ДОМАШНИТЕ МЕЗЕТА

• 179 560
  • 740
  •   1
Отговори
# 165
но се чудим колко сол и подправки се слагат на килограм месо.

подправки за луканка

за кг кайма: кардамон 2-3 гр, кимион 2-3 гр, чер пипер 3-4 гр, захар 5-6гр, сол 22-23гр

може да се обогати и със сумати подправки, но горните са долу-горе насъщните за истинската луканка

( ако искаш да ухае на луканка, цаката е в кардамона... и другото важно е: подправките да се смилат непосредствено преди употреба, аз си ги начуквам на много ситно във хаван , обработката също е важна, азе например си ги обичам със костюм или в ''чорап''  Simple Smile  )

успех  Hug

Последна редакция: пн, 16 дек 2013, 17:58 от Ердинч

# 166
Еййййййййй много ме е яд пастърмата ми я изтървах и изсъхна отвътре .Суха е е и не така розова и сурова. Sad #Cussing out

# 167
  • София
Еййййййййй много ме е яд пастърмата ми я изтървах и изсъхна отвътре .Суха е е и не така розова и сурова. Sad #Cussing out
Пращай я насам, мъжа ми много я обича така. Даже като я нареже, я оставя да позасъхне нарязана преди да я яде.

# 168
…, но се чудим колко сол и подправки се слагат на килограм месо. …
Стремя се да слагам средно около 20 грама сол/готварска/ за килограм месо, независимо от обстоятелството че в различните „рецепти” е от около 22 до около 25 грама.
Традицията ,при мен, е да правя суджуци от около 5-5,5 кг. месо.Така ми е удобно.
За това количество слагам около 100-105 гр. сол + 5 до 7,5 грама захар и следното количество подправки

доколкото изображението е от преди няколко години са настъпили промЯни: чубрицата съм я премахнал изцяло защотот считам ,че придава горчивост ; добавил съм малко/няколко звездички/карамфил-смелен
valentor,…Слагаш ли 1/3 от свинското да бъде сланина(от гърдите), защото на снимките, които си показал не виждам и ако не слагаш не става ли много суха каймата и от там суджуците ?Аз например възнамерявам да купя 3 кг. телешки шол + 1,300 кг. св.плешка и останалите 0.700 кг. сланина от гърдите.Ще сбъркам ли при избора ?Бате Саш
Бате ,
Да кажа, че мнооого си зависи от мИсото.
Прав си, че в моите сланината е минимално количество, но 33% са ми твърде много.
Последната серия, която правя в момента, съм предвидил да съдържа 10 % сланина.

# 169
10% сланина от цялото количество кайма или само от свинското месо 10%?

# 170
  • Пазете Гор

Ако престои увита в тензух известно време в хладилник ще поомекне.

Тая година беше доста ветровито при мене - показателно е, че от октомври месец досега преброих само 5 дена с мъгла. Това изсуши много бързо суджуците и пастърмите.

Ще правя бабек - месо от сварена свинска глава в дебело черво. Чудя се дали да не го увеся за два три дена на изхода на комина. Какво мислите?

# 171
  • В сбъднатите си мечти
Здравейте ,направихме си пушилня и сме много доволни  Mr. Green.Пушихме пиле ,риба и свински гърди .Чета по форуми и се учим да я ползваме в движение .Ще помоля ,ако някой има изпитани рецепти да ги сподели .

Също така благодаря на всички ,които споделят опита и рецептите си   bouquet

http://dom2.ru http://dom2.tv

# 172
Ердинч, Пепчо, valentor - изключително много ви благодаря!

# 173
10% сланина от цялото количество кайма или само от свинското месо 10%?
10 % от серията = цялото количество мИсо

# 174

Ако престои увита в тензух известно време в хладилник ще поомекне.

Тая година беше доста ветровито при мене - показателно е, че от октомври месец досега преброих само 5 дена с мъгла. Това изсуши много бързо суджуците и пастърмите.

Ще правя бабек - месо от сварена свинска глава в дебело черво. Чудя се дали да не го увеся за два три дена на изхода на комина. Какво мислите?
Аз я суших в хладилника , не навън .
Явно много дълго време съм я държала открита в хладилника .За което сега много съжалявам , понеже вътре ми стои прекалено узряла и твърда и много суха .Язък за месото .

# 175
Смятам да правя мезе от пуешко месо.Мисля си ,че трябва по малко време да узрява в солта,примерно 12часа.Някой от вас правил ли е пуешко мезе?

Тази пушилня ме заинтригува.Сега ще подпаля чергата на мъжо Mr. Green

# 176
  • Пловдив
Оффф и аз тук  Peace
Ама и нашите филенца/рибички нещо  Thinking не станаха така червенички от вътре Rolling Eyes Не знам що.Друга година си стоят червеникави,а сега са по-кафеви някак Rolling Eyes
Мисля се,чи щото стояха много по терасата и ММ не даде даже вечерта да ги прибираме.

# 177
Споделям рецепта НОМЕР 1 за мен, която използвам от повече от 5 години, Филе Елена ряпа да яде, а  излиза супер евтино! Гарантирам!

Това, което ви трябва:
1. Парче Бон Филе - килограмът е около 13-14 лв
2. Много силно парно- добре е да сте към Топлофикация.

Измивате месото добре и подсушавате с кърпа
Осолявате стабилно от всички страни
Овивате месото в хартия за печене и допълнително вестник ( 1-2 листа) и слагате в хладилника.
Престоява 2 дни
Измивате месото от солта и поръсвате обилно с подправки: лют червен пипер (ако обичате лютото), сладък червен пипер, ронена чубрица и черен пипер
Опаковате в нова хартия за печене и пак 1 лист вестник
Слагате на парното за 12 часа от едната страна/ 12 часа от другата и повтаряте това упражнение още веднъь (общо 24 4аса на страна), слагате в хладилника, охлаждате и имате перфектно мезе!!!

# 178
  • Пловдив
Звучи добре,ама като нямаме парно... Thinking не става Wink

# 179
Звучи добре,ама като нямаме парно... Thinking не става Wink

Естествено навън става много по-вкусно, но времето не винаги позволява, а и ако нямаме подходяща тераса, където да съхне.

Общи условия

Активация на акаунт