ВМ-НВХ, част 64

• 38 033
  • 740
  •   1
Отговори
# 180
От профила на Инес Субашка във Фейсбук - много ми хареса:
Тренирайте за постижения, хранете се, за да отслабнете.

Целта на тренировките е да станете по-силни, по-атлетични, да премахнете дисбаланс в мускулите, да се оформите. Но идеята на тренировките не трябва да изразходвате повече енергия, за да можете да ядете повече.

Водещият принцип трябва да бъде да се храните, според това колко се движите, а не да се движите според това колко сте яли.

Откакто проумях това, животът ми е много по-лесен. Не се размазвам в залата, само за да мога да ям повече. Тренирам според целите, които съм си поставила за физическата си подготовка, според това, което искам да постигна, като физически възможности. А после се прибирам и ям толкова, колкото имам нужда, за да възстановя силите си.

Някои дни може да не се чувствам в топ форма и да тренирам супер малко, тогава няма да се прибера и да изям целия хладилник, защото няма да имам нужда от тази храна.

Други дни може да имам повече сили и да се вложа много в тренировката. Тогава ще имам нужда от повече храна, за да се възстановя.

Но разберете, че основната цел на упражненията е да станете по-силни, да се стегнете и оформите. А намаляването на процента подкожни мазнини се постига с правилно хранене- т.е. с яденето на истинска храна в адекватни количества.

# 181
И за меда, и за захарта, и за всичко останало е индивидуално - по малко няма да навреди вероятно.

vaisa, да не би да ти е малко храната? На мен ми изглежда малко като количество. А може би мазнините са ти малко. Това би обяснило защо след един месец още ти се прияжда сладко всеки следобед.

# 182
  • София
vaisa, мисля, че причината за големия глад е в малкото мазнини. Хапвай по-мазно месо (ребра, врат) или добавяй към салатата зехтин. Така ще си по-дълго време сита. Иначе са ти ок хапванията Peace

А намаляването на процента подкожни мазнини се постига с правилно хранене- т.е. с яденето на истинска храна в адекватни количества.

Това страшно ми хареса! Трябва да си го лепна на челото! Особено последното ...

# 183
За меда имах предвид съвместимо ли е с режима ВМ-НВД? За захар не съм си и помисляла  Mr. Green Но гледам, че има рецепти с мед и се зачудих - като концентриран въглехидрат дали не е неподходящ за този режим, от друга страна понякога ми се прияжда и оттам идва въпросът ми   bouquet

Също така, момичетата, които искат и да отслабват с този режим (не само здравословните ползи) - броите ли калории? Още опипвам почвата с режима, нагласям си храненето и затова имам някои въпроси ....

# 184
Ами, пак казвам - зависи от много неща. Първо, количеството консумирани въглехидрати зависи и от особеностите на организма, и от целите, които си поставяме, а може да се обвърже и с нивото на физическа активност (някои предпочитат да ядат повече ориз и картофи, когато спортуват активно). Второ, винаги са възможни непланирани или планирани отклонения - там вече всеки си решава кога, какво, колко. Марк Сисън например не крие, че си пие кафето с лъжичка захар, а вечер понякога хапва малко тъмен шоколад. Но Марк Сисън е Марк Сисън - целоживотен спортист, а в момента, на 60, е по-секси (т.е. по-добре оформен) от повечето мъже наполовина на неговата възраст. От друга страна една лъжичка захар в кафето на ден или една лъжичка мед на сметаната няма да навреди на почти никой, освен ако не е човек с проблеми със сладкото (зависимост). То дори диабетик може да си позволи лъжичка мед или захар от време на време, затова казвам, че зависи.

Но е голяма грешка да се смята, че захарта е вредна, а медът е полезен. Медът е също захар. Има полезност, ако е истински мед, но ако е купен от магазина, вероятно полезността му е минимална, но захарта си е все толкова. Аз лично, дори и да обичах мед (а ненавиждам Embarassed), не бих яла дори по лъжичка всеки ден, защото си е захар, а не бих искала да си създавам отново навик всеки ден да ям сладко. Но зависи от човека, организма и целите му.

