Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 септ. 2013, 21:43 ч.

ТЕЛК и започване на работа

 • 81 728
 • 664
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 505
Моя много близка се дипломира и трябва да започне работа. Но момичето има здравословен проблем и ТЕЛК 50%. Колкото повече чета в НЕТ-а, толкова повече се отчайвам, че ще успее да си намери работа. Работодателите се пазят като от огън да назначават хора с ТЕЛК, защото после трябвало да искат разрешение от ИТ за да ги уволнят и изобщо ужасно си усложнявали живота като назначават такива хора. Излиза, че този член от КТ вместо да защитава от уволнение хората с увреждания, той ги "предпазва" от назначаване изобщо.
Затова искам да попитам препатилите хора, може ли човек с ТЕЛК да скрие че е с увреждане (когато то не му пречи на работата), докато го назначат и какви могат да бъдат последиците от това? Задължен ли е да си признава че има ТЕЛК още докато кандидатства за работа?
Моля споделете опит и съвети.

# 1
 • Мнения: 4 593
Знам за човек с ТЕЛК, нает на работа и след месец освободен, защото не се справя.
Кога и как разбират работодателите за ТЕЛК-а?

# 2
 • Мнения: 8 030
Знам за човек с ТЕЛК, нает на работа и след месец освободен, защото не се справя.
Кога и как разбират работодателите за ТЕЛК-а?

 ТЕЛК защитава от уволнение при постоянен трудов договор, твоят познат е бил на изпитателен срок.
Не мисля, че хората с ТЕЛК са длъжни да информират работодателя при кандидатстване за работа, но като се изиска медицинско от личния лекар, той сигурно трябва да го напише.
Успех на твоята близка!

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 3 226
Имам ТЕЛК и си го казвам при интервютата за работа/макар,че са ме съветвали да не го правя,но не мисля че е редно.....,а така или иначе,ако ме одобрят-ще се разбере/.......Добре е да знаят,за да съобразят дали действително може да се изпълнява длъжността/а и на интервю не винаги се казват всички възможни задължения и може да има такива,които да не може да извършва кандидата....освен това има изисквания от Трудова медицина,които трябва да се покриват от работодателя/.Ако,работодателите са свестни-няма проблем.Просто трябва да се пробва.

# 4
 • Мнения: 5 698
С ТЕЛК съм и не работя по тази причина. По въпроса:
1. Само І група нямат право на работа, тоест тези с над 90% инвалидност. Всички други имат право да работят по свое усмотрение. Не е длъжна да показва решението, когато кандидатства за работа, но не трябва да го ползва после като възможност да избегне освобождаване от работа. Решението се представя на работодател, когато смяташ да ползваш предимствата, които то дава, иначе няма причина. Това е лично моят съвет.
2. Има обаче някои моменти около тази загубена работоспособност и те са: трябва добре да прецени дали може да върши съответната работа, за която кандидатства, тоест дали заболяването няма да е пречка. Да прецени дали може да работи, без да ползва повече болнични от всички други, което ще я направи веднага кандидат за съкращение.
Няма как, имаме по-малки шансове от хората, които нямат увреждания и това не може да се отрече. Бих постъпила така: пенсионирам се с ІІІ група инвалидност, каквато има твоята близка. Пенсията й ще е социална, защото няма трудов стаж. Нужни са поне 7 години, за да си по общия ред за отпускане на пенсия. Започвам да търся работа с две неща наум:
-Търся работа, която мога да върша и не показвам решението, крия, че съм с увреждане
- Търся работа, където предимство се дава на пенсионери или студенти, за да не им се плащат осигуровки. Искам граждански договор, за да събирам трудов опит, който после да ми помогне при търсене на работа.
Просто е нужно да е по-гъвкава и да ползва предимствата на инвалидността, като преценява къде да показва решението и къде да прикрие истината. Опити да се крие, а после да се извиват ръцете на работодател, не препоръчвам.

# 5
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 6 928
И аз съм ТЕЛК. Истината е, че никой не назначава такива хора, аз работя защото имам свободна професия и работя за себе си. Иначе е безнадеждна работа.
По принцип би трябвало да съобщи за ТЕЛК-а, но тъй като няма да я назначат ако го направи, може да направи следното - мълчи си и чака да подпише договора, чака още малко да го регистрират в НОИ, евентуално изчаква да и мине изпитателния срок и договора да стане постоянен. И чак след това може да отиде в счетоводството и тихомълком да си занесе решението. От този момент нататък, никой не може да я уволни, няма да и удържат здравни осигуровки и ДОД 10%. Всички други осигуровки са дължими. Не може да взема болничен за болестите, които са написани в ТЕЛК решението. То може, но няма да и го платят. Ако заболяването се изостри, джипито и пише, че е болна от нещо друго, за да и се изплати болничния после. Абсурдно е, но живеем в Абсурдистан, за съжаление. И задължително да си прецени предварително дали може да върши тази работа, за която кандидатства.

# 6
 • Мнения: 357
Преди назначаването работодателят трябва да поиска медицинско, попълнено от личния лекар. В него  би трябвало да бъде вписано наличието на здравословен проблем. Службата по трудова медицина, с която фирмата има договор, трябва да издаде заключение за пригодността на този човек да върши конкретния вид работа. То се основава на медицинското, в него се вписва името на лекаря, извършил прегледа. Отбелязва се дали човекът може да работи точно това, дали има частични противопоказания или изобщо не може да го работи. Двата документа влизат в досието на работника. Всичко това е на теория. На практика може и да не се поиска медицинско, може и да се даде медицинско с написано "клинично здрав" и подписано от друг лекар... Може и да не се представи решението на ТЕЛК, или това да стане по-късно... Имайте предвид обаче, че някои работодатели изискват преди сключването на договора бъдещият им работник да подпише декларация, че не е болен от  определени заболявания (обикновено са защитените от уволнение по КТ). Нормалните работодатели осигуряват на работещите при тях периодични медицински прегледи, при които също е възможно истината да излезе наяве. И още - макар и рядкост, вече има глобени лекари за формално и невярно попълване на медицинско за постъпване на работа.
Споделените по-горе варианти не са препоръка, а просто наблюдения.

