Задължително лягане следобяд в детските градини!

• 18 034
  • 397
  •   1
Отговори
# 285
  • Beyond the Frontiers
С баткото нямам проблем - не спи, но явно си лежи. За съжаление нашата градина няма условия неспящите да са отделно. Просто помещението е едно за всичко - за игра, спане и занимания.

Проблем ми е дребната на 2 години е и по принцип вкъщи спи много рядко следобяд, което ме устройва супер, защото така вечер в 22:30 най-късно е отнесла плувките. Сега ходи на ясла и спи следобяд по 2-3 часа и вечер е ад, до 24 часа се приспиваме, съответно сутрин няма ставане. Че детето се тормози е едно на ръка, но и аз трудно издържам на този режим с ранно ставане, цял ден работа и късно лягане.....

# 286
Почти всички противници на задължителния следобеден сън в детската градина изхождат от доста несъстоятелната презумция, че неспящите в продължение на два часа ще си сядят кротичко с книжка или камионче в ръка и няма да пречат. Това е нелепо. То на мен ми е трудно да пазя тишина на спящ в същото помещение и за доста по-кратко време от два часа, какво остава за малки деца! В повечето детски градини спалното помещение не е отделено от занималнята. Даже да са отделни, пак не става. В детската градина на дъщеря ми учителката винаги седеше при спящите деца. Аз като родител не бих била съгласна да остави спящите, за да наглежда неспящите.
И моето дете трудно заспиваше, но заспиваше. Такива са правилата в детската градина, не ми е хрумвало даже да протестирам. Бях твърде доволна, че все пак се намери място за детето ми. На който не му харесват тези правила - има други алтернативи за отглеждане на деца и много кандидати за съответното дефицитно място, които няма да мрънкат на тема следобеден сън. Държавата дотира детските градини и определя правилата. Срещу 60 лева месечно не могат да се очакват индивидуални аниматорски услуги. За такива има детски клубове под път и над път.

# 287
Живеем в Германия. Дъщеря ни скоро ще сменя градинката. Новата градинка е страхотна, модерна,... но моят проблем е точно обратният - в новата градина НЕ СЕ спи следобед, а просто има една стая за "отмора", където децата имат възможност да се уединят, ако почувстват САМИ, че имат нужда от почивка...  Confused
Чудесно е това Simple Smile
Никой не налага, че детето му ТРЯБВА да спи, защото така е решил Simple Smile Нито родителя, нито възпитателя, нито системата.
Ако им се спи - спят, ако не - си играят. Какъв е проблема  Rolling Eyes
Тук ако беше така щеше да е чудесно Simple Smile

Аз като родител не бих била съгласна да остави спящите, за да наглежда неспящите.
А защо при спящите трябва да има някой, след като те спят  newsm78 Твоето дете като спи вкъщи едва ли му висиш на главата - предполагам, че през това време домакинстваш най-вероятно Simple Smile
И да, по-добре да се занимават с 4-5 неспящи деца, отколкото да пият кафе с колежките си. Но явно така е най-удобно за всички.

Съжалявам, но децата не са с копче  Naughty

# 288
  • София
Модерна работа Laughing

# 289

Аз като родител не бих била съгласна да остави спящите, за да наглежда неспящите.
А защо при спящите трябва да има някой, след като те спят  newsm78 Твоето дете като спи вкъщи едва ли му висиш на главата - предполагам, че през това време домакинстваш най-вероятно Simple Smile
И да, по-добре да се занимават с 4-5 неспящи деца, отколкото да пият кафе с колежките си. Но явно така е най-удобно за всички.

Съжалявам, но децата не са с копче  Naughty

Разликата между едно, две или даже три спящи вкъщи деца и 25, спящи в общо спално помещение, е от небето до земята. На много места леглата са двуетажни и не са достъчно обезопасени. Нашите учителки не мърдаха от стаята, докато децата спяха, защото ги беше страх някое да не тупне от втория етаж, въртейки се в съня си, или пък да се събуди по-рано и да реши да прави акробатични номера.
Децата не са с копче, но трябва да се научат да спазват правила. Колкото по-рано, толкова по-добре. Като пораснат е късно вече. Както вече написах, ако родителите не са съгласни с правилата в детската градина, те са в правото си да намерят за децата си алтернативни форми на отглеждане с други правила.

# 290
В нашата градина имаше "инцидент" със спящо дете.Детео е спяло.Госпожата е видяла че ушите му доста са зачервени,а бузките по -малко.Оказва се с Т 40 градуса.Вдигат го почити в несвяст.Директорката го кара до спешното на болницата/на 10 мин. път пеша от градината/.
Родителите са уведомени.Лекарите не са изчакали дори родителите да отдат и да присъстват на манипулациите  защото е направило гърч.
Така ,че децата си имат нужда от обгрижване.Ние родителите често имаме претенции към хората,които се грижат за децата ни.Понякога доста дребнави.
Аз съм доволна от градината.Детето ми не е от най-кротките.Обича си госпожите.Научиха го на много неща за 2 години.Нямам нищо против да пият кафе и да изпушат по цигара.Всички го правим на работа.Просто е нужна толерантност.Те са на заплата там.Не измислят правилника и законите.Но носят последствията ,ако не го спазят.
Родителите на Децата които към момента не спят нека да повдигнат въпроса където трябва.Ако извоюват поне на всяка градина да бъде дадено правото с вътрешен правилник да се определи ,че може следобед децата да не спят тогава може да се обвинява директорката.Сега не мисля че някой от тах ще направи нещо.

# 291
Мда... а на моето дете, докато госпожите "ги гледаха" му счупиха ръката (1 група) и му избиха предните зъби (2 група).

# 292
  • софия
Цитат
Публикувана от: Rima77
Почти всички противници на задължителния следобеден сън в детската градина изхождат от доста несъстоятелната презумция, че неспящите в продължение на два часа ще си сядят кротичко с книжка или камионче в ръка и няма да пречат. Това е нелепо. То на мен ми е трудно да пазя тишина на спящ в същото помещение и за доста по-кратко време от два часа, какво остава за малки деца! В повечето детски градини спалното помещение не е отделено от занималнята. Даже да са отделни, пак не става.    
Това все едно аз съм го писала. Peace

# 293
  • София
Цитат
Почти всички противници на задължителния следобеден сън в детската градина изхождат от доста несъстоятелната презумция, че неспящите в продължение на два часа ще си сядят кротичко с книжка или камионче в ръка и няма да пречат. Това е нелепо. То на мен ми е трудно да пазя тишина на спящ в същото помещение и за доста по-кратко време от два часа, какво остава за малки деца! В повечето детски градини спалното помещение не е отделено от занималнята. Даже да са отделни, пак не става.    
странно, при нас се получава - децата, които не спят си стоят в креватчетата и си играят с играчка или книжка и няма проблеми, сигурно сме някакво супер изключение  newsm78

# 294
Цитат
странно, при нас се получава - децата, които не спят си стоят в креватчетата и си играят с играчка или книжка и няма проблеми, сигурно сме някакво супер изключение  newsm78
При това положение нито едно дете няма да иска да спи. Щом за едни може, ще искат и другите.  Peace

# 295
Цитат
При това положение нито едно дете няма да иска да спи. Щом за едни може, ще искат и другите.  Peace
Което прави споделения по-горе немски вариант оптимален  Wink

# 296
  • София
Цитат
ами не е вярно - спящите си спят, неспящите не спят, но и не лежат като мумии

# 297
  • около Варна
Това обедно спане много тормози моите деца, само заради него не искат да ходят на градина. дъщеря ми вика там само спим. Аз също имам спомени как ненавиждах да лежа с часове в градината и край нямаше тоя сън Laughing
Дзвер, вие наистина се изключение, късмет имат децата.

# 298
Случайно попаднах на темата, но като детски учител в общинска детска градина реших да изкажа мнение.
Няма да влизам в излишни подробности защо този ,,бич" следобедният сън е важен за детето. Няма да се спирам и на различните системи в различните страни, на техните плюсове и минуси.
Някоя мама съвсем точно беше написала,че всяко детско заведение има правилник за вътрешния ред, с който учителите на групата ви запознават в началото на всяка учебна година, подписвате го и сте длъжни да го спазвате.
Истината е, че по-голямата част от децата спят в ДГ, но винаги има и деца, които не желаят да спят. В нашата детска градина и по-точно в нашата група, ако детето не желае да спи и ако не пречи на останалите деца, си лежи кротко, играе с пръсти и чака да стане време за ставане. Не разрешаваме на децата да спят с играчки и книжки, защото това наистина е забранено от РИОКОЗ. Ако има проверка по време на следобедния сън и видят, че в леглата на децата има играчки, книжки и т.н следва глоба. Дори да не беше, не знам как си представяте детето кротко да си играе.. трудно, даже непосилно ми изглежда.
 За мен също е глупаво да спазвам до минута времето за лягане, но се налага да организирам 30+ деца до 13:00ч. да са в леглата, ако децата си легнат по-рано или по-късно от този час... отново има санкция. Представете си колко е лесно да организираш 30-тина деца от 1-ва група/ и не само/ да си легнат точно в 12:30ч./ в 1-ва група времето за отдих е по-дълго/. Ако едно повърне и графикът отива... това обаче за служителите от РИО не е повод за снизходителност, ако влязат в групата и децата не са в леглата отново има глоба, ако пък децата се оправят по-рано от обикновено и си легнат пак има глоба...
От друга страна има много родители, които негодуват от факта, че има деца, които не спят и пречат на техните да си почиват. Колежка ми е  споделяла за майка с претенции на детето й да не се разрешава да спи /детето иска да спи/, защото иначе вечер си лягало много късно, а тя нямала време да се занимава с него... Претенции винаги ще има много и всякакви, но се замислете, че правилата са за всички и трябва да се спазват.
Най-важното е децата ви да са щастливи, но не като вие и ние изпълняваме всичките им претенции, а като заедно им обясняваме какво е позволено и с кое трябва те да се съобразят, защото правилата са валидни за всички. Не може да ме убедите, че ако вие сте достатъчно убедителни и последователни в обяснението си защо не може да си играят или рисуват, докато другите спят, децата ще проявяват капризи. Днешните деца са много умни и разбират и спазват ясните правила, но усетят ли колебание или неубедителност... стават много манипулативни и изобретателни, за да постигнат желанията си. Общувайте с децата си повече, обяснявайте им повече и се опитвайте да мислите за доброто на децата като цяло, а не само за вашето дете.

# 299
stasy_sun, би ли казала кои са тези наредби на РИОКОЗ, с които се задължават децата да са по леглата и с които се забраняват играчки и книжки в леглата?

Общи условия

Активация на акаунт