ВМ-НВХ, част 64

• 37 059
  • 740
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте момичета! От известно време търся информации за БМ-НВХ, та сага, като попаднах на темата, ме чака дълго четене.

Вивиан, за кистите мога да препоръчам чай от Турта (някой добавят и Невен, но аз ползвам само Туртата). На мен ми чисти кистите на яйчниците. Ако няма домашен, може да се намери в билковите аптеки. Аз го приготвям: едно цвете (мисля около 1 с.л., ако е наситнен) в 500 мл вода да заври. Пия го всеки ден, поне един месец. Чаят е много ароматен и приятен, дори неподсладен.

# 706

като редовен консуматор на вино - моите триглицериди последно бяха 1.8
мисля си като Аглика, че толкова висока стойност е по-вероятно да е грешка

на сполетелите ги 'рядко щастие' да кажа,
че твърдо сварените яйца ми образуват обратния ефект  Twisted Evil  Mr. Green

чоколадка, поздравления за наградата и бързо оздравяване  smile3525

# 707
*Semora* , с уточненията, които си направила, мисля, че едва ли алкохольт може да е причина, 150 мл бяло вино не е много алкохол. Явно не става вьпрос и за тези вродени, наследствени нарушения в обмяната.
За хормоните - високият естроген определено се свьрзва сьс завишени триглицериди. Особено когато се приема като противозачатьчни, или хормоно-заместителна терапия. За прогестероньт - мисля, че приеман самостоятелно, не се отразява.
А, забравих да спомена и пушенето - то сьщо може да е причина.

Спрях цигарите миналия декември окончателно...като преди това пушех с месеци по 2-3 цигари дневно.. Peace
Противозачатъчни никога през живота си не съм взимала... Tired Нито  антибиотици не съм пила скоро поне.... Thinking от година...Абе на кратко свела съм до минимум вредните неща/навици...и съм много сериозна от към храна/спорт/сън ...спокойно ежедневие... Whistling и гледай какви изследвания  Tired...

Наистина не знам какво става...сега като се знам каква съм хипохондричка ooooh!...ще почна да си мисля, че ми има нещо ooooh!о...и се замислям да правя изследвания на щитовидната жлеза Tired....

Ужасно е това, в опитите си да си гледа човек здравето изтърва понякога нещата и преминава границата и се превръща в свой враг...това си е истината ...  ooooh! Crazy..

Понякога направо се чудя на хората 'дето и цигари си пафкат и алкохолче твърдо си пият и "пукат" банички, хляб и картофи по цял ден и са супер .. Crazy..

Абе продължавам си храненето и ще повтарям изследванията след 2-3 седмици , ако пак са така ще има среща с личната док.. Tired

# 708
*Semora*, ако повишението на триглицеридите е дошло от това, че е започнало активно отслабване, 2-3 седмици са много малък интервал, за да се види промяна. Не вярвам да има нещо наистина страшно. Изчакай да мине повече време Hug

А днес стават 2 години, откакто започнах целенасочено и вече образовано да се придържам към нисковъглехидратно хранене Sunglasses Преди това за още 2 години бях действала по-скоро интуитивно, само на базата на малко прочетено за Дюкан и за действието на въглехидратите, така че се престраших да започна, без да се задълбочавам особено. (Не Дюкан - това не ми е минавало изобщо през ума, но бях достатъчно убедена, че има смисъл от ограничаване на въглехидратите, за да пробвам върху себе си.) И видях, че действа - всъщност 2/3 от свалените килограми паднаха в тези първи 2 години, в които не четях особено много Sunglasses Постепенно започнах да чета все повече, защото от една страна се наложи, от друга ми ставаше все по-интересно. Така попаднах на сайта на Марк Сисън... и останалото е история Sunglasses

Тази сутрин довърших Good Calories, Bad Calories и съм напълно убедена, че книгата е задължително четиво. Ако не за всеки лекар, то със сигурност е задължителна поне за всички, които имат някаква професионална свързаност с проблемите на метаболизма. А Гари Тобс, поне за мен, е един от най-блестящите умове и на 20-и, и на 21-и век.

