ВМ-НВХ, част 65

• 50 817
  • 732
  •   1
Отговори
# 555
Merelenda, изчакай да видиш и другите стойности от профила Hug Не се притеснявай отсега. Първо, 5,77 все пак не е чак толкова високо - в нормата е. Второ, захарта може да варира, включително преди време личната лекарка на майка ми каза, че ако човек не е спал добре или пък има някакъв възпалителен процес, също може да бъде повишена тази сутрешната. Но ако след хранене са ти добре стойностите, това е по-важно според мен. И освен това може да изследваш гликирания хемоглобин - той ще покаже средна стойност за последните 3 месеца, което е по-показателно от еднократно изследване.

# 556
Merelenda Hug

На мен последния път личния лекар ми каза - "Ако искаш точно измерване на КЗ, трябва не само да не си закусвала, ами и да не вечеряш предишния ден." Нещо за чувствителността на теста спомена, но не го питах за подробности.

# 557
  • София
Мереленда, моята кръвна захар сутрин на гладно е точно такава, при същата реф- с-ст.
Гликираният хемоглобин ми е 5,5% при норми 4-6.
Като както пише негативна, не бях вечеряла (т.е последното хранене би е било към 19,00ч и то без никакви въгл.

Аз лично смятам за сеБе си, че или съм имала и все още имам ИР и/или прекалено често съм криввала от режима, което си е точно така, особено първите месеци (имах огромни въглехидратни натъпквания, предимно със сладко) - за да си обясня този висок, над средния дори, гликиран хемоглобин, при положение, че съм на режима вече повече от половин година.

Ще ми е интересно и следващите резултати от глюкозата. Аз не съм правила този профил.

# 558
Вив, хранене към 19 си е вечеря Wink Аз не съм чувала да не трябва и да се вечеря преди изследване, но нормалното време за вечеря по принцип е към 19, макар че вече все по-масово се вечеря по-късно, защото хората работят.

Преди изследване съм чувала, че трябва да са минали поне 12 часа без прием на храна - това знам, а не конкретно, че трябва да не се вечеря. Но ако отидеш да се изследваш в 7, а си вечерял в 20, няма 12 часа.

# 559
  • София
 Laughing да вярно си е  Wink
понеже по принцип по-късно вечерям и явно това ми се е видяло супер рано  Laughing
Но въпреки това, резултата си е резултат. Едва ли чак толкова е повлияла вечерята, а пък и то БВ.

А сега като чета и инфото, което сутринта дискутирахте - направо съм си с ИР, защото съм от типа, който не дебелее безгранично, а до някъде (не много, най-дебелото ми състояние е 55 кг.) Това обяснява и невъзможността ми да отслабна години наред, преди да мина на ВМ-НВ.
Лека по лека ми се изяснява картинката.

# 560
Аз все пак мисля, че са ти прибързани заключенията Wink Не се настройвай и паникьосвай излишно. А и като се храниш така, във всички случаи правиш добро за организма си.

# 561
Шоки, да, не е висока стойността, ама като я видях ( понеже на такава стойност близо ми откриха проблема) и честно казано се ядосах. Laughing Laughing При мен заболяването се откри със стойност 5,86 на гладно при норма 6.1 венозна кръв и 5,24 капилярна кръв на гладно при норма 5.5.
Може от стомаха да е. В събота както споменах се почерпих със забранени храни и вчера цял ден мен боляха червата, едни колики, газове, къркорене и лъжливи позиви за изхождане.
Днес съм по-добре, ама... Може от това да е.
Сега чакам резултатът след хранене да видя как е.
Мислех да пускам гликиран хемоглобин, ама ще видя сега след прегледа докторът какво ще каже. Може той да ме насочи да го изследвам като види стойностите.

Виждам, че за витамин Д говорите. Аз пия по 3 капки Вигантол понеже не смея повече, защото не съм изследвала нивото му в кръвта.
Изненадах се, че от 2,68 лв, за колкото го купих, сега е 7 лв. Shocked Мафия!

А за КЗ и вечерята - все спазвах досега 14 часа разлика от изследването, но въглехидрати не съм ограничавала. Докторът ми каза, да си хапвам нормално както се храня по принцип, за да се разбере реално стойността колко е.
Обикновено като правя профил хапвам до 19 часа, защото майка ми така ми е казвала, понеже са диабетици с баща ми. Докторът ми каза, че 12 часа до следващото изследване са достатъчни.
Все така съм правила досега - на 12 часа разлика и захарта ми е била 5 - 4,9 - 4,4.
Един или два пъти съм вечеряла доста по-късно, единия път дори в 12 вечерта, а един път след 20 часа, като знам, че ще изследвам кръвна захар на гладно - направих го нарочно. Изследванията ми показаха кръвна захар 5 ( това без прием на лекарства, каквито пия сега).
Та според мен няма смисъл да се ограничавам, за да ми излезе по-ниска стойност реално. Искам да видя как е захарта, след като съм яла картофи примерно, защото аз така или иначе хапвам от време на време, но пия и лекарства и би следвало да не е такава стойността.

