Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представлява процедурата на хистеросалпингография или цветна снимка?
Как се прави цветна снимка и какво представлява тя?
Какви са предпазните мерки преди и след цветна снимка?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представлява процедурата на хистеросалпингография или цветна снимка?
Хистеросалпингографията, известна също като цветна снимка, е процедура, която включва рентгенови лъчи за визуализиране на фалопиевите тръби и вътрешността на матката при жената. Основната цел е да се оцени проходимостта на фалопиевите тръби. Процедурата обикновено се извършва около 13-ия ден от менструалния цикъл и изисква предварителни кръвни изследвания, включително пълна кръвна картина, утайка и микробиология за откриване на инфекции.
-
Как се прави цветна снимка и какво представлява тя?
Цветната снимка е диагностичен тест, който оценява проходимостта на фалопиевите тръби. Процедурата включва поставяне на специално багрило в маточната кухина и проследяване на преминаването му през тръбите с помощта на цветно ултразвуково изображение. При цветна снимка жената лежи на масата със свити в коленете крака. След това лекарят поставя разширител (спекулум) и вкарва гъвкав, мек и тънък катетр през цервикалния отвор. През катетъра се инжектира контрастно вещество, което показва проходимостта на тръбите. Рентгенова снимка се прави с изпънати крака, като жената не трябва да се движи и да диша за няколко секунди. След процедурата инструментите се отстраняват и жената може да полежи известно време, ако е необходимо възстановяване от евентуална болка.
-
Какви са предпазните мерки преди и след цветна снимка?
Преди цветна снимка трябва да се направят кръвни изследвания, включително пълна кръвна картина и утайки, както и микробиологично изследване за откриване на възможни инфекции. Жената трябва да избягва сексуален контакт преди процедурата, за да предотврати разпространението на контрастното вещество в случай на потенциална бременност. След процедурата е препоръчително жената да си почине известно време, ако е необходимо за възстановяване от всякакви дискомфорти. Препоръчително е носенето на тънки дамски превръзки или лигнин за защита срещу петна по бельото.
-
Какви са симптомите след цветна снимка?
-
Какви са рисковете и предпазните мерки при провеждане на цветна снимка?
за д-р Даскалов
Имам правена ЦС при него преди 4 години. Тогава все още беше в Медикус Алфа, но очевидно още ползва базата им специално за ЦС. Предполагам, че в Нюлайф нямат скенер и за това. Процедурата е много лека, не с 100% достоверен резултат, но това е друга тема. Подсигурете се с чисти изследвания преди това, защото е много важно. Успех!
тук ще видиш най-разнообразни мнения. Ще си позволя и аз да дам моя съвет е да се довериш на лекаря...все пак само той е запознат конкретно с твоя случай и със сигурност през ръцете са му минали мноого и най-различни ситуации и пациентки. На пълно те разбирам,защото аз самата бях изключително притеснена от това какво ми предстой (ще боли ли,няма ли, как ще реагирам на процедурата, какъв ще бъде резултата). Само искам да кажа,че лекарите не са садисти и едва ли има лекар, който нарочно би причинил някаква неописуема болка. По скоро, понякога е добре някои процедури да се правят без упойка, за да може д-ра да разбере повече за състоянието на пациента....предполагам има случаи, които не са никак леки и именно там е момента да се намеси добрия д-р.....Ако ти е от полза, единственото което мога да направя е да споделя за себе се. Аз правих ЦС при Билчев от клиника Щерев. Предварително ми казаха да направя ПКК и СУЕ. В записания час ме приеха.Сестрата беше много любезна и още в асансьора каза,че няма да боли и да не се притеснявам.Най- неприятното от цялата процедура беше самия тоалет и поставянето на катетъра. Съществената част продължи 3-4 мин, през което време почувствах леееко,ама съвсем лекичко напрежение (като от подуване),не болка. После док. ми обясни резултата и даде своето мнение за по-нататъчните действия....и това беше всичко.Питах трябва ли да спазвам някакъв режим или да приемам някакви лекарства.Отг. му беше „не”.Но след около 3-4 часа започнах да чувствам едно неразположение в корема,като от нередовен стомах или подуване. В никакъв случай не беше болка, ама си беше неприятно. Пих 2-3 спазмалгона и на следващия ден бях вече 6 точки
Нямах никакво кървене или нещо подобно. Резултата ми беше 2 запушени тръби, които са пропуснали контраста след подаване под налягане. Зная, че всичко е строго индивидуално, но все пак ще се радвам, ако съм била полезна.Моят съвет е да се доверяваме повече на лекарите, но все пак да си имаме едно на ум