Отговори
# 315
Дария, най-вероятно ще си дойде днес, ако не е вече дошло  Grinning Хубаво е, че имаш разкритие, поне по-бързо ще стане.

Абе Лулу, нашите деца да не са близначета  Mr. Green Абсолютно същото с бебето - спи само и единствено в мен. В момента, в който го оставя веднага се ококорва и реве. Дори да е заспал дълбоко максимум 2-3мин откарва преди да ревне, че е изоставен  Mr. Green

Интересното е, че даже баща си не искаше, чак вчера го прие някак. Само в мен. Настани се трайно в леглото ни, колкото и да не исках - изкарахме две нощи от непрекъснат рев, приспиване в мен, слагане в кошарката или в количката, събуждане, рев до истерия и пак отначало. Най-накрая го оставих до мен на спалнята и млъкна. Сега се е настанил трайно нощем при нас на спалнята и всеки опит да го преместя води до истеричен рев и неспане цяла нощ  ooooh!

Какво ще го правя този гушан, не знам. Не мога да сготвя и никаква домакинска работа да свърша. По-лошото е, че не мога да отделя никакво време за каката и тя почна да ревнува. Вчера ми заяви, че много ме обичала, а аз вече не си играя с нея  ooooh! ooooh! Направо не знам как да ги комбинирам, така че и двамата да са доволни. Бебето е все в ръцете ми. Сега си поръчах един слинг, дано стои поне в него, защото в кенгуруто не искаше, макар че известно време гледа озадачен какво се случва  Mr. Green

# 316
  • До морето :)
Добро утро! Честито на всички обебели се.
На мен вече ми писна с този нос. Снощи почти не е спала, следователно и аз. През 2 часа яде. И защо така, вече не знам. Снощи беше завита и увита, нямаше как да ѝ е студено. Ето, през деня никакъв спомен от хрема. Искам до 1.10 да се оправи, за да ни бият ваксината. Не ми се иска още от първата и да отлагаме. Да се минават вече.
Иначе сме добре. Пак не е акала от вчера сутринта, но после като се събуди ще правим масаж и ще притискам крачетата.
Лек ден на всички!
Мая, стискам палци!  Party

ПП: Одеве си бях сложила поста от профила на Септемврийките  Laughing

# 317
Лече, да не сте стигнали и криза на растежа, освен хремата, затова да суче по-начесто?
(Уф, при нас на два часа да беше, пак добре).

малина,много ме е страх и мен оттова настаняване в леглото, направо не знам какво да го правя. Баткото ми бешесъщияревльои глезльо, но поне нощем си спеше в леглото,ако и да се будеше през час-два, а този - абсурд.Изкарах по 1 безсънна нощ и в родилното, и вкъщи, в опити да го сложа в леглото му, но то нощем не се издържа  Tired
Моят батко засега е много любвеобилен, гуши се и той при нас, аз гледам малкия докато е на гърдата, да си говоря и да си играя с него. Засега е и много послушен, но то не е ясно колко ще издържи и той....

# 318
  • До морето :)
Лулу, минахме я кризата ние вече. Ама от сополите не може да спи. Аз я будех, за да я напръскам с физиологичен разтвор или да я понося. Толкова ме беше жал за нея. Иначе сутринта като яде в 9:30 и още спи.  Shocked

# 319
Като ви чета, все едно за мойто първото пишете  ooooh!.
Мартин ревеше денонощно и заспиваше само и единствено с някой до него - баща му по-рядко. Не слизаше от ръцете ми независимо какво правя - най-редовно готвех и режех с него на ръце, в количка не щеше да седи изобщо - тиках количка с бебе на ръце /по едно време се усетих и винаги носех кенгурото/, леглото му си остана чисто ново /и сега натам върви  Crazy/.  Crazy Сега Даниел е по-тих, по- не мрънка, по-спокоен. Така съм мечтала да оставя детето в кошарата и аз да си правя каквото има или просто да почивам. Но нощем го вземам при мен. По-лесно е като мрънка да му дам да си цока, отколкото да ставам и аз  Crazy. Ако нещо се разреве много, тогава ставам.
Обаче мисля, че Марти вече започна да проявява ревност. Взе да се държи много нетипично и се чудя как да процедирам.  Уж му обръщаме внимание, но не знам дали е достатъчно /не мога да преценя как е било преди бебето/. Аз не мога много да се занимавам, четем книжки и се къпем заедно, но с баща си играят по цяла вечер, ходят по разходки ...
Лече, много ми стана жал и на мен за бебето. Знам какво е с тези сополи  ooooh!... дано се оправи. Иначе нощем и ние много не спим. Чудя се как да го обърна този "режим".

