ВМ-НВХ, част 64

• 38 020
  • 740
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Аз дадох книгата "Голямата измама с холестерола" на свекър и свекърва, да четат. Много ми е интересно какъв ще е отзива ...  Laughing

Днес, зарибена от разговорите за леща по-напред, смятам да сготвя леща, въпреки, че не е много обичана в къщи.

# 166
Май наистина с книга ще бъде по-лесно да ги убеди човек, отколкото само с разговори. Laughing

# 167
# 168
  • София
Assos, вит. Д е необходим буквално за здравето на целия организъм, не само за конкретно заболяване, макар че и конкретните заболявания не са малко.
Шоки, не искам да бъда разбрана погрешно. Това, което не желая е, четящите темата да останат с впечатление, че този режим изисква приема на всички тези добавки ежедневно.
Важно е да се знае, че много от спазващите го не вземат нищо допълнително. И че магнезият, витамин Д или пробиотиците са въпрос на личен избор, с оглед на здравословното състояние, персонални нужди или убеждения.

Моля, поправете ме ако греша.

Макар, понякога четейки темата, да си мисля, че съм попаднала в темата за добавките, а не във ВМ-НВХ.

# 169
Ами, на първа страница добавките са в скрит текст Peace А причината да се обсъждат и препоръчват е, че много от авторите, които пишат за този начин на хранене, ги препоръчват - отново по посочените причини: че не се набавят лесно от храната или от начина на живот, а са доста полезни. Естествено, че е въпрос на избор кой как ще се храни и дали ще приема някакви хранителни добавки.

# 170
Цитат
...още повече, че ти именно сега навлизаш във възрастта, в която постепенно започват проявите на разни проблеми
в началото съвсем безобидни, но със съвременните методи на терапия постепенно се засилват и водят до други
но този процес отнема поне 10год и става доста плавно при почти всички и именно заради това е ужасно трудно да се разбере каква е била първопричината.....
Виждам, че и ти мислиш в матрицата:"на 40 години-високо кръвно, на 50-диабет, на 60-инфаркт/инсулт......"    Laughing
А това изобщо не е задължително и непременно свързано с възрастта.
Да, човек се разболява.Но не защото е навършил 40-50-70 години.А защото е живял лошо, некачествено, нехаещ за здравето си.
Ако болестите бяха свързани с възрастта, то нямаше изобщо да има болни деца и млади хора.
Аз познавам 15 годишно дете с високо кръвно.Обяснение?Мигар е прекалено старо вече?
Не, просто се храни основно с пици, дюнери, тостери, кока кола и подобни.
И не, не съм надменна, това са твои възприятия.    Simple Smile

Макар, понякога четейки темата, да си мисля, че съм попаднала в темата за добавките, а не във ВМ-НВХ.
Също.    Peace

# 171
По принцип има отделна тема за добавки. Не знам обаче дали да не направя отделна специално за добавки във връзка с НВ-ВМХ. Само че има отделна тема за омегите, има и за вит. Д, а освен тях, обсъждаме и магнезий, и пробиотици, та не знам дали няма да я заключат такава една тема. newsm78

А друг вариант е просто да се слага всичко подобно в скрит текст - и обсъждане на добавки, и всякакви други странични неща, които не се отнасят до храненето.

# 172
  • Пловдив
Асос, принципно аз те подкрепям! Peace Както много пъти съм казвала, против съм приемането на добавки поради причини от сорта на "ами иначе не може човек да е здрав", "ама така правят всички хора, които искат да са здрави" и т.н.
Но факт е, че повечето посещаващи темата и избрали този режим за себе си са били подтикнати от някакъв здравословен проблем - бил той пристрастеност към сладкото, наднормено тегло, стомашни проблеми, хормонални проблеми, недостиг на еди-какво си в организма. Оттам доста от пишещите тук приемат добавки, защото са установили, че имат нужда от такива и че след приемането им здравето им се е подобрило. Но пък това, че повечето правят така, не означава, че е задължително. Никой здравомислещ човек няма да избере да приема каквото и да е, преди да провери за какво става дума и той конкретно има ли нужда от това. Но пък твоята забележка все пак е наистина полезна, за да не останат с погрешни впечатления новодошлите.  Hug
Относно добавките, противно на всичко, написано дотук, искам да споделя историята на една моя позната. 2 години високо кръвно при нормално тегло и без установени други здравословни проблеми. Пиеше си жената хапчета и се чудеше откъде идва това. Онзи ден се заговорихме и ми сподели, че посетила лекар-холист, който я посъветвал да си пусне изследване на щитовидната жлеза. Оттам се установило, че има хиперфункция (друг въпрос е защо всички предишни лекари са я убеждавали, че всичко е наред само на база изследването на 1 хормон и че не може да има проблем с ЩЗ). Та последвало предписание на хранителен режим (нещо като палео диета по-скоро, без ограничение на плодовете и въглехидратите, но изкарала жената на този режим 2 месеца, без глутен и без млечни). Също лекарката й предписала 6 добавки (селен, магнезий и останалите ги забравих). И сега жената вече не пие хапчета, кръвното се нормализирано, чувства се добре, макар да не спазва толкова стриктно ограничението без глутен и без млечни и макар според мен да прекалява с полезните сладкиши.
И ето, в някои случаи добавките са наистина много важни и нужни  Peace
По повод отделянето на темата за добавките, защо пък да е нужно? newsm78 Нека всеки пише каквото го вълнува и да споделя своя опит. С това е ценна за мен тази тема, че винаги човек бива изслушан и на вълненията му се откликва, независимо дали става дума точно за ВМ НВХ или за нещо друго. По този повод се сетих пак за една забележка на Асос, не виждам лошо и линкове към вегански блогове да се пускат...
Ако пък ще налагаме някакви правила и ограничения за какво може да се пише, да направим списък на правилата в началото на темата за темите табу или за теми, които трябва да се обсъждат внимателно... Mr. Green

# 173
Вивиан, и при мен кг са нагоре, макар и съвсем малко, въпреки че съм максимално стриктна. В обиколките нямам промяна и затова не се тревожа много какво показва кантара. Малко съм обезсърчена, че за месец, нямам нито сантиметър минус, но пък търпение преди всичко. По-важното е, че послушах Шоки, спрях да меря, тегля и изчислявам, хапвам си каквото и когато поискам, стига да е режимно. Чувствам се добре, хляб и тестено не съм яла от средата на юли, а от месец насам имам само едно парче торта като прегрешение и то съвсем малко. Аааа, и понякога чаша вино на вечеря  Rolling Eyes И в подкрепа на Rain за малките и големи успехи на всички ни - моят пръв и според мен най-важен успех е преодоляването на зависимостта ми към сладки храни и липсата на емоционално хранене доста продължително време /пу-пу дано наистина си остане в миналото/ За големи успехи като на Aprile за сега само мечтая. Браво, момиче, само така!  Hug
Шоки, честита награда и от мен! Наистина я заслужаваш!   bouquet
За добавките - аз съм от тези, които в момента не пият нищо - нито лекарства, нито добавки. Но пък с интерес чета и за вит. Д, К2, магнезий и всичко останало.
Аааа, и още нещо, което отдавам на ВМ-НВХ: до скоро след тренировка, изглеждах много изморена, изтормозена и страшно зачервена. А сега мога да се похваля с по-голяма издръжливост, вече почти не се зачервявам така, а и както треньорката ми се изрази: "станала съм като пружинка и нямам спирка"

# 174
Виждам, че и ти мислиш в матрицата:"на 40 години-високо кръвно, на 50-диабет, на 60-инфаркт/инсулт......"

...А това изобщо не е задължително и непременно свързано с възрастта.
Да, човек се разболява.Но не защото е навършил 40-50-70 години.А защото е живял лошо, некачествено, нехаещ за здравето си.
..