# 185
  • София
wackamotto, ето какви са количествата въглехидрат, според целите и според Марк Сисън:
(копирала съм си го от тук)

Над 300 г - опасна зона, типичната нездравословна диета
150-300 г. - постепенно напълняване
100-150 г. - поддържане
50-100 г. - постепенно отслабване
под 50 г. - бързо горене на мазнини, кетоза

Оттам нататък ти си прецени колко мед ще ядеш (мед, захар, все тая).

# 186
Благодаря ви, момичета   bouquet

Аз съм със зависимост към сладкото (преди беше доста тежка) и с малкото мед се залъгвам, за да не "полудявам" за по-лоши храни.

За заблудата за "полезността" на меда и вредата от захарта съм съгласна. Предпочитанието ми към меда в случая идва оттам, че е чист животински продукт, а не рафиниран като захарта.

Някоя от вас следи ли количества (грамове) храни и калории, или спазвате режима, без да се задълбавате в изчисления? И изобщо има ли смисъл в следенето на грамажи и калории или е по-добре да слушам тялото си?

Малко за мен - не спортувам в момента, предимство ми е здравословно хранене с цел "лечение" на ХР, но няма да се "разсърдя" на няколко кг в минус, така да се каже  Mr. Green Но не съм "дошла" тук за два дни и не мисля да се върна към хранене тип модерна диета вбъдеще.

# 187
Краси , ей ти една докторка дето не предписва нищо и иска пациентите й поне да спрат статините преди операция Simple Smile
Аз също не смятам за задължително да приемам добавки , но животът ми доста се е променил .
От няколко години не ходя на плаж както преди , не почернявам ( естествено нивото ми на вит. Д едва ли е ОК . Не съм го изследвала , не обичам много - много да се следя . Здрава съм , добре ми е и така .
Пия омега 3 , но като се замисля в миналото , когато нашите предци не са ядяли сьомга Simple Smile откъде са ги набавяли ?
За сега пия само това и магнезий , защото мисля че в дозата в която го вземам не ми вреди . И определено имам полза .
По - спокойна съм и съм редовна всяка сутрин .
По въпроса за Маккена , за ТЕС- ването ...за "The  truth ...убедена съм че психиката и позитивизма са много важни .
Била съм упорита доколкото мога..
Маккена опитва да внуши ( той работи чрез хипноза , точно това са неговите "уроци" , които свършват много често на сън , поне при мен , ) че храната е удоволствие и няма да избяга...Тя заслужава да се насладиш на всяка хапка , без да бързаш , без да се ограничаваш с каквото и да е...само да спреш когато си се наситил .
С преработените храни , които приемаме и с бързането ни и с непрекъснатия стрес губим естественият си регулиращ механизъм - заситата .
mis_val,
не вярвам да не си била при гастроентеролози...но все пак .
Отхвърлен ли Крон , т.нар. "раздраазним колон" , изобщо чревната патология ?
Правена ли е колоноскопия ?
Напоследък доста често давам анестезия за колоноскопии и да ви кажа патологията хич не е рядкост .

Последна редакция: ср, 18 сеп 2013, 17:46 от tonyduve

# 188
Всъщност, аз досега не съм срещала лекар, който да каже "Не пий нищо, не ти е необходимо!"   Simple Smile
Може и да има, но аз на такъв не съм попадала.
Скрит текст:

Момичета, приемливо ли е да се яде мед (колкото за подслаждане на заквасената сметана или чая) - по 1-2 лъжици?
Скоро някой беше пускал много интересна статия за фруктозата, но не мога да се сетя кой? Четох я но сега нещо блокирах. Та там не възхваляваха особено меда, нищо, че е натурален продукт.  newsm78

Мис вал, и аз да добавя към питането на tonyduve,  ректоскопия?

