Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІІ

• 46 453
  • 724
  •   1
Отговори
# 660
Pampers , честито!

Понеже и друг път се споменават оризови бисквити - за такива от екструдиран ориз ли става въпрос и какви/ от къде купувате?

Купувам бисквити от екструдиран ориз, без сол, от DM.

Harpalike да не би да го мъчи някой зъб?

# 661
Здравейте! Казвам се Таня и имам син на почти 9 месеца. Като бях бременна четох много за този вид захранване и бях решила да захранвам по този начин, но синът ми се роди в 7ми месец (32г.с.) недоносен. При недоносените деца захранването започва спрямо коригираната възраст (брояща се от преполагаемия термин), но тъй като хемоглобинът му беше паднал доста, без повлияване от желязо, трябваше да започна захранването на 4м.20 дни коригирани (6м. и нещо реални). Започнах с пюрета, тъй като много ме беше страх от задавяне. В последствие се оказа, че дори от пюрето се дави, понякога му застава на езика и небцето и той спира да диша. Бавно, но славно започнах захранването, като съм въвеждала храните по седмица. Сега вече е голям обаче и много ми се иска да започна с този вид хранене (при него вече няма да е захранване). Предлагала съм му банан и ябълка, но застане ли му на небцето започва давене, налагало ми се е дори да му бъркам в гърлото. Вкъщи естествено след тези случки никой не е фен на това, но аз тъпо и упорито вечер му слагам парченца, за да можем да се нахраним поне. При вас има ли задавяне и как го преодоляват бебчетата?
Много дълго стана, извинявам се  Simple Smile

# 662
Зеравей, Таня. Дано се включат по-запознатите, но аз виждам нещата така: Ако е имал сонди и манипулации през устата е много вероятно и заради това да се дави. Но може просто да му е свръхчувствително небцето или пък да му е малко рано за твърда храна. Преди време в темата беше писала една съфорумка, чийто син, роден на термин, без усложнения, нормално развито дете, беше започнал да се захранва на 9 месеца. Така че ти предлагай, когато е готов, той ще започне да се храни. Тук ще вметна, че май всички деца започват да проявяват повече интерес към храната чак след първата годинка. Между другото вдигна ли се хемоглобина?

# 663
Августа, да, хемоглобинът се вдигна от 96 на 110. Тъй като беше на апаратна вентилация без собствено дишане, две седмици беше интубиран. Отделно доста време стоя със сонда за хранене.

# 664
  • София
Sylvana, втората двойка кучешки са набъбнали. Може и това да е, но вече и аз не знам... Не че съм кой знае каква паника, ама не иска нищо от разхлабващите храни и напитки, които се старая да давам, но виж сирене и купешка багета не отказва  Twisted Evil

# 665
Sylvana, втората двойка кучешки са набъбнали. Може и това да е, но вече и аз не знам... Не че съм кой знае каква паника, ама не иска нищо от разхлабващите храни и напитки, които се старая да давам, но виж сирене и купешка багета не отказва  Twisted Evil

Децата наблягат на определени храни, за да запълнят дадени нужди на организма. Това би могло да е нужда от калций и чесалка за зъби  Hug

Tanisha добре дошла   bouquet

Августа е права за интервенциите и че те биха могли да окажат въздействие по-нататък.

Когато бебето има възможност да отренира дадени умения, което обикновено става с практика и предлагане на различни храни.
Тук ще вметна, че ябълката не е особено удачен избор за първа храна, тъй като бебето би могло да се задави с нея. Морковите също са в тази графа. Ако искаш да предложиш моркови или ябълка би могла да ги направиш на пара за да са достатъчно меки, за да може бебето да ги стрие с венци.
Би могла да прегледаш тази статия за допълнително информация.

Днес е рождения ден на Фата. Нека е здрава, успешна и много обичана. Фата, благодаря ти, че си основоположникът на ЗВБ метода в България. Откакто си се заела да го разпространяваш има неимоверно повече щастливи и доволни майки и бебета  newsm51 newsm59   Gift

# 666
Здравейте и от нас Simple Smile С дъщеричката ми се захранваме така от почти 2 месеца. Не хапва големи количества, но пък за сметка на това ентусиазъм не й липсва, а и много се забавляваме. 
Изчетох предишните теми и открих доста ценна информация. Благодаря на всички пишещи Simple Smile

# 667
Tanisha, моето момиче често се задавя, защото е много лакома. Няколко пъти съм я накланяла напред, за да изплюе някое парченце, и то - съвсем в началото, иначе сама си се справя, даже се научава колко да отхапе. Тя се задавя и с вода. Сега е на 10 месеца и дъвче много добре. Виждам я как даже по-твърди парченца ги мотае в устата дълго време, за да е сигурна, че ги сдъвкала/смачкала добре. Пробвай с меко авокадо или друг сварен зеленчук (броколи, картоф) като начало.

# 668
Pampers , честито!

Понеже и друг път се споменават оризови бисквити - за такива от екструдиран ориз ли става въпрос и какви/ от къде купувате?
Да, има ги във всички по-големи магазини, но аз ги купих от един био магазин. Тези от ДМ не ми допаднаха,защото освен ориз съдържат царевица, просо, елда и сусам. Тях бих предложила след време. Приема ги много добре. Почти всичко изяжда, докато от банана повечето изплюва навън.

# 669
  • София
Честит рожден ден на Фата (на патерици) Simple Smile. Да е жива и здрава и да има време да влиза по-често в темата да "проповядва" ЗВД.  Hug
На 11. 04 в Мол София ще има лекция на тема Захранване водено от бебето. http://www.bebeto.org/index.php?city=3. На който му е близо да вземе да отиде. За съжаление на мен ми е далече и незнам дали ще мога да се отмъкна до там.

# 670
Как предлагате ябълка? При мен претърпя пълно фиаско. Дадох я печена, но му е гадна на пипане дори. На вкус също не му допадна.

# 671
  • София
Как предлагате ябълка? При мен претърпя пълно фиаско. Дадох я печена, но му е гадна на пипане дори. На вкус също не му допадна.
На резънчета, обелена и я сварявам я на пара, докато омекне.

# 672
  • Северозапада
Аз давам сурова. Правя я правя на "чипс" с белачката, но трябва да е по-"сипкава", да не е от хрупкавите.

# 673
И аз на резени на пара, но макс 5мин я държа. Първия път и при нас не се получи, не знаеше как да я държи и му се разкашка. СЛед като я направих "по-сурова" се научи да я държи лека по лека и сега си я хапва.

# 674
И аз като Бубу - хрупкава, минала през парата само за малко. Той обаче се научи да си ги "краде" цели още миналото лято. После пък имах огромно количество и взех та ги изсуших. Много му харесват сушените, явно и зъбки чешат хубаво.

Общи условия

Активация на акаунт