Отговори
# 75
Мами, супер приеснена съм, помагайте, моля. В събота таткото ни беше с разстройство и повръщане, изпи един куп работи и се закрепи, та в неделя ни изписаха. Повече не е имал никакви проблеми и решихме, че си е било от храната. Сега племенничката (която живее на долния етаж) е с повръщане и нашия татко я поведе на доктор, та се чудя какво да го правя него, като се върне (тя е ясна, че няма да се качва тук). Дала съм му маска, но не ми се струва достатъчно и супер много ме е страх да не ни донесе нещо.

Док е казал, "че е вирусче и ще се оправи", ама естествено не са попитали какво да прави нашия татко и как да предпазим беба  #Cussing out

# 76
Здравейте и честит празник на празнуващите днес

Да видим колко бебенца ще се появят с името си на тази дата

В магазин ми бяха казали, че Лорели са купили Бертони - незнам дали това отговаря на въпроса, зададен в темата

Капките, които купих са на Лефакс - по горещи препоръки
Мисля че Танището ползва същите - тя трябва от опит да каже, моите не са ползвани още Embarassed
Кога се появяват коликите - още на 1та седмица ли?

# 77
  • София
ню лийф, да носи маска и ако може да не гушка бебето много-много за ден-два.  Няма какво друго да се направи.

диадра, и аз съм ползвала Лефакс, при нашето дете имаха положителен ефект Peace

# 78
new leaf, и в ФБ писах, ама и тук да кажа - кърми здраво, кърмата пази бебочко Simple Smile

# 79
Мойто малкото е с конюнктивит  Tired. Почвам капки и се чудя дали да пусна микробиологичен секрет ...  Thinking уфффф...
Колкото до капките против колики - ненавиждам ги! Голямото имаше ужасни колики и ревеше денонощно, давахме Саб симплекс, от които получи ужасен запек, от който ревеше още повече  ooooh!. Стигнахме до гастроентеролог и почнах да давам Лактулоза и течен парафин доста дълго, за да регулира изхождането. Сега няма да давам капки, категорична съм - гушкане и това е. Ще мине след 3 месеца.

# 80
Здравейте и тук. Днес се прибрахме с малката от болницата, но имам проблем май, та затова ше го задам и на ЛЛЛ :
КЪМ ЛЛЛ:
Днес ни изписаха. Докато се прибера и гърдите ми са като буци. Малката я слагам от 1-вия час на гърда и си суче на всеки 3 часа. И днес не е пропуснала да суче, но гърдите станаха страшна картина. Опитах се на цедя е - едвам, едвам. В болницата ми казаха, че каналите са ми отпушени, а защо стана така?!?! Слагах топъл компрес и пак не тече като изцеждам. Малката и тя суче, но резултата е същия-твърди и болезнени. Какво да правя?? Благодаря за отговора Simple Smile

Здравей lokresiq,
Има ли промяна в ситуацията при теб?

Много често майките се сблъскват в началото на своето кърмене с препълването. Това разбира се по никакъв начин не го прави по лесно за преодоляване или по леко  Cry В началото на кърменето организмът не е наясно с конкретните нужди на бебето и за това произвежда повече кърма отколкото е необходимо. До шестата седмица след раждането това би следвало да се регулира и препълването да спре. Най-добрият начин да предотвратим задръстването на гърдите с мляко е да се кърми бебето колкото се може по-често през първите няколко дни - поне 8 до 12 пъти за 24 часа като е добре да се остави бебето на гърдата колкото дълго иска да суче. Хубаво би било да се предлагат и двете гърди на всяко хранене и следващото кърмене да започва с гърдата, от която е яло по-малко при предишното кърмене. 

За да се преодолее препълването е много важно от гърдите да се премахва редовно млякото. Това май е най-трудната част от задачата. Многото кърма и течности в гърдите оказват натиск върху млечните канали и пречат на лесното изпразване на гърдите.  Топлият компрес на гърдата 2 минути преди изцеждане помага за отпускането на каналите. Добре би било да се избягва по-продължително затопляне, тъй като би могло да доведе до влошаване вместо подобряване на ситуацията. Ако гърдите са до толкова пълни, че след топлия компрес не потичат може да се постави студен компрес за около 10 минути, след което да се  изчака около 20 минути след това и пак да се пробва с топъл компрес. След затоплянето с леки кръгообразни поглаждащи движения от основата на гърдата към зърното би могла да масажираш гърдата. По този начин ще се улесни потичането на кърмата. След това може да предложиш на бебчо да суче от гърдата или да изцедиш малко за да омекотиш ареолата, ако му е трудно да засуче. Различните пози на кърмене също помагат за по-доброто изпразване на гърдата. След това можеш  да сложиш студен компрес за облекчаване на гърдата. Много майки използват вместо студен компрес - зелевото листо. Прилага се като на студен лист от прясно зеле се изрязва твърдата част, начуква се леко и се увива гърдата без ареолата и зърното. Направеният по този начин компрес се сменя когато повехне листото. Със зелевото листо е важно да се внимава защото продължителната употреба би могла да повлияе негативно на количеството кърма.

