Расте, но не старее-РУСЕ само хубавее

• 43 283
  • 741
  •   1
Отговори
# 705
аз да кажа, че съм доволна от нетуъркс (като изключимпроблемите с  кабелната през последния месец....), защото с отстъпките от интерлев и нетпоинтс точките, 2 месеца в годината ми излизат безплатни...

# 706
Аз също съм доволна.

Я ми кажете какви пари събирахте за градината в началото на годината, че аз нещо пак подпалвам кънките. Ние освен крупната сума, която събрахме в началото, сега продължаваме да събираме.

# 707
че за какво agnesana, ние събрахме по 40 или 45 лв, купихме канц материали, играчки, сега за коледа също имаме сума за изхарчване...

# 708
Ние събрахме по 71лв за първа група и по 77лв за втора група. Групите са събрани в един филиал и са заедно. В касата има предостатъчно пари след като се купиха учебниците и консумативи (тоалетна хартия, салфетки...).
Сега госпожата отказа да сме бутали парите от касата с мотива, че още нищо не се било купило от нещата за които сме събрали парите.
Наложи се да събираме по още по 2лв за дете за почерпка за Коледа. Отказа госпожата да си извикаме Дядо Коледа, понеже тяхна колежка, облечена като Дядо Коледа някога си щяла да отиде и на двата филиала да раздаде подаръците. Някога си според зависи кога ще и отснае време след нейните си задължения, които има. Щели сме да платим само там някакви си два лева за такси. От централата до филиала са има няма 300м и никое такси няма да се съгласи да я качи.
Та на базата на огромната сума над 600лв (не помня с точност), която има в касата, ние събираме по още 2лв за почерпка на децата. Почерпката е някое шоколадово лакомство в торбичка, което Дядо Коледа да даде на децата с подаръка.
Децата ще се снимат от родител, което е хубаво до някъде, понеже фототата само изнудват и буквално дерът кожи. Факт.
Духалката им изгоряла и не искала да работи и да сме я занесяли на ремонт или да сме купели друга. Духалката не е предназначена да работи толкова дълго време. И най скъшпата да е и тя ще издаде багажа. Сега ще събираме допълнително пари за конвекторна печка.
Да не говоря, че апартамента където са децата е под всякаква критика и всеки ден се бия по главата с какъв акъл си пращам детето там. До колкото разбрах обаче, съседният филиал е отремонтиран.

Аз честно от тук нататък, ще откажа да дам и лев и още малко да ми прелее чашата и отивам отново в общината и нека те ми обяснят как така ние родителите сме длъжни да снабдяваме градината с консумативи (хартия и пр.) и да обогатяваме материалната база на градината. Това ми го каза госпожата напълно сигурна в думите си и дори прочете това пред родителите на последната родителска среща.

Ще помоля читателите от общината понеже знам, че има такива да предприемат вече някакви мерки, защото ако ние започнем да предприемаме мерки самостоятелно, ще стане по лошо.

# 709
само не разбрах защо госпожата се разпорежда с ВАШИТЕ пари, които сте събрали ДОБРОВОЛНО и които вие решавате как, кога и за какво ще похарчите.... Thinking

# 710
И аз. А най ме е яд на родителите, които ги е страх явно да не им нарочат децата. Пък и мотивите на госпожата винаги са в полза на децата. За вашите деца.
Отделно тя нямала право да събира парите. Но имала право да пазарува с тях. В смисъл да купува каквото е необходимо.  ooooh! ooooh! ooooh! Много искам да седне и да попрочете и тя за какво става дума. Колкото повече си мисля по тази тема и толкова по се ядосвам и се навивам да взема мерки.
Проблемът е че в огромния ни квартал има само една градина и си правят буквално каквото си искат. Ако моето дете "изхвърчи" от там, то винаги ще има друго, което да заеме мястото му. Има много деца, които не бяха приети в градината.

# 711
Агнес, имаше някакъв закон, който не разрешава на учители да събират пари. В училищата го знаят това и карат някой родител да е "касиер".
Навремето записвах моята дъщеря в градина (точно в дружбите) и директорката така беше заявила,че родителите са длъжни да дават по  50 лв за поддръжка, което за 2001 г бяха доста пари и аз и казах че няма да се записваме в нейната градина. Едно време го нямаше това, сега е някаква мода.

А за мълчанието на родителите - да, всички мълчат като гъзове, а после плачат по форумите.

# 712
мисля, че проблема не е в парите, проблема ви се нарича ГОСПОЖА и трябва да я поставите на място, мисля, че има специална наредба, която постановява, че персонала няма право да изисква пари и материали от вас, трябва само да намериш тази наредба. Това, че събираме пари и купуваме е избор на родителите....

# 713
И като стана дума че се мълчи, когато ни събираха на първата родителска среща, преди за тръгнат децата, тя ни вкара в един салон за игра, всички родители я чакаха точно час и половина, повечето бяха с децата си, а тригодишно дете как чака толкова време? Тя дойде и започна да нарежда какви са невъзпитани децата ни, че не можели да пазят тишина. После каза че всяка година се дават пари - по 50лв  от всеки родител-това само за поддръжка на градината - балатуми, боядисване, всяка година освежавали... а салона в който бяхме беше със много скъсан балатум, от тавана висеше олющена боя, коридорите не бяха ремонтирани отдавна, но в директорския и кабинет имаше нови килими, климатик, нови секции... а при децата стари неща.
Стана ми интересно тогава с каква наглост иска тези 50 лв, а и като каза, че водели децата на центъра и се възмути можело ли едно дете да не познава коя е сградата на Операта, реших че тая е ненормална, вдигнах и един скандал, тя само се пулеше, а всички родители мълчаха, т.е. всички си записаха децата на тази градина и доброволно си бръкнаха в джоба да дават пари. Тогава записах дъщеря ми на друга градина, там не са искали пари.
В крайна сметка като има балами, ще има и тарикати. Не трябва да се мълчи.

