ВМ-НВХ, част 65

• 50 822
  • 732
  •   1
Отговори
# 540
мда Thinkingстрашно разообразие на хлябове и други тестени
направо ми е кеф да ги гледам Laughing
но като се загледам,виждам много неща,но малко на брой
кроасаните са без пълнеж и се купуват рядко,за глезене
най-често малки,както и бриош (нещо като козунак,но с нищожно количество захар и богато на масло)
фрнзелите са по 200-250 г и постоянно гледам хора да купува половин франзела
не,наистина не ядат много хляб
а "френският синдром" идва от маслото,сметаната,угоеният гъши дроб,сирената и...виното
хляба се купува в хлебарница (а не пакетиран в магазин с трайност 1 година),а зеленчуците и плодовете от пазара
и се яде малко от много неща
и се пазарува по малко (месо за двама #2gunfireторта за трима ooooh!)

а проблеми с дебелеенето и те започнаха да имат Confusedособено сред младите хора и децата от... Thinkingдруг произход

аз се хила сама  Mr. Greenпо повод за плод нар (мързи ме да търся статията,в БГ )
сока от нар е полезен за артериите,това се знае
опита е правен със свине,нормално след като са най-близо до нас
да,но техните артерии били втвърдени,защото свинете ядат мнооооого мазно Shocked
на баба ми свинете не съм ги виждала да ядат яйца,бекон и сланина,угояваха ги с хляб,зърно,трици
сега незнам Wink режима на свинете

# 541
  • SA
Glezank@@@, точно и аз за дефицит на вит.В12 си помислих. Правени ли ти са наскоро крьвни изследвания, за да се изключи евентуална анемия? Сега видях, че междувременно си писала.
Ако ядеш основно зеленчуци, вьзможно е да имаш някои дефицити.
От изследванията - може да започнеш с крьвна картина ( за да се види дали нямаш анемия). Важен показател е сьщо МCV ( влиза в изследването)- при дефицит на вит.В12 се повишава наднормено, а при железен дефицит е ниськ. Сьщо така от биохимията може да се изследват глюкоза, общ белтьк, K, Na,Cl, Ca, Mg. Разбира се, биха могли да се изследват още нивата на витВ12, както и серумно Fe с ЖСК, както и други показатели. Но аз като като начало бих започнала с по-горните изследвания и в зависимост от тях, бих мислила за други.
А с типичното хранене на французи и италианци, не сьм подробно запозната. Но това, че произвеждат няколкостотин вида хляб, не означава автоматично, че ядат повече хляб от народи, които примерно произвеждат само 5 вида. Освен това и в двете дьржави затльстяването е вече значим , социален проблем. Трябва сьщо да се има и предвид, че генетичните особености сьщо имат известна роля, както например  латино-произходьт се счита за установен рисков фактор за затльстяване и диабет.
Танчеее,  Hug, много интересна информация от пьрва рька! Знаех си аз, че виното си има своята положителна роля!  Twisted Evil

Последна редакция: пн, 14 окт 2013, 12:30 от kameloth

# 542
Благодаря ви за топлото посрещане! Даже някои от вас ме помнят от добрите стари времена, хехехе.

Напазарувах разни нещица и започвам. Само дано да успея да забравя за шоколада Wink

Искам да попитам: необходимо ли е да приемам допълнително Магнезий? От Дюкан получавах крампи?

Доколкото успявам да се ориентирам, атмосферата тук е зареждаща, вдъхновяваща и много приятна!
Благодаря ви за куража, стискам палци и на вас и на новодошлите и дано да няма никакви здравословни проблеми заради спазването на режима.

# 543
Аз като Чукча - писател, не читател... Явно ще трябва да приемам допълнително магнезий, прочетох по-нагоре...

Наистина не успявам да прочета цялото съдържание, което сте произвели - браво на вас! много интересно и полезно.

# 544
  • София

Та така, по въпроса, който ме "тормози" от известно време.
Аз също смятам, и по лични наблюдения върху себе си, че всекидневната консумация на хляб/тестени не влияят добре.
Скрит текст:
В дългосрочен план, върху здравето, като причини за диабет, рак, ССЗ, не знам, това според мен предстои да се уточнява.
Обаче:французите, италианците ядат и хляб, и паста, и тестени храни и десерти.Нямам идея дали всеки ден, но достатъчно често.
Французите имат едва ли не стотици видове хляб и си хапват.
Италианците имат около 600 видове паста и си хапват.
Защо тогава и двете нации не са  на челните  места по затлъстяване  и болести, свързани с храненето?

