Работа, CV-та, HR-и, съвети - 34-ра тема

• 64 492
  • 748
  •   1
Отговори
# 675
Според мен агенция е добре да ползват готовите кадри, които имат някакви специфични изисквания. Например, така няма да си губиш времето да ходиш по интервюта където се предлага много по-ниска заплата.

Напротив. Както не веднъж е писано в темата точно през агенцията заплащането ти е по-ниско, ако директно фирмата те наеме, както и точно за големите проекти не си служител на фирмата, а на агенцията и т.н , и т.н. И хич не ми се влиза в тоя спор какво знам и как стоят нещата, всеки да си опича акъла  Stop

Не би трябвало да е така. Агенициите трябва само да подберат най-подходящия кандидат,като им се плати от компанията. Така процедират само най-големите компании,на които не им се занимава да водят интервюта със стотици кандидати.(Така смятам аз) Една приятелка си намери работа от агенция,за мултинационална компания,дори нямаше опит,просто знаеше езика....заплата й е 2000лв. На нея не й взеха и лев,само компанията е платила комисионна на агенцията. Въпрос на късмет е. Да не споменавам,че й платиха самолетния билет да се върне в София за да започне работа. На мен лично не са ми се обаждали от познатите агенции,макар че съм пращала не 10-20 CV-та.  Grinning
Ходих само на едно,както бях споменала,но не беше овенчано с успех.

# 676
Според мен агенция е добре да ползват готовите кадри, които имат някакви специфични изисквания. Например, така няма да си губиш времето да ходиш по интервюта където се предлага много по-ниска заплата.

Напротив. Както не веднъж е писано в темата точно през агенцията заплащането ти е по-ниско, ако директно фирмата те наеме, както и точно за големите проекти не си служител на фирмата, а на агенцията и т.н , и т.н. И хич не ми се влиза в тоя спор какво знам и как стоят нещата, всеки да си опича акъла  Stop

Не би трябвало да е така. Агенициите трябва само да подберат най-подходящия кандидат,като им се плати от компанията. Така процедират само най-големите компании,на които не им се занимава да водят интервюта със стотици кандидати.(Така смятам аз) Една приятелка си намери работа от агенция,за мултинационална компания,дори нямаше опит,просто знаеше езика....заплата й е 2000лв. На нея не й взеха и лев,само компанията е платила комисионна на агенцията. Въпрос на късмет е. Да не споменавам,че й платиха самолетния билет да се върне в София за да започне работа. На мен лично не са ми се обаждали от познатите агенции,макар че съм пращала не 10-20 CV-та.  Grinning
Ходих само на едно,както бях споменала,но не беше овенчано с успех.

В България по големите проекти- IBM, HP и т.н е така и това не е тайна за никой. Тези неща са дискутирани на дълго и широко в предни теми. Не ми се предъвкват пак.

# 677
Никога не съм търсила работа през агенция, преди време имах случай на интервю в една агенция, а служителката им даже  едвам ми намери е-маила за да знае за коя позиция кандидатствам. Попълваш някакви документи, като договор за посредничество, след като всичко се изпраща до фирмата за която е имало обявена позиция в дадената агенция и ако те харесат, те свързват с тях пак от агенцията за допълнителни неща. Търся 6та година, подавам СВ-та почти 10 на ден и мотивационни писма пиша , и все пак нищо против агенциите  Laughing Hug Rolling Eyes

# 678

Не е хубаво да се пишат глупости...

ИБМ наемат контрактори само за един свой проект,заплатата НЕ Е ПО-НИСКА. За ХП също започват да се променят нещата.

В по-голямата си част агенциите само "продават" кандидатите, не ги наемат при тях. Основния ни бизнес на нас е рекрутмънт, не е лизинг на персонал.  Peace

Много е хубаво да се мине през агенция, именно защото те(ние) знаем заплатата и няма да ВИ губим времето. Вчера имам такъв случай. Запознахме се с кандидата, дадох му веднага обратна връзка,че компанията не може да си позволи да го наеме и търсим други възможности...

# 679
Аз винаги съм мислила пък, че големите компании си имат собствени ЧР отдели и не им трябва външна услуга за тази цел. Според българските сайтове за работа обаче - е точно обратното.
Агенция не бих ползвала, защото, ако те търсят готови кадри, а аз искам да се развивам в някаква сфера - автоматично двете се изключват. А пък пазарът на готови кадри не е безкраен.
П.П. Забравих да спомена - имам кофти опит с агенция. Кани ме на интервю, а като питах кои са, защото нямах никаква идея - млъкнаха и повече не ми писаха. Малко коректност се иска, а аз такава не съм видяла и нямам намерение да я търся.

# 680
Идеята ми беше, че ако искаш 2000лв и се знае, че заплащане за подобна позиция варира от 1500 до 2500 няма смисъл да кандидатстваш някъде за по-малко от исканото. Предполагам, че тези агенции знаят предварително заплатите предлагани от различните фирми и няма да те пратят някъде за по-малко от колкото си казал или предварително ще те предупредят. Поне аз така си мисля.

Сега видях, че Red velvet е обяснила каквото и аз исках да кажа. Simple Smile

# 681
Аз винаги съм мислила пък, че големите компании си имат собствени ЧР отдели и не им трябва външна услуга за тази цел. Според българските сайтове за работа обаче - е точно обратното.
Агенция не бих ползвала, защото, ако те търсят готови кадри, а аз искам да се развивам в някаква сфера - автоматично двете се изключват. А пък пазарът на готови кадри не е безкраен.
П.П. Забравих да спомена - имам кофти опит с агенция. Кани ме на интервю, а като питах кои са, защото нямах никаква идея - млъкнаха и повече не ми писаха. Малко коректност се иска, а аз такава не съм видяла и нямам намерение да я търся.

Съгласна съм за големите компании,но аз поне говоря за международните такива. Ясно е,че ако е българска фирма няма да имат нужда от HR агенция,но ако фирмата е от друга държава и седалище в съответната страна...Особено ако тепърва откриват клон на тази фирма за съответния град. Тогава те прибягват до нуждите на тези агенции.

# 682
Аз нещо не разбрах,значи ако ме наемат за IBM,HP или някоя друга голяма фирма през агенция,ще им плащам някаква такса на месец ли?Т.е. ако заплатата ми е 1000 лв. ще взимам примерно 950 лв. така ли?

# 683
Аз нещо не разбрах,значи ако ме наемат за IBM,HP или някоя друга голяма фирма през агенция,ще им плащам някаква такса на месец ли?Т.е. ако заплатата ми е 1000 лв. ще взимам примерно 950 лв. така ли?

Ако те наемат през агенция, за да работиш за HP, IBM или друга подобна компания, зависи от проекта, ти си служител на агенцията, а не на компанията. На баджа ти ще те пише името на агенцията. Ако се отвори работно място директно в компанията можеш да кандидатстваш за работа директно при тях, но до тогава ТД е с посредника. Заплащането ти не идва от компанията, в която работиш, а от агенцията която те е наела и съответно са ти орязани не само парите, но и социалните придобивки. В старите теми е писано и обяснявано много, както и конкретно за отделни проекти. И разликата не е 1000- 950, а доста по-голяма.

# 684
Хайде да кажем кои са тези агенции, защото така звучи, че са всички занимаващи се с подбор на персонал. А това не е вярно. Аз преди години попаднах на такава "агенция" и като разбрах, че само се работи по проекти на определени компании, а не за тях се отказах.

# 685
Няма как да се определи списък. Всяка агенция си договаря всеки проект поотделно. За единия може да не е така, за другия да е така. Проектите и условията са различни, просто за всяко кандидатстване трябва да се проучва внимателно и да се проверява директно и в компанията.

# 686
Е добре де, значи разписваш договор с агенцията,така ли?А от агенцията предупреждават ли те предварително или те поставят пред свършен факт?Би било много некоректно...Уж, започваш в HP, ама иначе си в Менпауар например... #CrazyЗа кои проекти е така,нека си кажат да не кандидатстваме, това е много глупаво и не виждам какъв е дълбокият му смисъл..да лъжеш хората къде започват работа...Оставям парите настрани,ако си си поискал някаква сума все тая от кой я получаваш.

# 687
HP  работят с Адеко. Никой не е използвал думата "лъжат". Надявам се никой от вас не подписва договор преди да го прочете, нали? И когато получи предложение за работа, прави някакво проучване?
А какъв е смисълът, за да не се отклоняваме от тема всеки може да се самообразова. В интернет пространството има информация по въпроса, учудва ме че има хора, които не са запознати с тези неща, а се предполага, че си търсите работа?

Куриозно и демотивиращо е когато работите на едни и същи позиции двама човека, единият директно нает, а другият през агенция. Първият със заплата 2000 лева, а вторият с 1200 лева- примерно.

Последна редакция: сб, 09 ное 2013, 20:06 от Red_Hot

# 688
Ахаааа, ето ключа от палатката! Не го знаех това, брей, какви кучета! А аз се чудя защо за НР виждам обяви и от самото НР, и от две агенции. Мерси, че ме светнахте, почти бях кандидатствала през агенциите!  bouquet

# 689
  • Торонто
Така представено наистина звучи некоректно. Не са така нещата в действителност. Агенцията е наета от работодателя и това е така наречената услуга - лизинг на персонал. Агенцията не го прави с идеята да "прецака" кандидатите. По различни причини работодателят не иска да наеме тези хора директно на работа. И в този момент използването на агенция е начин да си решат проблема. Имайте в предвид, че това извън България е много разпостранена услуга. Част от причините са, че може да става въпрос за временни проекти или нямат отпуснати бройки в бюджета за съответната финансова година или искат първо да видят как работи даден човек. За много хора това се оказва добра възможност да се докажят и започнат работа в голяма международна компания. А това, че хора заемаща една и съща работа получават различни заплати може да се случи и без да са назначени по различен начин (в различни фирми).
Не виждам причина да насочвате гнева си към агенциите, те просто са наети да свършат тази работа. Мисля, че човек трябва да се съобразява с пазарната ситуация и да търси всички възможни начини да направи най-доброто за себе си. Агенциите наистина интервюрат много хора и не винаги могат да помогнат на всички. Но се случва те да забележят някой, който е бил подминат от клиентите им. Другото лошо е, че не винаги клиента спазва всичко, което е обещал в началото или се отказва от услугите на агнецията и така пасивите остават при тях. Хората казват от агенцията ме излъгаха, а те в случая са само посредник. Да бъдат наемани за лизинг на персонал, както казах, не се случва толкова често. В повечето случаи се търсят служители, които се назначават директно от работодателя.

Извинявам се за дългия пост, но мисля, че дискусията тръгна в грешна посока. И да кажя, че не работя в никоя от агенциите в България, не е целта ми да ги защитавам. Смятам, че не всички консултанти са добри професионалисти и по-скоро това е проблема при тях. 

Общи условия

Активация на акаунт