Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! ! Тема 29

• 78 722
  • 924
  •   1
Отговори
# 795
Здравей, на мен ми правиха такава - няма нищо страшно. С местна упойка ли си или с пълна, къде/при кого си? Да кажем една седмица имаш лека тежест и трябва да се пазиш повечко, да не вдигаш тежко, такива неща, никакъв секс, тампони и басейни един месец и си като нова Simple Smile Успех Simple Smile

# 796
Благодаря за отговора,DreamComeTrue. Ще си я правя в Русе. Предполагам, че с пълна,но това ще го реши лекарят. Предстои ми да обсъдим с него нещата, но исках да прочета и други мнения. Кога е най-подходящият момент -  четох,че е добре да е след цикъл, в първите чисти дни... И още един въпрос - колко време е болничният престой?

Последна редакция: пн, 06 яну 2014, 00:38 от kikidiki

# 797
  • Sliven, Bulgaria
Здравейте, момичета и честита нова година! Нямах много време да се ровя и да чета в темите, затова ще питам направо, пък ако някоя може да ми отговори - ще съм много благодарна. Правя си редовно цитонамазки на 6м. и до ноември миналата година всичко е било нормално. Тогава обаче показанията излязоха  ПАП 3А. За всеки случей след около месец повторих изследването и резултатът се оказа ПАП 3Б. Направихме и биопсия, която ми е трета по ред, но за разлика от предишните 2(при тях нямаше изобщо наличие на такива клетки), тази показа дисплазия ЦИН 3...Излиза, че се е появила в рамките на около 6м. Сега ме чака конизация с електрическа бримка. Правили ли са ви такава операция и най-вече следоперативния период как протича?

На мен конизацията ми я направиха с пълна упойка. На другия ден ме изписаха от болницата. Нямах никакви болки след това, пазих се да не вдигам тежко около седмица, после почнах работа и всичко бе ок Simple Smile

# 798
kikidiki, моята беше с местна упойка, та за болничен престой не мога да ти помогна, но иначе да, помня, че бяха първите чисти дни след цикъл (а и така шийката има повече време да се възстанови преди следващия цикъл)

# 799
Момичета, от тази "лактобацилоза" получих странни работи- уж нямах симптоми като ми  я откриха миналия месец в микробиологията..Май и забравения ми цистит се обажда..Чух се с доктора(бургаския) и ми каза да взимам АБ-Зинат, Флажил таблетки и Лактажин глобули..Само да попитам , видях че флажила и лактажина имат бая лактобацили..чудех се дали не се е разсеял нещо доктора и дали няма да ми засилят лактобацилозата.може много глупав въпрос да е моя и да не разбирам действието на тези лекарства вкупом, затова все пак питам:) Вие имате ли препоръка някаква? Ally-t може ли мнение плс ?
То не е кой знае каква болка за умиране, но не е приятно особено.. Мерси за вашия съвет   bouquet

# 800
  • Wolwedans
Момичета, от тази "лактобацилоза" получих странни работи- уж нямах симптоми като ми  я откриха миналия месец в микробиологията..Май и забравения ми цистит се обажда..Чух се с доктора(бургаския) и ми каза да взимам АБ-Зинат, Флажил таблетки и Лактажин глобули..Само да попитам , видях че флажила и лактажина имат бая лактобацили..чудех се дали не се е разсеял нещо доктора и дали няма да ми засилят лактобацилозата.може много глупав въпрос да е моя и да не разбирам действието на тези лекарства вкупом, затова все пак питам:) Вие имате ли препоръка някаква? Ally-t може ли мнение плс ?
То не е кой знае каква болка за умиране, но не е приятно особено.. Мерси за вашия съвет   bouquet
Креми, малко съм озадачена от "терапията" на този бургаски лекар??? Това за мен е пълен абсурд. Значи да унищожим лактобацилите с антибиотици и след това да си слагаме вагинално, за да се появят пак??? Да не говорим, че лактобацилите са ПОЛЕЗНИ!!!!  Щастливка си да ги имаш в повече! Антибиотици не се пият без нужда. Никога не бих пила антибиотик за такова нещо или по-скоро нищо.
Флажила няма лактобацили- това е антибиотик с насоченост към анаеробна флора- гарднерела, бактероидес, трихомони...
Ако имаш някакъв "лек дискомфорт" защо не пробваш с една промивчица , например с Rosalgin Easy или Ginexid vag.dush.
PP: Ако имаш цистит той трябва да се докаже с урина- стандартна или посявка, не се лекува на сляпо...

