Отговори
# 345
Pampers, аз да благодаря,чемиприпомни за слинга  Hug
Днес останах сама с баткото и бебешоро и да видиш как бързо-бързо извадих слинга и напъхах бебешоро да си виси на цицата вътре, докато аз простирам, къпя баткото или тичам след него Simple Smile За мой късмет, не се възпротиви (баткото така и не успях да го напъхам) и също замой късмет се оказа, че обича столчето за кола и да се вози. Та днес изкарахме цял ден навън, от 12 до 6. Ходихме впарка баткото да си кара колата с педали, минахме през школата да свършим някои неотложни дела,а бебо си спи ли спи в слинга, само на2-3 часа се пробужда да похапне Simple Smile

Чочка, за съжаление не мога да съм от помощ, но стискам палцида се оправите.

Дария, супер, че тапата се точи, ще си тръгне самичко, ще видиш Simple Smile

И аз чакам новини от Анни, да се надяваме, че просто няма нет.Изгуби ми се и Седмаче -аз ли пропуснах вестите или не сме получавали такива?

# 346
  • До морето :)
Ааааа, Седмаче май роди и се разписа.  newsm78

КОЙТО НЕ СЕ ВИЖДА НА ПЪРВА СТРАНИЦА И ИСКА ДА БЪДЕ ДОБАВЕН - ДА ПИШЕ ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ НА СЕПТЕМВРИЙКИ2013

# 347
Lulu - Казват че децата на по-нервна майка също са такива, все пак 9 месеца в корема са изпитвали емоциите на майката. За себе си съм склонна да го повярвам - не съм от най-спокойните  Simple Smile Имам обаче доста по-нервна приятелка със супер спокойно бебе.

Моето също засега се очертава голям ревльо. Да си призная честно след каката изпитвах истинска завист към майките, чиито деца си седят кротко в количката и си гледат. Моето постоянно ревеше, не е имало момент в който само да си стои и да гледа. Сега вече пораснала е същата фурия, не може да стои мирно за две секунди. Дребното май ще е същото, само че засега поне спи. Дано да продължава да спи поне, че второ като каката дето не може да спи няма да издържа. Заплаших ММ, че и ако това не спи ще си го гледа той, а аз ще се преместя да спя на дивана в хола  Mr. Green

Още си чакам поръчката със слинга, дано успея да го натикам и ми върши работа. С каката ни слингове, ни кенгуру помагаше, не искаше да седи в тях. Този обаче е гушан и се надявам да си стои там. А това с кърменето в слинг изглежда интересно, как се прави точно  Thinking

# 348
А това с кърменето в слинг изглежда интересно, как се прави точно  Thinking

Аз го набутах в късия слинг, който е просто вързано парче плат преметнато през едното рамо и стегнато.Като го стегнеш добре, той стяга бебето там, където е по принцип ръката ти като кърмиш и ръцететиостават свободни. Много удобно и за навън, защото слингът скрива гърдата и можеш дори да си вървиш и даси кърмиш. Е,бебето се измества малко и си трябваисръкада го прикрепяш от времена време,но като цяло облекчава много.

Баткото бях пробвала на 2 месеца и нещо да го набутам в тоя слинг- е,нямашетакова гърчене.Затова този докато още не знае на кой свят е - да свиква Simple Smile

