Задължително лягане следобяд в детските градини!

• 18 043
  • 397
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Ох, не мога да разбера защо трябва да се пояснява и перифразира едно и също по 5 пъти.
Ако има отделно помещение за сън, нямам нищо против, ако обаче вашето неспящо ще пречи на моето, което има нужда от сън, естествено няма да ви е много лесно да си прокарате идеята.

Иначе, честно, не са привилегировани децата ви, напротив, ощетени са, защото не сте ги научили да спят следобед, не сте им изградили режим. Да, децата така си се инатят отказват да спят, да не изпуснат нещо случайно и много родители се поддават. Сега, ясно ми е какви припадъци ще последват, но това е мнението ми.

# 256
  • София - Рим и обратно
Когато им е било времето - спели са. Тепърва не смятам да я "уча".
Не е нужно да се стига до припадъци, обясних съвсем търпеливо няколко от доводите си срещу задължителното лягане в градината. Не оборвам и твоя единствен довод, че детето ти има нужда от този сън и естествено никой не би си позволил да му го отнеме (сега, че щяла да види от другите и да се инати, ами ето - научи я да не гледа от другите и да не се инати).
Стигнахме и до съгласие относно отделните помещения. Защо сега да се надцакваме с кой какво научил детето си и какъв да е общовалидният режим?

# 257
  • София
О, няма как да го научиш вече.

Като успеете да промените установения режим, ще го мисля как да обяснявам и на какво да уча. Wink

# 258
  • София - Рим и обратно
О, няма как да го научиш вече.

Слава богу, защото не ми е и цел Simple Smile.

# 259
Защо сега да се надцакваме с кой какво научил детето си и какъв да е общовалидният режим?
Общовалидният режим е факт и никой няма да го промени тепърва заради няколко неспящи следобед деца. Затова е общовалиден.

Решение има - да отпадне задължителната форма на това лежане.

Чудесно предложение. Остава ти само да се заемеш с дреболиите по (нормативното му) узаконяване. 

... и не мисля, че са много градините, в които се яде, спи и играе в една единствена стая.

В нашия филиал въпросните помещения са три, но понеже са малки, и трите са заети всеки следобед с легла, в т.ч. походни, от край до край. За да има къде да легнат 25 деца. Като свободно от легла пространство остават кухненския бокс, коридорите и санитарното помещение. Няма да ми е приятно неспящото ми дете да си "играе" 2 часа в коридора - не че има кой да позволи това. В централата на нашата градина положението е същото. Толкоз.
Като направиш представително проучване и официална статистика дали са много или малко градините, за които изказваш мнение неподготвена, пак се върни тук да споделиш.

# 260
Aз не мога да разбера за какво подскачат толкова мамчетата на спящите "без проблеми" дечица. Реално, именно те би трябвало да са доволни да се отделят отцепниците от следобедния сън в друго помещение и да не пречат на техните деца.
Защо пък моето дете да е длъжно да си наляга парцалите и да пази дисциплината на спане на другото, вместо да се занимава с нещо по-смислено за нея? Нали те си спели "без проблем"?!
Аз примерно, държа тя да си ляга вечер навреме, а с това натискане за сън следобед й се обърква целият режим. Ами поговорете ВИЕ с децата си и им обяснете защо трябва да спят следобед! Защо аз да обяснявам на моето нещо, което не му е нужно?!
newsm10 newsm10

Моето дете също не спи след обяд,на на близо 5 години е. Спането се превърна в проблем за нас през септември 2013 г.,то доведе и до цялостен проблем с желанието на малкия да ходи на градина. Госпожите започнаха да ми обясняват колко е непослушен,та чак агресивен и т.н. Аз също по-рано мислех,че сънят е нещо полезно и необходимо и детето трябва да бъде принудено да спи следобед,защото е "за негово добро",НОО резултатът от опитите ми да "наложа" общоприетите правила, беше изнервено и в крайна сметка незаспало дете и изнервена майка-аз! Малкия просто не спи следобед,ляга си рано 20,30ч. и става в повечето случаи преди 08 сутринта.
А що се отнася до т.нар."правила" в ДГ,аз също смятам,че методите им на възпитание са твърде остарели и режимът е меко казано"казармен",с нищо не поощряващ индивидуалните качества на детето и по-скоро целящ уеднаквяване на децата и вкърването им в общото "стадо". Не съм съгласна с това да карат детето ми насила да лежи следобед, не съм съгласна и с това да му пускат филмчета в градината,но се прави. Намерила съм "решение" за себе си,взимаме го на обяд, откакто това е факт детето е спокойно,усмихнато,обичливо и няма и следа от намръщеното и раздразнително дете ,което беше докато седеше по цял ден в градината. Няма да обяснявам какво ми коства взимането на обяд,но е добро за детето и другото няма значение! Но не мога да остана равнодушна към нежеланието на госпожите да приемат и да се съобразят с индивидуалността на децата. Да, трябва да се спазват общоприетите правила,но мисля,че индивидуалните качества трябва да се разпознават и развиват от госпожите. Не съм съгласна,че са толкова заети следобед, че да не могат да се занимаят с 1 или 2 неспящи деца. Не съм съгласна за 2 години в групата да няма 1 направено тържество и таблото на групата да стои празно, така е в нашата група... Всичко това ми говори,че някой няма желание за работа и промяна..,не съм съгласна и да плащам пълна такса, при положение,че детето се взима на обяд и следобедната му закуска, така да се каже, изгаря! С много неща не съм съгласна, изразила съм мнението си където трябва, но за момента нямам алтернатива. В Благоевград няма градина,в която не се спи следобед. Взимам си детето на обяд,за да може ВИЕ МАЙКИ НА СПЯЩИ ДЕЦА,да сте спокойни и би трябвало и ВИЕ да проявите разбиране и да спрете да нападате нас-майките на неспящите деца, само,защото не сте на наше място.....,не забравяйте,че колелото се върти и всяка една от ВАС може в един момент да се окаже в нашето положение и тогава ще ви говоря аз за правила и общо приети норми....
Айде,останете си със здраве!

# 261
Мама бебчо, страхотно набиване на канчета.
 #Crazy
За теб проблем обаче не са майките на спящите деца. Това е очевадно. Намерила си си частично решението на твоя проблем, но в случая не вярвам да си направила нещо така, че нещата да се променят. Едва ли във всички градини (поне вие имате избор и можете да си местите децата) госпожите са така силно неглижирали работата с децата.
Ако щеш вярвай, но почти всички деца не обичат да лягат в градината и точно лягането е причина да не обичат да ходят на градина.   
А относно нравоучението
Цитат
,за да може ВИЕ МАЙКИ НА СПЯЩИ ДЕЦА,да сте спокойни и би трябвало и ВИЕ да проявите разбиране и да спрете да нападате нас-майките на неспящите деца, само,защото не сте на наше място.....,не забравяйте,че колелото се върти и всяка една от ВАС може в един момент да се окаже в нашето положение и тогава ще ви говоря аз за правила и общо приети норми....
Майките на спящите деца няма как да са чак толкова солидарни, когато става въпрос за спокойствието на техните деца и съответно нормалното им и не изнервящо общуване с тях. В икономиката има един принцип, че благото за един не е благо за всички. Никой не напада майките на не спящите деца. Защитават себе си и децата си според моментните нужди. Същото, което правят и майките на не спящите. Човещинка е. Със сигурност няма да обяснявам на мнозинството, че те са моят крив космос.

# 262
Мама бебчо, страхотно набиване на канчета.
 #Crazy
За теб проблем обаче не са майките на спящите деца. Това е очевадно. Намерила си си частично решението на твоя проблем, но в случая не вярвам да си направила нещо така, че нещата да се променят. Едва ли във всички градини (поне вие имате избор и можете да си местите децата) госпожите са така силно неглижирали работата с децата.
Ако щеш вярвай, но почти всички деца не обичат да лягат в градината и точно лягането е причина да не обичат да ходят на градина.  
А относно нравоучението
Цитат
,за да може ВИЕ МАЙКИ НА СПЯЩИ ДЕЦА,да сте спокойни и би трябвало и ВИЕ да проявите разбиране и да спрете да нападате нас-майките на неспящите деца, само,защото не сте на наше място.....,не забравяйте,че колелото се върти и всяка една от ВАС може в един момент да се окаже в нашето положение и тогава ще ви говоря аз за правила и общо приети норми....
Майките на спящите деца няма как да са чак толкова солидарни, когато става въпрос за спокойствието на техните деца и съответно нормалното им и не изнервящо общуване с тях. В икономиката има един принцип, че благото за един не е благо за всички. Никой не напада майките на не спящите деца. Защитават себе си и децата си според моментните нужди. Същото, което правят и майките на не спящите. Човещинка е. Със сигурност няма да обяснявам на мнозинството, че те са моят крив космос.

Рони, обърни,моля те ,внимание в каква посока започна "нравоучението" от началото на темата. Мамите на т.нар."спящи"деца няма от какво да се защитават,защото недоволството е насочено не срещу тях и техните деца,а срещу закостенялата система и мислене в градините/повечето/. Защо си прибираме "не спящите" деца на обяд? Ами,за да не пречат на останалите и ,за да не се изнервят самите те! Авторката на темата се беше обърнала за съвет. А какво се получи? Мамите на "спящите" започнаха да вадят доводи като "общо приети правила", "наредби", "правилници"- е от там започна нравоучението! Аз подкрепям правото на ВСЯКО дете ,да спи или да не спи, важното е да се чувства комфортно и добре в градината! И ,вярвай ми, когато се касае за доброто на ВСЯКО дете бих се застъпила за обща кауза/може и да не ме засяга пряко/ и бих се опитала да "вляза в обувките" на другия! За съжаление ,обаче в нашата мила Родина не става така....! Хората,които могат да направят нещо по въпроса ВСИЧКИ деца да се чувстват комфортно в градината са директорът и педагогическият персонал,както и помощник възпитателите,както се водят лелите. Всякаквите ни идеи и претенции трябва да са насочени към тях в случая и ЗАЕДНО родители и персонал ,да направим градината добро място за децата ни. От едната страна сме родителите,а от другата са работещите в градината. Кому е нужно това разделение между родителите? Надявам се,че ме разбра правилно този път!

Последна редакция: нд, 05 яну 2014, 12:03 от mama_bebcho

# 263
  • София - Рим и обратно

В нашия филиал въпросните помещения са три, но понеже са малки, и трите са заети всеки следобед с легла, в т.ч. походни, от край до край. За да има къде да легнат 25 деца. Като свободно от легла пространство остават кухненския бокс, коридорите и санитарното помещение.
Aко вместо 25, се разпънат 15 (да кажем, че 5 не спят и 5 отсъстват, или при вас винаги са си 25те деца на линия?), ще остане 1 свободно помещение за тихи игри и занимания за въпросните 5 неспящи деца.
На прима виста това се сещам. Едва ли няма НИКАКЪВ начин да се отдели един кът.

# 264
При нас след един РД, на който се събрахме родители от групата на щерката, се оказа, че има поне още 4-5 деца освен моето, които не спят и съответно след час мируване започват да пречат на останалите, защото започва да не ги свърта. До края на учебната година ако към тях има още няколко и спането за всички ще е мираж. Оказва се, че е общ проблем. Догодина, когато ще са последна група, не знам какво ще бъде по време на следобедния сън, но съм сигурна, че такъв просто няма да има.

# 265
батковците спяха, но най-малкия никога. вече е на 4 и не мисля, че тепърва ще се научи
така или иначе в ДГ се правел, че спи, лежал си само и така се справяме с това задължение. в някой дни през времето за спане са му и допълнителните занимания, така че е много щастлив

# 266
  • София
Моите деца(на 7 и 4,5г.) също не спят следобяд вкъщи.В градината обаче трябва да се съобразяват с правилата. В частните градини,доколкото знам, не е задължително спането.Само че там далеч не са 30+ деца.Сами си представете дали е възможно 1 учителка да има индивидуален подход към 30+ деца Peace
Хубавото е,че има вариант след 5годишна възраст за такива деца- подготвителен клас в училище!

# 267
Аз съм се насочила на там.Започна да не спи не често ,но достатъчно често че да ми се оплакват.Другото било ,че бил самоинициативен и винаги имал различно мнение за нещата.Въпроса е че "заразявал" и други деца с идеите си та трудно ги вкарвали после в час.Имал идеи за часа на танцовата и английския ,различни от уречените от госпожата.По горепосочени причини честичко е наказан.Все му се излиза на вън.А  не му се и прибира.И почвам да мисля за ПГ в училище.Не зная дали ще е по - добре.Но май и тук няма да е.

# 268

В нашия филиал въпросните помещения са три, но понеже са малки, и трите са заети всеки следобед с легла, в т.ч. походни, от край до край. За да има къде да легнат 25 деца. Като свободно от легла пространство остават кухненския бокс, коридорите и санитарното помещение.
Aко вместо 25, се разпънат 15 (да кажем, че 5 не спят и 5 отсъстват, или при вас винаги са си 25те деца на линия?), ще остане 1 свободно помещение за тихи игри и занимания за въпросните 5 неспящи деца.
На прима виста това се сещам. Едва ли няма НИКАКЪВ начин да се отдели един кът.

Оценявам конструктивния ти подход, но не става. Пък и не е необходимо преустройство на пространството при нас, защото всички деца спят следобед.
Имотът е апартамент, а въпросните 3 помещения са стаи преходни една към друга. В две от тях има легла,тип стенни шкафове, които не достигат за всички, затова опъват походни легла между тях и в третото помещение. На родителската среща разговаряхме с учителката по този въпрос, тя каза, че всички, които остават там за следобеда, спят. Знам 2 деца, които си тръгват на обяд, и двете си спят у дома, прибират ги по други причини.

mama_bebcho, авторката на темата отдавна получи множество съвети за решаване на проблема. Аз лично й предложих няколко варианта. Права си, че всеки може да се окаже изправен пред този проблем в някакъв момент. Ако се случи на мен, или ще я запиша мойта в предучилищен клас в училище, или ще си я прибираме наобяд, това е моето решение.

# 269
Ако се случи на мен, или ще я запиша мойта в предучилищен клас в училище, или ще си я прибираме наобяд, това е моето решение.

newsm10

Общи условия

Активация на акаунт