ДОМАШНИТЕ МЕЗЕТА

  • 178 139
  • 740
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 1 884
Някой да знае къде продават машинки с които се запечатват торбички под вакум ?
И как се нарича тази машинка/уред или както се води / ?


Уред за вакумиране. Миналата седмица гледах  в някоя от брошурите, но не се сещам къде беше.

# 121
  • Мнения: 5 462
Някой да знае къде продават машинки с които се запечатват торбички под вакум ?
И как се нарича тази машинка/уред или както се води / ?


Уред за вакумиране. Миналата седмица гледах  в някоя от брошурите, но не се сещам къде беше.
Peace  bouquet

# 122
  • Мнения: 945
Благодаря на valentor, че ме насочи към новата тема Peace
Не съм правила нищо от доста време.

# 123
  • Мнения: 45
ВТОРА СЕРИЯ

# 124
  • Мнения: 9
Здравейте.
Благодарение на вас тези дни ще правя луканчици. Тъй като искам да пробвам няколко рецепти бихте ли ми казали ориентировъчно от около 3 кг. месо колко броики могат да излезнат.
Мерси предварително
И още нещо да питам. Някой да е правил сушен свински врат да ми каже става ли да се захващам или направо да го мятам на скарата за пържолки newsm78

Последна редакция: вт, 03 дек 2013, 12:38 от gerimeri3005

# 125
  • Мнения: 2 249
Аз пък, както често се получава, сега не мога да намеря, въпреки, че съм го чела преди, киснеше ли се или не се киснеше месото след осоляване в морска сол  newsm78
Става дума да 2 парчета по кило - свинско и телешко.
Може ли помощ от приятел  Peace 

# 126
  • Варна
  • Мнения: 12 726
Аз пък, както често се получава, сега не мога да намеря, въпреки, че съм го чела преди, киснеше ли се или не се киснеше месото след осоляване в морска сол  newsm78
Става дума да 2 парчета по кило - свинско и телешко.
Може ли помощ от приятел  Peace 

Ако питаш за пастърмата,да,след като престои 24 часа в сол ги пускам във вряла вода за секунди да побелеят,леко изцеждам и в подправки Peace

# 127
  • Мнения: 9 462
зависи колко си ги държала да се осоляват. Аз не изкисвам, но повечето ми парчета са дебели.

# 128
  • Мнения: 45
…….. бихте ли ми казали ориентировъчно от около 3 кг. месо колко броики могат да излезнат…..
Мнооооого е относително. newsm78
Защото се обуславя=зависи от:
1. какъв е “диаметъра” на опаковката= червото
2. каква е дължината на отделният суд/жук
3. колко плътно е напълването
В първа серия 5 кг. ги “вкарах” в 9 девет броя сужук, а втора серия 5 кг. в 13 тринадесет броя ; правил съм и същото количество мИсо в 17 седемнадесет броя.
Надявам се да съм бил разбран

# 129
  • Мнения: 5 001
Аз пък, както често се получава, сега не мога да намеря, въпреки, че съм го чела преди, киснеше ли се или не се киснеше месото след осоляване в морска сол  newsm78
Става дума да 2 парчета по кило - свинско и телешко.
Може ли помощ от приятел  Peace  

И аз не изкисвам след осоляването в морска сол....Само измивам,за да няма хрупащи кристали по месото.....



Ако питаш за пастърмата,да,след като престои 24 часа в сол ги пускам във вряла вода за секунди да побелеят,леко изцеждам и в подправки Peace

Това го пробвах една година,но не одобрих резултата! Не ми харесва да се слага във вряла вода докато побелее...Уж е за кратко,но после се променя вкуса и вида.....Абе въпрос на вкус и предпочитания е все пак....Предпочитам си класическият начин.....

# 130
  • Варна
  • Мнения: 12 726
Така си е,въпрос на вкус,а колко часа да стои в сол месото без изкисване,за да не е солено?

# 131
  • Мнения: 2 249
Да, за пастърма става дума  Wink
Тази вечер ще станат 48 ч., защото снощи рових-рових из старата тема да разбера, но не успях да намеря информацията и ми се доспа  hahaha Та предпочетох да оставя в солта и днес да питам, а да не импровизирам  Laughing

# 132
  • Мнения: 9
…….. бихте ли ми казали ориентировъчно от около 3 кг. месо колко броики могат да излезнат…..
Мнооооого е относително. newsm78

Благодаря за бързия отговор. Значи колкото толкова. Ако не ми стигне мястото ще надграждам сушилката Mr. Green

# 133
  • Мнения: 5 001
Така си е,въпрос на вкус,а колко часа да стои в сол месото без изкисване,за да не е солено?

Да, за пастърма става дума  Wink
Тази вечер ще станат 48 ч., защото снощи рових-рових из старата тема да разбера, но не успях да намеря информацията и ми се доспа  hahaha Та предпочетох да оставя в солта и днес да питам, а да не импровизирам  Laughing

За свинско месо - 24 часа стигат( на който му е солено може и 18 часа.....Но аз не бих рискувала за да задържа за по-дълга консумация.............Пояснявам,че правя свинска пастърма с 24 часа зарита в морска сол......После след готовноста я прибирам във фризер опакована в найлон.....Издържа от сезон -до сезон) .....За телешко 72 часа,защото телешкото по-бавно поема солта....Аз телешко не съм правила засега........Не ми е попадало такова за пастърма(....финансово също ....)




# 134
  • Мнения: 2 249
Благодаря за помощта   bouquet
Значи днес, след като се прибера от работа, ще провеся свинското, а телешкото ще го оставя за утре вечерта  Grinning Нали ми е първи опит, ако не е точният за нас вкус, за следващата партида ще направя корекции  Wink
Иначе аз съм като офсЪ  Wink, солено ми дай на мен  hahaha Преди месец и нещо си купих истинска занаятчийска пастърма от Гърция - традиционна рецепта от Драма - ами тя беше соленичка дори за моя вкус  Grinning, но отдавна замина по предназначение  Laughing И много ме изкефиха в магазинчето - предлагаха дегустация на целия асортимент заедно с шот гръцка ракия, май  Wink

Общи условия

Активация на акаунт