# 349
  • Пловдив
Добър ден! Аз се наспах що-годе пак. Малко ме опъва операцията, но и това ще мине. Днес ще излизаме за първи път на разходка. Вчера направи 1 час сън на терасата. Не мога да си позволя да изпусна това хубаво време.  Mr. Green
Много ми е сладък Коко. Снощи така се наака и то в баща си, че през гащеризона пропусна и го изцапа, а после докато го съблека за баня чак на главата го омазах. Откъде го извади това производство не знам.  hahaha Продължава тенденцията да си кротува, но и аз пък бях много спокойна през бремеността, та според мен има някаква зависимост, защото и баткото беше така, а средният много нервно го износих и много плачеше.
Choch_KA, специално за теб мислих цяла нощ, но снощи не можах да се докопам до компютъра, а през телефона пиша 1 час. Моят Гого беше с пъпна херния, пъпът му падна на 20 и някой ден, после установиха и хернията. Тогава живеехме на село и помолих педиатърката да ми покаже как да го лепя сама. Не е сложно. Най-вече искам да ти кажа, че не е нищо сериозно и не е опасно. Ако стои залепен се прибира и не се налага нищо друго да се прави. По-слаба е мускулатурта там. И не я оставяй да плаче /предполагам, че и без това не го правиш/. Не се притеснявай - ще мине, нищо страшно не е.  Hug
Пия сега едно подобие на кафе, но май ще будя топчо да яде, че се успа.

# 350
Здравейте мамчета,
На 12.09 със секцио се роди нашият син Енислав, 3350гр, 50см.
Да са ни живи и здрави всички бебчета  baby_neutral

# 351
Else, благодаря за насоките. Коко се роди 4.200, изписаха го 3.920. Не съм го теглила още. Той е на 8 дни.Кърмя на поискване-да. Ако в рамките на 3 часа м/у кърменията иска гърда, давам да доизсуче едната. Вечер давам и от двете, че ми се струва по-малко на храненията в 12 и 3 часа. През нощта яде около 3 пъти. Снощи яде в 12, после от 2 до 3 сука с прекъсвания, и от 5 до 6 пак така. Като го сложа в леглото и мрънка, а гледам да не стои повече от 20-30 мин на гърда, че ги разранява. Мажа с Лансинох, болката е докато захване гърдата. И после вече ако постои дълго. Вероятно ще загрубеят зърната по-нататък. За 24 часа има около 9 кърмения. Ака по 2-3 пъти, златисто на цвят, мокри 4-5 памперса. Спи през деня по 2,5 часа и сам се събужда за ядене. Взех да пия лактогонен чай. Кърмя в поза футболна топка. Така ми е най-удобно. Ще пробвам компресия. Не знам дали не е сънлив от жълтеницата, но пък за хранене се буди.  newsm78 Нямам бучки, но гърдите ми са меки. Нормално ли е да са такива още от 3 ден на слизане на кърмата? Първите ден-два доизцеждах по малко за облекчаване. Вече не доизцеждам. Дори след обилно сукане, като стисна пуска още мляко гърдата, но не усещам напрежение. Ако стоят свободно без сутиен от тази, от която не кърмя започва да капе. Залъгалка давам само като го преобличам, но той не я иска и без това. Simple Smile Водичка давам много малко като се разхълца жестоко. Благодаря още веднъж за вниманието.

Здравей -Petia-,
Искам да те попитам дали си имала проблеми по време на бременността и раждането? Приемала ли си и дали в момента приемаш някакви медикаменти? Имала ли си хормонални проблеми преди или по време на бременността? Добре е да се наблюдава дали бебето пълни редовно пелените, наддава на тегло, изглежда здраво, енергично, лигавиците му са влажни и тугорът на кожата е добър

След петия ден количеството мокри пелени за 24 часа  би трябвало да е поне 5-6 тежки пелени за еднократна употреба и поне 2-5 жълтеникави, меки, неоформени акита с размер най-малко на монета от 1 лев. До колкото разбирам това е така при вас. Това, което излиза преди това трябва да е влязо Wink Това означава, че гърдите въпреки, че не са препълнени си работят и произвеждат мляко. Възможно е честото сукане от страна на Коко да е причина гърдите да не са напрегнати и меки.