# 801
Много благодарско Ally_t !!! bouquet Значи наистина е странна както смятах аз терапията на въпросния лекар(добре че ти ми потвърди, че иначе щях да олекотя портмонето за купищата лекарства)..
Аз offtopic получих "циститоподобно напрежение " като пишках оня ден, а може да не е причинен от лактобацилозата (както прочетох някъде в нета). Възможно е да е от по-пикантна храна причината или края на цикъла ми. Правех си преди все посявки и урини- нищичко не излизаше и докторите казаха ,че хроничен е станал..С цистирен се оправих и сега пак ще го взимам май.Иначе имам мааалко като количество течение (с мирис на кисело мляко  Mr. Green) , та принципно аз си имам леко течение от тийнеджър още. Нямам друг особен дискомфорт, но ще си взема задължително този GINEXID душ гел. Много хубава препоръка smile3525 Аз лично също си представях, че за да се нормализира флората лекаря ще ми изпише я промивки, я глобули. Иначе докато се замъкна до софия и си отида на час при Карагьозов ще мине месец поне, та викам да пробвам нещо , та дано да вземе да се успокои размножението на лактобацилите .Аз даже не смея кисело мляко и храни с лактобациликус да хапвам, че видиш ли да не стане по-лошо  #Crazy Щом казваш да се радвам, че имам повече лактобацили- поне гъбички няма да ме хващат, нали така  Joy

# 802
Здравейте, момичета!
Имам нужда от съвет.
Вчера ми излезна хистологичния резултат след лазерно конизацио:

Хистологично изследване на материал от конизация на маточна шийка с абразио на цервикален канал
Макроскопски: 19871- от Canalis cervicalis: - лигавично късче 3мм.Р/-/
                         19872- конус - основа 10х12 мм и височина 18 мм.Р/-/

Хистологично: 19871 - от Canalis cervicalis: Лигавично късче и фрагмент от плосък епител  с койлоцитоза и умерена до тежкостепенна епителна дисплазия.
19872-19877 Серийно изследване на целия конус върху 52 хистологични среза: предимно ендоцервикална форма, с разпространение на площ с диаметър 12 мм и ангажиране на множество устия на цервикални жлези, на тежкостепенна епителна дисплазия (CIN III) до Ca insitu спиноцелуларен карцином. Лезията достига върха на конуса, докато латералните резакционни линии минават в здраво!

Диагноза: DYSPLASIA COLLI UTERI GRAVIS- CIN III/CARCINOMA COLLI UTERI IN SITU

Докторът, който ми прави конизацията каза, че резултата е добър. Следва да продължим лечението с Изопринозин, който ми изписа заради положителен резултат от тест за ЧПВ на тип 16 и 31 и проследяване на всеки три месеца- преглед и цитонамазка.
Според вас, да се доверя ли на лекаря си или да потърся второ мнение. Притеснява ме факта, че имам Ca insitu и пише, че лезията достига върха на конуса, което според мен /разбира се аз съм абсолютно невежа по въпроса/ не е съвсем ок, а няма да се прави нова конизация /или каквато там процедура се прави за доизчистване/.

# 803
  • Wolwedans
Здравейте, момичета!
Имам нужда от съвет.
Вчера ми излезна хистологичния резултат след лазерно конизацио:

Хистологично изследване на материал от конизация на маточна шийка с абразио на цервикален канал
Макроскопски: 19871- от Canalis cervicalis: - лигавично късче 3мм.Р/-/
                         19872- конус - основа 10х12 мм и височина 18 мм.Р/-/

Хистологично: 19871 - от Canalis cervicalis: Лигавично късче и фрагмент от плосък епител  с койлоцитоза и умерена до тежкостепенна епителна дисплазия.
19872-19877 Серийно изследване на целия конус върху 52 хистологични среза: предимно ендоцервикална форма, с разпространение на площ с диаметър 12 мм и ангажиране на множество устия на цервикални жлези, на тежкостепенна епителна дисплазия (CIN III) до Ca insitu спиноцелуларен карцином. Лезията достига върха на конуса, докато латералните резакционни линии минават в здраво!

Диагноза: DYSPLASIA COLLI UTERI GRAVIS- CIN III/CARCINOMA COLLI UTERI IN SITU

Докторът, който ми прави конизацията каза, че резултата е добър. Следва да продължим лечението с Изопринозин, който ми изписа заради положителен резултат от тест за ЧПВ на тип 16 и 31 и проследяване на всеки три месеца- преглед и цитонамазка.
Според вас, да се доверя ли на лекаря си или да потърся второ мнение. Притеснява ме факта, че имам Ca insitu и пише, че лезията достига върха на конуса, което според мен /разбира се аз съм абсолютно невежа по въпроса/ не е съвсем ок, а няма да се прави нова конизация /или каквато там процедура се прави за доизчистване/.

milinka, на колко си години, имаш ли деца? Това ще е водещето при определяне на поведението при теб.
Ако си завършила с репродукцията ще ти препоръчат операция в по-голям обем, защото едоцервикалната форма на Ка ин ситу е по-лошия вариант
Но ако не си раждала ще се изчака, ще се правят контролни намазки и само ако контролните намазки покажат, че проблема персистира, тогава ще се вземат допълнителни мерки.
Например аз съм на 39 години и имам 2 деца, няма да раждам повече- ако имах резултат като твоя, щяха да ми препоръчат профилактична хистеректомия, за да ми е мирна главата...
но ако съм под 30 години и особено ако нямам деца поведението е коренно различно- следене и изчакване!

# 804
На 36 съм и имам едно дете. Принципно имам голямо желание за второ /други здравословни проблеми ме караха да отлагам, а сега и това/, но доктора даже не ме е питал какви са ми намеренията. Доколкото разбрах, според него това, което е останало е дисплазия. За това и продължаваме да пием Изопринозина и да следим, надявайки се да се излекува дисплазията. Въпреки това, аз си мисля, че след като имам 16-ти щам, вероятността дисплазията да премине пак в карцином е голяма. Аз обаче не съм специалист и това са си мои разсъждения. Притеснява ме също това, че тези изменени клетки може да тръгнат да се разпостират навътре, а отвън цитонамазките да показват добри резултати /това също са си мои разсъждения, не знам дали така се случва наистина/

# 805
  • Wolwedans
На 36 съм и имам едно дете. Принципно имам голямо желание за второ /други здравословни проблеми ме караха да отлагам, а сега и това/, но доктора даже не ме е питал какви са ми намеренията. Доколкото разбрах, според него това, което е останало е дисплазия. За това и продължаваме да пием Изопринозина и да следим, надявайки се да се излекува дисплазията. Въпреки това, аз си мисля, че след като имам 16-ти щам, вероятността дисплазията да премине пак в карцином е голяма. Аз обаче не съм специалист и това са си мои разсъждения. Притеснява ме също това, че тези изменени клетки може да тръгнат да се разпостират навътре, а отвън цитонамазките да показват добри резултати /това също са си мои разсъждения, не знам дали така се случва наистина/

Ако искаш потърси още едно мнение за да се чувстваш по-спокойна. Ти при Карагьозов ли се конизира?

# 806
При него, да. А при кого бихте ме посъветвали да отида за мнение. Аз съм от провинцията и много не ги познавам. Чувала съм за Славчев хубави неща, но предполагам, че мниго ще се чака за преглед при него. Може би е добре все пак да се побърза в моя случай, ако ще се режи пак

# 807
Славчев, Ганчева, Дянкова...Има лекари в София, както и проф. Горчев в Плевен /но той е тежката артилерия  newsm78/, макар че всяка жена сама за себе си иска най-доброто, което е и логично.
milinka, аз също съм невежа донякъде по въпроса, но тая работа наполовината при тебе не ми харесва, тоест аз разбрах, че конуса няма чист връх и ръбове? Нали така?  Hug Няма да се притесняваш, хванати са навреме промените при теб   bouquet

# 808
Проф. Томов препоръчвам от Плевен  Peace

# 809
milinka - и аз съм за това да потърсиш друго мнение,  Славчев е добър. Той беше вторият ми избор след Карагьозов. Малко ме очудва , че именно добър специалист като Карагьозов не е резнал достатъчно за да има чист връх конуса...От друга страна може и да има други съображения и вярвания за остатъчните лезии..И аз имах 16 и 31 тип и даже още един (56 мисля че беше) и след терапия с изопринозим заспаха гадовете.
Успех ти пожелавам, дано се разминеш най-леко !

Общи условия

Активация на акаунт