ВМ-НВХ, част 65

  • 50 829
  • 732
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 6 425
Това е същата презентация на Питър Атия, но вече с шведски субтитри Wink

# 526
  • Мнения: X
аааа ОК
сори
не съм обърнала внимание

# 527
  • Мнения: X
Цитат
Аз пак да кажа за "драстичните" ограничения на Вив.  Embarassed Според мен по времето, когато ядеше тя яйца с масло, единственото драстично ограничение бе по отношение на вьглехидратите в храната. Оттам нататьк - 6-7 яйца сьдьржат 45-50 грама белтьк, който за 50 килограмова жена е точно в рамките на необходимото дневно количество. Отделно мазнините от тези яйца + 100-150 грама масло са предостатьчни като енергия за 24 часа. Сьщо така, от разграждането на тези мазнини се получава и глицерол, който се трансформира в глюкоза, напьлно достатьчна да задоволи нуждите на тькани, които не могат да оползотворяват кетони и мастни киселини.
Затова в нейния случай аз не виждам драстични ограничения за тялото на каквото и да било. Единствено еднообразието на такова хранене би могло да поомрьзне на някой, но не мисля, че хранейки се така, той се лишава от нещо сьществено.
Аз точно това имах предвид.    Simple Smile    Не знам дали е до омръзване, а че едва ли е възможно човек да се храни цял живот само с яйца и масло.Да, сигурно получава необходимите вещества, но живее ли се цял живот само на яйца с масло?
А последиците според мен дават индикации, че тялото все пак "регистрира" това ограничение на разнообразието и после си "дърпа" от отново внедрената храна.
Цитат
Кам, аз точно еднообразието имах предвид
Колкото и да е режимно и да носи яки резултати, еднообразието може да погоди подъл номер
Именно!

Цитат
по-големите количества алкохол водят до рязко и значително понижаване на крьвната захар и оттам се изостря гладьт точно за нещо сладко. И при мен по-големите количества алкохол предизвикват желание за  сладко,
Thinking   Аз като пия концентрат, ми се прияжда само салата/туршия, виното провокира апетит за сирена и кашкавал, а бирата-пържена цаца.    Laughing  Никога не ми се е прияждало сладко след алкохол.

Цитат
А Краси си я знам, че не отбира от друго освен от бълг
Именно затова ми се виждат жалки напъните и
W'A'S'P, изобщо възможно ли ти е да проведеш поне един нормален, цивилизован и тактичен разговор, неизпълнен с нападки, обиди и свободни съчинения ?     Laughing

# 528
  • SA
  • Мнения: 3 347
Да, точно това е и моето мнение за мастната тькан - реално тя складира под формата на триглицериди излишьците от захари, които постьпват с храната. И това й свойство се ограничава, когато тази мастна тькан стане инсулинорезистентна. При това положение, е естествено организма все по-трудно да се справя с контрола вьрху крьвната захар и тя все по-често да е в наднормени граници. Което реално си е диабет. Така че, способността на мастната тькан да приема още мазнини, може и да не е добро за вьншния ни вид, но е механизьм на тялото да се предпазва от вредното вьздействие на повишената крьвна захар.
Скрит текст:
Това нещо се опитвах да обясня тези дни в рекламната тема за африканското манго, ама гледам, че са я заключили.  Embarassed

Колкото до алкохола - мисля, че сьм се изразила ясно, че не става вьпрос какво мезе вьрви, докато човек пие различни видове алкохол.  Peace

