Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІІ

• 46 434
  • 724
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте, откога ядки? Орехи, лешници и бадеми имам предвид, и то смлени на прах и направени на бонбони или курабийки...
Според мен след годинка може, то при ядките нали проблемът е задавяне, но като са смлени това отпада.

# 61
за момента основното занимание е да блъска по чинията, при това държи лъжицата все едно е чук, така де нали блъска все пак  Crazy Аз показвам, че се загребва и после в устата, но поради хвата загребването е почти невъзможно.

Малчо яде с ръце феноменално добре - намира начини да изяде или опита всичко. Когато предлагам супи, се храним с лъжица, откакто предлагам супи. Просто не се получи номера с ровенето с ръце в супа при нас... Сега се храним с 3 лъжици - 2 за него и една за мен. Знае как се борави с лъжица, но освен да тропа по купите и чиниите, понякога загребва поднася я към устата си, после я отдръпва, изважда съдържанието с ръчички и започва да го маже по стола - за него лъжицата е игра.
Не съм пробвала да го оставя гладен в битка с лъжица и манджа. Мислех да опитам, честно казано. Но в духа на идеите на ЗВБ реших, че детето ще започне да се храни с прибори, когато е готово за това. Но мисля да започна няколко пъти седмично през зимата с предлагане на гъста качамак и лъжичка .
Набодени на вилица плодове яде сам от 11-месечен. Знае как става номера и го използва ако е гладен.

Здравейте, откога ядки? Орехи, лешници и бадеми имам предвид, и то смлени на прах и направени на бонбони или курабийки...

Аз пробвах още преди годинка - заредих всичко най-прекрасно - бразилски орехи, кедрови ядки... Но тц... Ако се опитах да ги добавя в закуска - да кажем овесени ядки, Малкия отказваше храната. Любимите ядкови бонбони с рожков също са в немислост. Не го насилвах. В бисквити и кекесове съм давала - приема се, но предпочитам да сложа смлени семена, защото ако детето отказва вкуса, то явно не е готово за него или просто не е подходящо за него. Проблемът при нас е, че малкия не яде нищо сладко, затова добавям семената и ядки понякога, главно в домашния хляб и в соленките. Много добре се приеха белените конопени семена и сусамът. За мое учудване и радост Simple Smile Препоръчвам ги. Но ако искаш да му даваш достатъчни количества прекрасни неща - можеш да му добавяш сусамово олио към готов ориз, например - за ориза е препоръчително ако е бял. Аз също замествам ядковите с олия от семена като лен, сусам, тиквено семе. Но опитай първо как ще се приеме Simple Smile  Peace

# 62
Здравеййте,
аз съм мама на бебе Йоана, вече на 6м, захранена по ЗВБ на 5 м (по нейно желание разбира се) Simple Smile
Имах много неясноти,които сега лека по лека се избистрят благодарение на книгата на Рапли (Йо,не ти знам ник-а тук,но ти благодаря,че ми я даде Simple Smile) и надявам се тук да следя за рецепти и разни идейки за моята шушулка   bouquet
Във ФБ страничката качих няколко снимки, а в Ютюб съм качила и видеота от първите опити (напишете Yoana eating pumpkin-baby led weaning И ще ви се покаже)

# 63
  • Пловдив
Да се разпиша тук и с N2 - вече захранена Simple Smile
Вчера и дадох морков Simple Smile Предложих 4 парчета, от които две бяха пометени моментално - изобщо не се чуди какво да прави, сякаш има дъъълъг стаж Grinning
Другите две бяха подобаващо размазани, за да ми се покаже, че все пак трябва да има и цапаница hahaha
Като сравнявам двата първи пъти (на брат и с броколи и на нея - с морков) - определено тя се справи мноооого по-добре Simple Smile

А относно ЗВБ и яслите - дреб тръгна на 1г. и 4м. - сестрите там бяха изумени от факта, че той се храни почти самостоятелно Joy Проблем му бяха супите, но бързо схвана как да хапва и тях и редовно го даваха за пример, че е най-малкия, а се храни сам bowuu

# 64
Здравеййте,
аз съм мама на бебе Йоана, вече на 6м, захранена по ЗВБ на 5 м (по нейно желание разбира се) Simple Smile
Имах много неясноти,които сега лека по лека се избистрят благодарение на книгата на Рапли (Йо,не ти знам ник-а тук,но ти благодаря,че ми я даде Simple Smile) и надявам се тук да следя за рецепти и разни идейки за моята шушулка   bouquet
Във ФБ страничката качих няколко снимки, а в Ютюб съм качила и видеота от първите опити (напишете Yoana eating pumpkin-baby led weaning И ще ви се покаже)

Добре дошла и тук, помня снимките на стената  Simple Smile Hug

sweet_maniche
, иха-а-а, тъкмо вчера се чудех кога стана време за захранване и на малката!!! Heart Eyes

# 65
Здравеййте,
Имах много неясноти,които сега лека по лека се избистрят благодарение на книгата на Рапли (Йо,не ти знам ник-а тук,но ти благодаря,че ми я даде Simple Smile) и надявам се тук да следя за рецепти и разни идейки за моята шушулка   bouquet

Тук съм Венци Hug. Радвам се да те видя тук   bouquet
sweet_maniche видях снимките, които Фата публикува на малката. Голям е сладур   bouquet
Честито ви захранване.