Някой питаше за блатният аир:
http://atanas.mipa-bg.com/herbs/air.html

Последна редакция: чт, 19 сеп 2013, 14:50 от Lemy

# 189
wackamotto, аз не разбрах всъщност дали проучваш режима, дали си писала тук преди време (забравила съм Embarassed), или си наскоро присъединила се. Сега ми се изясниха нещата. Добре дошла! И се надявам да успееш да се справиш!

Количествата е добре да се въвеждат отначало за поне няколко дни, за да се ориентираш.

Омега-3 нашите деди са си набавяли от нормалното месо и яйца, защото тогава всички животни са се хранили нормално, т.е. само с природната си храна, която до голяма степен е трева. Не са ги хранили с фуражи. И тогава месото е било и по-богато на омега-3, яйцата също, млечните също.

# 190
wackamotto, добре дошла. Хубаво е да почетеш из страниците назад, така ще имаш повече информация за много неща.  newsm10

# 191
Вчера си купих една кутия "Маскарпоне" , че беше намалено  Blush с идеята да лапвам по някоя лъжица в пристъп на глад. Да, но нали досега не съм си купувала, че ми свидеха толкова пари и не му знаех вкуса, та се оказа, че така чисто е доста трудно за преглъщане с тия 82% масленост ( че то и кравето масло е толкова  ooooh!).
Така че , моля за идеи как мога да го оползотворя , че от нет-а ми излиза главно " тирамису"  Simple Smile

# 192
Асос май ти беше питала за връзка болест-добавки.
Скоро ендокринолога ми спомена че без магнезий не се усвоява добре хормона за Хашимото. Така че е важно да пия магнезий, за кожата (имам розацеа ) и цялостно за имунитета витамин Д. Например точно заради Хашимото не бива да пия имуностимуланти, като ехинацеи и подобни, защото атакуват жлезата или обратно, не помня много. Витамин Д е единственото което ме крепи.
та в този ред на мисли аз съм за добавките, балансирано и разумно. Не мисля че има нещо лошо да се пие магнезий, витамин Д, витамин Ц омегите, дори и без да имаш болести. Напротив идеята е да не се стига до болести. До скоро въобще не се интересувах от такива неща, но след 2 раждания и след 30 години започваш да се интересуваш, в днешно време храната не е достатъчен източник на ценни елементи, аз не искам след 40 да стана лелка, искам да съм здрава, до колкото е възможно, не нервна, не отпусната, при мен лично добавките помагат. Въпреки че съм доста несериозна, за да ги пия редовно и д ан еобичам хич хапчета, до скоро даже не можех да гълтам цяла таблетка , дъфчех я, а антибиотика го отварях, е вече се научих.
НА децата си също давам омеги и витамин Д.

Шоки, благодаря за обяснението

# 193
Не съм останала с впечатление, че темата е тема за добавки. Във веганската тема се пише за спирулина, за водорасли,вит. В 12 и т.н. В други теми  сигурно друго пият. Също така мисля,че е по-добре човек да е информиран, отколкото не. Т.е. като се пише, може да го прочетеш, ако не те интересува - го подминаваш.

Шоки,мерси за поста от сайта на Инес. От доста време не бях влизала, трябва да го поразцъкам.

# 194
Нищо лошо не виждам да се пише за витамини и добавки. В крайна сметка целта на мнозинството тук е здраве и колкото повече информация толкова по-добре. Нормално е да се движи и развива темата, да се засягат и други неща, както се обсъждаха тенджери и тигани, така може и добавки  Wink
Аз лично приветствам всичко допълнително, което някой реши да сподели. Тук пишат интелигентни хора, направили информиран избор и ако някой спомене нещо, което не ми е познато със сигурност, ще потърся и аз да прочета повече. Достатъчна препоръка ми е, че е споменато тук.
Шоколата, честита награда, макар и потупване по рамото, хубаво, че някой оценява работата ти (освен нас тук Simple Smile) и ти пожелавам и няколко материални награди, за равновесие Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт