91 НЕГ - информация

• 249 888
  • 1 378
  •   1
Отговори
# 90
  • София
извинявайте за намесата, но правилно ли разбирам, че в 8 клас (подготве по старому) езикът не се преподава от нито един чужденец с матерен немски език?
Да. Sad
На първата родителска среща ни казаха, че не е сигурно дали ще могат да осигурят немец втория срок. Не че първия срок имаха, но доколкото разбрах, от край време с немец почват през втория срок. Вторият срок класната ни каза, че немците имали много часове с другите класове и нямало възможност да поемат и 8. клас. Как точно стоят нещата, не знам.Confused

# 91
  • София
mamamilk, различно е през годините. Peace Когато дъщеря ми беше в  8 клас, немец имаше наистина  само през втория срок.  През следващата учебна  година също беше така за осмокласниците . Миналата обаче немски преподавател  със сигурност влизаше в 8 клас 2 пъти (ако не и три пъти, не съм сигурна)  седмично още от началото на 1 срок. Много е кофти липсата на такъв учител  тази година. А дето се казва, биха могли да пускат и тези младоци от немския отдел, които се водят асистенти или нещо подобно.  Защото така или иначе с немеца се тренира преди всичко устната реч , а не се изучават граматика и лексика..Тоест за децата комуникацията  на такова ниво също би била полезна.

# 92
Миналата година в 8. клас имаха германка цялата година - два часа седмично.

# 93
Това е тотално безхаберие  за едно училище с претенции като 91 НЕГ. Не искам да продължавам, че ситуацията ми е черна... #2gunfire

# 94
  • София
Ние имахме преподавател немец в 8 клас още от първи срок. Сега сме в немския отдел, но имат само 2 преподаватели немци -по немски и математика /при немския класен/.

# 95
 liebesbaer, а по другите предмети преподават българи на немски ли?
Изобщо как се чувства девойката, смяташ ли че си заслужаваше приема в лайстунг паралелката?

# 96
  • София
liebesbaer, а по другите предмети преподават българи на немски ли?
Изобщо как се чувства девойката, смяташ ли че си заслужаваше приема в лайстунг паралелката?
По програма трябваше да имат също география и биология с немски преподаватели. Сега учат почти всички предмети на немски по немски учебници. Смятам, че българските учители се справят отлично.
Преди година, когато предстоеше подбор за немския отдел, бях от родителите, които много се колебаеха, но девойката беше твърдо решила. Изкара отлично писмения, а на устния получи максимален брой точки -20/20 Hug Класната ни ми каза, че там тя ще надскочи себе си и, че е тъкмо като за нея. Имайки предвид пълното ми доверие в нея като преподавател и човек, приключих с колебанията. Ще има родителски срещи, ще има срещи с децата от тези паралелки и едва тогава ще вземете решение. Мисля, че е индивидуално, че зависи от желанието на детето, от решеността му да се подложи на немските матури в 12 клас, и от бъдещите творчески планове-дали иска да учи у нас или в Германия.

# 97
Хм...тази липса на немци както в както осми клас, така и в лайстунг ме подсети, че договорът на немския отдел с гимназията приключва 2015г, дали няма някаква връзка.  Wink

Иначе не си го обяснявам, пък и след напускането на Кручина не изпратиха нов шеф от Германия...Май, май нещата не вървят на добре.

# 98
  • София
Аз останах с впечатлението, че  не се и очаква идване на нов шеф на отдела от Германия, а  че длъжността ще бъде заета на място от Ганц или Помпьос, не помня точно  от коя от двете.  Вероятно втората като се има предвид това, че Ганц е  и координатор на ДСД.  Thinking

# 99
  • София
И моята информация е, че Помпьос поема функциите на Кручина.
Миналата година ние извадихме късмет с класна и немски преподавател, но нямам представа какво ще стане с лайстунг паралелките след изтичането на този договор, а това пряко ще ни засегне.
Все пак не вярвам немците да си тръгнат при положение, че са провели конкурс и са приели деца в този отдел. Това училище е единствено по рода си именно заради това сътрудничество. В интерес е и на децата и на гимназията.

# 100
Здравейте,

можете ли да препоръчате летен лагер в Германия или да споделите впечатления. Дъщеря ми има желание, но не знам до колко наистина се учи и дали има полза от цялото мероприятие

# 101
В 10 клас лайстунг преподават немци по история, математика, немски, биология.
Химичката е българка, но е доста добра. Географията и физиката също са на немски.
Отделно има часове по българска история на български език.

Извън темата - има много добро представяне на олимпиадата по немски - от класираните от София за национален кръг почти всички са от НЕГ. Браво на децата!

# 102
  • София
Немци само на лайстунгите ли преподават? Има ли шанс на нелайстунг паралелките да преподават и немци?Rolling Eyes

# 103
  • София
Немци само на лайстунгите ли преподават? Има ли шанс на нелайстунг паралелките да преподават и немци?Rolling Eyes

Mamamilk,май  коментираната назад учителка Wink не ви е обяснила много-много схемата на обучение през годините.. За 8 клас стана ясно, че  през всичките години  е имало немец,  вие сте първите  без. После идва 9 клас, когато по принцип за ДСД паралелките немец няма от години . Но в  10,11 и 12 клас със сигурност има, като броят часове с  такъв преподавател  в 11 и 12 клас са повече от тези в 10, тъй като през тези две учебни години сериозно се набляга на подготовката за ДСД, в която пък голям принос имат точно немските учители.  По някои предмети като биология , химия, физика, история (при нас беше и по етика)  децата са с бг преподаватели на немски, но както се вижда от редуциарания явно в последно време  немски състав,  лайстунг също имат занимания по част  от предметите със същите бг преподаватели. Симеонова, Ченкова, Джевлекова, Велинова  предават и на двата типа паралелки.

# 104
  • София по рождение
Синът ми учи в ДСД паралелка и е 9 клас - всичко без математика и география е на немски. Учителите по история и химия са завършили 91 НЕГ и висше образование в Германия, а по физика и биология само второто. Относно кандидатстването в Австрия и Германия не е задължително да се от лайстунг - може и с ДСД диплома, даже е по-лесно. Важно е нивото, с което се взима сертификата. Доста се интересувах и съветвах. Пиша това, за успокоение на родителите, на чиито деца предстои изпита за лайстунг.

Общи условия

Активация на акаунт