# 66
  • София
Черешко обича готвено със сосче (нещо между яхния и гъста супа минестроне се получава) - пълня лъжицата, подавам я, той я хваща и бута в устата като я придържам леко и давам добър за хапване налкон. За всеки случай с другата ръка бърка в купата, за да си вземе парченца. Като се позасити или умори тогава започват номерата с храната и приборите. Не знам дали е точно ЗВБ този начин, но така постигам желаното всички да се храним с една и съща храна, а вече дойде сезона на вкусните манджоринки Simple Smile.  Дано да не преча на самостоятелността, де...
Все пак повечето от храните сам си ги яде. Много сладко си държи хляба или тестеното с едната ръка, а с другата къса малки късчета, които си пъха в устата  Simple Smile

За ядките при нас е рано, но пък понякога включвам тахан в някои яденета и няма проблем, стига да не е много и да не горчи.

# 67
А относно ЗВБ и яслите - дреб тръгна на 1г. и 4м. - сестрите там бяха изумени от факта, че той се храни почти самостоятелно Joy Проблем му бяха супите, но бързо схвана как да хапва и тях и редовно го даваха за пример, че е най-малкия, а се храни сам bowuu[/color]
И моя малчо тръгна рано на ясла (1г и 1м) и също се справяше чудесно с храната  Simple Smile и много му се радваха учителките  Laughing
Иначе като  ЗБВ захранено дете, сега яде всичко , като предимно набляга на месо . Също така , това което ми прави впечатление е, че се храни "разделно" . Първо изяжда месото, после хапва салата и накрая може и хляб , като яденето  може и да е в друг ред .
Също така никога не пие течности докато се храни. Поиска ли вода, или посегне към чашата с айрян- значи се е нахранил  Crazy

# 68
Днес започнахме, не мисля, че въобще схвана за какво съм му дала оранжевите неща, освен да ги подхвърля насам-натам, но има време, аз не бързам.  Laughing

# 69
Момичета, как съхранявате за по-дълго безсолна извара? Става ли за замразяване? Или хранителните й качества отиват на кино? А как ентусиазирахте децата да пият вода? Моята госпожица пиеше по малко лятото. Но след като приключиха жегите водата просто я отказва. Предлагам от чашка, с лъжичка, от чашка с твърд накрайник...Детето просто се лигави. Започва да гризе това с което подавам водата. Ако макар и малко течност й влезе в устата я плюе...Вярно, че суче когато си поиска, но като яде сухар  няколко поредни дни малко се запича... А тестените не се ли събират на небцето на децата?

# 70
Еовин, честито ви начало Simple Smile)
sweet_maniche, браво на мадамата Simple Smile
Не мога да наваксам с темите и дано не е глупав въпросът ми... Гледам, че много от вас предлагат и плодове наред със зеленчиците за началото. Тук важи ли правилото, че ако харесат сладкото, ще ми отказват зеленчуците? Досега много харесва тиквата. Днес 5 ти ден я предлагам и май бая си набута в устат  Rolling Eyes Картоф малко в началото пробва. Вие на мое място бихте ли предложили ябълка като  следващо - имам домашни?

# 71
r0se ябълката е твърда и има опасност от задавяне, затова се препоръчва отначало да се дава на пара или печена. Няма ограничения на плодовете, кърмата е най-сладка и няма вероятност да откаже зеленчуците.

# 72
За парата ясно:) Не мога нещо да набера смелост, май ще трябва да си поръчам и книгата... Да не досаждам тук  Embarassed

# 73
За парата ясно:) Не мога нещо да набера смелост, май ще трябва да си поръчам и книгата... Да не досаждам тук  Embarassed

Какво значи да досаждаш? Нали за това сме тук, да си помагаме  Hug
Книгата наистина е хубава, защото дава много информация и е добре обяснен метода и начина по който работи. Препоръчвам я. След като я прочетох придобих една по-пълна представа за захранването.

# 74
  • София, България
Наистина, нали сме тук за да си помагаме и да споделяме  Party

Аз днес направих едни зеленчукови банички с тиквичка и морков и едни с тиква, ябълка и банан (някъде из блога на fata ги имаше), но хапна по 1 от всеки вид и после почна якото мазане. Аз май направих грешка, защото от известно време му помагам и като се изнерви му подавам от моята ръка и днес след като почна да маже взех малко и той си отвори устата да му го дам аз...  newsm78 А и последните дни въведох някои неща, които ги яде с лъжичка и съответно основно аз давам... ooooh! та утре ще му тупна на таблата няколко сварени неща на пара да си припомни, че може и сам  Thinking  baby_neutral

А и майка ми (която като цяло след първоначалния шок и ужас, че ще му давам цели парчета ме подкрепя) днес по телефона ми заяви, че вчера детето изглеждало гладно и да съм почнела да му давам попарка сутрин feeding  Joy . За справка Миро е на 9 месеца и половина и е 10кг и 500гр и 77см  newsm32

Общи условия

Активация на акаунт