# 320
Привет ! Оставиха ме за малко и минавам да се разпиша  Laughing
Мая е същата рев до посиняване ,заспива до мен и след 1-2 ч я оставям в количката . През деня заспива ,но пак не е спокойна трябва до мен да е ,май ще се инвестира в кенгуро  Grinning
Много повръщат и двамата обаче . За съжаление сме на АМ ,кърмата ми си е малко и това е  smile3511 Това със сополите го минахме и ние ,голям ужас .
Честито на мама Sleeping Beauty !

# 321
Чакащи майчета къде се загубихте?Да не родихте всички, а да не казвате? newsm78

# 322
Тук съм, аз. Днес имаме годишнина от сватбата-8 години - пожелавам си да сме здрави, да се обичаме, да сме заедно за да отгледаме децата си и да им се радваме!

# 323
Дария, честита ви годишнина!Живот, здраве много сбъднати мечти  и скоро най-големия подарък ви пожелавам от сърце   bouquet
Бях загубила надежда, че остана някой  Embarassed

# 324
ema 2013, - благодаря мила, да ви се връща...
 Аз май, май ще си чакам четвъртък вечер да ме приемат...такова усещане имам, че само няма да тръгне...Имам много рядко контракции, не особено болезнени и нерегулярни...въпреки, че док каза да не чакам да са болезнени, а ако са на интервали да тръгвам за болницата...докато пиша и нещо ме преболява...ха да видим...

# 325
И при мен е така!Трета вечер вече за около час  #Crazy
Дано при теб нещата се подредят и утре да ни изненадаш Peace

# 326
Имам въпрос към ЛЛЛ. Моят син се роди на 17.09. със секцио. Първите три дни нямах кърма, но от втроият ден давах да суче / няколко капки/. От вчера сме изцяло на кърма, но ме притеснява, че ака по 1 път на ден и чак 6 тежки памперси не напикава. Зърната ми са размер на кафени  чинии и гърдите са ми големи и не мога да видя дали са му обърнати устничките като суче. Освен това гърдите са ми меки. Не е ли рано да са такива? Доизцеждах след кърмене до облекчаване само онзи ден. Сега чат-пат от едната протича кърма преди хранене. Гледам да яде от едната гърда и ако мрънка давам и другата. Понякога се буди след час и пак давам да яде. Не повръща. Има жълтеница обаче. Да взема ли да пия някакви чайове и въобще какво мога да подобря, за да се храни достатъчно?

Честито бебче, -Petia-! Да е живо и здраво!
Правилно ли разбирам, че кърмиш когато бебето покаже признаци на глад и понякога предлагаш и двете гърди в рамките на едно кърмене? Как е организирано кърменето на бебето в момента - колко хранения има за 24 часа?; на колко часа средно суче?; кърмиш ли го нощем?; даваш ли биберон-залъгалка?; приема ли нещо различно от кърма (адаптирано мляко, вода, медикаменти или друго) – какво, как го даваш и в какво количество за 24 часа?; как пишка и ака бебето, колко често пълни пелените за едно денонощие? В каква поза кърмиш обичайно? Също така искам да попитам какво е рожденото тегло на бебето, най-ниското измерено тегло и как наддава към момента?