При разранени зърна на много майки помагат въздушните бани - след кърмене гърдите се оставят да изсъхнат  без да се мият или подсушават след сукането на бебчето. След изсъхването се мажат с крем като е по-добре крема да не налага отмиване преди всяко кърмене. Такива са кремовете, които съдържат пречистен ланолин. Вероятно знаеш, че честото миене на гърдите особено със сапун може да доведе до изсушаване на кожата на гърдите и до допълнително разраняване. Ежедневният душ е достатъчен за поддържане на добра хигиена. При вече разранени зърна майките споделят, че чустват облекчение, ако сменят позата. Така бебчето суче на различно място и това би могло да намали в известна степен болката.

Ако позата и засукването се оправят, но разраняванията подължат би могло да се провери дали случайно бебчето няма къса юздичка на езичето. Ако има съмнения за къса юздичка тогава е най-добре да се направи консултация с педиатър и той да прецени дали е необходимо да се предприемат последващи действия.

# 352
  • София
Честити бебчета на Мая191 и С Стеф!Да растат здрави и много послушни!

Choch_KA , и нашето пъпче май ще го лепят. Утре сме на консултация и след това ще пиша Peace

# 353
Else, благодаря ти за отговора!
Може би наистина малката суче по-лакомо, още от болницата засуква всичко което й се предложи - гърда, шише, залъгалка или просто ръкава  Laughing Има ли начин да я накарам да суче по-кротко? Май забелязвам, че като се цедя и давам от шише е по-добре, но не ми се иска да я уча така.
Пробвах я един ден да яде на 2:30часа, но тя тотално отказа новия режим и й беше много трудно - не успя да заспи хубаво или да се нахрани, стоя все на гърда и като резултат вечерта бях пресъхнала и се наложи да й дам АМ. Иначе, като не се чувства добре я взимаме и лежането корем срещу корем явно я затопля и й помага, но през нощта ми е много трудно. Колкото и да я държим след хранене много рядко се оригва и дори и след това пак я боли, а предложена отново гърдата я отказва. Напъването не е свързано само с изхождане - както писах тя ака предимно вечерно-нощно време, през деня почти не, а пак си се напъва.

new leaf, в каква поза кърмиш обикновено? Дали си опитвала биологичната поза. Повече за самата поза може да прочетеш в статията Биологично хранене и отглеждане на бебето. Положението на тялото на майката и това на бебето евентуално биха могли да повлияят на бързото изсукване на голямо количество мляко, след като девойката не се чувства добре като суче на по-кратки интервали от време.
Какво имаш предвид като пишеш "бях пресъхнала"? Кърменето е на принципа на търсенето и предлагането – колкото повече се празни гърдата, толкова повече мляко ще прави тя. В отговора си до Sweetynel съм писала повече за този принцип и ако искаш може да го погледнеш и да прецениш дали информация ще ти е от полза. Искам и да те попитам след като промени режима тази болка, която изпитва бебка пак появяваше ли се?

# 354
Към ЛЛЛ:

Беба е на 10 дни. Роди се 4.300 кг, днес я измериха 3.800 кг. Кърмим се, когато заплаче й давам. Събират се 6-7 кърмения на ден (по15-20 минути продължава всяко кърмене), 5-6 напишкани памперса и ака на 3 дни (акото й е рядко, не е твърдо). Моите гърди са с плоски зърна, разранени се и двете и се паникьосвам, защото сега искам да започна да я кърмя по-начесто (явно не й стигат тия хранения и не качава), но циците ми са в плачевно състояние. Пробвах със силиконови зърна, но и с тях е доста болезнено а и се страхувам дали успява да се насуче добре. Не знам какво да правя, не исках да стигам до АМ, но нешата върват натам  Cry А кърма имам, тека непрекъснато, на моменти даже ми стават на буци и едвам успявам да поизцедя и да омекнат. Заради разранените зърна ми е трудно и помпа да ползвам, а пък на ръка изцеждам по 2 капки, а се боря 30 минути поне  Tired

Здравей Dund1chk4,
Дали си опитвала да оформиш зърно са помпа за изцеждане или специални приспособления за оформяне на зърно преди да предложиш да суче? Също така и гърдата може да се оформи когато бебето засуква. Много майки го правят инстинктивно независимо от това какви са има зърната. При това оформяне гърдата се притиска с пръсти като "сандвич" за да може да е по-удобно на бебето да я обхване и засуче. Бебетата реално не сучат зърното, а засукват и част от ареолата. Дали ти е попадала тази статия относно плоските зърна?

