Да преправим старите мебели с любов - тема 24

• 88 482
  • 784
  •   1
Отговори
# 570
Добър вечер  Sunglasses
tzutzurka, доколкото знам ако са дървени вратите грунда не е задължителен. Но има и варианти с масло или вакса да ги намажеш, примерно. Иначе шперплатовата врата е добре да се шлайфа. с лентов или вибров може би е по-лесно, отколкото на ръка. Аз съм боядисвала с акрилатна боя - става добре. без грунд.

Аз искам да се впиша в темата с моята кухня, която в момента пооправям... боядисвам шкафчета, пдч-та. От някакво кафяво ги правя бели. Голямо бачкане  Crazy Имам 4 готови врати, доволна съм - гладки и лъскави. Като направя и останалото ще покажа.
Много искам "скандинавска" кухня, а бюджет - нъц. Та така...  Боядисвам ги с латекс, после шкуря за заглаждане и отгоре вакса. Не знам доколко ще са устойчиви на миене, но това само времето ще покаже.

# 571
# 572
  • София
.

Последна редакция: пт, 25 окт 2013, 12:40 от Didi*

# 573
  • На точното място

Как ги измислят тези неща?! Много  идейни.

# 574
  • София
Много са идейни, но повечето няма да си ги сложите у вас, нали?
То трябва цялостна концепция в жилището, не може ей така да се сложат столовете на стената и да се ползват целогодишно за гардероб.

Е, на котака бих му направила къщурка от куфар. За сега ползваме един кашон, облепен подобаващо.

# 575
Ванилия чака снимки да знаеш,и на мойта кухня съм й замислила такова преобразяване някоя година.Нова е ,ама цъфна талашита  Mr. Green Що мазиш с вакса,а не с лак  newsm78

# 576
Zvezda, не знам що мажа с вакса, а не с лак  Mr. Green т.е. знам де, но не съм сигурна, че е правилно. Преди време като помагах да се правят състарени мебели, гледах, че ги мажат с някаква вакса върху боята. Обаче беше отдавна, и беше по френско, та помня само как изглеждаше и какво се правеше, но не и какъв точно е продукта ("de la cire" което си е восък/вакса, и беше малко по-твърдо - топеше се на котлона и се мажеше, после се полираше). Вчера като търсих лак, нямаше на водна основа (нямаше безцветен или бял поне) а до него седеше тази вакса. Затова реших да пробвам. На вид и на пипане става много яко - гладко и лъскаво, с лек блясък. Дори мъжът ми се възхити, а той беше скептичен. Остава да установя и устойчивостта на миене.
Снимки скоро! Монтирах вратите и дръжките, остава ми още малко да полирам и ще подреждам!

Най-приятна дотук е цената... ако изключим две врати стъклени, които купих нови (старите бяха счупени) то за боя, грунд, четки, шкурки, вакса, съм дала горе-долу 40-45 лева. Други 33 за дървени лайсни за цокъла долу, още едни 15 предстоят за други лайсни (то си е за разкош, не че е нужно), и това е май. Има-няма 100 кинта за нова кухня  Mr. Green Е, още някой друг лев ще дам за разни аксесоари, но те така или иначе са ми нужни, и на стара кухня да беше - все тая.

# 577
  • София
Искам и аз да преправя кухнята,но,не знам от къде да започна.Ще ходя да поровя и в кухненската тема.

# 578
  • гр.София
То в кухненската тема едни хилядарки /да не кажа десетки хиляди/ се раздават за кухни. Не че е лошо, който ги има добре...

Ванилия, толкова добре звучи, не ни оставяй дълго да си представяме, качвай снимки, че аз полудях от любопитство по твоята "нова" кухня. Crazy

# 579
В Практикер има бял лак и на водна и не на водна основа. Като изключим , че тези на водна се сваляли само с ацетон /така ми обясниха / за мен си остават по добри другите. Дълго търсех и скоро намерих . Проблема ми е , че вратите вече ги минахме с друг лак , а мен в главата си ми е с бял лак да са. Хем да си се вижда че е дърво отдолу хем да е лаково покритие , а не боя. Чудя се дали ще мога с шкурка да поизтрия стария лак и като нанеса белия  ще стане ли равномерно , а не на петна  newsm78 . Някой ако го е правил , ще съм благодарна да сподели.

# 580
 Ванилия, и аз изгарям от любопитство да видя подновената кухня. Също я избелих моята преди 2 години, но ползвах боя бяла на водна основа. Домързя ме да шкуря след боядисването и седи леко настръхнало.
  Онази разглобена маса за хол, която спасих от кладата днес най-сетне измих от цимент, вар и пясък и се показа един много приятен дървесен цвят. Който дори ми пасва с ламината на стаята. Сега зора ми е да лакирам ли, омаслявам ли.. И отгоре си мислих някакво стъкло, ама примерно зелено или синьо - понеделник ще проверя има ли и с какво да прикрепя към масата.

# 581
Ванилия,моля кажи по-подробно за тази вакса - разтопяваш на котлона и мажеш?! Мисля си, че може да не съм доразбрала  Embarassed моля те обясни каква е марката и как точно действаш Praynig
Много ме заинтригува, досега за вакса май никой не е споделял...

# 582
Привет,
аз още не съм готова за снимки. Утре ще подредя малко и ще щракна Simple Smile
Ваксата е някаква италианска, Gubra, в кутии по 500 мл (16.40 лв); първо опитах да я постопя на котлона, но много мирише и се отказах - намазах направо така, тя си е доста мекичка. Доколкото мога да преценя ефектът е еднакъв и няма смисъл да се топи. Тя си е вакса за мебели, нанася се, престоява малко и се лъска с вълнен плат или с поларено парче. Моето притеснение е единствено като почна да мия шкафчетата всяка седмица, да не се изтърка боята. Ако е за просто скрин, гардероб или друго, което не се цапа много - не бих имала никакви смущения  Peace За кухня все пак лакът може би е по-добър избор. Каквото и да е, вече е свършено, ще докладвам след месец-два  Mr. Green

# 583
Ванилия, и аз нямам търпение да видя твоята кухня! А какво реши за плочките? Ако все още държиш да ги боядисваш може да залепиш някаква лента по фугите, така че те да не се боядисат  Rolling Eyes...

# 584
Тъй, направих някои снимки, но не са много, нито изчерпателни.
Шанта, отказах се от боядисването на плочките, така си остават.

Ето тук се вижда горе-долу как стана. На последната снимка може би личи релефът, който исках да създам, мисля че доста сполучливо стана - третата ръка нанесох с четка, без да размазвам много-много, и когато изсъхна добре изшкурих - така става гладко, но се запазва релефът от космите на четката, и много напомня на шарки на дърво. Естествено е важно да се боядисва само в една посока. На други врати е просто с валяк, надявам се да успея да направя добра снимка утре на светло. Иначе преди ваксата става гладко, но матово. След ваксата придобива блясък. С лак предполагам би станало съвсем лъскаво, особено ако се шкурне лака.
Скрит текст:

(Цялата кухня ще снимам съвсем скоро, когато приключа с первазите и разните други детайли, че днес имах малко окупационна дейност... )

Общи условия

Активация на акаунт