ДОМАШНИТЕ МЕЗЕТА

• 178 126
  • 740
  •   1
Отговори
# 105
Мойта пастърмица още някой друг ден и шА е готова.....Добро време стана и съхне добре.....

аз утре сутрин режа малките  smile3534

Бравос Пепииии !!!
Да взема да ви дойда на гости, а??

К'во да правим сега като още месото не сме купили от месарницата?! Mr. Green
А и на нас няма кой да ни подари ........ Whistling

# 106
Здравейте кулинари,
Моля за помощ, от къде мога да купя телешки черва за да накича балкона с коледна украса.
Благодаря предварително!

# 107
в месарските магазини има.

# 108
  • Варна
Вече съм готова с първата партида,4 свински и 1 телешка пъстърма Mr. Green

# 109
  • Пловдив
Мастерче, идвам ти на гости когато ти са готови филетата smile3534

Тъй като чета ,че някой не знае месата кое от къде е та ето нагледно и описание Wink

1 .Врат - идеално месо за пържоли.
2 .Гръбна сланина - от нея се правят пушени меса и бекони. Най-хубавата и крехка част от сланината.
3.Котлети - идеално месо с малко сланинка отстрани и задължителния кокал.
4.Филе - нежно, с малко мазнина месо, идеално за диетични ястия.
5.Хълбок - великолепно месо, подходящо за всякакъв вид ястия, шишове и кебапи.
6.Заден бут - подходящ за всичко: пържоли, шницели, рула на фурна, мезета и т.н.
7.Шунка - наричана още "ябълка". Това е част от бута, която е най-подходяща за направата на едноименния деликатес.
8.Заден джолан - хубаво месо с жили и много фибри, което след разваряване е подходящо за всякакви ястия.
9.Краче - заедно с ушите и опашката влиза в състава на т. нар. "Пача", която може да се сервира както като супа, така и в желиран вид. При варене отделя много желатин.
10.Коремни части - тлъсто месо, подходящо за тежки зимни ястия. Свинско с кисело зеле, гювечи или осмянка. В пушен вид идеално мезе.
11.Плешка - великолепно месо, по-крехко от бута, идеално за опушване.
12. Преден джолан - с по-малко месо от задния джолан.
13. Глава - съдържа в себе си най-различни вкусотии: език, бузи, уши... След разваряване става за чорби и мезета. Мозъкът не е особено подходящ за кулинарни упражнения.
Източник: "БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ", ЗЕМИЗДАТ - СОФИЯ - 1978

Здравейте кулинари,
Моля за помощ, от къде мога да купя телешки черва за да накича балкона с коледна украса.
Благодаря предварително!
Черва също се продават и по пазарите  Peace

# 110
Мойта пастърмица още някой друг ден и шА е готова.....Добро време стана и съхне добре.....

аз утре сутрин режа малките  smile3534

Бравос Пепииии !!!
Да взема да ви дойда на гости, а??

К'во да правим сега като още месото не сме купили от месарницата?! Mr. Green
А и на нас няма кой да ни подари ........ Whistling

Хайде, време е вече.

Показвам малките Simple Smile от бонфилетата, които нарязах

а тази е пастърма от сърце. Между другото също е хубава и ако си намерите излишно  Laughing сърце - може да си направите и от него.  http://pep-4o.blogspot.com/2013/12/blog-post.html

Последна редакция: пн, 02 дек 2013, 11:53 от пеп-4o

# 111
  • Пазете Гор
Приготвих сланина, не много, около кило и половина. Осолих я в кофа - пласт сланина - два пръста кристална сол. Поднасям я нарязана и наредена върху дъска поръсена със смес от черен пипер, лют и сладък червен пипер, кимион, сминдух и чубрица.

У дома този специалитет се ползва, за да подсили обяда, ако последният се състои от супа от праз, бобена чорба, кисело зеле и такива разни по-слаби  неща  Wink.

# 112
А също така може да се сготви с фасул, или да "подсили" сърмите. Има много приложения. Куркума, а между пластовете сланина сложи ли рибица от месото? Като се осоли, се нарича кръвтинява мръвка.

# 113
  • Пазете Гор
Нямах чак толкова много пластове, Ани. Но звучи много добре, непознат за мене деликатес.

Аз осолявам и суша предимно свински врат или говежди вайсбрат, ако и когато намеря. В сармичките слагам кубченца колкото зарче за табла неосолена сланина, за да спазя някакво приличие с количеството сол. Не обичам сланината топла, и по тази причина не я готвя по друг начин. Но то си е мой вкус.

Здравейте кулинари,
Благодаря предварително!

Виждал съм и в хипермаркети, подготвени на връзки, не помня къде обаче. Зависи обаче и от украсата - за някои видове е добре да се ползват тънките черва, а за други - някои други части от тях. За бахур, пък и за кървавица добрата практика е да се използва последния участък на свинското черво.

# 114
Благодаря ви,
Червата мисля да ги ползвам за суджуци, продължавам да търся.

# 115
Благодаря ви,
Червата мисля да ги ползвам за суджуци, продължавам да търся.

За бахур - дебели свински черва........За суджуци и свински тънки черва стават......

# 116
Съобщих , по-рано, за новопридобитото.
За нас, тук, както установихме, мИсото израства Ъв хладилната витрина, а не по някакъв екзотичен или нехуманен ( кис-кис кис - добитъка бил хуманоид , та отношението към него ( примерно порязване) да е нехуманно ) или ,недай боже, жесток  начин.

Ето и изображението :

натък процедурата е всеизвестна ( както се казва широко известна в тесни кръгове ) .

# 117
Съобщих , по-рано, за новопридобитото.
За нас, тук, както установихме, мИсото израства Ъв хладилната витрина,

smile3532 smile3501 smile3508

Бравос! Уффффф.......И аз искам да правя суЖуци,ама ми е трудно да пълня сама.....Преди време опитах - озорих се......Още един чифт ръце ми трябват...... ooooh! .....

Виж с бахура ще се справя.Там по-лесно се оправям.....

# 118
Някой да знае къде продават машинки с които се запечатват торбички под вакум ?
И как се нарича тази машинка/уред или както се води / ?

# 119
Подготвила съм продуктите и този петък стартира производствения процес. И т.к. ще вкл и дехидрататорът (влажен климат какво да се прави), та снощи се обзаведох и с херинга и сардини.
От месните ще правя филе и пилешко по семейна рецепта.

Общи условия

Активация на акаунт