Ако до 24 часа не настъпва подобрение в ситуацията или се влошава, то тогава е по-добре да се свържеш и консултираш за по-нататъшни действия с личния лекар.

Също така е важно да носиш удобно, нестягащо бельо и да внимаваш да не притискаш гърдите по време на сън.

Пожелавам ти много търпение и сили да се справиш с болката и проблема!

# 81
Щъркелови новини! Момичета, имам огромната чест и радост да съобщя за прекрасния Константин на мама Petia.  Озарил е живота им днес в 11,50ч с внушителните си размери от 4200 гр, разположени върху цели 54 см! Да им е жив и здрав юнакът и много да ги радва! На Петя желая бързо възстановяване от секциото!
На новите мамчета - честито!    bouquet

# 82
Да и е жив и здрав на Петя този голям и  красив  мъж. Пете, пожелавам ти бързо възстановяване и много щастие   bouquet

# 83
Да е жив и здрав на Петя големият мъж и тук!

elena_d, подкрепям мнението ти за капките за колики напълно. С баткото, разбира се, всичко пробвах - инфакол,лефакс, био гайа, чайчета - анасони, копъри. Ефект - един ден, я има -я няма, след което пък го запичат и в един момент реших, че по-добре да се гушкаме и кърмим против колики, вместо да се боря със запек и с произтичащите от него последствия. Сега с малкия (живот и здраве да се роди) не смятам да се тормозя с нищо - мама, цица, гушкане и това е. И био-гайата много я хвалят, но аз лично никакъв ефект не видях от нея.

Аз бях на преглед днес - разкритие никакво, тонове чудесни, контракции никакви. Иначе шийката била омекнала, според мойта лекарка ако й кажа, можем да почваме раждане, т.е. да ми спука мехура и да чакаме родова дейност. Аз обаче само като чуя спукване на мехур и ми настръхват косите. Изнервя ме това чакане и неяснота, но поне още 3-4 дена ще го почакам сам да тръгне, пък после ще видим...

# 84
  • До морето :)
Петя, честито и тук! Да ви е жив и здрав Константин (предполагам, че това си остава името)

И тука да се оплача, че на Калина ѝ хърка носа. Надявам се, че с кърменето ще се оправят нещата.  Praynig

И друго имаше, ама не помня. Акълът ми изтече с тая кърма.  hahaha
Днес Калина спи по цял ден, не се лигави, да видим. Чак се притеснявам, че след толкова сън довечера няма да спи. Събужда се само да яде и пак - спане.  Laughing
Ставам да си сготвя вчерашната мусака, докато спят двете мадами.

# 85
Здравейте момичета! Петя, честит син! Да ви е жив и здрав!
Утре ще ми махат конците. Днес сглобих количката.
Въпрос към ЛЛЛ: Имам буца в гърдата от три дни. Онзи ден в болницата ми биха инжекция с окситоцин и ми казаха да правя топли компреси. Компресите ги правя като върху засегнатия участък слагам шише с топла вода и чакам около 5 минути преди да го махна. Взех си лецитин капсули и приемам по три на ден, също и чай за кърмачки на Хипп. С плоски зърна съм и не се справяме с кърменето. Купих силиконови, мъча и с моите, но бебка само се изнервя и плаче като не може да засуче. От днес се цедя само с помпа. Какви мерки да предприема, за да изчезне буцата?  

# 86
  • До морето :)
Веселото, опитай със резени суров картоф или с листо от зеле. Второто съм го тествала и много ми помогна.