Последна редакция: вт, 01 окт 2013, 08:16 от Cioccolata

# 709
  • София
E, Шоки, Честита 2-ра годинка   bouquet
Ти, Аги, Кам и Уасп сте сърцето и душата на тази тема, благодаря ви от сърце newsm51
леле, дано не пропускам някой ...  Embarassed

Семора, изключително заинтригувана съм от твоите резултати и ми е много странно защо така се получава.
Какъв процент е вероятността, да е от завишен естроген? Щом Кам казва, че е възможно, защо не пуснеш един естроген и един прогестерон, информативно? Знам ли, опитвам се да разсъждавам  Embarassed
Извинявам се, ако говоря глупости  Embarassed

Citron, благодаря за препоръката за чая от Турта, ще проуча   bouquet

# 710
Да споделя изводите, до които достига Гари Тобс в книгата си (много удобно ги е извел в списък в края на книгата):

1. Мазнините в храната не причиняват нито затлъстяване, нито сърдечносъдови заболявания, нито други хронични заболявания (болести на цивилизацията).
2. Проблемът са въглехидратите в храната, действието им върху инсулина и така хормоналната регулация на всички процеси. Колкото по-лесносмилаеми въглехидрати, толкова по-голям ефект.
3. Захарите (и по-конкретно трапезната захар и царевичният сироп) са особено вредни заради съчетанието на глюкоза и фруктоза, което повишава инсулина и в същото време наводнява черния дроб с въглехидрати (и го претоварва).
4. Чрез ефекта върху инсулина рафинираните въглехидрати (нишесте и захари) причиняват сърдечносъдови заболявания и диабет, а също така най-вероятно са причина за рак, Алцхаймер и други болести на цивилизацията.
5. Затлъстяването произтича от прекомерно складиране на мазнини, а не от прекалено висок прием на храна или калории и не от прекалено малко движение.
6. Приемът на прекалено много калории не е причина за затлъстяване, изразходването на повече калории не води до отслабване (само води до повече глад).
7. Напълняването и затлъстяването са причинени от дисбаланс в хормоналната регулация на мастната тъкан: складирането на мазнини е по-високо от окисляването (=изгарянето) им. Така че отслабването настъпва тогава, когато този процес се обърне - когато окисляването стане повече от складирането.
8. Главният регулатор на складирането на мазнини е инсулинът. Когато нивата му са повишени, натрупваме мазнини. Когато инсулинът спадне, освобождаваме мазнини от мастната тъкан и ги използваме за гориво.
9. Въглехидратите предизвикват отделяне на инсулин и така водят до напълняване и в крайна сметка до затлъстяване. Колкото по-малко въглехидрати се консумират, толкова по-ниско тегло ще можем да поддържаме (в здравословни рамки, разбира се).
10. Като повишават складирането на мазнини, въглехидратите повишават глада и намаляват разхода на енергия. Причината е, че повишеният инсулин не позволява да се освобождават мазнини от мастната тъкан. Това означава, че в кръвта има по-малко налично гориво. Тогава клетките огладняват по-скоро и съответно и ние огладняваме и ядем, а не сме склонни да спортуваме ("гладна мечка хоро не играе" Laughing).

Разбира се, има и други фактори, а и със сигурност влияят и гените. Но това е основното.

# 711
  • SA
Шоки, честита годишнина!   bouquet
 *Semora*, всичко, което си направила за себе си - спиране на цигари, алкохол, плюс добро хранене, спорт и почивка е нещо, което няма как да ти навреди. Успокой се и не се шашкай чак толкова. Може пьк наистина да е лабораторна грешка. Ако толкова нямаш тьрпение да изчакаш повече време, повтори си изследванията в някоя друга лаборатория ( за сравнение). Но ако наистина в момента отслабваш, ще е хубаво да изчакаш да се стабилизира теглото ти. То ти така или иначе нямаш много излишно тегло.

# 712
  • София
Когато пиех редовно по чаша вино дневно тригилицеридите ми бяха 0.56, така, че (според мен) това отпада като причина.