Както казва Шоки, или възпаление ( предполагам от стомаха и болките), или недоспиване, умора и т.н., които при мен в случая липсват, или и аз не знам от какво. Не съм се притеснявала и т.н.

Шоки, излезе след хранене, ама аз пия и хапче сутрин ( 500 Сиофор). 4,13 е обедната. Напълно нормална.

# 562
Ами, да, и при майка ми беше подобно положението преди години - 6 и малко сутринта, но после след хранене и на двете мерения беше в норма. И лекарката го обясни тогава с това, че майка ми от години не спи добре заради болките. Но пък тогава все още не си беше променила храненето, не беше свалила тези 25 кг, които после свали, така че според мен направо си е било нормално да има леко повишена захар сутрин.

Да, храненето не трябва да е прекалено ограничаващо, за да се види какво е реалното положение при нормалното ти хранене. Но ако от примерно месец се храниш с до 100 грама въглехидрати на ден, а преди това си приемала примерно над 150, сега вече нормално ти е това до 100 грама и няма нужда да ги качваш над 150 заради изследването. Така мисля Embarassed Примерни са тези цифри, разбира се.

Не знам, според мен не са страшни нещата, но наистина изчакай и лекарят ти да каже какво мисли.

# 563
Да, не изглеждат страшни.
Сутрешната е 5,77 ама венозна кръв с норма 6.1, а обедната е с капилярна 4.13 при норма 5.5., което значи, че ако бях дала капилярна сутринта при норма 5,5, едва ли щеше да е 5,77.
Поне така мисля. Ама така и така ми бодат вената за няколко изследвания, не ми боднаха отделно пръста, а ползваха венозна кръв.
Не съм увеличавала въглехидратите специално за изследването, просто така се получи, че бях на РД и хапнах забранени храни, а вчера малко картофи, заради стомаха. Все пак може и от това да е.
Не бях яла торта от месеци, ама се случи да ям в събота. Все така правя преди изследвания, ям забранени храни, не спазвам часова разлика и все е било в норми, до днес. Laughing

# 564
Ами, понеже от известно време ограничаваш повече въглехидратите, а сега си се отпуснала, може това да е причината. Вярно, че не е било вчера, а в събота, но може да е повлияло все пак.

# 565
Здравейте Дами, надявам се, че приемате нови попълнения   bouquet
От юли 2012 съм на ВМ-НВХ, благодарение на този начин на хранене успя да сваля 10 те килца, които трупнах успешно а 3 години след последната смяна на работно място Simple Smile

Гледам да се придържам до към 40 гр. въглехидрати на ден, даже правя опити да ги огранича до 30, събота и неделя си позволявам въглехидратни хранения, но в умерени количества. Задължително имам 6 хранения на ден, но от няколко месеца си позволявам повечко млечни и даже по 60 мл прясно мляко сутрин. Мисля, че в резултат на прясното мляко съм върнала килце в мазнини и от тази седмица ще се опитам да го спра.

Преди 2 месеца ходих за мерене на телесни мазнини и индексът ми беше 14,5, но сега ми се струва, че нещата са се влошили и ме е срам (най-вече пред мен самата)  да отида пак  Blush

Искам съвет от вас, според вас ок ли е да включа по лъжичка сусамов тахан сутрин и следобед в режима или по-добре не?

# 566
Аз не съм казала, че французите ядат огромно количество хляб, а италиянците-огромно количество паста.Но е факт, че присъстват редовно в менюто им.
И понеже в темата постоянно чета, как хлябът е вреден, как пълнозърнестите храни не трябва да се ядат, а и пастата реално си е хляб под друга форма, вече се усещам, че изпитвам вина, посягайки към филийката хляб....
И тогава се сетих за французите.После и за италианците.... И как те от столетия/хилядолетия си ядат и хляб, и паста (като пак уточнявам, че това Не е основната им храна), но изобщо не са в челните класации по затлъстяване и болести.
Цитат
А с типичното хранене на французи и италианци, не сьм подробно запозната. Но това, че произвеждат няколкостотин вида хляб, не означава автоматично, че ядат повече хляб от народи, които примерно произвеждат само 5 вида. Освен това и в двете дьржави затльстяването е вече значим , социален проблем.
Имайки предвид, че това се превръща в проблем и там напоследък, бих го отдала не на дълговековното им консумиране на тестени, а по-скоро на масовото навлизане на химизираната и рафинирана храна през последните 20-30 години.
Вивиан, благодаря за статията.Чела съм я преди време.....От нея:
Цитат
Второ, намаляване на консумацията на въглехидратите, особено на явните захари и рафинираните храни, е от съществено значение. Нека пресните зеленчуци станат основата на хранителната ви пирамида...................................... приемът на рафинирани, захарни въглехидрати е ужасно стресиращ за организма.
Пак стигаме до преработените, рафинирани храни.

# 567
  • SA
Merelenda, хубави са ти изследванията и не мисля, че имаш повод за притеснения.
Крьвната захар - в границите на нормата е, а и по мои наблюдения, при повечето хора на ВМ-НВХ сутрешната стойност е над 5 и обикновено е най-високата за деня. Тази стойност  - 4,13 - колко време след хранене е?
За базофилите- по-важна е втората, цитирана от теб стойност, защото тя показва абсолютното количество на базофилите в литьр крьв. Процентите показват процента базофили в 100 бели крьвни клетки, така че този процент зависи от сьотношението между останалите левкоцити. С една дума - ти имаш нормално количество базофили в крьвта.
kuki_kuki , хапвай си тахан, ако харесваш. Индекс на телесни мазнини 14,5 е повече от добре. И 15-16 да е, пак е добре. Какво те притеснява? Не ти ли са много 6 хранения на ден?
Краси, ами ти все пак не си на нисковьглехидратно хранене, а и ако глутеньт не ти вреди, може да си похапваш хляб. Никой не е казал, че точно на теб хляба ти е проблем. Винаги сме коментирали, че част от хората, поради генетични особености , имат вьзможността да консумират по-голямо количество вьглехидрати, без това да им се отразява пагубно. Все пак обаче, при по-голяма част от населението, зьрнените храни не са подходящи и причиняват здравословни проблеми и точно тази група е добре да не консумира хляб.

Последна редакция: пн, 14 окт 2013, 14:44 от kameloth

# 568
Да, прибавянето на захар прави тестото далеч по-вредно, а повишението на кръвната захар - много по-голямо. Това е факт. Но и обикновеният хляб от пълнозърнесто брашно пак е високогликемичен - на практика точно толкова, колкото и белия хляб. Ефектът върху кръвната захар е еднакво лош, особено ако човек има проблеми със захарта. А дори и при обикновена ИР, когато още панкреасът успява да държи захарта под контрол, понижената инсулинова чувствителност също не е благоприятна среда за консумация на хляб - отново ще има силно повишение на инсулина, без значение какъв е хлябът. Тези неща за хляба между другото са от елементарното измерване, което са направили, за да определят гликемичния индекс. Ето тук голяма таблица с индекси: http://www.health.harvard.edu/newsweek/Glycemic_index_and_glycem … for_100_foods.htm

Whole wheat bread, average - 71 - това е пълнозърнестият хляб
White wheat flour bread - 71 - това е белият хляб

Има и други видове с по-нисък индекс, явно с по-високо съдържание на цели зърна, но пак най-ниската стойност е 51, което не е толкова ниско. Всъщност не, виждам, че има груб ечемичен хляб с 75-80% цели зърна - неговият индекс е 34. Но дали всички консумират такъв хляб?

kuki_kuki, добре дошла! Ако процентът ти на телесни мазнини е 14,5, това според мен е дори доста ниско за жена. Разбира се, зависи как са измерени - явно се получават много широки вариации. Но мисля, че нямаш основания да се срамуваш.

# 569
kameloth Сутрин имам 2 хранения, като едното е с плод и следващото е след 1 час със сметана. След това ако не похапна междинно преди да обядвам прегладнявам зверски и не съм приятна компания  Twisted Evil Опитвам се да разпределям калориите и количествата равномерно през деня, като плодът е 100 гр, сметаната също, после хапвам около 20 бадема/лешника, обядвам 100 гр месо по възможност със салата или гауда/ементал.., после следобед пак ядки или кашкавал, маслинки и накрая вечерям, а понякога вечерям повторно  Embarassed
Притеснява ме, че напоследък коремът ми е подут и ми се струва, че изглеждам по-мазничка, опитвам се да увелича движението...

Общи условия

Активация на акаунт