напротив, свързано е именно с възрастта и с това, което си написала
след като си злоупотребявал с тялото си 20год е нормално след като мине това време, нещо да се случи в здравословен план
по принцип може до 20я си рожден ден да злоупотребяваш и нищо да не ти се случи
но следващите 20год на злоупотреби водят именно до проблеми след 40те
и това е времето обикновено, когато се започва с леко повишено кръвно и се влиза в порочния кръг на медикаменти, които докарват нови  и нови проблеми, които се третират с нови медикаменти, докарващи нови проблеми и така докато тялото се предаде

а матрицата е създадена от съвр. медицина, за да извини безсилието си, наричайки изброеното от теб "естествен ход на нещата с напредване на възрастта'
надявам се ме разбра, че в това отношение мислим еднакво, макар да използваме различни изразни средства и различни начини да се противопоставим на този "естествен ход"

да добавя един тукашен лаф по темата: "умираме на 40  и ни погребват на 80"
дето се вика, мерси за такъв живот, 40год да си клиент на фарм.мафия

а относно болните деца, за тях е ясно отдавна, че са със силна непоносимост към въгл. храни и че само строг режим ще ги поддържа здрави, за ужас на консервативното общество навсякъде около тях

само преди седмица цитирах случай тук, как училищната управа е докладвала едно семейство на социалните, затова защото майката е подложила децата на строг нисковъгл. режим, с чиято помощ момичето е свалило 50!!! кг, а момчето повече няма симптоми на свръхактивност и липса на концентрация
явно такова болно общество предпочита болни деца, вместо това, което тази майка е направила

ама моля ви, никакви теми табута и подобни
нямаме библия и божи  наместник, пред които да се прекланяме и да следваме дословно и сляпо заповедите им (в този подфорум има достатъчно примери за такива, нека не сме от тях)
хора сме, имаме глави да мислим и да преценяваме кое е най-добро към определен момент за определен човек

Последна редакция: ср, 18 сеп 2013, 15:06 от Анонимен

# 175
  • SA
Аз пьк не виждам защо да не пишем за приема на различни добавки в темата. Не мисля, че трябва и в скрит текст да бьдат. Че то има теми в подфорума, в които почти за храна не става вьпрос и пак не ги затварят, та едва ли в нашата добавките толкова ще попречат.  Peace
Естествено приемането на добавки при ВМ-НВХ изобщо не е задьлжително и наложително, ако човек се чувства добре и няма особени проблеми. Но пьк и нищо лошо не виждам при определени проблеми да се приема допьлнително една, или друга добавка. Всьщност аз лично смятам, че е по-правилно да не се чака да се появяват проблеми, а те да се предотвратяват при вьзможност.
Всеки познава най-добре своята история, начина си на живот, наследствеността си, вредни фактори, които не може да избегне и т.н., тьй че всеки за себе си решава от какво се нуждае.
А за болестите - далеч не всички са свьрзани с храната, така че , както и да се храним, никой не е защитен от всички вьзможни заболявания.

# 176
аз също смятам, че инфото за добавките е полезно
защото тази инф. е в резултат обикновено на задълбочено проучване на обикновени хора, силно разочаровани от това, което им се предлага в поликлиниката или в болницата
а това знание е безценно, когато е така синтезирано, вместо да се губи време и ресурси да се преоткрива

# 177
  • София
Аз също мисля, че информацията за добавките никак не е излишна. Дори човек да смята, че в даден момент няма нужда от тях, нищо не се знае в бъдеще и тази информация би му дошла добре дошла.
Аз безкрайно много благодаря на Шоки за труда, който влага, да чете и да споделя тук с нас, синтезирано и наготово  Hug
Информацията е едно от най-скъпите неща на света, така че нека не бягаме умишлено от нея, дори в дадения момент да не се нуждаем!

# 178
Здравейте момичета.Чета ви от доста време но сега имам нужда от съвет.Режима ми допада защото не обичам плодове.рядко ям картофи и ориз.Но вече повече от месец се храня режимно,като имам някой забежки но резултат нямам.Това естествено ме обезкуражава.Ще напиша едно мое хранене за да кажете как се справям
з:кафе и 1 супена лъжица тахан или кокосово масло
о:парче печен свински бут и салата домати
сл:парче кащкавал-около 25 гр и масло около20гр
в:пълнени тиквички с ъс сирене и извара

И като стане 15-16 ме наляга един глад едва се одържам от сладкото.Затова хапвам кашкавал с масло,мляко ,извара гледам да е нещо режимно.Имате ли такива пристъпи на глад следобед и как се справяте?

# 179
Момичета, приемливо ли е да се яде мед (колкото за подслаждане на заквасената сметана или чая) - по 1-2 лъжици?

Общи условия

Активация на акаунт