ПЧМГ

• 40 060
  • 255
  •   1
Отговори
# 60
За да могат да се стегнат и да решават, ваканцията свърши разказвам на моята девойка, която прекара последната събота и неделя в игра Confused

Те за стягането е ясно, че трябва да се стягат, но какво по-нормално има от това едно дете да прекара събота и неделя в игра!?
Не опъвайте прекалено ластика  Peace

# 61
  • София
Не опъвайте прекалено ластика  Peace
Peace абсолютно подкрепям!

Току що получих мейл, че детето е поканено за Габрово, с всички подробности, които си обсъждахме. Организацията им е перфектна към момента, браво!

# 62
В мейла наистина пише трафик маркет Руски паметник...
Странно, Трафик маркет със сигурност е автогарата пред Централна гара, оттам съм ходил в Турция.
А кръговото на Руски паметник, факт, че се използва като автогара, но е нелегална. Скоро имаше и репортаж за това, че се използва неправомерно като такава и за далаверите на пернишките частни коли, които тръгват оттам. Та е странно чак име да си има, но... явно има Simple Smile

Това трябва да е частен автобус, организиран от ПЧМГ, а не редовна линия.

Малко раничко тръгват, може би можеше в 7:30-8...
Пътят е 3 часа, значи в 10ч ще са там, до 12 ще заспят Simple Smile

ПС - доста съм простичък... то си пише, че е нает автобус ама кой да чете като е по-лесно да пишеш догадки...

Последна редакция: чт, 03 окт 2013, 14:47 от kodbg

# 63
Да повдигна темата с дребен, дразнещ битовизъм:
Жилетката от униформата издаде багажа точно на третото обличане - ципа й се развали...
Жена ми работи наблизо до фирмата, днес ще им я занесе да видим дали ще реагират адекватно...

# 64
  • София
От моя летен опит с униформите:
Има една жена около 35-40г. в магазина и една възрастна - и двете са не особено съдействащи, бях свидетел на някакви спорове точно за униформите. Имаше и един мъж - и това беше човекът - обясних му любезно и за два дена всичко беше ок след това. Сподели после, да си знаем и ние.

Никой нищо не иска да споделя в тази отчетна  Laughing - пишете как са децата, какво е лесно/трудно, какво им харесва/не харесва.

Късмет утре на състезателите! Дано са свежи и мислят както трябва!  Laughing

# 65
Дам, ще споделя. Хич не ми се ще някой да откаже да оправи цип на два пъти обличана жилетка, ще видим.
Състезателите... за зла участ моя е болен, мислех дали днес да не си остане вкъщи, но реших, че не е достатъчно болен Simple Smile
Тамън днес ще се доразболее, а утре... в такова състояние обикновено прави качествени издънки Simple Smile

# 66
  • София
Относно униформите и аз препоръчвам да се говори с мъжа. Мисля, че той е управител и жените в магазина сякаш не смеят да вземат "генерални" решения без него.  

И аз се присединявам към Ели с молба да споделите какви са впечатленията на децата, а и вашите, от новото училище.
Как намирате подготовката по математика ?

# 67
Моят син като че ли още много не знае на кой свят се намира Wink и почти като в транс всеки ден пише домашни, ходи на училище, пише домашни, ходи на училище...Все го питам как се чувства на новото място и той все отговаря че всичко е наред, ама май още не се адаптирал много-много. Доста са им домашните, особено по математика, има дни, в които ги пише до 20.00-20.30ч вечер и даже после няма сила да седне на компа!!! (което е особено показателно за пристрастен като него).
Много малко време е минало, за да се каже, но в общи линии за сега съм доволна и от училището и от учителите.

# 68
Рано е да се каже нещо смислено за по-малко от месец.
Не следя особено какво прави, но ми се струва, че домашните и ученето вкъщи са по-малко от миналата година. Не че тогава се е сбърквал от учене, основното и неизменно всекидневно задължение е играта на компютър, но сега с оптимизацията на разходките, при липсата на програмиране и големи домашни по математика свободното време си е повечко.
Което е по-скоро  плюс, разчитам, че в часовете се усвоява повече и не е необходима много допълнителна работа.

Последна редакция: пт, 11 окт 2013, 13:01 от kodbg

# 69
Синът ми е там за трета година (начален курс), така че впечатленията ми не са само от изминалия месец. Много съм доволна и тази година от начина, по който върви обучението като цяло и особено по английски (поради което и са притесненията ми как ще продължат нататък, за които споменавах по-рано в темата) и математика. Много се радвам и на редовната връзка с учителите. Две са основните ми недоволства в момента: многото домашни за събота и неделя, при положение, че всеки ден, вкл. в петък следобед, имат по два часа самоподготовка, а все пак тези деца имат нужда и от почивка (да не говорим какво се случва, когато семейството пътува някъде за събота и неделя); и второто е според мен недостатъчното движение на децата. Освен че не всеки ден излизат в големите междучасия на двора, доколкото разбирам, нерядко заради говорене и други подобни провинения целият клас бива наказан да седи по чиновете през междучасията. Разбирам, че са нужни механизми за налагане на дисциплина, но това са малки деца и освен че според мен е спорна ефективността на подобна мярка, много по-същественото е, че прекарването на девет часа предимно в седене може да има фатални последици за здравето им. Не искам един ден да съжалявам, че съм избрала добро образование за сметка на здравето, пък и съм убедена, че с малко по-добра организация двете могат отлично да се съчетаят.

# 70
  • София
ibm , сега /4-ти клас, I-ви срок/ физическо по програма децата имат 4 пъти седмично. Детето ходи и на тенис на маса, футбол и баскетбол в училище. През голямото междучасие са навън, в малките играят на настъпванка /каквато и да е тази игра, не ми звучи като настолна  Simple Smile/ и други такива забави. При нас не съм чула да има такъв род наказание, да не би да е похват на конкретната класна ?

За домашните - не мога да преценя обема им. Оказа се, че децата от класа са имали зададено лятно домашно по математика, за което ние разбрахме на родителската среща в средата на септември. Наложи се то да бъде написано, макар и с известна отсрочка, а не беше никак малко. Беше нелек начален месец - живеем сравнително далеч от училището и прибирането вечер е след 18:15 часа. Заедно с регулярните домашни за уикенда, синът пишеше и това по математика вечерите през седмицата /при сутрешно излизане в 07:15/. Вече свърши и оттук нататък домашните може и да ни се видят поносими.

В горните класове има ли изискване по английски за брой изписвания на една дума?

Добре се разбират и научават уроците по човеците в училище, което е голям плюс.

И аз мисля, че многото домашни не са голям бонус.  Трябва да ги има, но  все пак да не са за сметка на цялото лично време на ученика и семейството му. Важното е да са добре премислени, освен обема им. Например, много ми харесва това, че често имат да пишат съчинения по интересни теми за домашно по български език.

tzvete_das, синът ти към колко часа се прибира?

А какви са отзивите от школите в 5-ти и 6-ти клас, ако децата ви ги посещават?

Последна редакция: пт, 11 окт 2013, 17:27 от Prizma

# 71
Хм, при нас часовете по физическо са 3, а спортовете, които им предлагат следобед - само футбол и баскетбол, без възможност някое от тях да се повтаря. Той тази година отказа да ходи на баскетбол, поради което ни остана възможност само за 1 час спорт. Но дори да беше взел и баскетбола, пак щеще да има 5 х 35 = 165 мин. спорт седмично, т. е. 2,75 часа, при прекарани 9,5 х 5 = 47,5 часа в училище. Мисля, че при това положение е от жизненоважно значение поне през междучасията да има движение. И да, сигурно е похват на класната, която, между другото, според мен е невероятен човек и педагог, и като че ли аз съм единствената недоволна от седенето Simple Smile - поне с такова впечатление останах на една родителска среща, когато споменах какво мисля за седенето на чиновете през междучасията.  Но както мъдро отбеляза мъжът ми, като не искам да седи все на чина - ей го училището под блока, и в часовете сигурно не седят на чина Simple Smile
Що се отнася до домашните, най-неприятното за мен е, че при прибиране след 18 ч. вечер, единственото време за четене на книги остават почивните дни. Е, да, но ако за тогава има средно около 3 часа писане на домашни, без разсейването, леко му се изпарява желанието за четене. Държа да отбележа, че това не са оплаквания на майка на слаб ученик, дори напротив, поне според информацията, която ми подават, а и знам как четеше през лятото. Просто според мен има какво да се желае по отношение на баланса - лично мнение. Понеже стана дума за споделяне на впечатления, реших да напиша Simple Smile

Последна редакция: пт, 11 окт 2013, 21:42 от ibm

# 72
  • София
Що се отнася до домашните, най-неприятното за мен е, че при прибиране след 18 ч. вечер, единственото време за четене на книги остават почивните дни.

Точно това имах предивд по-горе - че не бива домашните да са изцяло за сметка на личното време на детето, защото децата имат и свои индивидуални интереси и потребности.
В този смисъл е чудесно, че в ПЧМГ не са целодневно в училище, както и че учат само предиобед.

Последна редакция: пт, 11 окт 2013, 20:58 от Prizma

# 73
В този смисъл е чудесно, че в ПЧМГ не са целодневно в училище, както и че учат само предиобед.

newsm10

ПС - Взели са жилетката за ремонт, срокове - неизвестни Simple Smile

# 74
  • София
А кръговото на Руски паметник, факт, че се използва като автогара, но е нелегална. Скоро имаше и репортаж за това, че се използва неправомерно като такава и за далаверите на пернишките частни коли, които тръгват оттам. Та е странно чак име да си има, но... явно има Simple Smile

Разговор от тази сутрин:

- Вие за Кавала ли сте?
- Не, за състезание сме.

Общи условия

Активация на акаунт