Отговори
# 390
  • София
Ух ми аз я държа между 20-25 мин...колко повече на мен това ми се струва дълго Simple Smile)) Но ще пробвам де да видим

# 391
  • До морето :)
Калина цокаше по 6-7 минути и затова ми се стори съмнително кратко. А на колко време яде? Питай пак ЛЛЛ.

# 392
  • София
Имам въпрос към ЛЛЛ, а и към всички момичета с опит
Дъщеря ми е на 15 дни и се храни само с кърма. Яде на около 2,5-3,5 часа, като нощем прави по-големи паузи от около 4 часа. Денем аз я будя, защото ако я оставя може и да направи 4 часова пауза. Прави 7 хранения на ден. Имам следните въпроси:
1. Последните 4-5 дена значително намаля броя на нааканите памперси. Докато първата седмица пълнеше по 4-5 на ден, сега има дни, в които няма нито един пълен, вчера не е акала, а днес само беше пожълтила единия с петно като монета, но определено нямаше нищо общо с пълните памперси от предните дни. По препоръка на педиатърката й давам пробиотик. Направи ми впечатление, тъй като единия ден забравих да й го дам, след това беше акала 2 пъти в един ден. Възможно ли пробиотика да й влияе запичащо? Педиатърката ме успокои като каза, че някой бебета акат по веднъж на 1-2 дни и да не се притеснявам, но въпреки всичко в момента още ми се регулира кърмата и пълните памперси за мен са и индикация дали се храни добре. Да ме притеснява ли, че не ака много?
2. Кърмя я само от една гърда на хранене, като седи на гърда средно между 20-30мин. Суче активно първите 10-12мин после се унася и цока доста по-слабо. Щипя я , вдигам я за малко, но няма много промяна. Рядко пуска сама зърното, аз като я видя, че цока все на по-големи интервали и не преглъща я дърпам. Като я махна от гърда малко след това се ококорва, лежи си в леглото охка пъшка за около 20мин и после се унася и заспива, понякога по-бързо, понякога по-бавно и  с помощта на залъгалка. Въпросите  ми са как да разбера дали се е нахранила и има ли начин да намаля времето за седене на гърда? Правя ли грешка като й давам залъгалка, когато е по-неспокойна след хранене? И задължително ли е да спи между всички хранения (определено има хранения след които заспива бързо и доста дълбоко, а има и такива след, които е по-неспокойна и заспива по-трудно или почти не спи)?
3. Последният ми въпрос е относно цеденето. До скоро доизцеждах само гърдата, от която хранех, с цел стимулация. Цедя около 10мин, почти нищо не излиза, и карам доста на празен ход. Последните два дена започнах да цедя и другата гърда, с цел стимулация, ако започне да се налага да й давам и от двете гърди на едно хранене. Въпросът ми е кой е правилният метод на цедене? Да доизцеждам само гърдата, от която храня или мога и двете ?

Забравих да отбележа, че на контролния преглед казаха, че наддава добре за седем дена беше наддала 230грама и докторката не каза да има нужда от дохранване.

# 393
Софи, купих уж физиологичен разтвор, но на банката пише инфузионен- натриев хлорид 0,9% и глюкоза 0,5 %. Дали е същото? Не смея да я мажа.

# 394
  • София
Веселото какво представлява, гледам кутийката на моя ама не мога да видя съдържанието. Едни малки пластмасови ампулки са. Не мога да кача снимка иначе бих ти ги показала.

# 395
Немога да намеря снимка. Ще си я чистя с преварена водичка. В аптеката имаше и ампулки, но бързах и не взех. Утре ще купя от тях.

# 396
Веселото, сигурно е като моя - в шише за система -голямо, с две дупки отгоре. Пак си е физиологичен разтвор- натриев хлорид,тоест вода и сол; не се притеснявай.

# 397
Към ЛЛЛ,дайте съвет моля.
Номера с цеденето просто не се получава.От 7 хранения успявам само за 2 да му осигуря 80 мл на ядене.Сутрин след дългата вечерна пауза успявам да изцедя без проблем около 125 мл от двете.И след това с мъки по 20-40 мл на цедене и това от двете гърди.Цедя уж за да стимулирам лактацията,пия лактагонен чай.Наистина сякаш се отпушиха каналчетата.Но в крайна сметка не виждам да мога да му осигуря количеството,което му е необходимо.Пробвам да го слагам и на гърда,ами те гърдите ми сякаш няма никой,меки са,изглежда,че суче ама ....Вече не знам какво да правя  newsm78.Цедя преди негово хранене/на около 2-3 часа/ и след това давам да суче известно време-по около 10 мин на гърда.През нощта е на АМ.
Това,което си мисля е през деня да го слагам само на гърда,а АМ да го оставя за нощното хранене.Така дали ще успее да се регулира кърмата и колко ли време ще отнеме това.Имам чувството,че много съм закъсняла с мерките и кърмата няма да може да се регулира според сегашните му нужди

Здравей sweetynel,
Искам да те попитам дали си имала проблеми по време на бременността и раждането? Приемала ли си и дали в момента приемаш някакви медикаменти? Имала ли си хормонални проблеми преди или по време на бременността?

През нощта (между 3-8 часа) производството на хормона пролактин е 2-3 по-високо, сравнено с деня. Пролактинът е хормона, който отговаря за количеството мляко, което организма произвежда. За това е хубаво да има кърмения или изцеждания в този интервал от време.

Пишеш, че изцеждаш преди всяко негово хранене. Имаш предвид непосредствено преди храненето ли? Опитвала ли си да цедиш между храненията - час-час и половина след/преди храненето?

# 398
Аз имам въпрос към ЛЛЛ
Моето момче е само на кърма, от първия ден. Колко има не знам, нито по колко изяжда, пълни си по 5-6 наакани и още 2-3 напишкани памперса на ден. Един цикъл на хранене ни е на около 2-2,5 часа като в него веднъж яде от гърдата,придремва малко, после си дохапва, след това обикновено пълни памперса и пак е връща на гърда, за да се приспи. Всички тезивръщания на гърда го връщам на същата гърда.
По-големият ни проблем е нощем, когато спи залепен за мен. Кърмя го легнала. Той по няколко пъти суче, унася се, пуска се и след минута-две пак почва да мрънка и пак му давам гърда и така понякога с часове. Понякога го чувам как преглъще и примлясква, явномлякото от хранопровода му се връща и го дразни. Пробвах и да го изправям да го оригна тази нощ -  не се оригна, само се разсъни.
Питам за някакъв съвет как да оптимизираме това нощно висене на гърдата.
Да добавя, че гърдите ми не текат,  няма силна струя,която да го дави,а когато суче активно, преглъща доста активно, така че според мен се нахранва още с първото сучене за десетина минути, останалото му е за десерт и успокоение, но друго,освен гърда, не приема.

Lulu25,
Обикновено кърмените бебета не спят през нощта за дълги периоди от време. Разбира се има и кърмачета, които на няколко месечна възраст започват да спят непробудно по-цяла нощ. Ако бебето се буди през нощта да суче, то най-вероятно се нуждае да го направи било то заради глад или за да усети близостта на майка си. Други причини могат да бъдат никненето на зъбите, заради  напредък в развитието, заболяване или друго.
Последните проучвания предполагат, че продължителните интервали на дълбок сън се асоциират със синдрома на внезапната детска смърт и бебетата, които спят дълбоко и продължително може да бъдат уязвими от този синдром (проучването е на  James McKenna, PhD).  Това прави нощните пробуждания и сукане част от защитния механизъм на бебето.

От друга страна новородените трудно успяват да изсучат наведнъж цялото им необходимо количество. Не знам дали ти е останало време да прочетеш статията на Даян Уайсингър "Как се хранят бебетата" за това искам да цитирам частта от тази статия, която обяснява защо след като е сукало бебето след 10-20 минути отново иска да суче.

Цитат
Бебето често иска отново да суче десетина минути след като е яло. През първите дни, гладът на бебето отчасти е предизвикан от един хормон – холецистокинин (ХЦК). Високите нива на хормона означават ситост, а ниските – чувство на глад. След около 20-ина минути сучене (различно е при всяко бебе и при всяко хранене), нивото на ХЦК се повишава достатъчно и бебето пуска гърдата и заспива…но отново след 10-20 минути хормонът спада и бебето мисли, че пак е гладно. Тази въртележка може да се повтори няколко пъти и се превръща в т.нар. “свързани хранения”, а след това бебето заспива дълбоко за по-дълго време.
Вероятно тази система му позволява да напълни стомахчето си, след това част от храната отива в червата и стомахът пак трябва да се донапълни, част от поетото се храносмила и пак стомахчето се пълни и също така и червата. По този начин цялата храносмилателна система, не само стомахът, е пълна и бебето може да поспи по-дълго време без да рискува да огладнее много. Майчиното мляко се преработва напълно за около 90 минути, ето защо бебето иска да натрупа “гориво” на няколко пъти преди да си почине сериозно. Ето защо подлъгването на организма да увеличи нивата на ХЦК чрез залъгалка може да попречи на наддаването. Запомнете, бебето се почувства сито след 20 минути сукане, но не и гълтане.

Не съм сигурна до колко на този етап е възможно целенасочено да се оптимизира този природен механизъм, който с времето се променя. В един момент бебетата започват за значително по-кратко време да изсучат всичкото им необходимо мляко и увеличават интервала между отделните хранения.

А имам и още един въпрос, кога бешенормално да почнат даразреждат акането кърмените бебета?

Не съм сигурна дали питането е към нас, но след шестата седмица някои бебета започват да се изхождат по-рядко, но по-обилно.

# 399
Else, благодаря за насоките. Определено ми помогна захващането на ареолата преди да я захапе. Засега е спокоен и ще изчакам тегленето другата с-ца, за да видя дали наддава добре. Мисля да не се шашкам излишно. Иначе проблеми по време на бремеността нямах, след секциото ми преляха кръв, че малко повече бях позагубила. Сега вече мисля, че съм добре. И за меките гърди се успокоих. Като подмине 3 часа без да е ял и стават напрегнати. Това обаче се случва много рядко. Като часовник започва да става. Mr. Green

-Petia-, поздравления за успешното справяне със ситуацията! Звучиш значително по-спокойна, което е чудесно за теб  и бебо!

# 400
Имам въпрос към ЛЛЛ, а и към всички момичета с опит
Дъщеря ми е на 15 дни и се храни само с кърма. Яде на около 2,5-3,5 часа, като нощем прави по-големи паузи от около 4 часа. Денем аз я будя, защото ако я оставя може и да направи 4 часова пауза. Прави 7 хранения на ден. Имам следните въпроси:
1. Последните 4-5 дена значително намаля броя на нааканите памперси. Докато първата седмица пълнеше по 4-5 на ден, сега има дни, в които няма нито един пълен, вчера не е акала, а днес само беше пожълтила единия с петно като монета, но определено нямаше нищо общо с пълните памперси от предните дни. По препоръка на педиатърката й давам пробиотик. Направи ми впечатление, тъй като единия ден забравих да й го дам, след това беше акала 2 пъти в един ден. Възможно ли пробиотика да й влияе запичащо? Педиатърката ме успокои като каза, че някой бебета акат по веднъж на 1-2 дни и да не се притеснявам, но въпреки всичко в момента още ми се регулира кърмата и пълните памперси за мен са и индикация дали се храни добре. Да ме притеснява ли, че не ака много?
Здравей Sophie PP,
Наддаването наистина е добро Simple Smile В първите 6 седмици след раждането бебетата трябва да имат поне 2-5 жълтеникави, меки, неоформени изпражнения най-малко с размер на монета. След шестата седмица някои бебета започват да се изхождат по-рядко. Има ли промяна в броя на мокрите пелени? Когато се случи да се изходи как е количеството? Възможно е пробиотика да е повлиял на чревната флора и това да води до този проблем.