Последна редакция: пн, 14 окт 2013, 10:34 от kameloth

# 529
  • София
  • Мнения: 10 858
Цитат
Цитат
Цитат
По конкрентия въпрос, относно качването на теглото след драстичното ми ограничение, - прочети предишния ми пост. Отново подмина това, че ядох МНОГО торта.
След като четеш тук, сигурно знаеш защо се покачило теглото след яденето на много торта.
Сега може би ще ми препоръчаш умерена консумация на торта? Всеки ден по мъничко и да е домашна?
За мен умерена консумация на торта значи, 1-2-3 пъти годишно при повод по няколко хапки.
Ето, аз на 09.10 имах РД и направих торта-от масло, брашно, захар, сметана, шоколад и не пропуснах да се почерпя с едно парче за мое здраве.Ами, нямам идея това много или малко торта е, но не съм качила и грам.Макар че, като цяло ядох доста повече вечерта на РД, не е само тортата.
Къде е според мен разликата:Ти си била на ограничен режим и след това тялото ти веднага е "съхранило" всичко изядено.Аз не съм ограничавала нищо и съответно няма негативен отговор от организма ми.
Тук се сещам за една съученичка, която все беше на някакви диети.Та тя, знаейки, че след 2-4-5 дни ще бъде на някакъв купон, почти не се хранеше през тези дни,с идеята, че така ще компенсира тъпченето на купона.И после се чудеше защо винаги кантара отчита + .


Краси, само по този цитат ще си позволя апостроф -
когато се храниш НВ, гликогена в мускулите се изчерпва и за енергия се ползват мазнини.
когато се наядеш с въглехидрат (не визирам зеленчуци) - отново запълваш гликогеновите депа в мускулите. Оттам идва и плюса в кантара. Т.е този плюс, колкото и да е голям, е гликоген, който при отново ниско-въглехидратно хранене се изчерпва и плюса се изчиства.
Това, което казваш че "се е съхранило" не е мазинина.
Затова и при теб няма плюс в кантара, защото твоите гликогенови депа си стоят пълни през цялото време  Peace
А иначе, ти завиждам, че можеш да хапнеш 2-3 хапки торта и да спреш. Аз не мога  Embarassed
За мен е по-добре въобще да не хапна, отколкото да хапна 2-3 хапки.
Съученичката няма да я коментирам. Невежеството не е обидно и масово жените не знаят какво и защо  правят всъщност.

Извинявам се на всички в темата, ако обясненията ми са малко лаишки. Не мога да се изразявам като лекар, но мисля, че правилно съм разбрала нещата. Дано е така.

# 530
  • Мнения: X
краси, отдавна ти се каза, че нямаш понятие какво е да се бориш със зависимост
но ти продължаваш да "даваш акъл" без да имаш грам познание от каквото и да било
каква друга реакция според теб заслужава такова поведение към хора, които се оитват да променят живота си, а ти само кудкудякаш след тях със смешните си примери

кам, да, всъщност хората, които пълнеят, се оказват в по-изгодна позиция по отношение на диабета
този факт съм го срещала доста често из форумите
макар че това издевателство над тялото не може да е вечно
в един  момент се стига до други проблеми

Скрит текст:
ето сега даже ми се върти една теория за рака из главата
звучи доста странно, но пък се връзва със случаите около мен

Последна редакция: пн, 14 окт 2013, 10:33 от Анонимен

# 531
  • Пловдив
  • Мнения: 1 665
joya, абсолютно разбирам как се чувстваш!За протокола - снощи пак хапнах хляб, че после и кроасан ядох. И не, не се чувствам виновна и днес няма да гладувам, нито ще правя допълнителни тренировки.
Скрит текст:
Да, вчера наистина ми беше многооо въглехидратен ден. Да, ядох хляб. Но след хляба и кроасана спрях - нещо, което преди нямаше да мога. И днес тялото ми знае, че доста е хапнало на вечеря, съответно никак не иска да закусва, вероятно и няма да е гладно за обяд.
Да, вчера ми беше ВВ ден. Но пък цяла седмица преди това, без ограничения и без терзания на волята си се хранех съвсем режимно. Поглеждам назад и виждам как храненето ми се е подобрило в пъти. Понеже преди 1 година повечето ми дни бяха ВВ. Тогава след такъв ВВ ден вероятно щях да продължа с обилна закуска. Дори и когато съм сита.
Днес тялото ми се държи много по-адекватно и ми казва кога трябва да спра. А гладът за хляб беше просто следствие от това, че цял ден не успях да се нахраня като хората, все по малко и на крак и нищо засищащо. А цялата предна седмица така стана, че макар и режимно, карах основно на млечни.
И да, за пореден път е убедих, че хлябът не ми понася. Да не говорим, че коремът ми се поду и се оригвах цяла вечер като за световно. Но!Този път ядох само хляб, не добавих манджа, не гарнирах с нищо друго. Отядох си на хляб, наситих се и спрях.
Да, вероятно и друг път ще се случи. Да, знам си аз, че като не ям по-дълго време месо, веднага започвам да налитам на хляб. Да, небрежна бях към себе си предната седмица, не се погрижих да си сготвя/изпека месо. Вероятно и друг път ще се случи. Но това е моят път, минава през такива завои, но като цяло знам, че върви в правилната посока.
 Hug Hug Hug
Не знам доколко това ще ти помогне, но специално за теб исках да споделя, за да знаеш, че не си сама.
Аз лично не виждам смисъл в това да си повтаряш някаква мантра за разни болести. Понеже, няма какво да се лъжем, и при този начин на хранене човек не е застрахован. А изобщо защо трябва да се концентрираме върху вероятността от болест?И без това, предвид, че наоколо почти няма хора, които да са здрави съвсем, вероятността явно е голяма.
Така че по-скоро измисли някаква положителна нагласа!Обичай се и бъди щедра към себе си! Hug Погледни назад, виж откъде си тръгнала и колко много си постигнала в промяна на навиците си в положителна посока. Пътят за всеки е различен.
Да, можеш да се опиташ да видиш откъде тръгва тази зависимост, но разбирането невинаги е достатъчно за преодоляване.
И когато решиш да посегнеш към хляба, винаги си задавай въпроса: наистина ли толкова многооо ми се яде?Ще видиш, че отговорът в повечето случаи е:Не. Тогава се опитай да си кажеш: след като не ми се яде днес толкова много, няма да ям, ще хапна утре.
А мисълта: днес няма да ям еди-какво си/ще ям само 2 пъти на ден еди-какво си/от днес вече край, започвам от начало мен лично само ме отдалечава от пътя, затормозява ме, прави ме нервна и гладна. Така че гледам да не се вкарвам в тази схема на мислене и изобщо да избягвам да си повтарям, че някоя храна ми е забранена, че няма да я ям.
За себе си установих за пореден път, че храна, от която не се засищам с малко, от която се чувствам дискомфортно физически, не може да е подходяща за мен храна. И толкова. Не е забранена завинаги, просто не е подходяща.
Krasi, човек, който не е имал зависимост от някоя храна, не може наистина да разбере за какво става дума.
А без изключване на храни не става!Ти защо си изключила вафлите от менюто си? Wink Всеки преценява коя храна не бива да консумира. За теб са пакетираните храни като цяло и месото, за някои е хлябът, за друг - сладкото.
Пак не успявам да ви изчета, но благодаря за всичко интересно, което споделяте и коментирате!   bouquet

# 532
  • Мнения: X
краси, отдавна ти се каза, че нямаш понятие какво е да се бориш със зависимост
но ти продължаваш да "даваш акъл"..................
Когато се хранехме "конвенционално", на всеки седмичен неделен пазар в количката имаше по поне една кутия обикновени вафли, шоколадово руло, бисквити, други подобни десерти, кажи-речи 1/4 от купената храна беше десерти.И обикновено до четвъртък всичко свършваше, та се купуваше още, за да има до следващия неделен пазар.Ако това не е зависимост към сладкото, не знам какво е.
Скрит текст:
А акъл не давам.Както писах, защото не съм се борила срещу това с усилие на волята.А тази зависимост просто изчезна, след като изхвърлих всички тези боклуци от храната и ги замених основно със сурови десерти.
Някой назад писа, че може да изяде цяла доза сурови бонбони от сушени плодове, ядки ....Е, аз не мога.Засищам се с 2-3.Не знам как стана да заменя изяждането на 2 вафли само с 1-2 бонбона и да ми стигат.
А и честно казано, не ме вълнува особено медицинското обяснение как и защо е станало така.За мен е важен крайният резултат.
Преди:правя кекс например и той свършва за 24 часа.Сега:1.правя кекс веднъж в месеца, дори по-рядко.последните 5-6 пъти изхвърлих по половин кекс.Вече, като кажат мъжете, че искат нещо подобно правя половин доза кекс, с 1/3 от захарта, посочена в рецептата.Често вече и той остава....


