"Не съм очаквала, че ще имам такова дете в моя клас"

• 34 752
  • 471
  •   1
Отговори
# 330
  • волно калдъръмче
ПП Няма да отварям дума, че е незаконно...
Нашето поколение е отгледано от закононарушители значи. Аз също съм нарушавала точно този закон нееднократно. И не искам утре родителите на моите внуци да са лишени от възможността да отгледат самостоятелни и оправни деца.
/последното да не се разбира като оставени на самотек, а оставяни от време на време сами/

# 331
  О,не сега времената не са онези - първокласник с ключ на врата в днешно време е по-скоро неоправдан риск, отколкото подтик към самостоятелност.

# 332
Това с ключа на врата е въпрос на местоживеене. Със сигурност едно дете в София не е поставено при същите условия, както неговите връстници в нашия град, например.

# 333
  • волно калдъръмче
Въображението не знае граници, моето също. Няма да споделям какви апокалиптични картини си представих, след като прочетох това
О,не сега времената не са онези - първокласник с ключ на врата в днешно време е по-скоро неоправдан риск, отколкото подтик към самостоятелност.
Нормално е - майки сме. Имаше една стара приказка: "Пожелавам да не ти се случва онова, което си мисли майка ти". И все пак един ден трябва да се отделят от нас.

# 334
Въображението не знае граници, моето също. Няма да споделям какви апокалиптични картини си представих, след като прочетох това

Заради тия апокалиптични възможности ни връзваха ключовете с ластик.

Но да, в София е различно, отколкото в едно по-малко населено и по-спокойно място.

# 335
  • волно калдъръмче
За мен дете, което живее и учи в Ботунец /7414 жители/, и дете в Пловдив /338 153 жители/, живеещо в Тракия и учещо в центъра /масово тук са така/, са изложени на едни и същи рискове. И двете ще трябва да се научат да стигат сами до училището. Даже това, което ходи пеш до кварталното училище, може да се наложи да пресича повече кръстовища. И ако погледнем чисто прагматично, за него рискът е по-голям, въпреки че живее в Ботунец.

# 336
  • София
благодаря, ама аз за първокласник такъв риск не поемам, нищо че няма да стане самостоятелен

Между другото аз също до четвърти клас сама не съм се придвижвала в София, едва в четвърти клас ме пуснаха сама да бродя из квартала, а от 8-ми да се качвам на автобус, пък смея да твърдя, че съм доста самостоятелна  Wink

# 337
Е, стига де! Нашето поколение не е отгледано от закононарушители, защото тогава не е имало такъв закон. В случая сарказмът е излишен.

# 338
  • волно калдъръмче
Дзвер, сега остава да уточним кога е ставало въпрос за първолаци. На каква възраст да се дадат права и повече самостоятелност на детето, решават родителите. Те го познават най-добре. Аз разреших на моето да ходи само в 6 клас в края на годината.

Имах предвид, че каквото и да е ставало някога, е било съобразявано с установените за момента правила.
... защото тогава не е имало такъв закон.
Ана2 Laughing Четеш внимателно - така трябва  Hug Виж как започваме да се разбираме.

# 339
  • София
Ами според мен ставаше въпрос за деца в начална степен на обучение - 1 до 4 клас, може и да бъркам, но така разбрах. Аз на моя за първи път му дадох да се прибере сам от училище втория срок на втори клас, като през цялото време го гледах през балкона /пътя от училището се вижда с изключение на 15-тина метра. Но бях без избор, защото сестра му точно в този момент беше с 39 градуса температура и нямаше как да я изкарам зимата на минусовите температури на вън - то се тресеше детето и в къщи. Но оставянето в къщи сам за дълго време ми е голямо притеснение, въпреки че се е случвало да го върнат по-рано от занималня и да стои около час, час и нещо сам. Просто нямам идея каква щура мисъл може да му дойде в главата  Peace

# 340
Много ясно, че топлата дреха е по-важна от помагалата. Здравето е преди всичко. Знания могат да се придобият и от безплатните учебници.  За който иска, има и огромна база задачки и тестове в нет-а.
А на мене от в периода на сина ми от първи до четвърти клас ми беше тотално неясно защо купувахме всяка година помагала за повече от 50лв, които си оставаха неизползвани..  ама искаха да ги носи детето всеки ден на училище Confused
Навремето по математика ползвахме сборници, които не се попълваха и ставаха за "многократна употреба.
По български не си спомням да съм "попълвала". По Роден край (сега Човек и общество) не си спомням да съм попълвала думички в малоумна тетрадка, вместо да си прочета урока и де опитам да запомня същината. Сега детето попълва фрази от урока в учебната тетрадка.... и на мен ми се губи смисъла на упражнението.....това е мъка и за децата, и за учителя.

Ох, изтървала съм темата и е отклонена вече, ама-ДА!
Ей това е!
Кипи безсмислен труд!

# 341
  • София
Ами според мен ставаше въпрос за деца в начална степен на обучение - 1 до 4 клас, ...
Тези деца ходят на занималня.

# 342
Не всички.

# 343
  • София
ето ви го цитата, вие преценете за колко големи деца става въпрос

Не става въпрос за учудване,а за това, че много родители смятат, че училището им е длъжно за всичко. Е, ок, ама учителят също си има работно време. При нас остават дежурни възпитатели, но и те са до 17ч. Ужасно е да видиш как изглежда дете, което прекарва 10 часа в училище. Знам какво е положението с работното време на някои родители и това е гадно, най-вече за децата. Аз съветвам моите родители, ако живеят наблизо, при първа възможност да научат детето да се прибира само или с някоя майка от района.

та моя въпрос е след като при първа възможност науча детето да се прибира само или с някоя майка от района, какво го правя в къщи - определено според мен става въпрос за началните класове, защото само те стоят по 10 часа в училище  Peace

# 344
 Извън учебно време никой не може да има претенции,  но въпросът е, че доста често и преди обяд все трябва да се заведе по-късно, или да се вземе по-рано...
 Както и да е, това не е болка за умиране, стига да има нормални отношения.

Общи условия

Активация на акаунт