# 87
КЪМ ЛЛЛ

На 14.09. се роди нормално бебенцето ми 4.300 кг. След час най-много ми я донесоха и сука. После сука пак през деня. Вечерта яде към 23.. Спа дълбоко и после чак в 6 сутринта се нахрани. Биха й ваксини в 11 на обяд и после не искаше да се храни и това е....Вече сме си вкъщи, но не иска да яде и не показва признаци, че е гладна. Ето сега е яла снощи към 21 часа и до сега не иска. Предлагам й гърда, но пак не иска  Sad По едно време засука 2-3 пъти но спря от силен плач и накрая не искаше повече и заспа. Такъв силен плач започна след ваксините и мислех, че е от тях, но на няколко пъти докато плаче чувам коремчето да къркори. Възможно ли е да са колики толкова рано?
Много съм притеснена, най-вече от нежеланието да се храни, а след това и от внезапно започващия силен плач (почервенява цялата и започва да се мята от болка).  От плача се изморява, после иска да спи и така само спинка....Забравих да спомена, че в билницата на 14 сменихме 1 памперс с черно аки, вчера сутринта сменихме 1 с черно и вечерта 1 с по-кафеникаво. А доколкото знам е нормално поне 4-5-6 памерса на ден...помагайте моля ви  Cry
Зърната ми са плоски и доста са болезнени в момента. Мажа с крем на Авент и се опитвам да подобря позите при кърмене, но не знам дали се получава. Както не иска и да яде бебка, съвсем не ога да разбера дали и малкото ядене поне е качествено
П.С. Допълвам какво е положението от сутирнта до сега:
Днес успяхме в 7:30 да хапнем и после в 10. Имаше 2 памперса с пиш и 1 с меко кафяво ако. Още не е яла от сутринта, а е 4:30 вече и до преди малко се опитвах да я примамя, но май спинкането е по-интересно...продължавам да се боря. А боолките май са колики, защото като започне силния плач и коремчето къркори и пръцка понякога. Дано се справя, много ми е тревожно Tired  Sad

Здравей Dund1chk4,
Разбирам тревогата ти. В първите дни след раждането някои бебета поради една или друга причина могат да са по-сънливи и да не показват често знаци за глад. Много е важно, въпреки че не показва признаци на глад бебето да се храни добре, за да изхвърли мекониума (първите черни, лепкави изпражнения), да наддава и да има сили и да преодолее сънливостта си. Ако е необходимо, майката трябва да го буди за кърмене достатъчно често – поне 10-12 пъти на денонощие първите дни и 8-12 пъти през следващите, като се остави не повече от една четиричасова пауза за 24 часа, докато бебето стане по-активно. Интервалът между кърменията се брои от началото на на едно кърмене до началото на следващото кърмене.

Нежно приказване на бебето, гушкане кожа-до-кожа, разсъбличане (може бебето да се остави по пелена, в директен контакт с кожата на майката, която да го топли, отгоре завито с подходящо одеалце), обтриване на лицето и гръбчето с влажна кърпа – и всякакви подобни внимателни, неинвазивни техники, които да помогнат на бебето да се разбуди, за да се храни.

В първите 1-2 дни сле раждането за бебетата е нормално да имат 1-2 мокри пелени за 24 часа и зелено-черни катраноподобни изхождания - мекониума. Между 3 и 5 ден мокрите пелени трябва да се увеличат на поне 5-6 тежки пелени за еднократна употреба и поне 2-3 зеленикави преходни изпражнения. След 5 ден мокрите пелени остават поне 5-6 тежки пелени за еднократна употреба, а изпражненията трябва да бъдат поне 2-5 жълтеникави, меки и неоформени с размер най-малко на монета от 1 лв.

Опитвала ли си преди да поставиш на гърда да изцедиш докато потече кърма? По този начин се улеснява бебето като в същото време се оформя леко зърното така, че бебето по-лесно да поеме гърдата.

Неправилното позициониране и засукване на бебето често води до разраняване на гърдите на майката. При най-често използваната поза люлка ушенцето, рамото и таза  на бебето са в една линия, а коремчето му е обърнато към корема на майката. За да засуче правилно бебето трябва да отвори широко устичка, за да поеме добре освен зърното и по-голямата част от ареолата, а устничките са обърнати леко навън.

При разранени зърна на много майки помагат въздушните бани - след кърмене гърдите се оставят да изсъхнат  без да се мият или подсушават след сукането на бебчето. След изсъхването се мажат с крем като е по-добре крема да не налага отмиване преди всяко кърмене. Такива са кремовете, които съдържат пречистен ланолин. Вероятно знаеш, че честото миене на гърдите особено със сапун може да доведе до изсушаване на кожата на гърдите и до допълнително разраняване. Ежедневният душ е достатъчен за поддържане на добра хигиена. При вече разранени зърна майките споделят, че чувстват облекчение, ако сменят позата, в която кърмят. Така бебчето суче на различно място и това би могло да намали в известна степен болката.

# 88
  • София
Честито бебче на мама Петя!Да е здрав и много усмихнат Константин!
На теб бързо възстановяване  bouquet

new leaf , дано бебка се размине с вирусчето Praynig

elena_d , бързо да излекувате конюктивита ви пожелавам  Hug

Аз днес успях да взема акта за раждане на Симеон и подадох документи за еднократната помощ. Доволна съм Laughing
И да се похваля- свалила съм 10 кг от общо 12 качени за цялата бременност. Коремчето лека полека се прибира, още малко ще почна и с коремните преси Simple Smile

# 89
Честит Константин на мама Петя.Да е жив и здрав, и послушен бебок  baby_neutral
Искам да попитам кърмещите мами дали спряхте кафето, че ми се пие, но се притеснявам дали няма да се превъзбуди бебето . Нямам никакъв спомен дали пиех с каката  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт