ПЧМГ

• 40 014
  • 255
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Нямаше ли нещо, че в Хайнацки могат да участват 4 деца от учлище /нещо като отбор/ ?!
Някъде ми се беше мярнало това, може би в някой регламент.
При нас са правили тест за определяне на децата, които да се явят. Още нямаме информация за резултатите, а също и нищо официално не са казали на родителите -  като да внесем такса напр.
Хлапето вероятно няма да може да се яви.
Но поне успя да наблюдава описания от код феномен
Метнете им на чаветата по 2 теста от Хайнацки за уикенда, звезди посред бял ден ще видят Simple Smile

# 196
Нямаше ли нещо, че в Хайнацки могат да участват 4 деца от учлище /нещо като отбор/ ?!

Ето какво прочетох на сайта на Дани. Не ми изглежда да има някакви ограничения.
http://danybon.com/index.php/predstavi-se/1431-roman-hajnacki-detska-akademia

# 197
  • София
Отбор може би се прави, ако състезанието се провежда в Ямбол. Иначе не виждам защо да има ограничение в бройката деца.
Току що се препотих три пъти, най-малко, докато проверя два Хайнацки  Crazy И проверявам като гледам и отговорите, да уточня, колкото и да не ми се иска  Laughing

# 198
  • София

Ето какво прочетох на сайта на Дани. Не ми изглежда да има някакви ограничения.
http://danybon.com/index.php/predstavi-se/1431-roman-hajnacki-detska-akademia

Да, аз явно съм се заблудила от този текст:
1. Състав на отборите. Отборите са съставени от 4 човека – един от 7 клас, двама от 6 клас и един от 5 клас. Всеки отбор е обозначен с баджове в определен цвят.

Как сравнявате степента на трудност на Хайнацки и ПМС ?

Последна редакция: нд, 26 яну 2014, 21:11 от Prizma

# 199
  • София

Как сравнявате степента на трудност на Хайнацки и ПМС ?

Имам съвсем малък опит и с двете състезания. Но по спомени от миналата година, когато детето беше 4 клас - ПМС ми се видяха трудни задачите от предните години, но решими. Докато на Хайнацки винаги има 1-2 задачи, които са някак от типа - "умен съм бил - сетил съм се", не толкова трудни, колкото нестандартни. Миналата година 4-класните не бяха чак толкова сложни, ще видим сега какво ще дадат. Жалко, че късно разбрах за това състезание, за да го дам да се упражнява повече.

пп къде ми е другото дете в подписа, въобще къде са подписите, пак нововъведения някакви

ппп. Prizma, копирах, макар че моят опит и наблюдения са много ограничени, само на базата на една година

Последна редакция: пн, 27 яну 2014, 17:09 от EliG

# 200
  • София
EliG,   bouquet

Моля те да си копираш мнението в темата за мат. турнири. Питах и там. Отговориха Дидева и код.  и с твоето мнение в добавка към техните, мисля, че всеки може да направи изводи.

# 201
Моето мнение за пробния за 4-токласниците: лесен, с една коварно подхлъзваща 21-ва задача.
Основно тя би направила разликата в резултатите в сегмета 6.00-5.50.
И се надявам да няма много резултати под 5.00, защото тези задачи не би трябвало да затруднят добре подготвените деца.

На сайта на ПЧМГ са публикувани резултатите от втория пробен изпит:
http://www.parvamatematicheska.com/news-bg/154-rezultati-ot-vtor … n-izpit-2014.html
В 4 клас 12 деца /от 78 общо/ са в интервала 5,50-6,00 /май не са чак толкова много  newsm78

А мога ли да видя някъде задачите и начина/скалата за оценяване?
На моя щурчо са му прибрали даже черновите ...
Иначе и според него задачите са били "горе-долу леснички".

# 202
  • България, София
Резултатите за 4кл. ми изглеждат нормални.
На 5-ти клас обаче ми се струват ниски. Имате ли идея защо?
Особено впечатление ми направи оценяването на последните 4 задачи - няма много междинни резултати - или нула или макс.

# 203
  • София
По случай годишнината на училището май е време да размърдаме темичката.  Laughing

Как са децата, влязоха ли в темпото на училището, тези които са нови? Оправдават ли се очакванията ви от училището?

Моята щерка някъде от началото на втория срок като че ли успява да се организира по-добре, не изглежда чак толкова ошашавена от различните учители/предмети/домашни. Успява да намери време да си чете книга вечер, което не успяваше въобще през първия срок. Ентусиазира се и да си свири. Харесва й втората школа по математика, която направиха. Може да се каже, че и за мен това е хубав плюс. Очаквах да разделят децата по СИП на групи, но не се случи. Вероятно догодина ще има такова деление. По английския също понапредна, макар все още да има много за учене и вероятно лятото ще се наложи отново да преговорим учебника. Харесва си класа, като се изключи едно дете, което дразни всички преподаватели, всички останали деца се държат прилично, разбират се. Май е това от мен, вие сте.

# 204
EliG, подсещаш ми за нещо много важно, което като че ли никой не се сеща да каже на родителите.
5-ти клас всъщност сам по себе си е едно ново начало и като такова, не е леко дори и за децата, които са си съвсем на мястото.
Нов клас, нова организация на работа по различните предмети - различни учители в различни кабинети, изискванията също са различни. В някои случаи и ново училище и съвсем нов клас.
Така че е добре това, което споделяш - значи сте се аклиматизирали и сте се вписали в обстановката. Peace

# 205
  • София
Лени, всички тези неща ги знаех от класната ни до 4 клас (чудесен учител и педагог, както не веднъж съм писала), която ни ги каза на последната родителска среща.

Хм, никой друг не иска да споделя в тази тема, а толкова ентусиазирано започнахме есента...

# 206
Харесва си класа, като се изключи едно дете, което дразни всички преподаватели, всички останали деца се държат прилично, разбират се.

EliG, и в нашия клас има дете, което не се вписва в нормалната дисциплина. Подадохме сигнал на класната за разместване. Г-жата ги размести, но тормоза си остава в междучасията.

Как са децата, влязоха ли в темпото на училището, тези които са нови?

Темпото е високо. Трудно ни е с БЕЛ, АЕ и история. Вината си е у нас, разбира се. Натрупани пропуски от старото у-ще. Липса на правилни навици за учене. Кратка памет. Неистово желание за игри. Паралел между нас и старите съученици, които са значително по свободни и играят повече.

Домашните по МАТ са в нормално количество. Препитванията са редовни ежеседмични 5-минутки по ЗП и ЗИП. По СИП са на групи и понеже бяхме в едната група в първи срок, а втори срок сме в другата и наистина разликата в материала е съществена и сме в ролята на догонващи.

Направихме и някакъв опит за подготовка за контролното за ПМС утре, но виждам, че не сме във форма. А всъщност задачите от предишните години ама никак не са сложни и минаването им по веднъж би трябвало да означава научаване.

Очаква ни натоварена втора половина на Март (контр. ПМС, 3-ПИ, Кенгуру, 2-НОМ, ...ПМС). Ще е трудно.

За извънкласните занимания остава време за един футбол само събота и неделя сутрин за по 2-3часа.

# 207
  • София
Не им е лесно на децата и според мен. Най-малкото по причината, че няма предмет, по който да минат метър и да имат 6-ца без много учене. А пък пропуските до 4 клас най вече изпъкват сега. А също и липсата на навици, струва ми се че най-трудно е за децата , които са били на занималня или целодневно обучение, те просто не са имали възможност да се научат да учат сами и да се организират.
ivokost , това че детето е минало в другата група по СИП е повече от чудесно! При нас по същия начин в школата влезе ново дете, дадохме му тетрадките да си снима това дето са писали досега. Всичко едва ли може да се прегледа, но поне основните преподадени неща и примери биха били от полза, вероятно и при вас може да стане.
Струпването на мат състезания , и то най-сложните, в рамките на 10 дни си е някакво безобразие. При нас в четвъртък е теста за отбора за Русе, подготовка - никаква, каквото е прихванала на школата - това. Дано издържат на натоварването (пък аз лично се чудя и дали ще ни се размине шарката, че има случай в класа, а щерката не я е карала). Поне ваканцията ще им се стори още по-желана и прекрасна. Само да няма домашни  Laughing

# 208
При нас в четвъртък е теста за отбора за Русе, подготовка - никаква, каквото е прихванала на школата - това.

EliG, успех на контролното днес. На 6 клас беше вчера. Задачите бяха 5 за 80мин. Хич не му се споделяше на моето хлапе какви са били. С настояване успях да измъкна условията им. Ще споделя една от задачите, която ми хареса и е от любимата тема делимост. Може да я дадеш на щерката, подходяща е и за нея. Който е успял да реши поне три от тези задачи за малкото дадено време е подготвен добре. Препънах се на посочената задача и на 10мин реших да проверя с техн. средство има ли такива числа. Като видиш отговорите обаче винаги е лесно. Опитайте без тях.
Скрит текст:
Колко са трицифрените числа, които при деление на 4,5,6,7,8,9 дават сбор от остатъците равен на 32.

# 209
Аа, аз ги имам задачите, ще ти ги пратя вечерта.
Факт, че трудно може да се иска решение на 5-те за толкова време. Хлапето каза, че са труднички, макар и по-лесни от ПМС, но че определено не му е стигнало време за петата.

Общи условия

Активация на акаунт