ВМ-НВХ, част 64

• 38 043
  • 740
  •   1
Отговори
# 210
Везната сигурно върши много добра работа за рецепти с точни количества (както са повечето сладкарски), а и понякога е необходимо да се знаят точните количества белтъчини/мазнини/въглехидрати заради някое заболяване или заради много прецакан метаболизъм. Но може да бъде нож с две остриета, ако човек е склонен да се вманиачава Embarassed

Да, за израстването на височина отговаря точно растежният хормон от хипофизата, макар че може и инсулинът да има роля, но това израстване си се случва по предварително зададена програма. И не вярвам, че ако децата не ядат хляб, картофи и ориз, а примерно наблягат на зеленчуци и ядат плод по 1-2 пъти на ден, ще страдат от такава липса на инсулин и растежен хормон, че да останат ниски. Абсурд Laughing

Всъщност дори го има обратния сценарий, например при мен, а и не само: свръхпроизводството на инсулин води до бързо нарастване на ръст, а и на тегло, плюс при мен ранен пубертет плюс след няколко години поликистоза. А след като дойде цикълът, след 1-2 години спира растежът на височина и сега съм 1,58, макар че в първи клас бях най-високата в класа. Така че ето как пък многото инсулин може да попречи на растежа.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2013, 11:11 от Cioccolata

# 211
Везната сигурно върши много добра работа за рецепти с точни количества (както са повечето сладкарски), а и понякога е необходимо да се знаят точните количества белтъчини/мазнини/въглехидрати заради някое заболяване или заради много прецакан метаболизъм. Но може да бъде нож с две остриета, ако човек е склонен да се вманиачава Embarassed
Е, Шокиииии, правя всекидневно хляб, където са нужни точни мерки.  Laughing
Сега, аз като се храня режимно, другите не искат и следователно готвя много неща всеки ден, че и десерти правя, та везната ми е нужна и ми е пред очите.
И като си взимам дажбата въглехидрати за деня само нея меря. Друго нищо не меря. Laughing

# 212
Merelenda, точно това имах предвид - че на теб си ти трябва везната по чисто практически причини. А и си достатъчно уравновесен човек, за да не й станеш роб в името на отслабването Hug

# 213

на моята везна съм си мерила само костилките от черешите  Twisted Evil

# 214
Herzen, а с каква цел мериш костилките? Embarassed

Давам линк към статия за нисковъглехидратното хранене и защо е по-благоприятно за организма от други хранителни режими: http://www.todaysdietitian.com/newarchives/080113p12.shtml

# 215
  • В Балкана

на моята везна съм си мерила само костилките от черешите  Twisted Evil

Ха ха ха

За да си сметне чистото количество изядени череши.  Mr. Green

На моята везна батерията свърши преди повече от месец.. Още не съм си купила нова. Grinning

# 216
Аз по отношение на черешите бях възприела стратегията, че 1 череша = 1 грам въглехидрати. Така няма нужда от мерене. Wink Това е приблизителна цифра, но така ги дават в нета.

# 217

добре, че има череши само един месец  Praynig
смятах въглехидратите, да

# 218
Joya, колко са големи децата ти и съответно какви количества вит.Д и омеги даваш?
Шоки, ако може да хвърлиш едно око:
Скрит текст:
Малката ми дъщеря се храни изключително ВМ-НВХ, като даже въглехидратите почти липсват. Не обича зеленчуци много, картоф и ориз не хапва, хляб- много рядко, от плодовете - само ябълка и диня. Набляга на свинското, каймата /домашно смляна/, яйцата, по-рядко пилешко и риба, от около година хапва млечни, но не са й в менюто постоянно. Има проблем с растежа и кг - доста под нормите е /особено кг: на 6г няма 15 кг/. Преди няколко месеца се доказа, че има изоставане в костна възраст с около 2,5 години. Предполага се, че е резултат от "нерационалното"/разбирай без мляко и млечни/ хранене и фамилно нисък ръст. Растежен хормон за сега не е изследван. За информация само да кажа, че беше с АБКМ и не е консумирала никакви млечни 5 години. Ще съм безкрайно благодарна на съвет за подходящи добавки и препоръки относно храненето. Извинявам се, че питам тук, но темата за инсулина, растежния хормон и връзката им с израстването при децата ме подтикна  Embarassed

Цитат
Давам линк към статия за нисковъглехидратното хранене и защо е по-благоприятно за организма от други хранителни режими: http://www.todaysdietitian.com/newarchives/080113p12.shtml
Поредната със сигурност интересна статия, която не мога да прочета  Sad Защо не го учих този език преди време?!?!  ooooh!

