СЕДМИ КЛАС не ще уплаши нас! Прас! - тема № 37

• 41 394
  • 740
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Задължително ли е ученето наизуст на На прощаване? При нас не са го дали. Дали ще трябва за матурата?

# 661
  • София
пенсионирана русалка и при нас таблицата е раздадена в школата, но не са им казали, че е непълно. Жалко, ако е така. Ние за домашно имахме друга задача.

# 662

Ето линк към файла с тропите в На прощаване

http://dox.bg/files/dw?a=430774bfe3

Благодаря и от мен

# 663
Задължително ли е ученето наизуст на На прощаване? При нас не са го дали. Дали ще трябва за матурата?
При нас е задължително, днес ще ги изпитват  и аз го знам наизуст вече, но на младежа му дойде нанагорно на фона на входни и други.

# 664
Признавам си без бой, че плеоназъмът и апосиопезата окончателно ме довършиха. smile3544
И мен ме изненадаха с тези двете Simple Smile
И все пак сърцето си е "проста" метафора, така се оказва Simple Smile

Няма как да е така Simple Smile Ще дам практически ориентир за разпознаване на метафората и различаването й от метонимията. Ако можете да превърнете тропа в сравнение, значи имате метафора. Ако не, значи е друго (най-често метонимия или нищо). Пример:
Ти си ценен като злато. - сравнение
Ти си злато. - метафора

Но не можем да кажем, че човек е (като) сърце, за да може "сърце" да е метафора. Метафора на какво? Какви качества на сърцето се пренасят върху кого/какво?

В "На прощаване" "сърце" е метонимия, която замества непоетичните думи "характер", "темперамент", "възторг" и т.н.  

# 665
 И още малко за тропите в " На прощаване " . Това са два файла - единият / докато се наканя / е качен, а вторият е нов. И двата могат да се допълват от децата.
Линк за сваляне : http://dox.bg/files/dw?a=ca1a4c4c09

# 666
Дидева, браво на теб - чудесно си се справила с теста на малкия. Така е изчистен, че се изкушавам да му го дам отново  Laughing
И материалите за На прощаване са чудесни. Браво момичета, усилен труд кипи в седмокласната работилница.
Относно стиховете и ученето наизуст. Това е работа за ваканцията. Ако госпожите ще изискват, трябвало е да предупредят децата като са им давали списъка със задължителната литература. Синът ми научи нещата през лятото. Сега от време на време си ги повтаря за да не забрави нещо. Но забелязвам, че всеки следващ път ги казва все по добре и по изразително.

# 667
Признавам си без бой, че плеоназъмът и апосиопезата окончателно ме довършиха. smile3544
И мен ме изненадаха с тези двете Simple Smile
И все пак сърцето си е "проста" метафора, така се оказва Simple Smile

Няма как да е така Simple Smile Ще дам практически ориентир за разпознаване на метафората и различаването й от метонимията. Ако можете да превърнете тропа в сравнение, значи имате метафора. Ако не, значи е друго (най-често метонимия или нищо). Пример:
Ти си ценен като злато. - сравнение
Ти си злато. - метафора

Но не можем да кажем, че човек е (като) сърце, за да може "сърце" да е метафора. Метафора на какво? Какви качества на сърцето се пренасят върху кого/какво?

В "На прощаване" "сърце" е метонимия, която замества непоетичните думи "характер", "темперамент", "възторг" и т.н.  

Супер си! Simple Smile Благодаря сърдечно! Преден път беше обяснила съставно глаголно сказуемо в един заплетен случай, още го помня.    bouquet

# 668
  • в тристайна гарсониера :)
бети76, Дидева и всички останали   bouquet , страхотни сте, много благодаря за материалите. Да ви питам има ли някакво помагало по БЕЛ, в което да има разработки на изучаваните произведения?
Явно навсякъде е имало входно по ДБТ, музика и сие Simple Smile Моят син не е правил по музика...за сега!

# 669
  • София
пенсионирана русалка и при нас таблицата е раздадена в школата, но не са им казали, че е непълно. Жалко, ако е така. Ние за домашно имахме друга задача.

И в групата на близначките не е директно казано, но се подразбира предвид естеството на  зададеното домашно. Не следва да вадиш нещо, което вече е извадено. Тоест домашното беше  да се подчертаят и напишат   ВСИЧКИ  тропи и фигури, както упоменатите в листа, така  и останалите. На следващото занятие са проверявали, поправяли са сгрешеното  и съответно  са допълвали липсващите тропи и фигури. Peace Но сигурно зависи от учителя как протича едно занятие и какво дава за домашно.  Но материалите по групите определено са еднакви. Peace Да има само  кой да ги учи, че моите девойки нещо се  моткат.. hahaha

bambulka, има много помагала с разработки, едно от друго по-гадни за мен... Едни високопарни фрази на критици , които детето не може да осмисли, камо ли да формулира подобни само. И какво става, заучава ги, за  да  може да си напияе онази прословута минитеза в изпита.. Sick

Мами, за пореден път ще кажа едно и също. Embarassed Пощата се дава на хора, писали активно в темата напоследък. Многократно се обясни с каква цел е тази мярка, това не е някаква  моя приумица. Peace Затова нека писалите ми на лични съвсем нови мами не се сърдят, не проявявам някакво лично отношение като не им давам име и парола. Hug Докато получат пощата  винаги съм готова да им препратя необходим материал на пуснат от тях мейл. Peace

# 670
Мами, за пореден път ще кажа едно и също. Embarassed Пощата се дава на хора, писали активно в темата напоследък. Многократно се обясни с каква цел е тази мярка, това не е някаква  моя приумица. Peace Затова нека писалите ми на лични съвсем нови мами не се сърдят, не проявявам някакво лично отношение като не им давам име и парола. peace:

Присъединявам се към русалката. В миналогодишната седмокласна тема, от съображения за сигурност, беше въведена практиката достъп до пощата да се дава на потребители, писали активно в поне две последователни седмокласни теми.
Няколко пъти вече бяха правени опити за злоупотреба с пощата. За щастие - неуспешни. Погрижила съм се всяки качен материал да бъде съхранен и на още едно място, но това не пречи да бъдем предпазливи.

# 671
Добър вечер!

По физика дъщеря ми има 5 на входното,аз съм доволна,иначе има само една шестица. По биология е писала вместо ''зрялост'' ''младост'' и това ѝ е грешката. По математика и география утре ще им върнат контролните, тя няма никакво търпение и брои часовете до утре  #Crazy Laughing

Относно '' сърце мъжко, юнашко...'', ''сърце'' е метафора, а ''мъжко,юнашко'' - епитети в инверсия, поне така е казала госпожата в часа по литература, дори и са го писали в тетрадката.

Bambulka , погледнете това помагало: http://kragozor.com/?viewID=1&bd_id=93 . Има на места разработки, иначе това са обикновени анализи, госпожата по български език и литература много ги хвали. Peace

# 672
  • София
"Чуй, сърце" е метафора, но само сърце няма как да е. Rolling Eyes

# 673
бети76, дидева   bouquet  благодаря за материалите

# 674
  • София
Много благодаря на всички, които споделиха толкова интересни файлове. Признавам, седмокласникът ми е втори, с първия съм пропуснала и аз да се поограмотя за тези неща, за които съм сигурна, че когато аз бях ученичка, не сме ги учили. Не е възможно да сме ги учили. Някои са ми толкова непознати, сякаш уча чужд език  Joy - но никога не е късно.

Още веднъж - благодаря на активните майки.

Общи условия

Активация на акаунт