Честото и ефективно изпразване на гърдата стимулира лактацията и няма по-ефективна помпа от бебето в повечето случаи. При новородените е важно да имат поне 8-12 кърмения за 24 часа като за денонощието се прави не повече от една 4 часова пауза. Дали си опитвала след като бебка спре да суче активно на гърдата да приложиш компресия? След като спре да гълта с компресията да предложиш втората гърда и с нея да приложиш същото. Смяната на гърдите в рамките на едно кърмене може да се направи 2-3 пъти тъй като организма започва да произвежда кърма след като гърдата се изпразни.

Кърменето, може да изправи майките с голям бюст пред предизвикателства, които с подготовка и практика, няма причина да не бъдат преодолени и кърменето да бъде успешно независимо от размера или формата на гърдите. За да бъде успешен опитът с кърменето, на майките с голям бюст може да им се наложи да поекспериментират с  позициите и техниките.

Позата люлка е най-популярната, но позата под мишница /футболната топка/ обикновено работи по-добре за жени с по-големи гърди. В това положение, бебето е сгушено под ръката на майката и тя има възможност за упражняване на по-добър контрол на главата на бебето, докато суче, както и по-голяма свобода на движението на ръцете. Използването на възглавници помага за комфорта на майката както и за поставяне на бебето в удобно положение за сукане. Бебето трябва да се постави там където е зърното на оставена свободно гърда без майката да се навежда. Друга поза, която би могла да е удобна е легналата.

Проблемът, който ти споделяш, че заради гърдите не можеш да видиш как е засукал е често срещан. Поддържането на гърдата с пръсти под формата на буквата "С" често е ефективно. Прилага се като дланта се слага под гърдата с палец около горната страна, образувайки "C". Палецът и показалеца трябва да са разположени зад ареолата. Важно е това поддържане и леко сплескване да е съобразено с положението на устата на бебето и максимално да улеснява засукването. Някои майки откриват, че навита кърпа, поставена под гърдите по време на хранене осигурява допълнителна подкрепа. С порастването на бебето и нарастване възможността да упражни контрол на мускулите, е възможно нуждата от поддържане да намалее значително.

Особено внимание трябва да се обърне на засукването. Трябва да се увериш, че бебето поема голяма част от ареолата (тъмната част около зърното, но не цялата) в устата си, а не само зърното. Млякото се съхранява зад ареолата и бебето трябва да компресира там, за да суче ефективно. Бебетата имат малка уста, и ако ареолата е голяма (както ти описваш с размерите на кафена чиния), тогава ще трябва да се увериш, че той я отваря широко (като за прозявка), преди да придърпаш към себе си да засуче.

Жените с големи гърди имат повече тъкан, която може да се препълни или да се образуват бучки. Прилагането на лек масаж по време на кърмене помага за предотвратяване на това и за изпразване на каналите.

Искам да ти предложа и две статии - Как се хранят бебетата и Когато „повече” не означава „по-добре”

# 327
Влизам с въпрос към ЛЛЛ и мамите с повече опит Simple Smile
Започвам с информацията, която обикновено питате другите.
Калина се роди на 10.09 - секцио и от начало нямах нищо. Всеки път я слагах на гърда и често цедях, та тръгна малко от малко и от понеделник (16.09) сме изключително на кърма. Роди се 2950гр и я изписаха 2850гр (според домашния кантар, който може и да не е верен, снощи беше 3100, но след това се изака, та е по-малко). Храни се на 3 часа, като се буди сама малко преди това, сменяме памперса и яде. Спи добре и е по-скоро лениво бебе, буди се само за храна и пак заспива. Суче добре (малко мързеливо и на почивки) и нямам проблеми с гърдите, предлагам и двете по около 10мин и на втората отказва към шестата, гледам да сменям коя давам първо. Преди всяко ядене сменяме памперсите и винаги са мокри, наакани имаме средно 3, като винаги са вечер или нощем, през деня почти никога не ака.

Та въпросите ми са:
Цитат
- След всяко хранене почва да се гърчи, мрънка и недоволства, видимо нещо я боли. Явно не са колики, защото е само след ядене и после се успокоява. По съвет на педиатъра давам Биогая. Мога ли да помогна с нещо за тези болки и на какво може да се дължат? Не ям дразнещи храни, но ям плодове и зеленчуци (предимно ябълки, банани, домати), дали може да е от фибрите в тях или от друго?