Цитат
Krasi....................Ти защо си изключила вафлите от менюто си?
Защото в тях няма нищо, освен химия.Нито брашното е брашно, нито захарта е захар, само химия.

# 533
  • SA
  • Мнения: 3 347
W'A'S'P', да, то не е само диабета, който уврежда тялото. Сврьхтеглото само по себе си затруднява дишането, сьрдечно-сьдовата система, костно-ставния апарат...
А Вив много добре е обяснила защо след кетогенно хранене може да има леко покачване на теглото. Никой не казва, че трябва цял живот да се ядат само яйца и масло, но аз бих яла такива всеки ден, ако нямам достьп до никаква друга подхододяща храна и сьс сигурност не бих прояла разни теста, ориз, картофи и тем подобни, само и само да се разнообразявам.

# 534
  • Мнения: X
Та така, по въпроса, който ме "тормози" от известно време.
Аз също смятам, и по лични наблюдения върху себе си, че всекидневната консумация на хляб/тестени не влияят добре.
Скрит текст:
В дългосрочен план, върху здравето, като причини за диабет, рак, ССЗ, не знам, това според мен предстои да се уточнява.
Обаче:французите, италианците ядат и хляб, и паста, и тестени храни и десерти.Нямам идея дали всеки ден, но достатъчно често.
Французите имат едва ли не стотици видове хляб и си хапват.
Италианците имат около 600 видове паста и си хапват.
Защо тогава и двете нации не са  на челните  места по затлъстяване  и болести, свързани с храненето?

# 535
  • Мнения: 6 425
То и стремежът към разнообразие, и потребността от разнообразие се възпитават като всичко друго. Не знам на горките инуити как не им е писнало да ядат все едно и също (предимно тюленско и еленско месо, риба и мас), ама предполагам, че просто никога не им е минавало през ума да търсят разнообразие, а и не са имали такава възможност, но въпреки това докато са се хранили така, по традиционния си начин, са били здрави и без проблеми с теглото.

И аз си признавам, че търся разнообразие, но мисля, че ако от дете бях привикнала на еднообразно хранене, сега едва ли щях да го търся разнообразието. Но от една страна на нас отвсякъде ни втълпяват, че ни е необходимо разнообразно хранене, за да си набавяме всички вещества, а това не е особено вярно. От друга страна в днешно време наистина имаме голямо разнообразие - и на горе-долу природни продукти (най-различни видове меса и риби, най-различни зеленчуци и плодове, вкл. такива, на които не само не им знам имената, като ги видя в Пикадили, ами и като прочета написаното на табелката, не ми говори нищо), и отделно имаме наистина невероятно разнообразие от промишлени храни. И смятаме, че това разнообразие е нормално и необходимо. Иска ни се да опитаме от всичко. Като ни хареса, искаме по-често да включваме от тези нови, непознати храни - в името и на удоволствието, и на разнообразието. А всъщност изобщо не е необходимо разнообразие, ако консумираната еднообразна храна осигурява необходимото. А с яйца и масло или пък с месо, яйца и мазнини всичко необходимо се доставя на организма. Дори зеленчуците де факто не са необходимост, макар че са начин именно за разнообразие. Ако обаче еднообразната храна е хляб, картофи, ориз и вафли, тогава наистина няма да си набавяме необходимото, макар че поне за известен период ще можем да оцелеем. Но рано или късно организмът ще пострада.

Краси, за италианците знам, че в последните 15-20 години затлъстяването при тях е скочило значително. Все пак отнема известно време, докато се видят пораженията. Но също така съм чела, че италианците не изяждат по една претрупана чиния с паста на всяко хранене или дори всеки ден, а хапват няколко лъжици като предястие преди месото и зеленчуците. Също видях, че в ресторанта в Рим, където ние ядяхме спагети и лазаня, всички други ядяха други неща, никой не ядеше паста. Под други имам предвид бизнесмени и изтупани фирмаджии от лъскавите офиси наоколо, а не чужденци, макар че ресторантът беше на хубаво място и се посеваща вероятно и от доста чужденци. А сервитьорката ни се засмя, макар и добродушно, когато първия път поръчахме 3 порции паста за обяд без нищо друго.

За французите Таня да каже, но аз съм чела, че и те не консумират много хляб, а всъщност го ядат умерено. Също съм с впечатлението, че чужденците търсят кроасани с шоколад, а французите си ги хапват без пълнеж, което пак е по-добре, защото поне не трупат и захарта върху тестото.

Нека да не отваряме темата за азиатците и ориза, че ми дойде до гуша Rolling Eyes

Последна редакция: пн, 14 окт 2013, 11:11 от Cioccolata

# 536
  • Мнения: 16
От месец и половина съм на режима, първите 2-3 седмици безвъглехидратно съвсем, сега малко млечни, почти без плодове и ядки.
Моля за съвет - вегетарианка съм и от няколко дни съм с виене на свят и изтръпване на пръсти на ръце и крака. Не си падам по търсене на съвети за здраве из форумите, но преди 2 години някъде ми се случваше, тогава обиколих невролог и дори очен лекар в Токуда и не откриха нищо. Според личната ми лекарка е от стрес. А стрес доста - три малки деца, които си гледаме сами.
Ако имате опит с режима и подобни симптоми, моля споделете.

# 537
  • Мнения: X
...Обаче:французите, италианците ядат и хляб, и паста, и тестени храни и десерти.Нямам идея дали всеки ден, но достатъчно често.
Французите имат едва ли не стотици видове хляб и си хапват.
Италианците имат около 600 видове паста и си хапват.
Защо тогава и двете нации не са  на челните  места по затлъстяване  и болести, свързани с храненето?



защото нямаш грам понятие от кухнята им
тестените са в много  малки количества
италианците си имат антипасти и всякакви други ястия
а за французите ненапразно има термин "френски ПАРАДОКС" (мерси Шоки  Embarassed), ама за него инфо на бълг няма


Glezank, добре дошла и успех
не е зле да напишеш няколко примерни менюта, за да се анализират дали всичко е ОК
ядки хапваш ли достатъчно
на пръв поглед ми прилича на недостатъчен прием на магнезий

# 538
  • Мнения: 6 425
Glezank@@@, да не би да имаш нужда от витамин В12, т.е. дефицит? newsm78 Той е възможен, ако не се консумира месо. Но трябва да се изследваш, недей на своя глава да го взимаш.

За французите има "френски парадокс", не синдром Wink Обясняват доброто им здраве с високата консумация на пълномаслени животински продукти.

# 539
  • Мнения: 16
Благодаря за приема))
Примерни менюта е трудно, за мен не остава време да готвя. Месо не ям от мнооого години, проблеми съм нямала освен леко нисък хемоглобин по време на бременостите.
Иначе ям само заленчуци (напр. за закуска 1 морков), рядко риба, опитвам вече да ям често яйца и масло, малко сирене. Ядки също почти не ям, защото още имам да свалям от последната бременност.
Какви изследвания да си пусна, защото и аз мисля, че е време да си обърна внимание.

Общи условия

Активация на акаунт