На море в Гърция 2013 - XI

• 73 455
  • 756
  •   1
Отговори
# 150
Бързо включване от Ситония, за последна вечер за жалост...
Първият ден направихме плажче на Лагомандра бийч, където вече коментирах, че въпреки че е на една крачка от студиото ни, не ми е топ фаворит в класацията.
На втория ден направихме обиколка по следните плажове (отново по съвет на Параход-благодаря): Ай Янис, Ковиу и Калогрия. На първите 2 само си направихме снимки на наистина кристалната вода. Ай Янис привършваше видимо сезона, видя ни се доста мръсно като цяло (имаше огромен куп с боклук, изсипан в нищото...), бийч бара тъкмо го "разглабяха" и не работеше. От Ковиу се откриваше страхотна гледка, невероятна панорама, но също изглеждаше някак пусто и неподдържано. Калогрия е "нашият плаж", беше любов от пръв поглед, не беше никак пренаселен, имахме си спокойствието и приятната музичка, идваща от уютния бийч бар. Чадъри и шезлонг се ползват срещу консумация, фрапето е чудесно, водата наистина кристална. За пръв път в живота си се гмурках с маска и шнорхел и беше невероятно изживяване да видя толкова цветни рибки, плуващи около мен. Взехме си водно колело (цени 10 евро-класическо и 16 евро с пързалка за 1 час) и обикаляхме с него около островчето, намиращо се в непосредствена близост до плажа, там се и гмурках. Въобще пълен релкс, по-синя вода не съм виждала някога, абсолютна идилия.
Вечерта направихме разходка из Неос Мармарас и тайничко се зарадвах, че не сме настанени в цялата тази лудница, а малко по-встрани на Лагомандра. Като цяло е доста оживено, има голям избор от заведения, кафенета, барчета, магазинчета, но ми изглеждаше доста комерсиализирано и близко до нашия български тип туризъм... Вечеряхме в "О Парадисос" по съвет на Таис, която го беше препоръчала тук и останахме много доволни. И ние и другата двойка, с която бяхме си облизахме пръстите от вкусотийки Simple Smile Ядохме гръцка салата, цацики, тарама-хайвер, мусака и зеленчуци в доматен сос-разкошни!
Днес отскочихме до прехвалениа комплекс Порто Карас, който никак не ни впечатли...Платихме вход 3 евро, за да влезем да разгледаме марината с яхтите и хотелите отвън. Като цяло хотелите имат доста соц излъчване и не изглеждат в добро състояние, поне отвън, определено не бий ги избрала, даже и да можех да си ги позволя. На ахтеното пристанище имаше внушителни яхти, предимно с български флаг. Като цяло, спокойно е нещо, което споед мен можете да пропуснете.
Продължихме с плаж на Лас Бандидас, на около 6-7км южно от Порто Карас, посока Торони. Както Параход също вече сподели-райско място, изключително уютен бийч бар, направен с много вкус и приятна чилаут музика. Водата отново кристал, там също се гмурках и около каменните плочи имаше доста морски живот. Препоръчвам с две ръце и е място, където с удоволствие бих се върнала. На всички много ни допадна.
Утре закриваме сезона пак на Калогрия и късния следобед тръгваме за България, че в понеделник работа ни чака.
Това е скромният ми тридневен опит от Ситония, от която съм очарована и вдъхновена за  нови пътешествия. Благодаря ви, момичета, вие сте моите вдъхновителки:)

# 151
  • на Мелмак
Привет от Ситония  Hug
Като ви слушам направо не ми се прибира в София,
затова пък си направих една резервация за Лефкада за догодина, благодарение на вас Hug

# 152
Завърнахме се, ще ми трябва малко време да превключа и да се настроя.
Ще се върна да ви попрочета и ако ви се гледат снимки, като ги кача някъде ще ви дам линк.
Почивката в Парга беше една от най-хубавите ми, да не казвам, всъщност, че е най-хубавата. За толкова кратко време не можахме нищо да "свършим" и всички сме единодушни, че ще се връщаме пак.

( Кога стана толкова студено и мрачно тук?!?  Sad )

# 153
  • София
комикс , ще чакам с нетърпение снимки и разказ Grinning

# 154
  • София
Vivi, защо не погледнеш Лагониси - плажът е много хубав, морето е плитко и има уникален син цвят Simple Smile Само че не знам колко е пълно през юни.

# 155
Влизам, за да споделя впечатления и от Скопелос. Беше прекрасно. Градчето прекрасно, с накацали къщички по склона, гледащи към залива. Криволичещи улички, вкусна храна, прекрасни гледки. Не е претъпкано, като в същото време не е и празно. Плажа Кастанис, на който е сниман Мама Миа е едно великолепно място. С шезлонги, чадъри и шатри, които са безплатни, като освен всичко има и wi fi на плажа Simple Smile Много, много, много ми хареса. Взехме си кола под наем и обикаляхме и други плажове, като освен Кастанис, хубав плаж е и Панормос. (стафилос не ни хареса). Кристална вода, без тарапана по плажа. Уникално място е и черквичката, пак от филма - Агиос Йоанис. Запечатали са се в съзнанието ми страхотни гледки. На фона на Скопелос, разходката из Евиа ми се видя толкова безмислена, толкова грозна ми се видя Евиа, че чак съжалих, че цял ден обикаляхме из нея, вместо да си седим някъде другаде. Не бих повторила Евиа, освен може би да стигнем до т.нар гръцки сейшелски острово, около Лихада.
Преди Скопелос, бяхме на Пилио, също страхотно място. С невероятни гледки, но се достига по тесен път, със стотици завои, които ме отказват да повторя, въпреки страхотните гледки и бутикови хотелчета.

# 156
  • София
Moharet, ще го погледна. Благодаря ти!
Ние никога не сме почивали на Халкидики. Но каго чета - май полуостровът вече силно започва да напомня нашето черноморие, така че по-далечните дестинации ще са за предпочитане.
Нооо, има много време до следващото лято... Голямото избиране на местата за почивка предстои.  Simple Smile

# 157
  • Варна
На фона на Скопелос, разходката из Евиа ми се видя толкова безмислена, толкова грозна ми се видя Евиа, че чак съжалих, че цял ден обикаляхме из нея, вместо да си седим някъде другаде. Не бих повторила Евиа, освен може би да стигнем до т.нар гръцки сейшелски острово, около Лихада.
Преди Скопелос, бяхме на Пилио, също страхотно място. С невероятни гледки, но се достига по тесен път, със стотици завои, които ме отказват да повторя, въпреки страхотните гледки и бутикови хотелчета.

Toва просто няма как да е обективно.Евия е твърде голяма и е много различна юга от севера и вътрешната от външната страна.Има много камъни , тръне и голи баири , но има и хубави горички , закътани плажчета , хубави селца и на средата на мористата страна насред най - големия каменяк и няколко прекрасни пясъчни плажа, моста е красив и колкото и да се стреми да е обективен наблюдателя просто няма как за един ден даже да  разгледа отгоре - отгоре.

# 158
А как точно реши, че се изказвам от позицията на последна истанция? Споделих моето ЛИЧНО впечатление и усещане, с което не ангажирам абсолютно никого Simple Smile Ти пък що така лично го приемаш? Simple Smile Съгласна съм, че няма как за 1 ден да разгледаме целия този огромен остров. До моста не сме стигали. Затова и бях съвсем конкретна, че сме били там 1 ден на обиколка само, за да може да се разбере от читателите, на базата на какво са моите впечатления Simple Smile Няма как да е обективно и мнението на потребителката от по-предните страници, която сподели, че това е едва ли не най-прекрасния остров в Гърция и че тя е влюбена в него. Това също си е лично усещане и тя е напълно в правото си да го сподели. Аз лично четох с интерес поста ѝ. Не бих седнала да споря с нея, и да ѝ обяснявам, как няма право да се влюбва в Евиа Simple Smile Напротив, искрено се радвам, когато хората са преживели положителна емоция. Моята такава обаче, не е свързана с Евиа, а със Скопелос Simple Smile
Все пак, уточних, че може би и факта, че бяхме там след Скопелос е повлиял на впечатленията ми. Скопелос е доста по-малък остров, а ние бяхме 4 дни там и впечатленията са ми много по-"задълбочени", ако може така да се изразя Simple Smile
По принцип, считам, че преживяванията и впечатлениято от 1 или друга място са си много лични, и за някого конкретни хора, места, емоции повлияват върху мнението на хората. Все пак темата е за това, всеки да сподели своите лични впечатления, а четящите си правят изводи за себе си Peace

Последна редакция: нд, 15 сеп 2013, 11:15 от сапьорка

# 159
  • София
Сапьорка, вие без кола ли бяхте? Или я оставихте някъде, за да отидете до Скопелос? Ако е второто, къде я оставихте? Все повече ми харесва идеята за кола под наем. Спестява се не само фериботния билет, но и трошенето на собствената кола.  Grinning  След Лимнос, където ходихме по какви ли не черни пътчета, колата ни скърца безобразно. Няма пластмаска или тенекийка, която да не е разместена.  Laughing

# 160
Да, без колата стигнахме до Скопелос, защото ферибота е много скъп, когато се плаща и за колата. Освен това, пътуването с ферибота, който е и за коли е около 5 часа, докато с FlyingCat, който е само за пътници се стига за по-малко от 3 часа. (Хората от хотела бяха супер мили и ни се обадиха, докато пътувахме с ферибота да ни кажат, че ще ни чакат на порта, за да ни вземат с кола до хотела. После и ни върнаха до порта, пак с кола, когато си тръгвахме).
Първо мислехме да оставим колата на паркинга до порта във Волос (беше към 24 евро за 2 дни), но открихме една пряка не далеч, и я оставихме на улицата Simple Smile. Все пак това го бяхме тествали и в Атина, където също си зарязахме колата до пристанището за 5 дни миналата година, когато обикаляхме островите с круизен кораб. Там си е общо взето като в България - и ние си държим колите по улиците Simple SmileТа сметката ни - вместо да платим за ферибота за колата между 50-84 евро в едната посока, излезе 60 евро за 2 дни под наем на Скопелос. Между другото, там във Волос вече, видяхме че има и още една фериботна линия (протеос анес лайнс), която не бяхме видяли март, когато си купувахме билетите през интернет (излизаше само за хеленик сиуей) и после проверихме, че е нова от май месец с доста по-евтини билети. Та си трябва опит и за това.  Ние поне обичаме да импровизираме и тестваме различни комбинации. Придобиваме пътешественически опит Simple Smile

# 161
  • София
Сапьорка, по-кротко - в твоя пост веднага се набива на очи някаква абсолютна категоричност.

Островът е красив, и то много. Мисля аз, Теди, някои момичета тук от форума, които са били там и писаха преди ние да заминем, и още нам си колко хиляди души, които всяка година ходят там. И разни шотландци, на които пък Евия толкова им е харесала, че са се заселили в Лимни  Wink

Със здраве  Peace 

# 162
Тя поначало красотата е в окото на очевидеца, виж примерно за Лефкада колко диаметрално противоположни мнения има Grinning

Сапьорка, много са ми полезни постовете ти за пътуване без кола Grinning

Vivi,
аз Манго/Калогрия съм го виждала препълнен само в събота и неделя, когато налазват солунчаните. В делничен ден, колкото и българи и румънци да има - винаги е било приятно. Бийч барът е много хубав и добре стопанисван, затова се пълни. Но иначе заливът е огромен и няма как свободната зона да се заеме, просто абсурд. Хотелът е в дъното в края на пътя, а барът точно до пътя - има може би към 700-800 метра по плажа между двете. Хотелът има някакво собствено заведенийце. Качеството на хотела иначе не знам как е, не съм го виждала отвътре.
Между другото има още един хотел, който е към тези райски плажове - Македнос на Ковиу, ама него според мен не го менажират особено добре, иначе е подобна категория като Манго. Който обича на първа линия, може да го погледне. Шезлонгите на Ковиу по принцип са за гости на хотела, бийч-барът работи само в нааай-високия сезон (обикновено на 22 юни още не е отворен) и като не работи, няма кой да ти ги отключи и да ти вземе парите. Там също има свободна зона, но не е толкова голяма като на Калогрия.

Лагониси - тази година не съм ходила на Ситония въобще, но чух, че е било г*з до г*з по нашия национален празник.

Комикс, чакам и аз да обменим впечатления Simple Smile Вашият хотел беше на Крионери, нали? Пеш ли се качвахте до града?

# 163
  • София
Параход, така е  Peace Преди време се бях запознала с хора, на които Корфу изобщо не им е харесал. А на мен в главата ми са само картини от книгите на Даръл, които като малка много четях. Нищо общо с това, което те ми разказаха за острова..  Rolling Eyes

За всичко си трябва първо лице, ед. число.

И да се похваля - ММ принципно се нави за Кефалония (12 дни), а септември да сме на Евия за седмица  Sunglasses

Бтв, Ковиу също бързо става дълбок, като Калогрия. Лагониси юли не беше гмеж, но имаше доста фасове по плажа. Дано са ги изчистили впоследствие..иначе водата е уникален цвят  Heart Eyes

# 164
Показвам ви снимка на вр. Мусала от вчера следобед, само за да разберете защо темата трябва да се поддържа топла и приветлива и все още ваканцуващите да се обозначават с разкази...  Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт