"Не съм очаквала, че ще имам такова дете в моя клас"

• 34 751
  • 471
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Откровено казано, не познавам някой, който е имал претенции към "отглеждане".

Последният спор ми се струва съвсем теоретичен.
От друга страна- много неща са променени- семействата отдавна не живеят "патриархално" с баби, лели и т.н, "бабите" се пенсионират далече по-късно в сравнение с връстничките си отпреди 20 години, липсва категорично териториален признак на приемна деца в училище и т.н. Всичко това наистина представлява проблем за много от родителите относно внезапно възникнал или променен час на "вземане- водене".

Не е въпросът в отглеждането на деца, а във взаимното разбиране между учител- родител.
Иначе и на мен ми липсват екскурзии, опознавателни "наблюдения" и др. методи на обучение, разбирам, че си има причина за да липсват.

Подкрепям на 100%. И това не е само български проблем. Ето един много официален европейски документ:
Цитат
Социалните промени представляват друга трайна тенденция (домакинства, състоящи се от един член, двойки без деца и различни поколения от едно семейство, живеещи на големи разстояния едни от други), която води до нарастване на услугите по формално предоставяне на
грижи, обикновено получавани в рамките на семейството. Това създава нови предизвикателства пред финансирането на разходите за здравеопазване и дългосрочни грижи.
Не е по темата, но ясно показва тенденцията в Европа.
Много жалко, че само нашите училища отказват да приемат действителността и застават зад гръмки фрази като: "Училището не отглежда децата Ви". Ами ако си изпратим децата да учат на село, където се отглеждат по-лесно, тогава какво ще правят градските учителКи?

Докато училищата живеят в своя измислен свят и виждат само собствените си проблеми, няма как да се сработят родители и учители. И няма защо учителите да се учудват, че когато дете каже на родител, че ще има родителска среща, отговорът е: "А не е ли по-добре с тези пари да ти купя яке."

# 316
  • волно калдъръмче
тогава какво ще правят градските учителКи?

Докато училищата живеят в своя измислен свят и виждат само собствените си проблеми, няма как да се сработят родители и учители. И няма защо учителите да се учудват, че когато дете каже на родител, че ще има родителска среща, отговорът е: "А не е ли по-добре с тези пари да ти купя яке."

Веднага ти отговарям - стават селски. И ОК, якето от мола взема преднина пред помагалата. За мен беше новост тази житейска дилема.

# 317
  • София
Много ясно, че топлата дреха е по-важна от помагалата. Здравето е преди всичко. Знания могат да се придобият и от безплатните учебници.  За който иска, има и огромна база задачки и тестове в нет-а.
А на мене от в периода на сина ми от първи до четвърти клас ми беше тотално неясно защо купувахме всяка година помагала за повече от 50лв, които си оставаха неизползвани..  ама искаха да ги носи детето всеки ден на училище Confused

# 318
  • София
Абсолютно съм съгласна - училището е място за ОБУЧЕНИЕ на деца, но дали е така въпреки строго регламентираната система?
Разликата е, че системата не гарантира 100 процентов успех на обучаемите, към който се стремят родителите, а обучението е било и винаги ще си остане двустранен процес.

Никой не очаква 100 процентов успех на обучаемите, но на някои места училището изобщо е абдикирало от това си задължение  Peace

# 319
  • sofia
Много ясно, че топлата дреха е по-важна от помагалата. Здравето е преди всичко. Знания могат да се придобият и от безплатните учебници.  За който иска, има и огромна база задачки и тестове в нет-а.
А на мене от в периода на сина ми от първи до четвърти клас ми беше тотално неясно защо купувахме всяка година помагала за повече от 50лв, които си оставаха неизползвани..  ама искаха да ги носи детето всеки ден на училище Confused
Навремето по математика ползвахме сборници, които не се попълваха и ставаха за "многократна употреба.
По български не си спомням да съм "попълвала". По Роден край (сега Човек и общество) не си спомням да съм попълвала думички в малоумна тетрадка, вместо да си прочета урока и де опитам да запомня същината. Сега детето попълва фрази от урока в учебната тетрадка.... и на мен ми се губи смисъла на упражнението.....това е мъка и за децата, и за учителя.

# 320
Много жалко, че само нашите училища отказват да приемат действителността и застават зад гръмки фрази като: "Училището не отглежда децата Ви". Ами ако си изпратим децата да учат на село, където се отглеждат по-лесно, тогава какво ще правят градските учителКи?

Давай, аз не се страхувам. Ама няма да го направиш, нали? Преселението  към големите градове не секва.  

Докато училищата живеят в своя измислен свят и виждат само собствените си проблеми, няма как да се сработят родители и учители.

Ти наистина ли не разбираш, че и учителите са родители?

Навремето по математика ползвахме сборници, които не се попълваха и ставаха за "многократна употреба.

А как ще печелят издателствата тогава???

# 321
  • волно калдъръмче
Не знам за вас. Аз също купувам якета всяка година и не и го имам за свръхусилие или нещо изключително, камо ли да провокирам дискусия яке или помагала в бг мама, чийто ответ отново ще е на терсене: ами не ги попълват...  Laughing Ами да ги попълват пък, моето и много други го правят.

Знания могат да се придобият и от безплатните учебници.  
Ти не беше ли първа радетелка за частно образование?

# 322
  • София
Нама да си толкова саркастична, ако живота те изправи пред дилемата яке или помагала.
За помагалата - от 1 до 4 клас - 50лв годишно и не работеха по тях. Аз нямам нужния опит и знания, за да преподавам по помагалата, нито пък време да го правя вместо учителите, нито пък знам кое упражнение е подходящо за урока, който последно са взели. Ей, много сте важни учителите понякога, не стига, че хвърляме пари на вятъра за излишни помагала, ами трябвало и да си обучаваме сами децата по тях  ooooh!

# 323
  • волно калдъръмче
Нама да си толкова саркастична, ако живота те изправи пред дилемата яке или помагала.
И защо мислиш, че съм нямала трудни моменти и не съм преживяла етапи на безизходица?

Относно помагалата: нашите се попълваха за домашна работа. Включваха тренировъчни упражнения и нямаше нищо сложно при попълването им. Говоря за сборниците. Недоумявах, когато ми носеше учебната тетрадка по математика, за да помагам за задачите по картинка. Трябваше да открия смисъла на нещо, което даже няма условие, щото единственото, с което разполагаш, е шарения. "Госпожата обясни ли ви задачата?" - "Не". Вътрешния ми глас в този момент никога не е намирал външен израз - смятах, че така е възпитателно. Докато обсъждахме заедно задачата, падаше голям смях. Общуването с децата е безценно.

# 324
  • София
Докато училищата живеят в своя измислен свят и виждат само собствените си проблеми, няма как да се сработят родители и учители.

Ти наистина ли не разбираш, че и учителите са родители?

Разбирам, разбира се. И не оспорвам качествата им на родители. За мен не е странно една учителка да иска да се прибере по-рано от работа, за да види собствените си деца. Не ми е странно, че учителка излиза в болнични, отпуска или ходи на зъболекар.
Странно ми е, че се учудва, че няма кой да гледа другите деца, докато мама и татко са на работа от 9 до 18. Че се прибират след 19:00 не особено бодри и съвсем не в най-добра форма, за да обяснят на децата уроците, които не са разбрали в клас, защото са седели до дете, на което му се бърбори, или дори само защото им е било скучно и са придремвали. Това може да стане събота и неделя, а не от днес за утре.
Две съвсем простички неща. Ако се разберат от директорките на училище, ще се съобразят програмите на децата и ще се назначи достатъчно персонал, за да могат децата, на които се налага да остават в занималнята за половин час или ако се наложи някоя възпитателка да отиде на зъболекар, винаги да има кой да я замести.
От учителката искаме само разбиране и ако го получим, казваме, че учителката е добра.

"Не е ли по-добре с тези пари да ти купя яке" написах не в смисъл на безизходица и безпаричие, а в смисъл, че дори родителските срещи се правят проформа. Само за да се съберат пари, а не за да се обсъдят проблемите на децата. И от тази гледна точка са съвсем безмислени за родителите.

# 325
  • волно калдъръмче
Валя*, ако ще се събират пари в нашето училище, то е основно за помагала.

Преди делегираните бюджети събираха пари не само за помагала и бодигард, а и за ремонтни дейности. Никога не са ни оставяли в неведение относно разходването на средствата. С отстъпките от помагалата са купувани консумативи за стаята/сапун, минерална вода, кухненски ролки, маркери, резервни блокчета и други помощни средства за разсеяните/, не сме давали пари за копиране на тестове и помощни листове. Да ти кажа честно, това бяха доста бедни години за моето семейство, но и през ум не ми е минало, че останалите родители са длъжни да покрият ремонта на стаята и да се погрижат за удобствата, а моето само да ползва. Намирала съм начин да си плащам. В среден курс събираха пари за помагала и бодигард. Бюджетите решиха проблема с ремонтните работи.

Не знам какви чак толкова пари събират при вас /бодигард -10 лв., помагала - ? лв./ Вероятно става въпрос за униформи, щом говорим едва ли не за някакви непосилни суми.  

# 326
Разбирам, разбира се. И не оспорвам качествата им на родители. За мен не е странно една учителка да иска да се прибере по-рано от работа, за да види собствените си деца. Не ми е странно, че учителка излиза в болнични, отпуска или ходи на зъболекар.
Странно ми е, че се учудва, че няма кой да гледа другите деца, докато мама и татко са на работа от 9 до 18. Че се прибират след 19:00 не особено бодри и съвсем не в най-добра форма, за да обяснят на децата уроците, които не са разбрали в клас, защото са седели до дете, на което му се бърбори, или дори само защото им е било скучно и са придремвали. Това може да стане събота и неделя, а не от днес за утре.

Не става въпрос за учудване,а за това, че много родители смятат, че училището им е длъжно за всичко. Е, ок, ама учителят също си има работно време. При нас остават дежурни възпитатели, но и те са до 17ч. Ужасно е да видиш как изглежда дете, което прекарва 10 часа в училище. Знам какво е положението с работното време на някои родители и това е гадно, най-вече за децата. Аз съветвам моите родители, ако живеят наблизо, при първа възможност да научат детето да се прибира само или с някоя майка от района.

# 327
  • София

Не става въпрос за учудване,а за това, че много родители смятат, че училището им е длъжно за всичко. Е, ок, ама учителят също си има работно време. При нас остават дежурни възпитатели, но и те са до 17ч. Ужасно е да видиш как изглежда дете, което прекарва 10 часа в училище. Знам какво е положението с работното време на някои родители и това е гадно, най-вече за децата. Аз съветвам моите родители, ако живеят наблизо, при първа възможност да научат детето да се прибира само или с някоя майка от района.
добре, прибира се детето само в къщи и стои там 2 часа примерно - какво прави едно 7-годишно само в къщи 2 часа? Няма нужда да се гадае - или гледа телевизия и играе игри, или умира от скука /изключвам естествено натурално ученолюбивите, които се прибират и започват да решават задачи от сборника, да четат томовете на класиците в оригинал и т.н., говоря за нормално средностатистическо дете/. А какво правят децата като им е скучно? Бели... Няма нещо, което да ме накара да оставя 7-годишно само в къщи, по никакъв начин, не за 2 часа, за 10  минути  Peace

ПП Няма да отварям дума, че е незаконно...

ППП В нашето училище занималнята е до 18 ч., но масово в 17,30 децата са оставени при охраната - това дали е нормално?

# 328
ПП Няма да отварям дума, че е незаконно...
...ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие.

# 329

7ч. Ужасно е да видиш как изглежда дете, което прекарва 10 часа в училище. Знам какво е положението с работното време на някои родители и това е гадно, най-вече за децата. Аз съветвам моите родители, ако живеят наблизо, при първа възможност да научат детето да се прибира само или с някоя майка от района.

С това съм напълно съгласна, доколкото е от интерес на самото дете - не за прибирането само, разбира се, а че си струва семейството да направи всичко възможно детето да избегне прелестите на целодневния престой в училище.

Общи условия

Активация на акаунт