Докато си чакам Гари Тобс от UK вчера си купих Wheat Belly. Прегледах я набързо, но някакси не ми допадна, че за всичко се обвинява пшеницата, докато захарта остава някъде встрани.
В крайна сметка според всички автори, които четох, механизмът, според който увеличения инсулин води до метаболитни и здравословни проблеми е един и същ и е ясен, това което поне аз за себе си не изясних напълно е как прекомерната консумация на въглехидрати води до хормонален дисбаланс? Защо точно в един момент механизът на усвояване на въглехидратите (образно казано) се чупи и клетките стават инсулиново резистентни и кога точно настъпва този момент?
Съжалявам ако въпросът ми е объркан  Embarassed

# 713
Шоки, как да разбирам това:
Цитат
2. Проблемът са въглехидратите в храната, действието им върху инсулина и така хормоналната регулация на всички процеси. Колкото по-лесносмилаеми въглехидрати, толкова по-голям ефект.
Кои са лесно смилаеми - разни мюслита, трици, овес, или?
Значи, колкото по-лесно смилаеми въглехидрати се консумират, толкова повече се покачва инсулина, или?

# 714
Merelenda, той има предвид, че например пълнозърнестият хляб се смила по-трудно от белия, нерафинираният ориз (черен или кафяв?) се смила по-трудно от белия и т.н. Но при човек с понижена инсулинова чувствителност дори и тези по-груби варианти са по-проблемни и водят до повече повишение на захарта и/или инсулина от зеленчуците например.

Assos, права си, че д-р Дейвис се е фокусирал единствено върху пшеницата в книгата. Когато му зададат въпрос за захарта, омега-6 мазнините и други увреждащи фактори, той винаги потвърждава, че и те имат значение, но на него фокусът си му е пшеницата. Направо му е фикс идея Laughing Но пък е хубаво, че е вложил толкова труд, за да намери и представи информация за пшеницата. Все пак и тя е много масово консумирана.

# 715
Merelenda, той има предвид, че например пълнозърнестият хляб се смила по-трудно от белия, нерафинираният ориз (черен или кафяв?) се смила по-трудно от белия и т.н. Но при човек с понижена инсулинова чувствителност дори и тези по-груби варианти са по-проблемни и водят до повече повишение на захарта и/или инсулина от зеленчуците например.
Значи лимецът ми се смила по-трудно от белия хляб и ми покачва повече захарта. Rolling Eyes Пуууу...

# 716
Цитат
5. Затлъстяването произтича от прекомерно складиране на мазнини, а не от прекалено висок прием на храна.......
Ако приемът на храна е нормален или дори нисък, откъде ще дойдат излишъци, че  да се складират като мазнини?
За да има какво да се складира, трябва да има излишъци.А те не идват ли от повече храна?    Simple Smile

# 717
Merelenda, лимецът съдържал по-малко глутен - това съм чувала. Дали се смила по-трудно - може би. Ако се смила по-трудно, ще покачва захарта по-малко, отколкото белият хляб. Но ако ти имаш ИР, дори черните хлябове и лимецът са по-лош избор от зеленчуците.

Краси, има много примери за хора, които не приемат достатъчно храна, защото са бедни и не могат да си купят достатъчно Rolling Eyes Затова ядат най-вече хляб, боб, царевица, ориз, картофи. И въпреки това затлъстяват и развиват диабет. И обикновено не са хора, които лежат по цял ден - точно обратното, говорим за хора, извършващи физически труд най-често.

# 718
Merelenda, лимецът съдържал по-малко глутен - това съм чувала. Дали се смила по-трудно - може би. Ако се смила по-трудно, ще покачва захарта по-малко, отколкото белият хляб. Но ако ти имаш ИР, дори черните хлябове и лимецът са по-лош избор от зеленчуците.
Не знам дали имам ИР, знам само, че захарта ми на гладно преди беше по-висока, а след прием на въглени отново висока. Вече е в норми, но...
Инсулин не съм изследвала.

# 719
Ами, ако се сравнява лимецът със стандартната пшеница, лимецът е по-здравословен. И всеки по-груб хляб е по-здравословен от белите. (Макар че много хора казват, че в България не може да се купи качествен пълнозърнест хляб, поне не от масовите магазини, защото там били просто боядисани хлябовете, но от бяло брашно.) Но хлябът е по-малко здравословен от зеленчуците. А иначе точно колко хляб на ден би ти пречил на теб - това трябва ти да си го установиш. Щом имаш напредък с килограмите, значи сегашното количество не ти пречи. Peace

Общи условия

Активация на акаунт