ПЧМГ

• 40 036
  • 255
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Нищо подобно. Търся точно образование на високо ниво и реално оценяване. И мсиля че това е правилното училище.  Но след 4ти клас се влиза с изпит по математика, който не е за всеки ученик. И да, търся и сигурност. С толкова деца ми е важна и тя.

Кое е малко изключение?

# 151
Добре, де Грета, вие установихте, че това не е вашето училище ....
Ние се опитахме да ви убедим поне да опитате, с нашите доводи. Вие не ги приехте - ок! Всеки има своите критерии и не е редно да ви се месим повече, молбата ми е да не разводняваме повече тази тема, а иначе съм на линия на ЛС и/или в друга тема, ако случайно прецените че можете да се доверите на съветите и мнението ми.  Peace
Напълно съм добронамерена, просто като ми излезе нов пост тук очаквам нещо ново и свързано с училището ....

# 152
  • София
Още не знам дали не е моето училище, затова и съм тук. Ако ви преча с това, че не хваля, изчезвам.

# 153
Още не знам дали не е моето училище, затова и съм тук. Ако ви преча с това, че не хваля, изчезвам.

Не Грета, не ни пречиш.

Би било нелепо да хвалиш нещо, което не си опитал.
Просто ние изказахме своите доводи "За", а ти ги отхвърли категорично.
Просто не виждам, с какво бихме могли повече да ти помогнем.
Не става дума за пречене. Ти не задаваш конкретни въпроси, на които да ти отговорим / освен за това дали изключват деца при дадени обстоятелства/.
Тук аз ти подчертах, че не само успеха по математика е важен / макар да е основен критерий/. Моят син беше съвсем на границата по този параграф, но се гледа комплексното представяне на детето и по другите дисциплини и т.н. и т.н.
Ти просто се колебаеш малко ирационално и според мен може би леко подценяваш детето си  и шансовете му за реализация там, но както и да е спирам да раздавам правосъдие - пиши каквото и както решиш, щом смяташ че това ще ти помогне да вземеш решение. Явно не съм човека, който може да ти бъде полезен.  Peace

# 154
  • София
Mир. Не искам да споря. Търсех хора, на които децата не са издържали изпита след 4ти клас и са останали в ПЧМГ.

# 155
  • София
А изпитът след четвърти клас наистина ли е толкова труден, че деца които са учили в Питагор да не могат да го изкарат. От Питагор ми казаха, че подготвят децата за този изпит. Предполагам, че те много добре знаят какъв е формата на този изпит - все пак двете училища по някакъв начин са свързани или греша.

# 156
  • София
Mир. Не искам да споря. Търсех хора, на които децата не са издържали изпита след 4ти клас и са останали в ПЧМГ.

Не знам дали има такива.
Това, което аз знам е, че има деца, които още в 4-ти клас са изпитвали сериозни затруднения с темпото и натоварването по математика - напр. с видовете задачи, които се решават по СИП и ЗИП, с обема на домашната работа, с честите контролни и тестове и ниските оценки.  Да, тези деца не биха се справили с изпита, но вероятно и родителите им биха търсили училище с друга насоченост, без непременно да държат детето да продължи в ПЧМГ.
А иначе ПЧМГ има три дати за прием, като се кандидатства с най-високата оценка. Е, това ако не е добър шанс, то кое е ?!

# 157
  • София
А изпитът след четвърти клас наистина ли е толкова труден, че деца които са учили в Питагор да не могат да го изкарат. От Питагор ми казаха, че подготвят децата за този изпит. Предполагам, че те много добре знаят какъв е формата на този изпит - все пак двете училища по някакъв начин са свързани или греша.

Не мисля. Да, изискват се умения за решаване на задачи, различни от тези в учебниците на Просвета, Булвест и т.н. , но в училището тези задачи се учат, децата имат такива домашни, правят периодично контролни, т.е. следи се как се справят. За повечето деца не е проблем преминаването в ПЧМГ от Питагор, но има и такива, които се затрудняват. Това обаче със сигурност не става известно "внезапно" на самия изпит. Още в процеса на обучение родителите са наясно с това, как се справя детето.