Краси, само да допълня по тази тема с ето тази статия, която си позволявам да ти препоръчам.
Не е дълга, моля те, прочети я.
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/09/2.html
Сигурна съм, че ще ти бъде интересно.

# 545
Момичета, искам да попитам по колко капки Деавит или Вигантол трябва да взимам. В листовката на Деавит-а е посочено 16 капки, но предполагам, че това е малко.
Гледам обсъждате неща за поста и ще си позволя като човек чел Библията да сподели това, което е написано там. Когато евреите са принасяли жертви за грях е трябвало да принесат животни без недостатък, това включва и тлъсти, добре угоени. Специално е трябвало да сложат мазнината на жертвеника и тя да изгори, това е като благоухание към Бог. На едно място има, че е хубаво и се счита като богатство да ядеш мазнината на животното. Единственото условие в Библията е да не ядеш удавено, такова на което не му е изтекла кръвта и това е от здравословна гледна точка. Не помня също така да пише да не се яде свинско. Предполагам, че евреите не са отглеждали свине, защото са били номади и са отглеждали стада с козли и овце - явно е било по-лесно, отколкото да правят кочини. Основната им храна е била месото от многото стада, които са притежавали. Най-богатите евреи от Стария завет са тези, които са притежавали многобройни стада и така са преживявали. В Новия завет никъде не се казва да не се яде свинско или каквото и да било, а само се казва, че това, което влиза в устата на човек не е нечисто, а това което излиза от устата ни е нечисто. Освен това никъде няма как и кога да постиш. Поста е лишаване от храна, а понякога и от вода за 1, 2, 3 дни или ако е за по-продължителен период да се лишиш от едно или две неща по твой избор. Всичко свързано с поста обаче е твое решение как, кога и защо и дали. Това, че някой е решил да го направи като закон, нито е в библията, нито Бог го е постановил, нито е християнско. Исус само веднъж споменава за поста по повод да момче обладано от демони или с психично разстройство, че за да се оправят такива трябва молитва и пост - без уточнение от какво да се лишиш, за какъв период и т.н.
За мен това е най-здравословния начин на живот, радвам се, че мога да ви чета и изказвам големи благодарности на всички вас за дискусиите и информацията, която поднасяте.    

# 546
Lili-Bella, благодаря за хубавото разяснение за месото и постите в Библията! Hug Аз така и не съм успяла да я прочета Embarassed Започвам, стигам донякъде и се отказвам, защото ми е скучно Embarassed Нарочно съм си я купила на шведски, за да ми е поне по-интересно, но не би, не съм могла досега. Евангелията ги прочетох с интерес, когато преди доста години (дали не беше 1991 г.?) по кината вървеше някаква мащабна продукция за Исус. Тогава пред кино Сердика дори раздаваха книжка с евангелията, ако не се лъжа, и точно нея прочетох. Но иначе съм много боса по тези текстове и тези въпроси Embarassed

За вигантол или изобщо вит. Д трябва да се прочете 1 капка на колко единици съответства. Спокойно могат да се приемат по 3000 - 4000 единици на ден, а дори вече масово препоръчват минимумът да бъде 5000. При много хора е необходимо и повече. Всъщност като горна граница официално е заковано 10 000 единици на ден за продължителна употреба, т.е. 5000 на ден не е много и не е страшно. Но не ми се търси сега колко точно единици бяха в една капка Embarassed Но също е важно все пак вит. Д да се приема или по време на хранене с мазнини, или непосредствено след това, а не на гладно, защото той е мастноразтворим. Макар че винаги е под формата на някакво олио, въпреки това мисля, че това не е достатъчно за добра усвоимост.

# 547
  • София
Вигантола е 660 ме в една капка. На тази база можеш да си прецениш колко искаш да пиеш.
Аз в момента пия по 5 000 ед дневно.(от онзи вит. Д, който беше безплатна мостра, наскоро  Peace)
На децата давам по 2 000 ед. през седмицата, събота и неделя - почивка.

# 548
  • SA
Lili-Bella, благодаря за интересната информация!   bouquet
Признавам си, че никога не сьм могла да прочета повече от няколко страници от библията, трудна ми е тази материя. Може би някога ще "узрея" за нея, не знам. Но винаги сьм си мислела, че и с библията, и с корана - крайностите идват от тьлкуванието им, а не от написаното в тях.
По вьпроса ти - Деавит освен вит.Д, сьдьржа и вит.А, така че големи дози от него не бива да се пият. Доста по-рядко срещан е дефицит на вит.А и има опасност от предозиране.
Вигантол- в една капка има 660 единици вит.Д. Оттам нататьк, сама трябва да си изчислиш по колко капки да приемаш, в зависимост от целите ти, дали имаш дефицит, излагаш ли се редовно на сльнце и т.н.

