СЕДМИ КЛАС не ще уплаши нас! Прас! - тема № 37

• 41 380
  • 740
  •   1
Отговори
# 675
  • Варна
Госпожата на моят син не беше казала нищо за учене наизуст на стихотворенията през лятото и естествено щом не е казала, той нищо не пипна. Затова пък вчера ги е зарадвала, че имат десет дни да научат "На прощаване" наизуст. Ще изпитва на стихотворението след 14-ти.

Благодаря на всички, които споделиха файловете. Днес изпаднах в размисъл дали и аз съм учила тези неща, защото нямам никакъв спомен. Вярно, че съм завършила училище миналият век, но пък чак толкова нищо да не помня Thinking Явно българският език който съм учила през осемдесетте е бил друг не като този през 2013-та Grinning

Последна редакция: ср, 02 окт 2013, 23:37 от Маями

# 676
  • sofia
 Scream Потресена съм ! Мислех, че по-голяма тъпотия от писането на теми, с които ни измъчваха едно време, не може да съществува, но тези тропи, фигури и подобни направо ми скриха шапката. Напълно се идентифицирам с поста на Antea от 42стр и смятам за безумие да карат децата да учат за анафори, синекдохи и т.н. преди да са ги научили на елементарен правопис! Защото по мои наблюдения 85% от 7класниците са си неграмотни, разлика между И-Й, А-Ъ, О-У.. почти не правят.

Успокойте ме, че няма да им искат такива анализи на матурите, моля ви!! Нали на изпита ще правят преразказ?

Моята девойка я виждам, че полага големи усилия да се отнася сериозно към учението, но колко време ще издържи се чудя.. Още са пресни и свежи след ваканцията, имате ли идея как ще удържате темпото и ще ги мотивирате когато се уморят след 3-4 месеца? Пи нас постоянството е голям проблем и се замислям какви трикове да прилагам..

p.s. Благодаря на Дидева и Русалката, че обясниха как стоят нещата с пощата, която все захранвате с разни материали.. Тъкмо се бях наканила да помоля за паролата и щях да го приема лично  Crossing Arms

# 677
Bambulka, разгледай това помагало.  Ползвахме такова и в шести клас. Анализите тук са кратки и разбираеми според мен. Детето ги чете по собствено желание.
http://www.book.store.bg/p85205/pomagalo-po-literatura-za-7-klas … donka-kyneva.html
 Hug

# 678
Някой в предните страници питаше за по-лесно учене на дългите стихотворения.
Повечето ги има на аудиофайлове и лично моята щерка с тяхна помощ ги учи много бързо. Но тя определено има много силно изразена слухова памет. Доста по-бързо и лесно запомня нещо, което чува - гледа, от колкото, когато го чете и препрочита.

http://www.youtube.com/watch?v=OeFmBU2yVJ0

# 679
  • Варна
Успокойте ме, че няма да им искат такива анализи на матурите, моля ви!! Нали на изпита ще правят преразказ?

Е,това успоконие няма как да стане. Simple Smile Възможно е много един от последните въпроси в теста(23 или 24) да е такъв.Под формата на табличка с 4ри цитата от изучавани произведения насреща да се попълни какво изразно средство е.И си носи 4 точки,което хич не е малко. Peace
А по пробни изпити много често дават и от неизучавани произведения в 7ми клас.

# 680
  • Варна
В миналогодишната седмокласна тема, от съображения за сигурност, беше въведена практиката достъп до пощата да се дава на потребители, писали активно в поне две последователни седмокласни теми.

Надявам се, че имаш предвид две теми по 50 страници, а не две последователни години.

# 681
  • В тъмната гора.
Ние седнахме да учим "На прощаване" оше в началото на учебната година. Най-лесно се учи четиристишие по четиристишие и на три научени четиристишия преговор от самото начало. Лека - полека се получи. За един ден обаче не става.

Светнете ме и мен за тези тропи...за какво иде реч!? За пръв път чувам за тях. Дръпнах си файловете, ама не съм много наясно.

# 682
Надявам се, че имаш предвид две теми по 50 страници, а не две последователни години.
Да.

# 683
Някой в предните страници питаше за по-лесно учене на дългите стихотворения.
Повечето ги има на аудиофайлове и лично моята щерка с тяхна помощ ги учи много бързо. Но тя определено има много силно изразена слухова памет. Доста по-бързо и лесно запомня нещо, което чува - гледа, от колкото, когато го чете и препрочита.

http://www.youtube.com/watch?v=OeFmBU2yVJ0
Нещо такова би помогнало, благодаря!

# 684
  • Русе
Момичета, не се вкарвайте толкова във филма - ще подлудите децата, не само себе си  Hug Peace
Признавам си и аз в началото бях супер притеснена, но нещата си идват на мястото.
PASTA споко - децата не са толкова "крехки" колкото си мислим - няма да се уморят, по вероятно е да им писне, но с понатискане лекичко влизат в релси, а и те като видят близостта на огъня, сами се стягат (това от личен опит, всичките ми отвеяни ученици, към март не можах да ги позная).
И ние работим по помагалото на Калоянов от миналата година. Сега господина им е дал някакво ново, с новите правила и изисквания, но още не е дошло (купуват го общо в училище), като дойде ще го постна.
И ние учим стихотворенията наизуст вече, даже господина им казал и всички произведения да научат почти наизуст (не задължително разбира се), явно за да запомнят детайлите от текста.

# 685
  • В тъмната гора.
Намерих материали за тропите.
Намерих и сканиран учебник по теория на литературата за среден курс, където е поместено всичко, което се учи от 5 до 12 клас.

Качих го и го пускам тук..
http://dox.bg/files/dw?a=ee6ab1e9fd

# 686

Е,това успоконие няма как да стане. Simple Smile Възможно е много един от последните въпроси в теста(23 или 24) да е такъв.Под формата на табличка с 4ри цитата от изучавани произведения насреща да се попълни какво изразно средство е.И си носи 4 точки,което хич не е малко. Peace
А по пробни изпити много често дават и от неизучавани произведения в 7ми клас.

Не са толкова сложни тропите бре хора, споко, само името им е странно. Дори и аз вече почти ги научих Simple Smile Освен това най-често се падат вече познати по тестовете.

# 687
Момичета, споко - в училище толкова много ще ги дъвчат тези изразни средства и приложението им в изучаваните произведения, че само като кажеш синекдоха и детето като робот ще допълва-бащино ми огнище. Това със сигурност не е трудно, учи се , повтаря се през цялата година  - учителите си знаят работата, после се затвърждава с упражнения на тестове ( въпрос свързан с изразни средства е задължителен в матурата , както и такъв свързан с фразеологизми, и т,н,).
Според мен на прощаване се учи най лесно на три части - въведение, и двата възможни изхода - смъртта или победното завръщане. Поне моите така ги учиха.

# 688
  • Пловдив

След този пост се замислих върху това, че доста седмокласни родители не знаят какво точно представлява НВО, на което ще се явят децата в края на 7 клас.
Миналата година се сблъсках с една майка, която след матурата каза - Абе знаеш ли, паднало им се е да правят преразказ. А за тест и първи и втори модул изобщо не беше чувала да се говори.

Паста, не знам дали си наясно с матурите по БЕЛ и МАТ, може и да си, но от написаното оставам с впечатление, че не знаеш, че матурата е от два модула. Не се засягай, просто искам да помогна на тези, които не са информирани.
Първият е под формата на тест, та там може да ги питат всичко, дори и кой писател е искал да става художник /от миналата година/, както и да има въпрос върху всички тези тропи, стилистични и фигури и т.н.
Преразказът с дидактичната задача е във втория модул, който не е задължителен за всички ученици.

Момичета, краят на тази тема се вижда.
Няма ли да бъде добре на първа страничка на следващата да се даде информация за тези два модула?  newsm78 Все още сме в началото на учебната година, на доста места на родителските срещи никой не е обяснявал на родителите какво ще се случи в края на годината, а не всички са "читанки" като нас, които се ровят непрестанно в интернет за повече информация.
Не знам, просто си мисля, че би било полезно всичко да е цитирано на страницата, а не с препратки към някой сайт на МОН.

# 689

Момичета, това е графикът на математическите състезания за учебната 2013/2014 година.

http://alekdimitrov.com/comment.asp?NID=111

Общи условия

Активация на акаунт