# 158
От Питагор ми казаха, че подготвят децата за този изпит. Предполагам, че те много добре знаят какъв е формата на този изпит - все пак двете училища по някакъв начин са свързани или греша.

Абсолютно!
Децата, които изпитват затруднения имат на разположение часове за консултация.

Не знам дали има такива.

Макар и рядко има, като пак подчертавам от набора, който сега е 6-ти клас и който беше първият 4-ти клас на Питагор в ПЧМГ не продължиха 2 деца - едното отиде в СМГ, а на другото училището не поднови договора и причината за това НЕ БЕШЕ постижението му по метаматика. Имаше 2-3 деца, които към тогавашният момент изпитваха трудности с математиката / между тях и моят син/, с децата се работеше в допълнителните консултации, справиха се макар и видимо по-трудно. В 5-ти клас естествено от тези деца пак имаше такива, които не бяха убедителни в представите си, но от тях напусна само 1 и пак причината не беше само нивото му на математическа подготовка. Мога да кажа, че към днешна дата сина ми поне не е в последната редица, не че е станал първи де, но постепенно изявите му стават една идея по-равни и по-добри.
Това, което аз знам е, че има деца, които още в 4-ти клас са изпитвали сериозни затруднения с темпото и натоварването по математика - напр. с видовете задачи, които се решават по СИП и ЗИП, с обема на домашната работа, с честите контролни и тестове и ниските оценки.  Да, тези деца не биха се справили с изпита, но вероятно и родителите им биха търсили училище с друга насоченост, без непременно да държат детето да продължи в ПЧМГ.

Да, точно за този момент на преценка и на дете и на родител говорех и аз  Peace

А иначе ПЧМГ има три дати за прием, като се кандидатства с най-високата оценка. Е, това ако не е добър шанс, то кое е ?!

Дава се максимален шанс, на тези, които искат да се борят, както и никой не би "натискал" дете/респективно родителите му, ако решат, че това не е тяхното училище.

# 159
  • София
Грета, училищата дават едни или други условия за развитие, но няма училище, което да дава гаранция за успехи на всичките си възпитаници.
Виж СМГ: провеждат курсове на над 400 четвъртокласника може би, но от тях влизат само стотина.
Нещо повече, от 30-тина деца от даден курс, не знам дали влизат и половината.
Погледни и резултатите на СМГ-йци: едни завоюват отличия на международни състезания, други имат по-ниски представяния от ученици от други училища у нас.
Не може да се изисква само от училището да дава. Родителите трябва да са наясно, че и детето трябва да полага усилия. Има деца, които учат здраво, много здраво. И други, които - не.  

# 160
Грета, училищата дават едни или други условия за развитие, но няма училище, което да дава гаранция за успехи на всичките си възпитаници.
Виж СМГ: провеждат курсове на над 400 четвъртокласника може би, но от тях влизат само стотина.
.....
Не може да се изисква само от училището да дава. Родителите трябва да са наясно, че и детето трябва да полага усилия. Има деца, които учат здраво, много здраво. И други, които - не.  

Тук ми се струва, че притесненията на Грета не са просто за ученето, ако съм схванала добре, а конкретно със математиката.
Едно дете може да учи и здраво и просто да не постига успех по математика или по история или по английски. Това не значи, че детето е глупаво или мързеливо, а просто че това дете има трудности за добри постижения с този конкретен предмет - един слаб математик може да се окаже гениален историк, химик или да има дарба за изучаване на езици.
Понеже аз съм имала същите страхове, донякъде добре я разбирам. Ние приехме риска да запишем децата си там, с ясното съзнание, че на даден етап може да се наложи да се разделим.
Засега борбата върви успешно, което за мен е още един плюс в изграждането на детето като цяло и в навиците му да се бори с трудностите и да се научи да ги преодолява.

# 161
  • София
Така е, Lennyh .

Точно това е. Не от всеки става математик и не всеки иска да се занимава с математика. Виждала съм задачи от изпит в ПЧМГ и не са като за всеки. Не искам да причиня това на детето си: да не може да продължи след 4ти клас със съучениците си, а в същото време брат му да учи там.

Но да го оставим сега, имам още няколко месеца за размисъл.