Какво имаш предвид като казваш, че гърдите ти са в плачевно състояние? Има ли открити рани? Има ли болка? Ако има болка кога се появява?

Неправилното позициониране и засукване на бебето често води до разраняване на гърдите на майката. При най-често използваната поза люлка ушенцето, рамото и таза  на бебето са в една линия, а коремчето му е обърнато към корема на майката. За да засуче правилно бебето трябва да отвори широко устичка, за да поеме добре освен зърното и по-голямата част от ареолата, а устничките са обърнати леко навън. Мога да ти предложа две клипчета, които показват поставяне на бебе на гърда - 1 и 2

При разраняване на зърната също би могло да се провери дали случайно бебчето няма къса юздичка на езичето или други анатомични особености на устичката. Ако има съмнения за такива е най-добре да се направи консултация с педиатър или логопед и той да прецени дали е необходимо да се предприемат последващи действия.

При вече разранени зърна майките споделят, че чувстват облекчение, ако сменят позата. Така бебчето суче на различно място и това би могло да намали в известна степен болката. Стимулиране потичането на кърма чрез изцеждане (за предпочитане на ръка тъй като е възможно помпата допълнително да травмира гърдите) преди бебето да бъде поставено на гърдата би могло да намали болката. За да бъде по-малка болката може да се предложи първо по-малко болезнената или травмирана гърда и и след като я изсуче - да предложиш и втората гърда.

Ако болката при кърмене е прекалено силна някои майки предпочитат да не кърмят за няколко дена, а да изцеждат и да предлагат изцеденото мляко по алтернативен начин - с чашка, с лъжичка, спринцовка без игла, дозатор, капкомер или друго различно от шише с беберон. Причината е, че някои новородени е възможно да се объркат от различните начини на сучене от гърда и пиене от шише.

Когато гърдите ти са по-добре ще можеш да предлагаш на бебка да суче директно от тях и да приключиш с изцеждането. Много жени чувстват облекчение когато цедят на ръка, а не с помпа. Мога да ти предложа това видео, в което се показва как може да се цеди на ръка. Цеденето е показано в стъпки с подробно обясняване и започва когато таймера отчете 5:23 (таймерът на видеото отброява колко минути остават до края на клипа). Във видеото също така е показано и как изцеденото мляко може да се предложи с лъжичка на бебето.

Ако има открити рани след кърмене зърното може да бъде потопено за 1 минута в топъл физиологичен разтвор. Поради състава си разтвора не би трябвало да предизвика дискомфорт. След това зърното се подсушава с мека кърпа. Много майки изцеждат капчици кърма, които намазват върху зърното и ареолата и оставят да изсъхнат на въздух.  За да се насърчи "влажното зарастване на раните" (това се отнася за поддържане на вътрешната влага на кожата, а не запазване на външната страна на кожата мокра) може да се намаже с пречистен ланолин (в аптеките се предлагат различни марки), мек парафин, вазелин или хидрогел, който е съвместим с кърменето. В случаите когато има съмнение за инфекция е добре да се консултира с лекар. За да избегнат търкане в дрехите и допълнително травмиране, някои майки използват гръдни щитове, чиято основа е достатъчно широка за да обхване и част от ареолата, а не само зърното.