# 219
  • SA
Между другото, само исках да добавя за растежния хормон, от който основно зависи израстването на рьст след раждането ни. Неговата секреция зависи от много фактори, но сьществена роля има и нивото на крьвната захар. Високата крьвна захар всьщност подтиска секрецията на растежен хормон и обратно - ниската крьвна захар е силен стимулатор за неговата секреция. Даже тестовете за определяне нивото на този хормон се провеждат като венозно се влива инсулин с цел да се понижи крьвната захар. След това се изследва как се е повишило нивото на растежния хормон и сьответно се правят изводи дали няма някакви нарушения в секрецията му ( както например се наблюдава при някои вродени заболявания). Та от тази гледна точка - консумацията на много вьглехидрати в детска вьзраст, които да поддьржат крьвната захар често висока, би довело до намаляване на секрецията на растежен хормон и оттам - забавяне и на растежа на височина. От друга страна обаче тази висока крьвна захар ще стимулира секрецията на инсулин - и оттам нарастване на ширина.  Simple Smile

# 220
Yoya, ще обобщя по-нататък основните положения от статията. А за дъщеря ти най-добре Камелот да се включи Wink Може точно тази алергия да е причина, но със сигурност има много деца по света с непоносимост или към лактозата, или към казеина, които си израстват нормално без млечни newsm78 А и тя вече ги консумира все пак и може би ще навакса, ако това е причината.

# 221
Малко извън темата, но какви са полезностите на меда? Питам съвсем сериозно?

# 222
Внимание, докато пишехте, в темата бяха публикувани 7 нови отговора. Laughing

Шоки, браво за постиженията! За пореден път се доказва, че тук пишат интелигентни и широкоскроени хора.  Sunglasses )За разлика от някои други теми наоколо..)

Искам да споделя нещо за настинките и аз. Вчера бях по улиците, но имаше ужасен студен вятър, направо си беше за шапка. Умрях от студ навън! Като се прибрах вкъщи се чувствах доста изтощена и си викам я да си взема едно парацетамолче, пих 5 Ц-та и 20 000 единици Д и мног оскоро след това бях свежарка. Е, времето уж се оправи днес, та се надявам да няма повече виелици посред септември.

Краси, по принцип парацетамола и фервекса са едно и също.  Laughing Само че във фервекса са сложили малко вит. Ц, малко подсладител и лимонов аромат. Но сигурно твоята приятелка е била поизтощена и затова така е изкарала настинката. Иначе фервекса може човек да си го купи без рецепта и е бързодействащ - по-добре е таблетка парацетамол, но е по-скъп. Не мисля, че състоянието и има общо с ходенето на некадърен лекар или нещо подобно. Просто не е била в кондиция. На всеки се случва.

Спомням си, когато бях малка, мама ми даваше да пия Респивакс - имуностимилатор, някакв иприспани бактерии бяха. Действаше много добре. През цялото ми детство и юношество не ме е хващало нищо, само май няколко пъти настинка, но никакви вирусни инфекции. Единствения път, когато съм карала грип е бил на 4 годинки (не помня нищо), а на 10 (преди да вземам респивакса) имах някакво възпаление на сливиците, даже искаха да ми ги махат. Но майка ми реши да вземама имуностимуланта и оттогава - нищо. Откакто станах студентка почти не съм вземала, но май тялото ми е запомнило закалката. А и откакто съм на режима, ми е още по-лесно.

Относно растежния хормон има някаква връзка между инсулина и него. Или повечето инсулин събужда растежния хормон, или е обратното. А може и да е като спирала. Но при мене беше факт, че когато имах периоди на растеж, преяждах ужасно и надебелявах допълнително. Спрях да раста в шести клас, когато ми дойде МЦ за първи път. Може би има връзка между ръста и МЦ при момиченцата. След това бяха именно периодите с ужасното пълнеене на етапи. Не мога да кажа дали съм щяла да стана по-висока, ако съм се хранила НВД в детството си, възможно е.

# 223
Малко извън темата, но какви са полезностите на меда? Питам съвсем сериозно?

От гледна точка на храненето, мисля че са почти никакви - все пак меда е природен глюкозофруктозен сироп. Но в него има малко витамини и ароматни вещества, което го прави по-малко вреден от захарта в това отношение. Иначе сигурно, ако го ползваш външно - за лице, коса, за лечение, масаж и т.н., ще работи отлично. Но доколкото съм си правила изводите за меда от прочетено през годините - общо взето в него няма нищо полезно. Мисля, че по-полезен е прополисът, както и пчелният восък.

# 224
Също и да добавя за инсулина и естрогена. Общо взето всички момиченца с наднормено тегло имат ранен мензис за първи път. Това е заради много мастна тъкан >>> много етрсоген >>> започва менструация. Баба ми например е имала за първи път на 16 години, дошло й е след като се е оженила.  Shocked И доколкото съм прочела и направила изводи, всъщност не е нормално момичетата да имат менструация преди 15 годишна възраст и това е феномен едва от нач. на 20. век. Поне в Европа. Колкото по-дълго женския организъм се излага на естроген, толкова по-голям риск от различни видове рак за жалост.

Скрит текст:
Имам една приятелка с СПКЯ, на която й дойде за първи път на 10 г., но тя беше с нормално тегло. Но ето на, от 5-6 години се бори с кистите.  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт