ВМ-НВХ, част 64

• 37 313
  • 740
  •   1
Отговори
# 435
  • SA
Виви, наличието на кетони в урината означава, че си била в кетоза. Което не ме учудва, защото ти си доста стриктна, поне от това, което сьм прочела. Нямаш никакви поводи за притеснение! С това се обяснява и леко по-високата ти крьвна захар на гладно - ниськ инсулин.
Понятието кетоза все още е плашещо за хора, които не са запознати с метаболизма на кетоните. Краси, не се доверявай на готвач.бг! Прочети Питьр Атия , толкова труд положихме да го преведем с Yulinjga.
За мен хранителна кетоза= Зоната ( така както се описва това сьстояние от Сиьрс). Хранителната кетоза  не е идентично сьстояние с кетоацидоза, макар и повечето лекари да не са наясно с разликите. Човек, който произвежда макар и малко количество инсулин, не може да изпадне в кетозацидоза.
Интересен е експеримента на Jimmy Moore , който е поддьржал хранителна кетоза за около 1 година.
http://livinlavidalowcarb.com/blog/jimmy-moores-n1-experiments-n … day-271-300/18084
Така, или иначе, за Вивито- чудни са ти резултатите! Продьлжавай все така!  Hug

Последна редакция: вт, 24 сеп 2013, 19:08 от kameloth

# 436
Ох, това, че повечето лекари не са наясно, звучи плашещо Cry Но определено важи и в други отношения (например за холестерола)... Но хората вярват на лекарите повече, отколкото на аматьори, и са си прави да вярват повече на лекари, учени и т.н., особено с титли...

# 437
Ех Краси, Краси, да беше прочела малко повече
Има толкова много инфо, особено по англоез.сайтове
Отделно в блога на Шоки, статии писани и превеждани от лекари специално за тези, които явно не се оправят с друг език
Вместо да се плашиш, инвестирай време в четене, тук непрекъснато се дават линкове

# 438
Краси,   Wink това с кетоацидозата го разисквахме преди време
След като не правиш разлика между ацидоза и диабетна кетоацидоза, разбираемо защо не си обясняваш.

Каква е разликата ? Едното е вид на другото.
Диабетната кетоацидоза е вид метаболитна ацидоза
Цитат
Acidosis is classified as either respiratory acidosis or metabolic acidosis.
There are several types of metabolic acidosis:Diabetic acidosis Hyperchloremic acidosis Lactic acidosis

Още нещо Ketoacidosis versus Ketosis http://www.ketogenic-diet-resource.com/ketoacidosis.html
Цитат
Some doctors and other medical professionals confuse ketoacidosis, an extremely abnormal form of ketosis, with the normal benign dietary ketosis associated with ketogenic diets and fasting states in the body.

They will then tell you that ketosis is dangerous.

The difference between the two conditions is a matter of volume and flow rate*:

Benign dietary ketosis is a controlled, insulin regulated process which results in a mild release of fatty acids and ketone body production in response to low carbohydrate intake, and higher fat consumption.

Ketoacidosis is a condition in which abnormal quantities of ketones are produced in an unregulated biochemical situation. In order to reach a state of ketoacidosis, the body has to be in a state of not producing enough insulin to regulate the flow of fatty acids and the creation of ketone bodies.

*See this reference paper.

# 439
  • USA
Бибита, аз  я купувам от Костко, 3 паунда за 3.99, но я има навсякъде тук в по-малки опаковки.
ето тази-
http://www.daisybrand.com/

# 440
  • SA
Ами, диабетната кетоацидоза е вид метаболитна ацидоза. Това определено е така. Но тук говорим за хранителна кетоза. Ацидоза няма.  Simple Smile Но иначе, истина е, че кетозата е повод за шаш и паника в медицинските среди, особено когато става вьпрос за деца, които при инфекциозно заболяване са пропуснали 1-2 хранения или са повьрнали 1-2 пьти. В повечето случаи тези деца преминават в кетоза ( вероятно заради по-малките запаси от гликоген). И вьпреки че са в добро общо сьстояние, наличието на кетони в урината е повод да им се започне венозно вливане на глюкозо-солеви разтвори.
Та нищо чудно, че на Красито й звучи плашещо, де. То и на много лекари така им звучи. Но истината е различна.  Peace
Гали, тази тема за вегетарианството нещо сьм я пропуснала. Божеее, какви глупости са писали там! Причината за артрит било месото.  Joy Joy Joy То аз избягвам подобни теми, но пьк колекционирам "бисери" на тема хранене, та ще попрочета още.  Simple Smile

Последна редакция: вт, 24 сеп 2013, 19:52 от kameloth

# 441
Аз се чудя обаче за глюконеогенезата и за кръвната захар сутрин на гладно Embarassed От една страна пишат, че евентуална по-висока стойност на захарта (в рамките на нормалното, не прекалено висока) говори за глюконеогенеза - черният дроб синтезира глюкоза през нощта. От друга страна съм чела, че това било признак за ИР и си било налице дори при диабетици на НВ-ВМХ, които иначе си контролират добре захарта и гликирания хемоглобин - просто черният дроб произвежда повече глюкоза през нощта, а заради ИР мускулите не я усвояват, затова се регистрира малко по-високо ниво в кръвта.

Мисля, че един от признаците на диабет е точно повишено производство на глюкоза в черния дроб. Дотук добре. Но пък също съм чела, че, поне при здрави хора (не диабетици), глюконеогенезата е строго регулиран процес и не зависи от наличния субстрат (колко наличен излишен протеин има например), а си е константа и си се определя от потребностите на организма. Тоест, ако има потребност, ще има глюконеогенеза, като тогава може да се вземат аминокиселини от излишните приети с храната, а може и да се вземат от мускулите, ако не се приемат достатъчно белтъчини. Така че звучи нелогично приемът на белтъчини над строго необходимото да доведе автоматично до глюконеогенеза - не би трябвало, ако няма потребност от тази глюкоза, а човешкият организъм обикновено си следва доста стройна логика и не извършва ненужни неща. Но пък и Джими Мур, и много други са забелязали, че ако приемат повече белтъчини (повече от необходимото за тях количество), тогава излизат от кетоза, а обяснението било, че тези излишни аминокиселини стават на глюкоза. Ето това не мога да разбера - ако няма потребност от глюкоза, защо протича глюконеогенеза? Или пък има потребност?

Много сложно стана Embarassed

# 442
  • SA
Ами, Шоки, наистина е сложно, а и сигурно са необходими още изследвания, за да се уточнят тези процеси. Но реално, ако се консумират повече протеини от необходимите, то какво друго може да се случи с тях, освен да се трансформират в глюкоза и да се сьхранят в мастната тькан?В тялото, уви, няма резервоар за складиране на излишни аминокиселини.

# 443
А няма ли механизъм да се изхвърлят? Embarassed

# 444
  • SA
Ами,  newsm78 , с урината не се отделят аминокиселини. Определено трябва да се метаболизират по някакьв начин.

# 445
Ясно. Благодаря!  bouquet

# 446
Световноизвестната фондация ПЕТА вече рекламира посланията си чрез непълнолетна певица. Като този път природозащиците не спират дотук, рекламирайки веганството като най-добрата постъпка за всеки природозащитник.

Скрит текст:

"Моралният банкрут на движението за защита на животните"
https://medium.com/ladybits-on-medium/5a39becd96a0

# 447
Момичета, съжалявам, че нахлувам така в темичката, досега само ви четях с интерес, но ми изникна един въпрос, свързан с текущата дискусия.  Laughing На ВМ-НВД съм от близо 3 седмици. Храната ми е основно яйца, месо (всякакво, ако е пилешко добавям мазнина), краве масло, сирене/кашкавал, домашно кисело мляко-смес от краве и биволско, маслини и от време на време по някоя чаена лъжица кокосово или какаово масло за аромат. През тези 3 седмици единствените ми въглехидрати са били от киселото мляко (средно ям по 100-200 грама на ден, но всъщност понякога ям повече, а някои дни изобщо не ям), зеленчуци-само домат/краставица/чесън/чушка/тиквичка и също така 2 чаени лъжички мед. Допускам, че сирената и кашкавалите, които ям, нямат въглени (купувам ги от мандра, сигурна съм в произхода им). Вчера се сетих, че имам лентички за измерване на кетони в урината и ми стана интересно какво ще покажат. Ами... не бях в кетоза. Вие обсъждате, че след определен период на адаптация към нисковъглехидратните режими вече няма кетони за изхвърляне чрез урината. Да, но после се замислих, че е възможно и да поддържам процес на глюконеогенеза?  newsm78 Преценено на око, хапвам бая протеини, може би около 40-50% от калориите ми за деня. Знам, че е нормално процентът протеини да се покачи, когато въглехидратите са близки до нула, но пък от друга страна, ако бях в кетоза, щях поне да съм сигурна, че горя мазнини за енергия, което е и целта ми. Според вас какво се случва? Дали да добавям още мазнина към храната, за да направя процентът калории, идващи от мазнини, по-висок? Но тогава и калориите ми ще скочат доста, дали няма да кача? Имам предишен опит с ВМ-НВД, когато наблягах на режимни десертчета и си лепнах няколко килограма сланинки. Сега не искам да допусна същата грешка и се храня само с чисти храни, но пък седя на едни и същи килограми. Време ли е да започвам да броя калории? Искаше ми се от самосебе си да ми се получават нещата този път, защото съм с намеренията това да ми стане начин на живот, но пък държа да изчистя мазнините по корема.

# 448
  • SA
Баничка*, ти май и преди беше писала в темата ( ако не греша  Embarassed). По принцип тестването на урината за кетони не е много сигурен метод за доказване на кетоза. Тези лентички са предназначени най-вече за диабетици за откриване на кетоацидоза, когато с урината се отделят голямо количество кетони. При хора с хранителна кетоза, адаптирани кьм кетогенно хранене, не винаги могат да се открият кетони в урината, защото тялото усвоява голяма част от тях. Имай предвид сьщо така, че тези льжички мед, особено ако ги ядеш наведньж, моментално прекратяват кетозата, в случай че си била в такава. Храните, с които се храниш, звучат добре и малко се сьмнявам протеините да са ти 50% от дневните калории. Ако е така обаче, и ако все пак приемаш и 10% вьглехидрати, то тогава храненето ти не е точно високомазнинно с тези 40% мазнини.
Може да пробваш да пресмяташ за няколко дни тези процентни сьотношения в храната си. Не толкова за да броиш калории, колкото да се ориентираш дали не се храниш високопротеиново всьщност.
Предполагам, че нямаш много мазнини за изчистване, щом за 3 седмици нямаш никаква тегловна загуба. Нали знаеш, последните 2-3 кг мазнини най-трудно се губят и трябва много тьрпение и постоянство.

# 449
Простете невежеството ми, но.....
Крайният резултат и при кетоза, и при кетоацидоза, е повишено количество ацетон в организма.
При всички положения това явно не е добре за тялото, след като то се стреми да го изхвърли.
Защо тогава се смята, че повишен ацетон при кетоацидоза е лошо и може да доведе до проблеми,  а при кетоза повишения ацетон се приема за нормално състояние на организма?
Съвсем профански обяснено, но на мен ми звучи така:аз ще се напия и с 200 мл спирт, и с 200 мл уиски.Но спирта може да ме убие, докато уискито е безвредно.
Крайният резултат обаче все е напиване, т.е. вредно .

Общи условия

Активация на акаунт