# 162
  • София
Грета, аз напълно разбирам притесненията , които имаш. Нямам идея как може да се разбере дали на едно дете би му вървяла математиката преди първи клас, а лично моето мнение е , че това се разбира към 7 клас, до 4кл. няма почти никаква математика по учебния материал, допълнителните задачи са основно логически , типови, в мг-тата влизат не само бъдещи математици, но и деца положили повече труд и усвоили дадени модели. Математика започва да се учи от 5 клас, затова и доста деца след 7 клас от мг-та отиват в езикови или други училища. Затова мисля че и повечето деца биха се справили с влизане в ПЧМГ след Питагор, имайки една добра база по математика от там. Може би единици не биха се справили на изпита, той е доста по-лесен от този за СМГ. Разбира се тази ситуация може да се промени след няколко години - да има по-сериозна конкуренция, по-трудни задачи и т.н. Идващите випуски до 2010 са с най-високата раждаемост (дори не ми се мисли за моята малка щерка какво ще бъде).

# 163
Така е, Lennyh .

Точно това е. Не от всеки става математик и не всеки иска да се занимава с математика. Виждала съм задачи от изпит в ПЧМГ и не са като за всеки. Не искам да причиня това на детето си: да не може да продължи след 4ти клас със съучениците си, а в същото време брат му да учи там.

Но да го оставим сега, имам още няколко месеца за размисъл.

Грета, ей така повече ми харесваш  Laughing
Сега - ако питаш мен, задачите са нерешими  Embarassed Rolling Eyes това щото не съм учила и ВМ, ама ... ако питаш големият ми син са смешни и елементарни, ако питаш средния са си труднички и коварни, ако питаш kogbg ще ти каже, че са елементарни ....
Едни задачи, а виж колко гледни точки.  Crazy Flutter
Да определено изпита изисква дадена подготовка и да задачите / извинявай kogbg/, ама не са съвсем елементарни, обаче изпускаш нещо много важно - децата наистина имат целенасочена и задълбочена подготовка за тези тестове. Все пак никой не ги хвърля в дълбокото ей така без да са си натапяли и пръста в басейна.
Тук ще си позволя да споделя как ми отговори големият ми син, когато навремето го питах притеснява ли се от матурите - той ми каза следното "Е от какво да се притуснявам - от няколко месеца правим тестове от същият вид, като матурите и знам как изглеждат, няма какво да ме изненада!".
Така че обмисли и факта, че много надарени деца успяват с абсолютна лекота да прескочат това препятствие, други пък имат нужда от повече подготовка, но вярвай ми никой не ги оставя без да се опита да им помогне максимално.  Peace

.... Нямам идея как може да се разбере дали на едно дете би му вървяла математиката преди първи клас, а лично моето мнение е , че това се разбира към 7 клас, до 4кл. няма почти никаква математика по учебния материал, допълнителните задачи са основно логически , типови, в мг-тата влизат не само бъдещи математици, но и деца положили повече труд и усвоили дадени модели. ......Затова мисля че и повечето деца биха се справили с влизане в ПЧМГ след Питагор, имайки една добра база по математика от там. Може би единици не биха се справили на изпита, той е доста по-лесен от този за СМГ.

Категорично съм съгласна с Ели

Последна редакция: пт, 22 ное 2013, 20:30 от Lennyh

# 164
Да определено изпита изисква дадена подготовка и да задачите / извинявай kogbg/, ама не са съвсем елементарни

Задачите (към момента) са така подбрани, че ВСЯКО трудолюбиво дете, след години подготовка в Питагор да се справи колкото да премине в горен клас без особено значение има ли математически наклонности или няма.
Много елементарни е погрешно определение, но да кажем относително лесни за деца, обучавали се съвестно и отговорно 4 години в Питагор.
Не знам защо подценявате децата. Моичкият е изключително немузикален. Все си мисля, че ако се наложи, 4 години в музикално училище все ще му дадат подготовката да избута криво ляво евентуалния изпит в 5-ти клас.
Лично за мен, единственият вариант, хлапе да не избута изпита на ПЧМГ след 4 години в Питагор е да е... по-мързеливичко и да не заляга над уроците.
Не подценявам изпита, вие го надценявате Simple Smile Или подеценявате както учителите в Питагор, така и децата си.

Общи условия

Активация на акаунт