# 549
Здравейте, дами! Извинявам се, че се намесвам в темата Ви. Чета Ви от известно време и ми е много интересно при Вас. Имам въпрос и се надявам да може някой от Вас да ми отговори. Правих си изследване на витамин Д и се оказа, че е над нормата-110,1nmol/l  при реф. стойности 50-80. Може ли някой да ми каже на какво може да се дължи това. Не съм приемала вит.Д като добавка. Не мога да си го обясня. Мислех, че ми е под нормата, а то какво се оказа  Rolling Eyes

# 550
Aziraher, сегашните норми, по които работят лабораториите, са прекалено ниски. Твоето ниво в американските единици съответства на 44, а препоръчителните граници според по-новите данни са 40-60 (това отговаря на 100 - 150 по българските мерни единици). Т.е. всъщност си в нормата, но по по-съвременните разбирания на базата на изследванията за витамина през последните петнайсетина години. Това ниво пак не е прекалено високо. И ако през лятото си била доста на слънце и си се изследвала в края на лятото или началото на есента, е разбираемо защо е такава стойността.

Ето тук гледам новите препоръчителни граници: http://grassrootshealth.net/media/images/chart-serum-level-intak … charts-single.pdf

# 551
  • SA
Aziraher , ето още една табличка от сайта на Меркола за нормите на вит.Д.

Като оптимални се считат нива между 100-180 nmol/ml. Ти си в оптималната норма, даже по-скоро кьм долната й граница.

# 552
Благодаря Ви  bouquet

# 553
Иначе ям само заленчуци (напр. за закуска 1 морков), рядко риба, опитвам вече да ям често яйца и масло, малко сирене. Ядки също почти не ям, защото още имам да свалям от последната бременност.
Какви изследвания да си пусна, защото и аз мисля, че е време да си обърна внимание.

Според мен гладуваш с всичките признаци на гладуващ организъм. Закуска 1 морков си е чист глад. Оттам по списъка единственото калорично е "често" (колко?) яйца и масло. Да се ядат само зеленчуци и чат-пат яйце не е ВМ-НВХ, а хранително разстройство. Извинявам се за острото мнение.

# 554
Не съм ви чела какво сте писали, ама бързам да се оплача - ще ме извините.
Кръвната захар на гладно ми излезе сутринта 5,77 венозна кръв при норма 6.1 ( пия 500 мг Сиофор сутрин и 500 мг вечер).
Цяла година я държах: отначало на лечението 5,20 - 5,30 при норма 6,38, а допреди 3-4 месеца 4,9; 4.4; 4.4 при норма 6.38
Днес правя профил и се изненадах. Обедната още не е готова.
Тъпото СУЕ най-после спадна. При норма 12 от 1 година стои 18-15-21 и т.н., днес излезе 8.
Имам и едни базофили, които ме тревожеха и понеже правя на всеки 3 месеца ПКК, заради лекарствата, които пия за жлезата и все те ми излизат едни променливи. При норма 2 в % ми излизат ту 2, после 1,86, после 1,18, а сега 2,38. Бях споменала на доктора, като бяха 2 при норма 2, каза, че няма нищо притеснително. Базофилите ги има измерени в още една единица, май 10^9/L и там при норма 0,01-0.20 са 0.17. Излиза, че са в норма тук.
Чета че се повишават при разни паразити, колити, хронични инфекции, тиреотоксикоза ( която имам и аз), а от вчера ме боли и стомаха след РД-то, на което похапнах разни непозволени неща. Та се чудя пак от какво е отклонението и ме съмнява за ден, два да се повишат заради стомашното неразположение.
Това не ми е наред в картината според мен - базофилите и захарта.
Другото е в норми.
ТСХ 2.94. Съвсем леко повишено, а аз очаквах да е повече на база симптомите, които имах ( понижена Т, ледени ръце и крака и т.н.)
АСАТ и АЛАТ видимо в норми. При норми 31-32 за Асат и Алат, резултатите са 21.05 - 21.24.
Остана ТРАК да излезе - антителата за Базеда, ама те чак в сряда.

Притеснява ме тая захар. На всичките ограничения, които правих, точно снощи хапнах печени картофи, заради стомаха който ме болеше както споменах. Нямах намерение днес да се изследвам и хапнах към 20,30 часа. Съмнява ме едни картофи да дадат чак такова повишение на захарта. Не съм яла порция, хапнах 5-6 резена, малко кашкавал, пилешка супа - съвсем нормална храна.

Общи условия

Активация на акаунт