Отговори
# 525
Здравейте!
 От снощи имаше проблем с влизането в сайта.
 На бебка и хрипти носа. Няколко пъти при спане издава подобен на хъркане звук. Няма сополки. Пръскам със Стеримар но няколко пъти дневно. Дали е нормално?
Веселото в болницата ми казаха,че хриптенето след раждането  е нормално,ние сме на 19 дни и още на моменти ни хърка нослето.Аз ползвам физиологичен разтвор дозички по 4-5 пъти на ден/tonimer/ имам и стеримар спрей но въпреки,че пише,че е за новородено малко ме притеснява силното налягане което е насочено към нежното бебешко носленце.
Имам и прекрасна дъжеря на 2г .и половина при която продължавам почти всеки ден да и впръсквам в нослето стеримар профилактично за прочистване,но се гоним в къщи защото все още не може да свикне с усещането от силното налягане на спреят.

# 526
Сиска, аз впръсквам Стеримар. На първото впръскване й дойде в повече налягането, но засега нямаме проблем. Имам проблем с флакона- пръска когато си поиска. След всяко използване го мия накрайника с топла вода.

# 527
Здравейте!

Добре дошли, desislava_1234 и щастливка-мързеливка!  Дано си помагаме взаимно Hug

Аз хич нямам настроение Confused  Следродилна депресия ли е, какво ли, не знам, ама съвсем ми потънаха гемиите.  Опитите да остана сама с двете деца засега са доста неуспешни или поне аз така ги чувствам.  Не знам как се справяте по цял ден, всеки ден ooooh!  Само дето се очертава ММ да пътува доста от този месец и изобщо нямам идея как ще се оправя Confused  А каката продължава изобщо да не ме слуша, отделно започна и да не ме иска вече...  Хем си повтарям, че е много малка и сигурно е период, хем не мога да спра да рева по темата...  Пък Яна от вчера плаче и се превива, може би започват коликите или пък просто аз съм объркала нещо с храната Rolling Eyes  Затворничеството вкъщи май също ми се отразява и картинката е пълна  ooooh!

Малко негативен ще излезе този пост, ама се надявам да ми простите Embarassed  На всички желая приятен съботен ден със семействата.  Аз изпратих ММ и голямата на разходка, та за мен ще си е поредният почти самотен и леко еднообразен ден Rolling Eyes

П.П.  Кажете за чайчето за колики, че не ми се търси из ФБ кой, кога и къде е коментирал - вие ли пиете или давате на бебетата?  Ако е второто  - какво и по колко давате?  Не знам защо нещо не ми се иска да давам на малката Rolling Eyes  Но ако кажете, че така е правилно, ще пробвам и аз...
ММ вчера взе от аптеката някакъв, който е смес лайка, резене и мента.  Но го пия аз.

Sleeping Beauty нашата кака е с 3 месеца по-голяма от твоята дъщеричка.Притесняваше ме фактът ,че много ще ревнува,за щастие много се  радва на братчето си Борко но забелязах,че няколко пъти не ми позволи да го взема за да го нахраня.Още една седмица имам помагачи и след това,ще разбера какво е с 2 малки деца у дома Simple SmileНо засега гледам докато гърмя бебчо да чета приказки на кака и така всички са доволни,или редим пъзели заедно.Усмихвай се повече и едно съветче следващият път излез ти на разходка с дъщеря си а мъжлето да остане в къщи.С предната бременност ме беше обсебила много силна депресия която отмина след 2 месец и сега си казах,че няма да го позволя,затова излизам  на разходки с кака, стига времето да го позволява.Може да е за 10 минути но е нещо различно и действа ободряващо.Подари си поне 10 минути на ден време за теб и прави неща който са ти доставяли удоволствие -приятна музика,кратко филмче,йога-леки упражнения или кратка медитация /когато сладурите спят лягаш по гръб и си мислиш как всяка част от тялото ти се отпуска и после си помисли за някое красиво място което искаш да посетиш,за красивите водопади,слънцето което те зарежда дишай дълбоко и се наслаждавай.Ще усетиш прилив на енергия.Може в началото да ти звучи шантаво но найстина помага.Аз рекаксирам и като танцувам всяка вечер с Мони усилваме музиката и холът се превръща в дансинг Laughing
Имаме прекрасни деца а сега е време да намерим и интересни игри с който да се забавляваме заедно. Simple Smile

# 528

Към ЛЛЛ: Аз  ли не мога да се организирам или просто не успявам да се справя и се въртя в един омагьосан кръг от кърмене, изцеждане, дохранване... Дохранвам на гърда, както ме посъветваха тук от ЛЛЛ, но кърмата ми просто не достига. В сравнение с началото напредък има, но колкото и да ми се иска да намаля добавката от АМ, и да си останем само на кърма за сега все още няма как да стане. Лошото е че започвам да се опасявам, че май изобщо няма да стане. Педиатърът и всички в къщи са се нахвърлили върху мен, че само си тормозя бебето с тези тръбички, а не му давам добавката със шише. Иначе бебка със или без системата за дохранване,с или без компресия на гърдата продължава да си суче мързеливо и на 5-та 10-та минута вече е заспала. Сменям гърдата, повдигам я и докато захапе отново се унася. И другият ни проблем, че не се оригва. Колкото и да я държа на рамо, колкото и да я потупвам не ще и не ще, а после повръща понякога пресечено, понякога като разредено мляко, след което отново ококорва очички и започва да си иска млякото.  Памперсите си ги пълни. Има си по 4-5 наакани на ден. За две седмици е наддала 280гр. Не е много, но все е нещо, пък макар и с добавка.

Прочетох тук сравнението на пълненето на гърдата с тоалетното казанче. Много добре е обяснено, но ми се струва че липсва един важен момент – дебитът на кърмата/водата. Ако дебитът е силен гърдата/казанчето ще се напълни за 1 час примерно. Ако е слаб(както явно е при мен) има да се пълни 3-4 часа. На мен гърдите ми така и не успяват да се напълнят. Понякога просто цедя на празен ход. Понякога изцеждам по 20-30 гр. Храня се все с храни стимулиращи лактацията. Пия лактогонен чай, бирена мая и много течности, но кърмата си е все недостатъчна. Къде бъркам? Какво не правя както трябва? Не смятам да се отказвам. Искам да си кърмя детенцето. Какво още да направя?

Nadiva, разбирам как се чувстваш, понякога нещата стават бавно, понякога има и стъпки в обратната посока и съмнения. Но може да погледнеш нещата от тази страна, бебето ти е само на 23 дни, дори месец няма още, но пък суче. Суче от гърда. Да, храни се смесено, но приема и кърма, а това е много важно. Може да има нужда от още малко време, да отмине тази сънливост и с всяко следващо хранене да става все по-будна, активна, търсеща. Може при вас нещата да има нужда да се случват по-бавно и плавно, но все пак краен срок няма. Има бебета, които и месеци след като са били на добавка, преминават към изключително кърмене. Има и бебета, които се хранят смесено, но дори и малкото кърма, която получава бебето, носи своите полезности, надскачащи много чисто хранителните аспекти. А и ти пишеш, че има напредък. Това е чудесно.

Наистина е неприятно, когато близките не подкрепят твоите решения. Вероятно всичко, което правят е от добронамереност, но това обичайно не помага, когато носи напрежение. Усещаш ли бебето ти да се чувства зле когато се храни със системата за дохранване на гърда? В много болници по света използват основно този тип дохранване, защото е най-близък до естествените нужди, дори и когато бебето има необходимост да бъде дохранвано. Така то е близо до мама, суче от гърдата, не от твърдо гумено нещо, гушнато е и се чувства комфортно, защитено. Много майки, които осиновяват бебета, хранят така, за да осигурят нужната на бебето близост и да затвърдят новата връзка между тях. Ако твоето бебе не усеща дискомфорт когато се храни така, вероятно близките ти биха се почувствали по-спокойни за вас, че това е нормална, прилагана световна практика. Храненето от шише не е нормата, но е вероятно най-лесния начин.

Споделяш, че те притеснява повръщането на бебето ти. Като цяло се смята за нормално бебетата да връщат по малко. Ако повърнатото е повече, ако е често и на фонтан, може да е добра идея да обсъдите с педиатъра дали има нещо притеснително или по-скоро е нормалното бебешко връщане и ще се израсте. Нещо, което майките споделят, че има ефект е да кърмят бебетата си в по-вертикална поза. Вместо бебето да е легнало хоризонтално, може да се спуснат крачетата между твоите крака, така че телцето да стане по-вертикално в пространството. Да стане по диагонал на твоето тяло. Също може да има полза ако креватчето на бебето е повдигнато така, че то да спи под лек наклон, главичката да е по-високо от крачетата. Да подържите бебето да поспи известно време върху теб или някой близък след хранене може също да помогне.

Важно е също, освен богатата храна, многото течности и спряганите като лактогонни средства, които приемаш, да опиташ да се отпуснеш, да повярваш на себе си и на бебето и да намерите максимално комфортното състояние, в което да преминава ежедневието ви. Да, звучи малко отнесено, но дори и усещането за щастие, за удоволствие, за спокойствие, косвено могат да помогнат на хормоните свързани с лактацията. Затова може да е полезно да опиташ да си доставяш малки (или големи) удоволствия, чаша любима топла напитка, гореща вана или душ, хубава разходка сред природата с бебето, приятен масаж и каквото още се сетиш. И никаква досадна домакинска работа Simple Smile
 Hug

# 529
Бюти, нали си шофьор?Излизайте с колата поне. На мен още не ми се е случило до останем цял ден вкъщи с двамата, но и половин ми стига. бебето многотрудно заспива, на баткото все трябва да му се карам,а то детето не издържа с часове само в другата стая, при нас беснее...
Навън обаче ме слушат. Малкото спи - в колата, в слинга, в количката... или просто в столчето, като сме в школата. Дори и в студ и дъжд, пак излизахме - е, ако нямах изрична работа, не знамдалибих се решила, но вкрайнасметка в колата нито духа, нито вали, мога да направя да е по-топло и от вкъщи.
И пак, въпреки  че се разсейваме, че се занимавамс други неща освен бебето, и аз се пищисвам редовно...

Чаят моят (писах съставките преди 2-3 стр.) го купувам от една биркова аптека на Сточно гара. Ако те интересува, ще ти дам подробна инфо. Пия го повече заради кърмата, но засего бебо няма колики.Тази вечер се почудих дали няма, или пък дали кърмата ми не е малко. Бяхме в колата, а батко и татко в един магазин. Цока, цока, рееееев. Няма оригване, рав и това е. Давам вторагърда - цока, цока, рееев! Нищо не помага, двигателя включих, друсах, въртях... Идват си по едно време баткото и таткото. Още отвориха вратата и млъкна.И цяла вечер си беше кротък след това. Какво беше товачудо, не знам.

# 530
Добър вечер.
Да кажа ,че и аз май съм с някаква депресия.За най-малкото започвам да плача,криво ми е че ММ по цял ден е на работа, а като се върне хапваме на бързо къпем бебо и лягаме и това е времето в което сме заедно.На вън излизах веднъж до магазина и то беше голям кеф.А вчера се обадих на свекърва ми да дойде да гледа бебо да свърша малко работа на вън.Много добре ми дойде това излизане.Иначе по цял ден съм си сама с бебо и с него си приказвам,пея детски песнички.Както каза Сиска танцуваме заедно.НО друго си е да има човек да обели с някой 2 приказки.А да кажа ние още нямаме количка .Утре ще ходим да я купим.По принцип сме я избрали ,но нямахме средствата дая купим.Сега бабите дадоха и утре вече ще имаме количка и ще излизаме в малкото хубави дни на вън. Grinning
Аз да ви кажа Коки от вчера взе да ми повръща повечко .Незнам на какво се дължи.Дали преява? Или нещо друго незнам?!Май и колики имаме.Направих чай от копър и сега мисля да давам след ядене.Дано да мине бързо.

# 531
Бебето не можа да захапе на гърда и 20 дена бяхме на шише,а аз на антибиотик,за да няма проблем с гърдите.През това време цедих и мисля,че количеството в момента е ок.От две седмици сме само на кърма и е качила 0,400 гр.Проблемът ми е,че след тези шишета явно се е пообъркала и дърпа зърното и само смуче от него.Не захапва ареола.Прекарва много време на гърда,не се наяжда,не спи заради това.Как да я науча да суче.

Честита бебка, desislava_1234! Да ти е жива, здрава и все така чудесно да наддава.

Не съм сигурна дали въпросът е точно към нас, но ако не възразяващ ще отговоря.

При някои бебета се получава такова объркване. Сукането от гърда и пиенето от шише се различават независимо какво твърдят производителите на разни шишета. Именно този различен начин на сукане обърква бебетата и те не могат да сучат ефективно на гърдата.

За връщането на гърда би могла да пробваш, когато е сънена, в затъмнена, спокойна обстановка да предлагаш гърда, както и преди всяко хранене. Когато е будна, би могла да пробваш да събудиш интереса и като погалиш долната и устничка със зърното си, да пробваш да изцедиш няколко капки върху устичката и, и да предизвикаш слизането на млякото, за да не се налага тя да дърпа на празен ход няколко пъти и да се изнервя, че не потича веднага.

Можеш също така да опиташ да я оставиш по коремче легнала върху теб да изпълзи сама до гърдата ти, с леко напътствие от твоя страна и да я оставиш сама да засуче (понякога отнема 20-40 мин, но може да е доста вълнуващо). Когато детето засуче, предвид това, че дълго време е сукало само от шише, а начина на приемане на гърдата и шишето се различават, може да и е нужна малко помощ, за да си припомни какво се очаква от нея. Добре е да си отвори широко устичката, за да поеме не само зърното ти, както е правила досега с шишето, но и по-голямата част от ареолата. Ако успееш да насочиш зърното си към горната и устничка, след като си събудила интереса и, тя ще трябва да надигне леко нагоре и назад главичката си, за да може да достигне гърдата, а това би трябвало да осигури по-добро засукване. Когато изпие предното мляко, би могла с компресия на гърдата да и помогнеш за слизането на следващите порции мляко.

Компресията реално ще е вид изцеждане на гърдата, но директно в устичката на бебето, като освен, че ще се избегне даването на мляко после от шише, в същото време ще се стимулира и бебето да суче. Тя се прилага когато бебето спре да суче само, с ръката си обхващаш гърдата под буквата "С" и внимателно като лек масаж пръстите се плъзват от основата на гърдата към ареолата и зърното. На 1-2 пръста от ареолата леко се притисва и се изчаква да видиш, ще засуче ли. Ако не засуче отпускаш и повтаряш няколко пъти, докато слезе следващото мляко. Когато засуче държиш притиснато, докато пие, а когато спре да гълта отпускаш и изчакваш да видиш ще засуче ли сама. Ако не засуче прилагаш компресия и върху останалите каналчета, т.е. обикаляш по този начин цялата гърда. Когато бебето приключи да пие и с компресия, ако още е гладно, се предлага по същата схема и втората гърда, а когато и двете гърди са добре изпразнени и иска още му се дава добавката (изцедена кърма; размразена кърма; кърма от банка за кърма; АМ), толкова колкото има желание да доизпие. Добавка би могла да я предлагаш с лъжичка, чашка, спринцовка, дозаторче или капкомер, за да се избегне объркването на бебето при засукването.

Пожелавам ти успех и ще се радвам да споделиш как се развива ситуацията.

# 532
ЛЛЛ, имам следното питане: възможно ли е лактацията  да се е регулирала вече при мен?  Бебето ми е на 12 дни, но от около 2 дни гърдите ми не са напрегнати и препълнени.  Мисля, че кърма има, но по спомени с първото ми дете регулирането стана доста по-късно, а и знам, че усещането за меки гърди е чак след първия месец newsm78

Здравей Sleeping Beauty,
Ако бебчето суче често и изпразва добре гърдите, ако няма големи паузи между отделните хранения е възможно да не се стига до препълване и напрягане на гърдите.

Как е организирано в момента кърменето? Колко хранения има бебето за 24 часа? Една или две гърди предлагаш на кърмене? Суче ли през нощта? Приема ли нещо различно от кърма - вода, чай, АМ, медикаменти? Ти приемаш ли някакви медикаменти? Как пишка и ака бебето? Колко мръсни и мокри пелени сменяш за 24 часа? От както усещаш гърдите меки, забелязала ли си разлика в броя на пелените?

# 533
  • София
Sleeping Beauty, silvi,

и аз почти всеки ден си плача. Стигнах до извода, че когато вкъщи има други хора и бебето е по-спокойно, и аз. Може би като чува, че си говорим, се успокоява и заспива по-лесно, знам ли. Тъй че ще гледам да намеря начин да има някоя баба при мен, че да ми е по-спокойно. Просто като съм самичка, съм напрегната през цялото време, защото дори и бебето да спи, съм на тръни, че всеки момент ще се събуди и няма да мога да си изям обяда например.

За хриптенето в носа - и при нас го има от 7-я ден, на приливи и отливи, понякога е по-силно, понякога по-слабо. Важното е да не пречи на храненето на бебето, иначе нямало страшно. Само с физиологочен разтвор се третира и това е.

Вие ходихте ли вече на профилактичен преглед при ортопед? Знаете ли дали много се чака в Горна баня, когато си с направление?

# 534
Момичета, тези два дена времето е супер, ние и днес бяхме навън- аз с двете деца, е , мъжа ми не мога да го накарам да участва, но поне навън Ника спи,Ива си играе и аз се отпускам и се оставям да ме духа вятъра и да ми отвее напрежението от главата  Simple Smile Днес дори напазарувахме солидно, ще пробваме с Ива някои рецепти, така се разнообразявам аз, освен това приключих роклята за кръщенето,която много ме тревожеше,че изоставах и сега съм малко по-спокойна. Но излизане навън си е решението на проблема, нищо друго. Така че, хайде давайте, който е по-мобилен да се срещаме у нашия квартал преди да е натрупал сняг  Grinning

# 535
  • Gone with the wind
аз си мислех за една групова разходка в южния парк напр. Иначе и аз гледам да излизаме повеч И вчера и днес си навъртях солиден километраж с количката, в петък пак ходихме до счетоводството и от там - в южния парк. Ама съм нсе сама - Боян сега помага на баша си с един ремонт и аз си кукувам

# 536
Тази седмица я дават по-топличка - казвайте ден и да се пренасяме в Южния парк Simple Smile

# 537
  • София
О, аз съм в Южния парк всеки ден, дори и в най-големия досега студ, тъй че ме бройте и мен.

ku4o, ти защо се спотайваш, че се разхождате в Южния Simple Smile Аз откога си търся компания... Но много ме срам да заговарям майките на живо. По-лесно ми е да се уговоря с някоя от вас тук Simple Smile

# 538
  • Gone with the wind
Аз тази седмица освен в понеделник съм на линия когато кажете  Simple Smile.
Андреа, аз по принцип съм извън рамките на Сф, ама офиса е до ЮП, та като ходих да си взема върнатия от НОИ болничен реших да подрусами е по алеите там.

пс - извинявам се за правописните грешки в предния пост, ама легнала, кърмейки и пишейки с една ръка - толкова  Laughing

# 539
Отново съм с въпрос към ЛЛЛ  Embarassed
С малката тъкмо се бяхме напаснали и се наяждаше за около 15 мин (10 мин на едната гърда и като я прехвърля на другата се наяждаше преди да минат десет мин, дори в някои моменти си се наяждаше само от едната гърда). Хвана ме доста лош вирус и доктора ме посъветва да я храня от шише. С изцеждане, затопляне, компреси и т.н. стигнах до изцеждане на 100мл и малката си се наяждаше. За съжаление се обезводних много лошо и днес дори с 30мин висене на гърдите ми пак не може да се наяде, дохранвам с АМ, но ми се иска да се върнем само на кърма. Ще съм благодарна на съвет как да си върна кърмата - пия течности, вече се храня добре и я държа дълго на гърда, като я пробвам и с компресия (нали така се казва, като й помагам с притискане на гърдата). Дали да стимулирам допълнително и с помпа? Чудя се и как е по-добре - да храня на гърда и да дохранвам с АМ на 3 часа или да редувам - едно хранене само на кърма (с пропускане на хранене успявам да събера повече явно) и едно на АМ?

Редакция: Вече не съм сигурна, че проблема е в количеството кърма, май вече си хареса шишето Sad Ще следвам съветите дадени на desislava_1234 на предната страница и дано малката си спомни, колко по-хубаво е да си яде от гърда! Странното е, че си дърпа кърма, но после не я гълта а я плюе... Тя по-трудното го върши, но за гълтането я мързи Sad

Последна редакция: пн, 07 окт 2013, 10:44 от new leaf

Общи условия

Активация на акаунт