Цитат
2. Кърмя я само от една гърда на хранене, като седи на гърда средно между 20-30мин. Суче активно първите 10-12мин после се унася и цока доста по-слабо. Щипя я , вдигам я за малко, но няма много промяна. Рядко пуска сама зърното, аз като я видя, че цока все на по-големи интервали и не преглъща я дърпам. Като я махна от гърда малко след това се ококорва, лежи си в леглото охка пъшка за около 20мин и после се унася и заспива, понякога по-бързо, понякога по-бавно и  с помощта на залъгалка. Въпросите  ми са как да разбера дали се е нахранила и има ли начин да намаля времето за седене на гърда? Правя ли грешка като й давам залъгалка, когато е по-неспокойна след хранене? И задължително ли е да спи между всички хранения (определено има хранения след които заспива бързо и доста дълбоко, а има и такива след, които е по-неспокойна и заспива по-трудно или почти не спи)?
Опитвала ли си след първите 10-12 минути като започне да се унася да приложиш компресия на гърдата? Компресията помага да се получи повече кърма. След като спре да гълта активно и с компресията, можеш да предложиш втората гърда. Ако засуче най вероятно е още гладна и има нужда от повече мляко. Ако се е наяла вероятно ще откаже. Ако засуче втората гърда с нея се процедира както с първата. Гърдите могат да се сменят 2-3 пъти. При кърменето не е толкова важно точното време, което бебето прекарва на гърдата, а по-скоро дали то суче активно на нея. Залъгалката е възможно да задоволи сукателния рефлекс на бебка и да я лиши от храна, която би могла да приеме.

Всяко бебе е индивидуалност със свой характер и метаболизъм. Няма начин едно бебе да бъде задължено да спи - то следва нуждите и инстинктите си.

Цитат
3. Последният ми въпрос е относно цеденето. До скоро доизцеждах само гърдата, от която хранех, с цел стимулация. Цедя около 10мин, почти нищо не излиза, и карам доста на празен ход. Последните два дена започнах да цедя и другата гърда, с цел стимулация, ако започне да се налага да й давам и от двете гърди на едно хранене. Въпросът ми е кой е правилният метод на цедене? Да доизцеждам само гърдата, от която храня или мога и двете ?

Забравих да отбележа, че на контролния преглед казаха, че наддава добре за седем дена беше наддала 230грама и докторката не каза да има нужда от дохранване.
До колкото си спомням ти се опитваше да изравниш продукцията между двете си гърди. Ако мислиш, че си постигнала целта си и искаш да стимулираш производството и в двете, изцеждането им е начин да постигнеш това.

# 401

Не съм сигурна дали питането е към нас, но след шестата седмица някои бебета започват да се изхождат по-рядко, но по-обилно.
Да, към вас беше, благодаря!

Не съм сигурна до колко на този етап е възможно целенасочено да се оптимизира този природен механизъм, който с времето се променя. В един момент бебетата започват за значително по-кратко време да изсучат всичкото им необходимо мляко и увеличават интервала между отделните хранения.

Благодаря,Else! Това ми стига. Ще изчакам да видя как наддава и ще го чакам сам да схване, че нощта е времето, в което се спи и да трупа запаси през деня Simple Smile

То и тази нощ падна едно трупане на запаси... Tired    hahaha

# 402
Да внеса и прясната клюка от ФБ, мама *Дария*

W4era 27.09 w 11:51 se rodi na6eto vtoro slyn4ice-CHristian, 3680, 53sm. Normalno rajdane bez upoika .UTre jiwot zdrawe ni izpiswat...I nice SME sys jyltenica. Zasuka wednaga sled rajdaneto, no Sega me polzwa powe4e kato biberon I mnogo wry6ta.kato se priberem 6e razkazwam podrobnosti.
Pozdrawi name wsi4ki Miami I beb4eta...ostanali DA 4akame o6te nqkoj?

# 403
  • София
Полезен линк за честотата на акане.

Дария, честито бебче!  Да расте здрав, силен и много щастлив!  bouquet

# 404
Дария, честито!  bouquetРадвам се, че и при теб всичко вече е минало PeaceДа ти е живо и здраво детенцето и скоро да се прибирате вкъщи.На теб бързо възстановяване. Hug

За себе си няма да казвам, както личи съм тук и май ще си изкарам до термин, че може и след това #CrazyОт Диадра няма новини, но съм сигурна, че и тя е родила LaughingДано и при тях всичко да е наред.

Общи условия

Активация на акаунт