# 355
Към ЛЛЛ,дайте съвет моля.
Номера с цеденето просто не се получава.От 7 хранения успявам само за 2 да му осигуря 80 мл на ядене.Сутрин след дългата вечерна пауза успявам да изцедя без проблем около 125 мл от двете.И след това с мъки по 20-40 мл на цедене и това от двете гърди.Цедя уж за да стимулирам лактацията,пия лактагонен чай.Наистина сякаш се отпушиха каналчетата.Но в крайна сметка не виждам да мога да му осигуря количеството,което му е необходимо.Пробвам да го слагам и на гърда,ами те гърдите ми сякаш няма никой,меки са,изглежда,че суче ама ....Вече не знам какво да правя  newsm78.Цедя преди негово хранене/на около 2-3 часа/ и след това давам да суче известно време-по около 10 мин на гърда.През нощта е на АМ.
Това,което си мисля е през деня да го слагам само на гърда,а АМ да го оставя за нощното хранене.Така дали ще успее да се регулира кърмата и колко ли време ще отнеме това.Имам чувството,че много съм закъсняла с мерките и кърмата няма да може да се регулира според сегашните му нужди

Последна редакция: чт, 26 сеп 2013, 17:09 от sweetynel

# 356
Здравейте от мен,

Pampers и Petia благодаря ви за подкрепата  Hug
Нашата ЛЛ си е в Пловдив и даже е педиатър и тя идва у нас, след като ни изписаха, но сега няма как - трябва да имаме педиатър тук, защото не можем да я разнасяме до Пловдив за всяка имунизация. Така или иначе смятам тази тук да е ползвам само за процедурите по здравната каса дай води картона и ако не дай си Боже имам спешен случай, иначе вече записах час и в понеделник живот и здраве сме на частен преглед в Бургас. Надяваме се, че когато си плащаме ще получим по-голямо внимание  Naughty

Pinki стискам палци всичко при вас да бъде наред  newsm17 Аз говорих с няколко мами вече и установих, че това не е толкова рядко срещано явление и в повечето случай нещата се оправят с тези лепенки, НО има и случаи, в които се стига до операция и това много ме плаши, но няма как - "паживьом, овидим"   newsm17

Иначе имаме и някакви пъпки по лицето и докторката изписа кремче, + капките витамин Д, + капки за нослето. Мислех, че ще ни слага ваксина, но тя даже и дума не каза на тази тема  newsm78

Спокойна вечер пожелавам на всички, а ако имам дълга "нощна смяна" ще се включа пак  Grinning

# 357
  • София
Choch_KA, ти хубаво ще я ползваш за процедурите по ЗК, но именно ваксините влизат там. До колкото си спомням ти роди на същата дата като мен, а ние вече сложихме ваксината. Така или иначе имунизациите са веднъж в месеца, затова те съветвам да ходите до Пловдив ако там си сигурна в лекарите или поне в Бургас като за по-близо. Иначе се учудвам ,че те е накарала да чакаш наред с другите, при условие, че си с новородено здраво дете. Моята ми казва като идвам да и звъня предварително и да не чакам пред кабинета за да не се зарази детето. За пъпчето не се притеснявай. Преди две седмици и нашето не се беше прибрало и ми беше казала за следващият път да си нося лепенка за да  и сложи, но сега като бяхме пъпчето се беше прибрало и не се наложи да го лепим. Мисля, че и вашето ще се прибере бързо.

Анни наистина изчезна. Сега видях, че за последно е влизала на 15-ти, дано всичко е наред с нея. Чакам и Амели да се появи и да разказва как се адаптира Ника.

# 358
Здравейте и честито на всички нови мами  ylinfant ние сме с много гадни колики,по цял ден се гушкаме,давам му копърова водичка и капки инфакол но маи не помагат,днес купих нови на абофарма,някой ползвал ли ги е,и изобщо как се справяте Confused ние днес ходихме на консултация пораснали сме 3см,700гр е качил лакомника ,олекна ми че с кърменето не знаех дали цока достатъчно smile3504

# 359
Към ЛЛЛ Много ми хареса методът за дохранване на гърда. Мисля че в нашият случай за момента това е най-удачният вариант. От вчера обърнах света да търся такава тънка тръбичка, но без резултат. Пратих съпруга си по  аптеките за нещо подходящо и се върна с катетри, системи  и разни други маркучета, които са доста широки и не вършат работа.  Дайте ми идея какво би могло да се приспособи.

Иначе ми е ясно че всяко даване на добавка от шише е стъпка назад, но при положение че все още нямам достатъчно кърма не мога да си оставя бебето да гладува. Предостатъчно му е че тези дни явно го недохранвам и това доста ме притеснява, затова се старая да да го компенсирам като  съм все до нея, да я гушкам и да предлагам гърда при всяка възможност.

Искам да питам и за добавката от АМ. Кое е по-добре за да избегнем дългите интервали в сън: Да намаля дозата като цяло(половин доза вода и половин мерителна лъжичка) или да я правя по разредена (цяла доза-30мл.  водичка и примерно  половин мерителна лъжичка  АМ. 

А с производството на мляко имаме напредък. Днес  изцедих доста над 10-те грама, но има още докато стигнем 20-те. Не знам дали е правилно всичко на куп, но ям и пия всичко,което стимулира лактацията. Ядки, жито, сушени плодове,бирена мая, лактогонен чай, а бе всичко за което прочетох че помага.

Ами за сега май това са основните неща, които ме вълнуват.  С нетърпение ще очаквам съвети и напътствия.
Лека вечер и всичко най-добро!

Nadiva, здравей. Съжалявам, че се забавих, нямах възможност да пиша по-рано.

Чудесно е, че има напредък с производството на кърма, това е посоката. Днес малко повече от вчера, утре и нататък, плавно и с малко повече. Ако храните, които хапваш са ти приятни, усещаш, че ти действат добре, чудесно. Основното, обаче е честото и ефективно изпразване на гърдите, най-добре от активно сучещото бебе.

Радвам се, че ти допада идеята са системата за дохранване на гърда, надявам се да сработи при вас. Обичайно тези тръбички се откриват в магазините за санитарни материали, майките споделят, че содна за хранене на недоносени бебета № 6, при търсене с гугъл открих това Вероятно може да се поръча онлайн.
Хрумва ми също, че ако има ЛЛЛ група при вас, може да се свържеш с тях и да ги питаш за идеи на местно ниво.

Притесняваш се, че ако храниш момиченцето си с шише, това ще е стъпка назад. За много майки това притеснение е много актуално в процеса на връщане към гърдата. Но не случайно това е процес, защото обичайно става бавно и плавно, с упоритост и нормални спънки и добри и по-трудни дни. Когато добавката присъства в храненето на бебето, да се спре тя рязко, може да крие риск бебето да не успява да изсуква достатъчно от гърдите, самите гърди да имат нужда да от повече време за да реагират с по-голямо производство на по-засилената стимулация. Повечето майки избират плавно да намаляват добавката, като така стимулират бебето да суче повече от гърдите, без  риск да не се храни достатъчно.

Питаш как става намаляването на добавката. Добре е да се знае, че когато има добавка от АМ, нейното приготвяне и дозиране е важно да се обсъди с педиатъра на детето или да се спазва инструкцията от кутията. Идеята е, че ако до сега едно дете приема примерно 70 мл. АМ като добавка, със зачестяването на кърменето може да започне да се предлага с малко по-малко количество. Примерно по 65 мл. или 60 мл. за няколко дни. Вероятно това ще стимулира бебето да се буди по-рано за хранене. Да търси по-често, но без да е твърде изнервено от глад. След няколко дни, ако бебето се чувства добре, може да намалите с още една малко стъпчица.

Успех, ако имаш нужда да питаш още нещо, на разположение съм (вече и на лс, бях ги заключила и забравила  Blush )

Общи условия

Активация на акаунт