Ако кажем на някого откровено нещо неприятно с добри намерения, няма ли да му направим мечешка услуга и да отворим рана в душата му? Вредата да е повече, отколкото ползата? И да извадим очи, вместо да изпишем вежди?
Тези въпроси ме занимават отдавна.
За себе си съм намерила горе-долу задоволителен отговор.
Но какво мислите вие?
Колко пъти нечия откровеност ви е донесла нещо добро и колко пъти едвам сте дочакали да се приберете вкъщи и да се наплачете?
Ще се радвам, ако споделите. Наистина ме интересува и наистина мисля, че има нужда да се поговори за това.
Ето и конкретния повод да се наканя да поставя този въпрос на обсъждане:
Една колежка със стандартно нестандартна фигура дойде на работа с нов панталон. Рядко носи панталони. Ние й честитихме, похвалихме панталона, награкахме я с обичайните въпроси: откъде си го купи?, колко струва?, имаше ли други цветове?, а големи номера? и т.н.
Най-възрастната колежка обаче каза:
" Големи сте лицемерки! Защо никой не й казва, че панталон на нея въобще не й стои добре, защото има смъкнато дупе и къси крака?"
Млъкнахме. (8 жени в стаята.) Колежката избухна в плач и хукна към тоалетната, да остане сама.
Аз не издържах и казах на нашата естетка: "Ами много важно какво й е дупето! Значи ли това, че изобщо не трябва да носи панталони, след като не разполага с друго дупе и други крака? Панталонът е удобна дреха, защо пък да се лишава от това удобство!"
И аз бях обвинена в лицемерие.
Ще се радвам да споделите тук вашето разбиране за откровеност.