# 7
 • София
 • Мнения: 505
Много се радвам, че ми пояснихте как стоят нещата.
За няколко дни изоставих темата си, защото бях "командирована" в "цеха" за домашно консервиране и трябваше да се справя с няколко камари зеленчуци, ама това е за друга тема Laughing.
Горе-долу ми се изясниха нещата. Значи, по закон човек с ТЕЛК не е задължен да уведомява работодателя си, но ако поиска после да получи права на инвалид и постави работодателя си пред свършен факт, става малко нечестно и може да го настрои срещу себе си. Един вид, всеки на собствен риск решава как ще постъпи.
В моя случай, момичето не е с онези болести при които има закрила от уволнение, но все пак ще трябва разрешение от ИТ. Много е сериозна, съвестна и трудолюбива, звучи като клише, но е вярно и никога няма да остави другите да и вършат работата. Така че, не вярвам някога да се случи да искат да я уволнят поради мързел или некъдърност. Повече се притеснявам, че изобщо трудно ще я назначат.
Тя няма право на инвалидна пенсия, защото няма никакъв трудов стаж, а трябва поне 1 година до навършване на 25 годишна възраст.
Всъщност, привилегиите на хората с ТЕЛК когато работят, са по-малък ДОД и 26 дни платен годишен отпуск, при 20 дни за останалите хора, което никак не е за пренебрегване.
Благодаря на всички, които отговориха на темата ми.   bouquet

И накрая все повече се замислям, защо в бг-мама няма теми (или подфорум), в които хората с увреждания да споделят проблемите си. Има подфорум за деца с увреждания, но няма такъв за майки с увреждания. А днешните деца с увреждания бързо порастват и стават големи хора с увреждания, които се сблъскват с проблеми и е хубаво да могат да ги споделят тук.

Последна редакция: сб, 14 сеп 2013, 01:09 от Мелина

# 8
 • София
 • Мнения: 8 779
Мелина аз съм с телк II група и не съм имала проблем с намирането на работа, по време на първата ми работа дори все още бях ученичка. Аз не казвам на интервюто за работа за ТЕЛК-а просто когато дойде време за договора казвам за него показвам го и им давам копие. Не съм имала проблем до сега с това,ако е съвестно момичето и има хубава диплома не мисля, че ще и е трудно да си намери работа.

# 9
 • София
 • Мнения: 505
Аз не казвам на интервюто за работа за ТЕЛК-а просто когато дойде време за договора казвам за него показвам го и им давам копие.

Ето тук сигурно е тънкият момент - дано бъдещият шеф да не каже "А, това променя малко нещата" и след изпитателния срок да не иска да има повече работа с човек с увреждане. Но както някои казахте, може би личните качества на работника ще бъдат решаващи.
Дай, Боже, да има късмет и да си намери работа.
Нали държавата нещо помага на работодатели, назначили на работа инвалиди?! Това поредната неработеща схема ли е?

# 10
 • София
 • Мнения: 8 779
Мелина - Не го казват по една много важна причина - Те са ти казвали вече три-четири пъти колко е социална фирмата, колко те са по-по-най  от другите и ако заявят, че не искат инвалид те то веднага ще загубят реномето си. Но ако го кажеш на интервюто - вече е друга бира, там винаги има оправдание с което да ти замаже очите. 

# 11
 • София
 • Мнения: 505
Г-ца Бързо се уча  Hug
Всъщност, той няма да каже директно, че не иска да назначи инвалид, защото става дискриминация и преди години някои работодатели пострадаха по този закон. Но най-лесно е след изпитателния срок да намери причина да не го остави на постоянен договор с най-различни оправдания.
Е, аз само си разсъждавам хипотетично и песимистично. Затова са ми много ценни преживените наистина трудово - житейски ситуации на инвалидите.

# 12
 • София
 • Мнения: 8 779
Мелина - Изпитателния срок е времето в което човек да се докаже, защото ако си здрав и от тебе нищо не става пак ще изхвърчиш.

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 10
Здравейте,имам запитване относно трудов стаж.Свекърва ми пострада и лежа в психиятрията с,след,което пуснахме документи за ТЕЛК.Писмото дойде,но едната й трудова книжка се загуби,т.е. отиде да работи на морето,шефката не й даде трудовата книжка и се оказа,че и осигуровки не й е водила.След няколко неуспешни опита за връзка с нея се отказахме.Та въпроса ми е има ли къде да отиде и да й се извади справка за трудовият стаж,която да важи за ТЕЛК вместо загубената трудова книжка.Или нещо подобно,само да се докаже стажа.Извинете ме ако звуча глупаво,но незнам какво да направя,а тя съвсем не е добре за да се оправя сама.Ако въпросът ми не е за тук моля помагайте,за къде е.Благодаря предварително!!!

# 14
 • Мнения: 672
Може да се издаде дубликат на трудовата книжка. После от фирма на фирма да впишат стажа, който е изгубен. Ако периодът е преди 97ма искайте и УП 2 за осигурителния доход. Ако е работила на непълно работно време, вземете и УП 3 за стажа. Дори и да не успее сега да се пенсионира по болест, после ще и трябват тия документи. Защо не мога да се сетя, да са ми искали трудова книжка на ТЕЛКа  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт