласт да нанесеш на следващия ден. Първия път нямах търпение и нанесох ръцете през един-два часа и резултатът не беше желаният. И грунд Бороконтакт, а не разредена боя. Успех!

# 154
  • На точното място
Много, много благодаря. Столовите са добре изшкурени, така че ще нанеса първо тънък слой само върху един от столовете и ще изчакам да видя как ще се държи за 24 часа.

# 155
  • Бургас
какво става ако се боядиса рафт,който не е минат с шкурка,задължително ли е винаги да се минава?

# 156
  • Варна
Е стига де! Попрочетете малко!
Какво става с рафт...
При боядисване на пдч плоскости ламинирани, грунд после боя.
Ако ще се боядисва със същата боя с каквато е бил нищо не става, не трябва да се грундира.
При смяна на вида на боята ( от лак на боя, от блажна на акрилна) задължително се грундира, в противен случай може да се лющи.
Шкуренето при тези случаи е по желание, става по-гладко и равномерно покритието.

Ако от боядисан дървен рафт искаме да възстановим естествения вид на дървото - няма как - шкурка до дупка и после масло или лак.

# 157
  • София
Здравейте пак и от мен!

След паркета ми дойде ред и на кухненския плот бук. Искам да го потъмня с Осмо абанос, което ми остана от паркета. Вчера взех да пробвам на едно парче от него и съм супер разочарована от резултата. Изглежда ужасно, все едно съм го мазала с парче въглен.  Sad По-принцип знам, че е по-твърдо дървото, но не предполагах, че ще изглежда толкова зле и, че няма да попива, като дъба. Моля, ви дайте съвет, какво да го правя, колко да го мажа, да чакам... Днес ще отида да видя, като е престояло един ден в какво състояние е, но ако е като вчера не знам какво да го правя.

# 158
  • В градината...
Аз на парче буков паркет пробвах с бяло осмо и се отказах - стоеше като варосани черти, неравномерно, просто ужасно.

# 159
  • София
Perunika, по същия начин е и с черното Осмо. Направо се отчаях Sad, а така ми се искаше да го потъмня.
А с какво го намазахте?

# 160
  • Бургас
Буков плот мазах с цвят дъб и си стана доста естествено, но не е толкова тъмно, колкото искаш

# 161
  • София
Радина, може ли снимка? Ако искаш и на лични.

# 162
  • Варна
Здравейте пак и от мен!

След паркета ми дойде ред и на кухненския плот бук. Искам да го потъмня с Осмо абанос, което ми остана от паркета. Вчера взех да пробвам на едно парче от него и съм супер разочарована от резултата. Изглежда ужасно, все едно съм го мазала с парче въглен.  Sad По-принцип знам, че е по-твърдо дървото, но не предполагах, че ще изглежда толкова зле и, че няма да попива, като дъба. Моля, ви дайте съвет, какво да го правя, колко да го мажа, да чакам... Днес ще отида да видя, като е престояло един ден в какво състояние е, но ако е като вчера не знам какво да го правя.
Дъбът е по твърд от бук по Бринел бук-3.8, европейски дъб-3.9, така че няма да е от това. newsm78
http://www.idcparquet.com/indexdetail.php?id=181

# 163
Didi, можеш, след като хубаво изсъхне, да го минеш с фина шкурка, за да изкараш шарките на дървото (така направих аз с една закачалка) , но след като е плот, който най-вероятно ще се мокри, трябва да го финишираш с безцветно масло или най-добре с топ ойл, за който Миоки даде много добри отзиви.

Но действително всяка дървесина реагира различно на маслото, така че е хубаво винаги предварително да се тества, както ти си направила.

# 164
  • Варна
А и никакви лични! Simple Smile Това е ценен опит за омасляване на различните дървесини.
Наистина ако пуснеш снимки на дъба и на бука след черното осмо ще е много добре!
Аз омаслих една дъсчица чам, стана много черно наистина. Довечера ще я намеря и снимам.

Общи условия

Активация на акаунт