Здравей, new leaf
Мислиш ли, че е възможно бебка да суче лакомо? Понякога бързото приемане на голямо количество кърма може да причини стомашен дискомфорт. Скъсяването на интервалите между отделните хранения и приемането на по-малки количества кърма при някои бебета се отразява благоприятно на дискомфорта. Опитвала ли си като забележиш, че не се чувства добре да я изправиш - да постои така или да има възможност да се оригне. Възможно ли е това недоволство да е свързано с изхождане в този момент? А ако предложиш другата гърда в този момент как реагира?
В най-общия случай когато в семейството няма алергии, майката не е необходимо да пази някаква специална диета. Здравословното и балансирано  хранене е много важно за всеки - включително и кърмачките. Наред с това е важно и да бъде редовно - 4-5 дори и малки хапвания са за предпочитане пред 1 за целия ден. Редовния прием на течности също е важен.

Цитат
- Малката (а явно и аз) има предпочитания към едната гърда и тя дава почти двойно повече кърма от другата. По съвет от предните страници от вчера предлагам все по-слабата първа, но така втората не я изпразва, дали да я доизцеждам нея? Няма ли риск да намалее кърмата от нея, ако няма търсене (т.е. малката я оставя наполовина).

Ако усещаш гърдата болезнена и напрегната е добре тя да бъде облекчена с изцеждане. Ако изцедиш до толкова колкото да я почувстваш по-добре, с времето организмът ще се регулира и ще намали количеството кърма, което произвежда. Трябва да имаш предвид, че по-голямото стимулиране на другата гърда би следвало да увеличи нейното производство и двете гърди да се балансират. Ако желаеш да поддържаш текущото състояние - да произвежда много повече от колкото другата би могла да изцеждаш докато спре да пуска. Изцеденото мляко може да съхраняваш в хладилник или фризер.

Цитат
- Ако на листовката на лекарство пише, че може да се използва при бременност и кърмене, трябва ли изрично да се съветвам с доктора или мога да се доверя. В случая става въпрос за дуфалак - имам проблеми с червата и нищо друго не ми помага, а ме е страх да се лекувам с бабешки илачи, за да не й подайстват и на беба (пък и те рядко ми помагат). През бременността си го пиех, като АГ-то ми препоръчваше Лактулоза, но тя също ми действа по-трудно и бавно.

Мерси!

Добре е да се направи консултация с личния лекар тъй като той най-добре е запознат със здравословното състояние и може да избере друго лечение или да назначи изследвания. Според сайта за лекарства и влиянието им върху майчината кърма към испанската болница Marina Alta, Alicante http://www.e-lactancia.org/ активната съставка на Дуфалак - Лактулоза е с ниво на риск при кърмене 0 - безопасно, съвместимо без риск за кърменето и кърмачето.

# 328
 Привет момичета! Ние сме добре, гледаме си се. Днес спах до 9:00, което не ми се е случвало от години.  Crazy Тази сутрин са ми спрели телефона и откачам. Изпратих смс на ММ от интернет да отиде и да го плати. Спряхте да се включвате.

# 329
Всички са във ФБ.
Ние сме спали от 11.30-12.00 до 5.30 сутринта (освен ако не е искал цица, пък аз да не поммня), на пък мнооого трудна заспа - жт 8.00 сме се заприспивали, пресуши и двете гърди, мрънка... дори и на гърда, ако не съм легнала и залепена за него, не заспива.
В момента се успокоява само и единствено на гърда, залъгалки плюе,врещи... многонеприятно, защото и кроткото му будуване трае по 5-6 минути и товае времето, за което таткото може да ме отмени без да слушаме истерични ревове...
Аз ли така ги уча тия мои деца, такива ми се падат ли...

А,и това изобилие от кърма, дето бебето не можело да изсуче колкото има, никакво го няма.Никакъв шанс да цедя - той цедилникът е постоянно на гърдата, помпата не може да се вреди...

Общи условия

Активация на акаунт