# 714
избор на родителите, подбуден от педагозите.

Явно на мен проблема ми е че не мълча. Вече стигнах веднъж до Общината и нищо не ме бърка да стигна още веднъж, но този път лично.

Странното е че след като на родителската среща казах (аз съм касиер), че има достатъчно пари в касата, за да купим лакомства за децата, то една майка каза, че предполагала, че нямало да бъде проблем сега всеки родител да извади два лева и да даде.
Имала съм малко дете и не съм можела да изпълнявам задълженията на касиер - да събирам парите. Това госпожата го била казала още когато избирахме касиер и колектив. Да, не мога да съм постоянно там и да събирам пари, но когато казах, че веднага предавам касата на първият желаещ, то такъв не се появи.

Ще видим на къде ще тръгнат нещата...

# 715
Само напомнете на дегизираната учителка,да си махне лака на ноктите,че ще е весело след това на снимките. Смятам,че това е несериозно от страна на ГОСПОЖАТА при наличието на толкова аниматори да се прави от госпожата или от майстора на детската градина. За децата реално няма значение, но си е емоция. (лично мнение)

# 716
НЕЗАКОННО е да се събират каквито и да е било суми различни от определената месечна такса.
Общинските центрова са на издръжка на Общината. Да, факт е, че въпросната Община пари няма и навсякъде се събират пари от родителите, за закупуване на консумативи. Ако се подаде жалба срещу това то и госпожата и директорката ще бъдат наказани. Парите, които родителите събират се определят от самите тях, също така те решават какво точно ще се купи. Нормално в тези случаи е да се запита госпожата от какво имат нужда децата и родителите го купуват. Било то блокчета, листи, играчки. В конкретния случай въобще вашата г-жа много правомощия си приписва. Ти като касиер тропваш с крак и казваш, че от сумата ще се плати почерпката и толкова. Има право да ви иска пари за фото, тъй като викат фотограф и то много странно винаги Сирвена им правят снимките, защо ли???, но не и пари за почерпка. А това за ремонта на печката си е направо върха на айзберга. Как ще се отопляват на духалка? И защо вие ще събирате пари за печка? Аз ако съм на твое място утре ще говоря с нея и ще се изяснят нещата. То верно това са нашите деца, ама парите пък в крайна сметка са си ваши.

# 717
Лошото е че родителите мълчат и не вземат отношение.

# 718
Eйй много пари .... ние никога не сме събирали по толкова!
Май по 50 лв. събирахме, но в това число са пари за почерпки, подарък за РД и имен ден за децата, помагала, които учителките преценяват какви и от къде, санитарни материали и каквото там трябва. Със санитарните материали процедираме от миналата година така - купуваме каквото им трябва в големи опаковки, когато има промоции. Така средномесечният разход на дете е много малък, което не е изненада, де Wink на мен ми писна да ми искат сумати неща, някои да носят, други не или пък да носят малки опаковки и прочее. По отношение на снимките - още от дъщеря ми не снимам детето в градината, по изключение вземам снимки с Дядо Коледа и общи. Който ме познава, знае че съм леко луда на тема снимки Wink 

В нашата градина пък са на почит Веселяците и ги викат непрекъснато. Това не ме радва чак толкова, но нямам избор. Тогава ни събират допълнително пари. Ходим и на партита в Космополитън, което си е скъпичко и пак е с Веселяците. Допълнително ни събират и пари за театър.

Учителките наистина нямат право да събират пари. Наистина е някаква практика родителите да спонсорират ремонти някакви, отделно да купуват играчки примерно. Аз съм против ТВ и ДВД, ама ... никой не ме пита.

Не знам какво би направила общината по въпроса. Знам, че имам писмо до там от 1 юли, което е със сериозни въпроси в него, имам номер и знам резолюцията ... касае организация, която се занимава с деца. Отговор и обратна връзка до момента нямам! Май утре ще спретна още едно, защото начина, по който се отнесоха с нас в следствие на това писмо е доказателство за онова, което искам да ми се обясни. На практика - "Има човек - има проблем, няма човек - няма проблем" Мен ме елиминираха, тъпо е, защото аз не исках отговорите за себе си, а за всички деца и родители, които си дават децата там ...

Като подхванах това - получих отговор да писмото за входната такса на бирения фест - разбрали за проблема, щели да контролират в бъдеще повече!

Да не забравя да поздравя Дядо Коледа! Добре си ни дошъл!

# 719
За почерпките забравих да уточня, че много се дразня като кажат - почерпка - все едни и същи носят, обикновено за да купиш за всяко дете купуваш някой боклук, после как да ги дадат на децата и ги слагат в шкафчето ... и като взема то ... та решихме да не е така - може да е по 1 шоколад, ама да е като хората, и без друго си имат храна за през деня!

Общи условия

Активация на акаунт