Работа, CV-та, HR-и, съвети - 34-ра тема

• 64 553
  • 748
  •   1
Отговори
# 510
Друго не ми е ясно - защо, по дяволите, трябва да възприемам работата като предизвикателство? Това са пълни глупости. Не отивам на работа, за да троша нерви - това е следствие, а не причина за ходенето на работа Simple Smile

А предизвикателството отрицателни емоции ли носи? Защото на мен точно обратното--предизвикателната работа ми носи само позитивизми.  Peace
Ако не възприемаш работата си като предизвикателство,защо ходиш на работа всъщност? Защо сме избрали дадена професия? Избрали ли сме я, тя ли ни е избрала?

Защо работим?

Ей такива неща...
Без да се обиждаш, но това е ала-бала Simple Smile Дефинирай ми какво е предизвикателство в контекста на цитираната от мен обява. Защото на мен да ме предизвиква мотивиран екип ми звучи като "тук е змиярник, кандидатствате на своя отговорност". Работата, която напуснах, беше предизвикателство, но предимно откъм работни задължения, не откъм отношения с колеги. Иначе че си търся спокойна работа, търся си. Но такова нещо като предизвикателство в работата за мен няма. Освен това за мен самата дума носи винаги негативен отенък.

# 511
За мен предизвикателство в работата означава това,което работи Беър Грилс:   Laughing
Скрит текст:

# 512
И за мен са ала- бала тези клишета. Работа е работа, за да се работи и човек да получава възнаграждения за това, от което да се издържа, а работодателя да печели. Работодателите в България обаче компенсират заплащането с всякакви други опции- предизвикателство, висока мотивация, израстване, млад колектив, психическо натоварване и ред тъпотии.

Последна редакция: сб, 26 окт 2013, 15:45 от Red_Hot

# 513
О, да, абсолютен фаворит в обяви за продавачка или секретарка - кариерно развитие. Че не ме канят на интервюта да им кажа, че не искам кариерно развитие, а добра работа и работна среда без постоянно присъствие на шеф Simple Smile

# 514
http://www.jobs.bg/f2001678

Shocked Shocked Shocked
Тези хора МАЛОУМНИ ли са??? 400 лв за това?
Особено ми хареса частта за мотивирания екип, с който усещам работата като предизвикателство.

Което ме подсеща - кое точно му е плюсовото работата ти да е предизвикателство?

П.П. Отворих им сайта. За дрехи е. За момента нямали никаква складова наличност. Боже  ooooh!

Това ми звучи същото като http://www.jobs.bg/f2002921, където си пуснах CV-то
и много се надявах да се обадят... докато не видях какво си писала.
Струва ми се, че лицата зад двете обяви са едни и същи,
пък макар и под различно фирмено име. Дано да греша.

# 515
Разбирам.  Мислех да пиша още по темата,защото недоумявам как ходенето на работа по 8 часа на ден е "просто работа". И как тази работа ще ни носи пари,ако не сме мотивирани? Реших, обаче, че няма да разводнявам темата.

Успех на всички.

# 516
Разбирам.  Мислех да пиша още по темата,защото недоумявам как ходенето на работа по 8 часа на ден е "просто работа". И как тази работа ще ни носи пари,ако не сме мотивирани? Реших, обаче, че няма да разводнявам темата.

Успех на всички.

Виж, Red, и двете страни са прави за себе си. Защото аз бих казала пък, как тази работа ще ме мотивира, ако не ми носи пари. Т.е, зависи каква е работата. Ако си продавачка в магазин за обувки и получаваш МРЗ+1% от оборота, извинявай, ама ходиш на работа САМО за пари, то някак се подразбира. Какви мотивации, какви кариерни развития, какви пет лева? Ако обаче работиш висококвалифициран труд, със заплата 2000 лв.+, много ясно, че ще предпочетеш добър екип за колеги, допълнително здравно осигуряване (примерно), карта за фитнес и т.н. екстри, които ще повишат мотивацията ти и ще те карат да се чувстваш много добре и удовлетворена.
Затова си говорите на различни езици, не за друго. А...и понякога човек не си избира сам професията или занятието. Въпрос на житейска ситуация, произход и възможности. За съжаление.

# 517

Успех на всички.

Аз искам да съм мотивирана, разбира се, но ме мотивира заплатата. Защото в крайна сметка затова ходя на работа, за да взимам пари, да си плащам данъците, да си въртя къщата и гледам семейството. Иначе мога да си взема къща на село (за която също трябва да заработя много пари), да я постегна (пак трябват пари), да си взема животни, семена, луковици и т.н. (за което също трябват пари) и да стана селска фермерка - определено ще съм по-мотивирана, отколкото да работя с шеф. Работата при шеф по подразбиране се работи за пари и това е мотивацията на работника да я върши, другото е ала-бала на скъпоплатени секретарки, които се лакират в работно време поради липса на текуща работа за свършване. Без лоши чувства Peace
Мен например тиймбилдинги в хотел на пичка си лелина не ме мотивират да работя по-добре, нито пък "неформални" събирания с колеги, с които по подразбиране съм във формални отношения. Не разбирам защо ми го дават като плюс на съответните места. Да не говорим, че съм виждала "тиймбилдинги", които са задължителни веднъж седмично и в крайна сметка се первръщат в целокупно поркане.

# 518
Предизвикателство и мотивация - хайде стига, тези глупости може да се разтягат на току-що завършили студенти без опит, стажанти и прочие.......всички останали работим за да се издържаме, за да плащаме сметки и да живеем нормално, мотивацията и предизвикателставата са на един по друг етап от живота на човек или ако наистина би могъл да си позволиш да работиш заради предизвикателстовото (но това са по-скоро изключения). Нещата са много по прости - харесваш дадена работа и я вършиш за пари или не, няма по-дълбоки мотивиращи причини:-) Успех на всички

# 519
Много точно- това с мотивацията е за млади, неопитни зайци.
И след това в една малка фирма- за каква точно мотивация и развитие говорим- на мястото на собственика ли ще седнеш? Това са глупости.

Човек достигнал ниво на развитие, утвърдил се в професията си, притежаващ професионални качества- за какво да работи, ако не за пари? Той предлага труда си срещу заплащане. Неговите способности са продукт, които той продава.

Иначе няма как да съм мотивирана, ако самата работа не ме мотивира. Защо работодателите не подходят обратно? Ами да създадат мотивираща работна среда с мотивиращо заплаща, за което да ми се иска да ходя с желание на работа.

# 520
Имах колежка, подаде молба за напускане и на другия ден излезе в болничен , от предизвестието си , работи 4 дена .

# 521
  • София
Добре де, аз не разбрах. Малко ли ти се струват 400лв за описаното в обявата, бонбонбон?

# 522
 Абсолютно малко ми се струват. При подобни задължения на пълно работно време нетното заплащане трябва да е 1000-1200 лв на месец. Думата "асистент' е сложена за подлъгване и оправдание на смешната заплатка. Не съществува такова нещо като асистент, без да има на кого да асистира - нещата от тази обява си ги вършиш сам, не знам защо е писано асистент.
Чисто теоретично аз съм чудесна за такава работа - работила съм като продавачка, работила съм с онлайн система, създаването на съдържание е част от продажбата, изпращането на пратки се усвоява за 2 дни и мога да работя с графични програми на сносно ниво. Мислиш ли, че аз бих кандидатствала там, а те биха ме взели с предишна заплата, тройна на тяхната? Дори не са написали, че работата става за студенти, а като я гледам, е чудесна за вършене от къщи, но няма да се навият - трябва да ходя да им снимам дрехите на манекените Simple Smile
Отдавна не се бях заглеждала по-обстойно из обявите и съм шокирана от манталитета, който демонстрират работодателите.

# 523
  • София

Човек достигнал ниво на развитие, утвърдил се в професията си, притежаващ професионални качества- за какво да работи, ако не за пари? Той предлага труда си срещу заплащане. Неговите способности са продукт, които той продава.

Т.е. ти приемаш, че в даден момент професионалното развитие на човек секва и от там нататък мотивация няма, единствено ходи на работа, за да си взема парите, които са му нужни, за да подсигури достигнатия вече стандарт на живот  newsm78

Работа, която вече не стимулира мозъчната дейност, за мен не би представлявала интерес, предполагам и за много други хора. Дори в случая с продавачката на МРЗ +1% - защо да няма мотивация и хъс да продаде още повече, да направи по-добър оборот?

Въпрос на ръководство е да се мотивира определен човек, ако той има потенциал и ръководството иска да го задържи. Ако не подлежи на мотивация - явно не е попаднал на мястото си и заема длъжност, с която друг би се гордял.

И не само парите може да са мотиватор. Имало е период от живота ми, в който всяка година са вдигали заплатата ми, получавала съм и бонус, за постигнати цели, но съм била безкрайно немотивирана, защото исках повишение на титлата/длъжността, която заемах и вярвах, че заслужавам. Имало е и период, в който заплатата ми е била под нивото, което посреща нуждите ми и все пак съм била мотивирана, защото вярвах, че това, което правя има значение за някого.

# 524
  • София
Дано не ме намразиш, обаче аз съм на друго мнение. Смятам, че тази заплата е абсолютно достатъчна.
Естествено има много фактори, които сега ако задълбаем, ще стигнем до общодържавни норми за заплащане, проблеми в държавата и т.н.
Но аз мисля, че е напълно нормално това заплащане.
Първо не говорим за някаква сериозна марка дрехи. Второ.. аз не си представям, че те имат чааааак толкова много модели, които да се изисква да качваш като луд.
Изискванията им са съвсем малко : да работиш с "някаква" обработваща програма за снимки и да можеш да ги качваш в сайтове.
Всъщност на мен тази обява ми звучи така : Даваме 400 лв, защото ще стоите тук при нас по 8 часа на ден.
Не виждам нищо кой знае какво толкова, че ще се прави... Извинявай, ама да си намериш снимка за аватар, да си я оразмериш и да си я качиш в бг-мама, да напишеш тук таме по 2-3 коментара... Ето точно толкова би била работата ти на ден.
Нито имат изискване за висше образование, нито за език, нито кой знае какви умения за работа с някакви сложни програми.
Донякъде си права, че тези 400лв може да се дават за тази работа и изискванията им за работно време по 8 часа да отпаднат. Просто да имат изисквания към обема публикуван материал...
Дано не го приемеш като заяждане. Просто имам по-различно мнение...

Общи условия

Активация на акаунт